Kerti áfonya ültetése és gondozása, szaporítása és termesztése az országban

Kevés kétség merül fel a vörösáfonya jótékony tulajdonságaival kapcsolatban, mivel ezek a kis bogyók vitaminokat, mikro- és makroelemeket tartalmaznak. Ezért egyre gyakrabban növekszik a nyaralók tulajdonosai ezeket a bokrokat, amelyek minimális idő- és munkaerőköltségekkel nagylelkűen ízléses gyümölcsökkel járnak. A kerti áfonya termesztése, valamint az ültetés és gondozása még tapasztalatlan kertészek számára sem okoz különösebb nehézségeket - a kultúra felesleges.

A kultúra specifikációi

A lenyűgöző folyamat megkezdése előtt ajánlott megvizsgálni a bogyótenyésztés jellemzőit, ez lehetővé teszi a hiányosságok elkerülését már a termesztés első szakaszában. Hasznos lesz megismerni a növény leírását, az alapvető követelményeket.

A vörösáfonya egy alacsony cserje, ritkán haladja meg a 45 cm-t, a növény örökzöld, még télen sem elveti a leveleit. A virágzás tavasz közepén vagy későjén fordul elő. Az első gyümölcs augusztusban érlelődik, de a hűvös régiókban a bokrokat októberben még piros apró bogyókkal mutatják be.

Fagy- és aszályállóság

A vörösáfonya sajátossága, hogy a bokrok nem halnak meg még súlyos fagyok esetén sem (30 fokig). Ennek köszönhetően a kultúrát hideg régiókban termesztik, csak fiatal növények számára van szükség menedékre.

A kerti áfonya nedvességet szerető növény, ezért eléggé rosszul tolerálja az aszályt. Rendszeresen gondoskodnia kell a talajtakaró rétegről vagy a vízről.

piros bogyók

Betegségekkel szembeni ellenállás

A kerti áfonya betegségei rendkívül ritkák, de a gyakori zuhanyok vagy instabil időjárási viszonyok moniliosishoz vagy exobasidiosishoz vezethetnek. A betegségeket egy módon lehet megelőzni - a bokrok rendszeres megelőző kezelésével.

Milyen gyorsan nő a bokor

A vörösáfonya meglehetősen gyorsan nő, bár a kívánt magasságra történő növekedés után élesen gátolja a fejlődést. A növény metszése buja, kompakt bokorra ajánlott. Néhány évente teljesen le kell vágni a növényt, ez segít megújítani a vörösáfonya és növelni a termést.

Melyik évben virágzik és hoz gyümölcsöt

A bokrokon a virágok már 1-2 évvel a bokrok ültetése után jelennek meg. A gyümölcstermelés nem lesz bőséges. A csúcstermelés az ültetés utáni 3.-6. Évben fordul elő. Kardinális metszés esetén a termés több évtizeden keresztül nem csökken.

kerti áfonya

Hol használják a vörösáfonya bokrok gyümölcsét?

A vörösáfonya-gyümölcs univerzális - tartósításhoz, sütéshez és desszertekhez használják. Az alternatív gyógyászatban a bogyók nagyon népszerűek, egyedülálló összetételüknek köszönhetően a házi készítésű gyógyszereket sok betegség ellen ajánlják.

A bogyókat gyakran fagyasztják vagy szárítják, és jótékony tulajdonságuk nem tűnik el.

Hogyan lehet a vörösáfonya helyesen ültetni az oldalon

A fekete áfonya termesztésével kapcsolatos nehézségek még tapasztalatlan kezdő számára sem merülnek fel, a kultúra rendkívül igénytelen. Ha helyesen előkészíti a talajt, betartja az alapvető ajánlásokat, a bokrok gyorsan növekednek és gyümölcsösek.

bogyók termesztése

Szükséges talajösszetétel

Természetes körülmények között a cserje sűrűn elfoglalja a tőzeget és a mocsaras területeket. Ügyeljen arra, hogy a növény talaja savas vagy tőzeges legyen. A nehéz vályog nem várható, a áfonya meghalhat.

A vörösáfonya legjobb talajösszetétele:

 • tőzeg;
 • kis mennyiségű homok;
 • kerti talaj.

A keverékben a tőzeg mennyiségének kell dominálnia, ez befolyásolja a gyümölcs méretét.

zöld rét

A legjobb hely a lehagyásra

A vörösáfonya könnyűszerető növény. A bokrok termesztésének az országban fekvő teleknek napos helyen kell lennie. Fontos, hogy vigyázzon a talajvíz hiányára, mivel a víz bősége a gyökerek pusztulásához és a növények halálához vezet. Jobb, ha nem termesztünk terményt nagy fák árnyékában egy személyes parcellán, a virágzás és a termés ritkán fordul elő.

Leszállási idő és technológia

Jobb a vörösáfonya ősszel, a stabil hideg időjárás kezdete előtt ültetni. Jobb sietni, mivel a növényeknek idejüknek kell lenniük a gyökérzetre, hogy súlyos fagyokat veszteség nélkül elviseljék. A tavaszi ültetés ajánlott a hidegebb régiók lakosai számára.

A bokrokat ültesse 25-30 cm távolságra, a sorköz távolságát szintén kicsire kell tenni - akár 30 cm-ig is. Az ültetést követően feltétlenül szükség van az áfonya bőséges öntözésére. Hasznos lehet a talajtakaró réteg - tűlevelű tűvel vagy zúzott kéreggel. A Mulch egyidejűleg megvédi és növeli a talaj savasságát, amely a növények számára szükséges.

stabil termés

Amire szükség van a jó növekedéshez?

A savas talaj előkészítésén túl a növény megfelelő gondozására is ügyelnie kell. Tartósan tartson be bizonyos szabályokat a nagylelkű gyümölcsös bokrok növekedéséhez. A fekete áfonya gondozása nem nehéz, de néhány hiba is elegendő a növények megsemmisítéséhez vagy termés nélküli maradáshoz.

Alapvető termesztési követelmények:

 • locsolás;
 • táplálkozási összetételek bevezetése;
 • megelőző kezelések betegségek, kártevők ellen;
 • időben történő metszés.

Egy másik követelmény a talaj meglazítása, a talajréteg megújítása. Ha a gyomokat nem távolítják el, a bokrok növekedése és a termés csökken, a gyomok a tápanyagok egy részét a talajból veszik.

locsolókanna öntözése

A talaj öntözése és meglazítása

Gyakran szükség lesz a talaj öntözésére a kertben azokon a területeken, ahol áfonya található, különösen a nyári melegben. Ajánlatos heti legalább kétszer öntözni a bokrokat. Figyelje a nedvességet, a felesleges nedvesség káros a növényekre és kiválthatja a gyökérrothadást. Feltétlenül használjon meleg vizet vagy csepegtető öntözést.

Minden öntözés előtt javasoljuk, hogy lazítsa meg a talaj felületét. A talajon kialakult kemény kéreg megakadályozza a levegő behatolását a gyökérzetbe. Ne lazítson mélyen, fennáll a veszélye, hogy megsérülnek a felület közelében elhelyezkedő gyökerek.

Talajtakarás

A talajtakaráshoz nem ajánlott komposzt vagy humusz használata, a növények virágzik, de kevés gyümölcsöt hoznak.Jobb olyan anyagokat használni, amelyek növelik a talaj savasságát - tűlevelű kéreg vagy aprított fenyő ágak. A talajtakaró használata csökkenti az öntözés és a talaj meglazulásának mértékét.

műtrágya egy virágágyáshoz

Növényi megtermékenyítés

A vörös áfonya jobb növekedése és termése érdekében ajánlott ásványi műtrágyázást alkalmazni, különösen tavasszal. Jobb folyékony oldatokat készíteni, mivel a növények hatékonyabban felszívják azokat. A bokrokat tanácsos a gyökérzetnél öntözni, mivel a műtrágya a levelekre juthat, és csúnya foltokhoz vezethet.

A rügyek megjelenése után mangánszulfát (szintén folyékony oldat) használata ajánlott. Néhány kertész teljesen megtagadja a további műtrágyázást ebben az időszakban, és egyszerűen talajtakarással borítja a talajt.

A metszés kialakítása és megújítása

Évente ősszel hajtson végre formációs metszést. Ne rövidítse erősen a bokrok ágait, csak vágja le a hegyeket. Ez befolyásolja a vörösáfonya általános állapotát, a növények bujabb lesznek.

A fiatalító metszés a legjobb 5-7 évente. Javasoljuk, hogy csak a fő törzs egy részét és a 3-5 oldalsó hajtást hagyja el. Javasoljuk, hogy őszén fiatalítsa meg a bokrokat. A tavaszi hő kezdete után a növények gyorsan növekedni fognak.

öregedésgátló metszés

Rovarok és betegségek megelőző kezelése

A bokrokat gyakran gombás betegségek sújtják, amelyek ellen kémiai oldatokat kell használni. A Bordeaux keveréket általában használják - háromszor a feldolgozás elegendő a fertőzés visszaszorulásához. Azt is javasoljuk, hogy megelőző intézkedésként használja a terméket.

A rovarok közül a vörösáfonya általában egy levélférgeket foglal el, amely károsíthatja a bokrok leveleit és rügyeit. A "Fufanon", "Karbofos", "Aktaru" használata ajánlott a kártevő ellen. A népi gyógyszerek közül a féreg főzet jól bizonyult (vödör forrásban lévő vízzel főzzen, és ragaszkodjon hozzá 500 g apróra vágott növénylevélhez).

Akár menedéket akar télen?

A áfonya egyik jellemzője a kiváló fagyállóság. Menedékre csak olyan fiatal növények számára van szükség, amelyeknek még nem volt idejük meggyökerezni a szabadban. Hideg régiókban is jobb, ha nem kockáztatja a bokrokat, akkor a kerti ágyba agrotextil anyagot vagy egy fenyő ágakat kell betenni.

hó

Hogyan lehet szaporítani egy bokrot?

Számos tenyésztési lehetőség létezik a vörösáfonya számára, mindegyiknek megvan a saját előnye és hátránya. Az anyai tulajdonságok a kiválasztott módszertől függetlenül megmaradnak.

Magból nőtünk

A vetőmagok áfonya szaporítására történő használata meglehetősen népszerűtlen módszer, mivel az első termés előtt több évet kell várnia. A bokrok otthon magvakból történő termesztésének technológiájának másik hátránya, hogy a telepítési anyag rétegződésére lesz szükség, különben a hajtások nem jelennek meg.

Ajánlott ősszel vetni a magokat a földre. Ha tavasszal ültetik, akkor a téli hónapokban elengedhetetlen a kültéri küzdelem. Ha magvakat otthon csírázol, ajánlott a tartályt könnyű ablakpárkányon helyezni, fény nélkül a hajtások nem jelennek meg.

első hajtás

Zöld és gyökér dugványok

A darabolás egyszerű és hatékony módszer a vörösáfonya szaporítására. Mind a zöld, mind az élesített hajtások tökéletesen gyökerezik. Javasoljuk, hogy indítson izgalmas folyamatot mind tavasszal, mind ősszel - a dugványok gyorsan kihajtanak. Az egyetlen feltétel egy filmből készült ideiglenes üvegház építése, amely megvédi a hajtásokat és megteremti a szükséges mikroklímát.

Nincsenek különleges gondozási követelmények, a fő feltétel a talaj rendszeres nedvesítése, különösen, ha a dugványokat tavasszal ültetik. Óvatosan lazítsa meg a talajt, hogy ne sértse a törékeny gyökereket.

A bokor megosztásával

A vörösáfonya bokrok megosztása a növények számának növelésének egy másik módja. Ajánlott, hogy vegyen részt a folyamatban tavasszal, még a növekedés megkezdése előtt. A meleg régiók lakosai már ősszel is elkezdhetik a szétválást, a bokroknak idejük lesz a gyökérzetnek a fagy elõtt megzavarni.

bokrok cserépben

A vörösáfonya népszerű fajtái

Szinte minden évben a nemesítők a vörösáfonya rajongóinak új fajtákat mutatnak be, amelyeket megkülönböztetnek a gyümölcs és az állóképesség. Néhányan már a kertészek is elismertettek, köztük:

 • Korall. Magas hozamú fajta, amelyet megkülönböztet a kompakt bokor (csak 30 cm), szép alakú (gömb alakú). A korall virágzik és gyümölcsöt hordoz szezononként kétszer.
 • Rubin. Olyan fajta, amely könnyedén tolerálja az alacsony hőmérsékletet. Bőségesen gyümölcsözve a bogyók kellemes édes-savanyú ízűek.
 • Piros gyöngy. Csokor vörösáfonya bőséges betakarítás céljából termesztett. Évente kétszer virágzik, a tápanyagok helyes bevezetésével teljes termést eredményez.
 • A Kostroma pink egy másik figyelemre méltó fajta. A felnőtt növények magassága akár 15 cm is lehet.

A vörösáfonya olyan növény, amely még kezdő kertész számára sem okoz problémát. Elég egyszer megvizsgálni a bokrok igényeit, hogy az ápolás öröm legyen. A munkához a vörösáfonya minden bizonnyal köszönöm ízletes és egészséges gyümölcsökkel.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök