Bodza ültetése és gondozása, fajták leírása, szaporítás és termesztés

A bodzafa egy növény, amely magabiztosan népszerűsíti a magántulajdonban lévő telkek tulajdonosai körében. A díszítő bokrok ügyesen illeszkednek a legbizarrabb tájhoz. A termesztés nehézségei ritkán merülnek fel, de jobb először megismerkedni a bodza, a gondozás és az ültetés, a cserjék tulajdonságaival.

A növény műszaki leírása

A bodza egy szerény növény, amely könnyen alkalmazkodik az éghajlati viszonyokhoz, de jobb, ha előre megismerjük a cserjék tulajdonságait. A hűvös régiók lakosai számára fontos megérteni az immunitást és a fagyállóságot.

Ellenáll az alacsony hőmérsékleteknek és az aszályoknak

A cserje tolerálja a hőmérséklet csökkenését, még 30 fokos fagynál sem hal meg. A fiatal növényeket télen menedéket kell biztosítani, a palánták gyakran fagynak ki.

A növény nem fél az aszálytól, de jobb, ha nem ellenőrzi a bodza túlélését, szélsőséges hőn nedvesség nélkül a bokor elveszíti dekoratív hatását. Öntözés hiányában a levelek hullámosodnak, sárgássá válnak, sőt le is esnek.

Betegség mentesség

Az bodza ritkán megbetegszik. Ha elfelejti a megelőző kezeléseket, akkor a cserje gyorsan növekszik és fejlődik, bőségesen virágzik, és hasznos gyümölcsökkel mutatkozik be.

fekete bogyók

Külső paraméterek

Az idősebb egy buja cserje vagy fa. A növényt a hosszú élettartam jellemzi, megfelelő ellátással 60 éves korig megduzzad a szemet. Részben mérgező növényekre, levelekre, fiatal hajtásokra, kéregre kevés mérgezőt tartalmaz. Ennek ellenére a növényi alapanyagokat gyakran használják a népi orvoslásban kenőcsök, infúziók készítésére.

Cserje méretek

Bodzavirág magassága - 4 m-ig. Cserjék átmérője - 3 m-ig. Kompakt növény megszerzéséhez rendszeresen meg kell szilva vágni. Néhány fajta nem különbözik egymástól, a felnőtt bokrok magassága nem haladja meg az 1 m-t. A törpefajtákat virágágyások díszítésére használják, a kertekben ezeket könnyen felválthatják a növényvilág nagy példányai.

A gyökérzet elágazása

A rizóma hosszú, eléri az 5 métert, és sok oldalsó folyamattal rendelkezik. A gyökerek mélyen behatolnak a talajrétegekbe, ezért szélsőséges körülmények között a bodza képes önállóan kinyerni a nedvességet, hogy elpusztuljon. Egyes gyökerek a felülethez közel futnak, ezért lazításnál jobb, ha nem mélyül a talajba.

egy csomó bodza

Virágzás és gyümölcs

A növény virága kicsi, kis fehér virágzatban-pajzsban gyűjtve. Egyes fajtáknak rózsaszínű virágzásuk van. Tartós aromájának köszönhetően a bodza kiváló mézesnövényként szolgál, a méhek örömmel illatozzák az illatot. A gyümölcsnövények kártevői nem szeretik a bodza illatát, így a rovarok ritkán települnek még a közeli növényekre is. Néhány kertész kifejezetten bodzaültet ültet a kertbe, hogy megvédje a gyümölcsfákat és cserjéket a kártevőktől.

A virágzás a tavasz utolsó hónapjában vagy a nyár elején jelentkezik. A gyümölcstermesztés július közepén kezdődik és augusztusig tart. A bokor gyümölcse egy fényes bogyó. A fajtától függően a gyümölcs árnyalata lila és kékesfekete színű.

Hogyan ültessenek egy szegfűnövényt szabadban

A bodza ültetésével nem lesznek különösebb nehézségek, a folyamat nem különbözik a díszcserjék ültetésétől. A legfontosabb dolog a határidők betartása, kiváló minőségű palánták vásárlása, a talaj előkészítése. Hasznos lesz egy barátságos helyet választani a növény számára. Vigyázzon egy napos területre, ahol a huzat nem fér hozzá, a széllökések károsíthatják a bokor ágait.

gyümölcs bogyó

A kiszállás időpontja

Jobb a bodza ültetése tavasszal, még mielőtt a lé elkezdené mozogni. Várjon, amíg a fagy teljesen megszűnik. A hőmérséklet-ugrások károsíthatják a fiatal növényeket. Ha nem lehetett kitalálni az időzítést, akkor jobb, ha a bokrokat éjjel agrotextillal borítja. Meleg régiókban ez a folyamat ősszel javasolt, a hideg idő kezdete előtt a bokroknak idejük lesz a gyökérzethez és a fagyokra való felkészüléshez. Feltétlenül szükséges menedéket használni, mivel a fiatal növények meghalhatnak még enyhe hőmérsékleti csökkenés mellett is.

Kedvező szomszédság

Ne ültessen cserjéket buja koronával fák közelében, a fény hiánya befolyásolja a bodza állapotát, a növény elveszíti dekoratív hatását. Fontos a változatos fajok napos területeken történő termesztése, az árnyékban lévő levelek mintái gyorsan eltűnnek.

Az elderberry gyönyörűnek tűnik a csoportos ültetések során. Az ültetéshez különféle fajtákat ajánlunk - tarka, fehér, piros. Ügyeljen arra, hogy először ismerkedjen meg a tulajdonságokkal, jobb kombinálni a növényeket nem csak megjelenésükkel, hanem a korona átmérőjével, a felnőtt növény méretével is.

zöld cserje

Nem ajánlott a törpék és magas fajták telepítése a közelben - az óriások minden bizonnyal megsemmisítik kisebb társaikat.

Megfelelő talaj és lyuk méretek

Az bodzafa inkább a könnyű tápanyagú talajokat részesíti előnyben. Ha a térség talaja gyenge, ajánlott a keveréket elkészíteni. Keverd össze:

 • tőzeg;
 • kerti talaj;
 • homok (durva, folyó);
 • kerti föld.

Jobb, ha nem használ komposztot, hanem vastag réteget takaróként.

A palánta gyökerei kis átmérőjűek, tehát a lyuk mérete nem haladja meg az 50x50 cm-t.

gereblye a földbe

Ültetési és csemete gondozási technológia

A csemete gyökereit az ültetés előtt ajánlott áztatni. Használjon stimuláló oldatot vagy agyagpürét (400 g agyag egy vödör vízre).

Ültetéskor ügyeljen arra, hogy a gyökér ne szakadjon meg, és hajtsa végre a folyamatokat. Finoman meghintjük a talajjal, a föld minden egyes része után óvatosan rázza meg a palántát, amely kitölti a folyamatok közötti összes üreget. Feltétlenül kövesse a gyökér gallérját. Nem szabad mélyen belépni a talajba, és nem emelkedhet túl magasan a talaj felett. Ideális esetben, ha a gyökér gallér egy síkban van a talajjal.

Azonnal öntsön vizet - 10 liter folyadék elegendő egy bokorhoz. Helyezzen egy talajtakaró réteget.A bodza ültetése után a gondozás egyszerű - 2-4 naponként öntözni. Ha túl meleg az idő, nedvesítse meg a talajt naponta.

csöpögött egy lyukat

Amire szüksége van a jó növekedéshez és a termelékenységhez

A termesztési körülményektől függően a bokor az ültetés után 2-3 év alatt örül a betakarításnak. Fő követelmények:

 • rendszeres öntözés;
 • táplálkozási összetételek bevezetése;
 • a talaj felületének meglazítása;
 • téli menhely (túl hideg területeken);
 • kártevő írtás;
 • megelőző kezelések.

Egy másik követelmény a rendszeres metszés, különben a bokor hanyagnak tűnik, és elveszíti dekoratív hatását.

fehér virágzás

Öntözés szabályszerűsége

Javasoljuk a bodza gyakori itatását, különösen nyáron. Az öntözés rendszeressége az időjárástól függ. Ha túl meleg, heti 3-5 alkalommal öblítse meg a talajt. Használjon meleg vizet, amelyet több órán keresztül hagytak közvetlen napfényben. A tömlőből történő öntözés nem ajánlott, fennáll a veszélye, hogy a levelekön csúnya foltok jelenjenek meg.

Az öntözést őszi közepén kell leállítani, a bokroknak felkészülniük kell a telezésre. A talaj fagyos eltömődése a gyökérzet fagyulásához vezet. A fagy nem fog sok kárt okozni, főleg az szerény fajták számára. A meleg kezdetén gyorsan növekedni fognak, és gyorsan új gyökereket szaporítanak. A finomabb fajok nem gyógyulnak jól, és egyesek elpusztulhatnak.

bokor öntözés

termékenyítés

Etetéshez használjon komplex műtrágyákat. Ne támogassa a tápanyag-összetétel bevezetésével, havonta egy etetés elegendő. Ha a komposztot talajtakaráshoz használták, akkor a műtrágyákat el lehet hagyni, a hasznos elemek behatolnak a talajba vízzel.

Egyes kertészek otthoni öltözködést használnak - komposzt vagy humusz infúzióval. A szerves anyagokat nem szabad visszaélni - szezononként két vagy három trágyázás elegendő.

A talaj előzetes bőséges öntözése elengedhetetlen, hogy ne gyulladjon meg a felszín közelében haladó gyökér.

műtrágya kiválasztás

Formatív metszés

A metszés a legjobb kora tavasszal, bár az idősebb bokrok legjobban ősszel alakulnak ki. Általában a fagyott, száraz, szélben törött ágakat távolítják el. A bodza átalakítható egy szokásos fá, hagyja el a fő törzset, és rendszeresen levágja az oldal alsó hajtásait a növény alján.

Kártevőirtás és betegségmegelőzés

Gyakran nem szükséges a rovarok elleni küzdelem, a kártevők vonakodnak a növény elfoglalásáról. Leggyakrabban az levéltetvek települnek a bodzara, amely ellen hamu infúzió használata javasolt:

 1. Forraljon fel 5 liter vizet
 2. Öntsen forgattyúval (500 g) kőris hamut.
 3. Ragaszkodjon 5-8 órán keresztül, szorosan zárva a tartályt.
 4. Szűrjük le, dolgozzuk fel a bokrot.

A rovaroktól való megszabaduláshoz legfeljebb 3 kezelésre van szüksége. A károsítókkal való újbóli fertőzés elkerülése érdekében az infúziót legalább havonta egyszer meg kell megelőzni.

hamu oldat

Ha a növény egy idősebb atkával vagy légyvel fertőzött, akkor vegyi anyagok használatát kell igénybe vennie. Javasoljuk, hogy a kezelést "Fufanon-nal" végezzék. Általában a levelek első öntözése után a rovarok eltűnnek, de jobb az oldatot egy hét után újra felhasználni - ez biztosítja, hogy egy idő után a kártevők ne foglalják el a bokrokat.

A bodza ritkán beteg, de jobb, ha nem kockáztat, és minden tavasszal megelőző kezelést végez réz-szulfáttal. Egyes kertészek Bordeaux folyadékot használnak, amely ugyanolyan hatékony a betegségek megelőzésében.

Hogyan szaporíthat egy bodzavirágot

A bokrok szaporítása többféle módon történhet - vetőmag, dugványok és növények megosztása útján. Egyes kertészek rétegezést használnak, az bodza gyorsan meggyökerezik és növekszik.

kerti gyökerek

Magok otthon

A vetőmag szaporítása meglehetősen népszerűtlen módszer, mivel a fajta anyai tulajdonságainak megőrzése nem lehetséges. A fiatal növények termesztése egyszerű:

 1. Gyűjtsük össze a vetőmagokat ősszel.
 2. Az ültetõanyagot kissé szárítsa meg.
 3. A magokat közvetlenül a kerti ágyon vegye be (ügyeljen rá, hogy meghintje egy 2-4 cm talajréteggel).
 4. Fedjük le egy vékony réteg komposzttal.

Tavasszal a meleg után azonnal távolítsa el a komposztot. A hajtások meglehetősen gyorsan megjelennek. A fiatal növények gondozása egyszerű - a talaj öntözése és rendszeres meglazítása. Transzplantáció állandó helyre egy év után.

kivágások

A dugványokhoz csak a zöld zöld hajtásokat válasszuk. Győződjön meg arról, hogy minden ágon legalább 2 internoód van. Jobb, ha a dugványokat közvetlenül a földbe gyökerezik (tőzeg, homok keverékét használjuk). Építsen üvegházat polietilénből vagy üvegből. Ellenőrizze a hordozó nedvességtartalmát, végezzen rendszeres nedvesítést.

növényi csésze

Ha a szaporítást élesített dugványok végzik, akkor jobb, ha tavasszal hűvös alagsorban hagyják őket. A hő kezdete után azonnal ültesse az ágyakra, előzőleg elkészítve egy tápláló aljzatot. A dugványok gondozása egyszerű - öntözni, eltávolítani a gyomokat, meglazítani a talajt.

Szaporodási módszer rétegezéssel

A levelek megjelenése után a bodzsa réteggel szaporítható. Válasszon több egészséges hajtást, készítsen sekély hornyokat, fektesse le a bokor ágait. Ügyeljen rá, hogy huzallal rögzítse. Szórja meg az egyik internot talajjal, rendszeresen megnedvesítse. A gyökerek nyár közepén jelennek meg.

Ne siess az átültetéshez - a következő évben jobb elkülöníteni a fiatal növényt az anya bokoról.

szárréteg

A bokor megosztása

Felnőtt növény átültetésekor ajánlott a felosztás. Ossza meg a bodza több részre, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a gyökereket és az ágakat. Ez nem fog működni a kezével, jobb, ha éles lapátot használ. Mindegyik szekciót kissé meg kell szárítani, majd állandó helyre kell helyezni.

Táfonya oltása

A bodzafajtát ritkán hajtják végre, annak kitartása ellenére a növény nem tolerálja az ilyen eljárásokat. Ajánlott a különféle fajták keresztezése a gyümölcs- vagy dekorációs hatás javítása érdekében.

Mire lehet vakcinázni?

A növény elpusztulásának kockázatának csökkentése érdekében az oltást a legjobb a standard növényeken. Az általánosan használt törpe idős vagy síró fajták. Kísérletezhet más fajokkal, de csak tapasztalatokkal, különben az új növény megszerzésének kísérlete kudarcba kerül.

olló berendezés

Technológia és a munka feltételei

A legjobb oltás tavasszal vagy kora ősszel. A tetejét levágják a szokásos fától, több dugványt helyeznek a kéreg alá (ügyeljen arra, hogy éles szögben vágja be). Óvatosan takarja le az illesztéseket hangmagassággal, fóliával vagy elektromos szalaggal borítsa le. Hagyja néhány hónapig.

A fa gondozása az eljárás után

Könnyű gondozni az oltott fát - öntözni és meglazítani a talajt. A vakcinázást követő első évben ne táplálja. Csak miután a bodza aktívan növekszik, alkalmazzon komplex műtrágyákat.

kézműves fa

Népszerű fajták

A család hatalmassága ellenére csak néhány bodzafajt használnak magánterületeken történő termesztésre. A csemete megvásárlása előtt jobb, ha megismeri az egyes fajták tulajdonságait.

Piros bodza

A fajták megkülönböztető tulajdonsága az ehetetlen gyümölcsök. A legnépszerűbb fajok a Nana, a Purpurea, a Flavescens. A bokrokat általában csak dekoratív célokra ültetik. Jól tolerálják a metszést, könnyen megkapják a kívánt formát. Jól ellenállnak a kedvezőtlen feltételeknek (szárazság, súlyos fagyok).

Fekete

A legtöbb faj a fekete bodza. Általában ezeket a fajtákat ültetik, ha termést szeretnének elérni, a gyümölcs édes, ízletes, aromás.

nem ehető gyümölcsök

A legnépszerűbb típusok:

 • Fekete szépség. Ez az egyik legszebb fajta. A faj megkülönböztető elemei a buja virágzatban gyűlt rózsaszín virágok, a lila lombozat. A bogyók fekete és lila színűek, desszertek készítéséhez és konzervkészítéshez használják.
 • Fekete csipke. A boncolt levelek a fajta egyik jellemzője.Tavasztól kezdve a lombozat smaragdzöld árnyalatú, nyár végére majdnem fekete. A virágok rózsaszínűek és finom citrom illatúak. A bogyók finomak.
 • Aurea. A fajta bodza jellegzetes tulajdonsága - a sárga levelek, amelyek a nap mennyiségétől függően változhatnak - árnyékban sötétebbé válnak, majdnem narancssárgává válnak.
 • Laciniata. A fajta levelei a tölgy lombozatra hasonlítanak - áttört, gyönyörű alakú. A virágzás fehér, nem túl kifinomult, de smaragdzöld lombozat háttérben nagyon szép. Általában dekoratív célokra termesztik, a gyümölcs kicsi és nem túl lédús, ezért kizárólag megőrzésre használják.
 • Madonna. Luxus, tarka bodza zöld levelekkel, széles, sárga szegéllyel. A virágok aranyszínűek, nagy virágzatban gyűjtve. A gyümölcs kicsi, gyakran feldolgozásra használják. A fajta fél a súlyos fagyoktól, bár fagyasztás után gyorsan felépül.
 • Csipke. A fajtának gyönyörű levelei vannak, erősen boncolva, a szezon során változó színű. Tavasszal a bokor sötétzöld, de ősz előtt fekete és lila levelekkel bukkan. A hagyományos virágárnyalat világos rózsaszín. A gyümölcs meglehetősen nagy, fekete, ehető.
 • Éva. Terjedő koronájú, a levelek árnyalata sötét lila. A lombozat kiváló áttört alakú. A virágzat rózsaszín, átmérője akár 20 cm, a gyümölcs nagy. A növény jól tolerálja a metszést, az aszályt, az alacsony hőmérsékletet.

A csemete vásárlása előtt jobb, ha megtudja, hogy a növény tolerálja-e a kedvezőtlen körülményeket, egyes fajok nem érzik magukat jól a hideg régiókban.

cserje rózsaszín

Sárga

Számos bodzafajta létezik, amelyek különböznek a levelek különleges árnyékában - sárga. A kertészek körében az egyik legnépszerűbb az Aurea variegata. A cserje tarka arany lombozattal büszkélkedhet. Ha a fajtát napos helyre ülteti, könnyű az árnyalatokat világosabbá és vonzóbbá tenni.

Egy másik sárga levelű bodza a Luteovariegata. Tavasztól kezdve a bokrokban gazdag árnyalatú sárga levelek nyílnak, amelyek a nyár folyamán kissé elhalványulnak, és halvány, majdnem fehér színűek. A virágzat rózsaszínű, meglehetősen nagy. A gyümölcsök nyár végén érnek. A bogyók kicsik, főzéshez alkalmasak.

levél árnyalatok

fehér

A bodzafajták egy másik érdekessége a fehér Argentína. A levelek szinte fehérek, mindegyik felületén néhány zöld folt található. Ha bokrot ültet egy napos helyre, a növényzet szinte eltűnik. A fajta nagyon vonzónak tűnik a zöld cserjék között: a magántulajdonban lévő parcellák néhány tulajdonosát virágágyásokba ültetik. A fajta virágai fehérek, ezért a lombozat között láthatatlanok. A gyümölcs fekete, nem túl nagy.

Bodzafa egy növény, amely bármilyen területet díszíthet. A dekoratív bokrok vonzónak néznek ki a zöld fák hátterében. Ha elkerüli a hibákat, könnyen elkészítheti olyan dekoratív kerti dekorációt, amely nem igényel különös gondot. A lényeg az, hogy a bokrokkal ellátják mindazt, amire szükségük van, ellenőrizze az öntözést, felvigyázza és megakadályozza a kártevők vagy betegségek által okozott károkat.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök