A kertész és a kertész ültetési hold vetési naptára 2020 szeptemberére

Sokak számára a nyár vége a betakarításhoz kapcsolódik. Úgy érzi, hogy a nyaralószezon véget ért, és eljött az idő a pihenésre. A szeptember az a hónap, amikor egyes növények előre tervezett átültetését vagy téli előtti ültetvényeit megtetik. Annak érdekében, hogy megválaszthassa a megfelelő időpontokat a munkához, a kertészek és a zöldségkertek a 2020. szeptemberi holdnaptárt használják.

Holdfázisok 2020 szeptemberében

A hold test havonta meghatározott mozdulattal jár. Ebben az időben a hold állapota fokozatosan változik. 4 egymást követő szakaszból áll:

 1. Újhold, szeptember 28-án esik. Ezt az állapotot egy csillag jelenléte jellemzi a Nap és a Föld közötti egyenes vonalon. Az Újhold esetén a csillag nem látható az égen.
 2. A telihold szeptember 14-én fordul elő. A telihold kezdetén a világítás teljesen megvilágosodik.
 3. A csillag növekedése szeptember 1. és 13. között folytatódik. Ez az időszak két negyedévre oszlik. Az első negyedév az új csillag keskeny szalagjának megjelenésével, a második negyedévvel pedig teljes formájává válik.
 4. A csillag bomlása 15-től 27-ig tart. Ezen idő alatt a korong teljes méretéből keskeny csíkké alakul.

A holdfázis hatása az ültetésre

Az összegyűjtött kutatási adatok szerint a hold ciklikussága szorosan kapcsolódik a növények fejlődéséhez. A fázisok bizonyos időszakoknak felelnek meg:

 • az intenzív növekedést, valamint a növények földi részének fejlődését a növekvő hold során figyeljük meg;
 • növekedése, a gumók vagy a gyökérrész további aktív fejlődése egybeesik a hold csökkenésével;
 • telihold vagy új hold esetén a növekedés lassulása figyelhető meg.

A ciklikusságot figyelembe veszik az ütemezett munka elvégzésekor. Azokat a napokat, amikor egy új vagy telihold jelenik meg, a növényeknek pihenést adnak, ezeket az időszakokat pihenőidőnek nevezzük.

Állatöv jel szeptemberben

Szeptemberben az új hold a Szűz jel uralkodásának periódusára esik. A telihold esik a Halak jel uralkodása alatt. A növekedés és a hanyatlás időszakai a többi állatövi jelzőtáblára esnek.

kertész naptár

A hold vetési és kirakodási naptára napok szerint, 2020 szeptemberére

A kertészeket és a kertészeket a Hold ültetési és vetési naptár rendszerezett információk alapján vezeti. Ezzel meghatározhatja a legmegfelelőbb ültetési dátumokat, valamint azokat a napokat is, amikor nem ajánlott felnőtt növények újratelepítése vagy magvak vetése.

Kedvező

A retek, a kínai káposzta és a saláta vető üvegházak vetésekor a megfelelő számok eltérnek az évelő virágok vagy cserjék ültetésére szánt időpontoktól.

A kultúra típusaIdőpontok
Növényi növények3, 4, 11, 13, 23, 22
Virágok és dísznövények1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 30
Bogyós bokrok1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 22, 23, 24, 30

Kedvezőtlen időszakok

A pihenés vagy a pihenés periódusai azok a számok, amelyeken az új hold és a telihold esik, valamint néhány nappal azután: 14,27,28,29.

leszállási dátumok

Mikor kell újratelepíteni növényeket szeptemberben

Cserjék, évelő növények újratelepítésére olyan időszakokat alkalmaznak, amikor a holdcsillag aktív növekedési szakaszba lép. Ez az időszak szeptember első felére esik. A talaj meleg marad és hajlamos a művelésre, a fagy kezdete előtt a növényeknek idejük van teljes mértékben alkalmazkodni és új gyökereket levenni.

Információ! Szeptember első hetében szokásos az évelő növényeket új helyre osztani és átültetni.

tipp a kertész számára

Milyen munkát kell végezni ebben a hónapban

Szeptember alkalmas bizonyos típusú munkákra. A levegő meleg marad, napközben a földet szabadon ásni lehet, de éjjel egy kis fagy kezd megjelenni, reggel harmat esik.

A száraz, tiszta napok alkalmasak a növények és növényi készítmények tárolóhelyének fertőtlenítésére. Az alagsort vagy pincéket szellőztetik, speciális eszközökkel kezelik. A betakarított gyógynövényeket szárítás alatt szárítják, és a zöldségeket előkészítik a további tároláshoz.

Különös figyelmet fordítanak a komposzt elkészítésére, amelyet a gödrökben hagynak a további éréshez. Ehhez a vágott fűt az előkészített rétegre helyezik. A fagy kezdetén a kompótot fóliával és deszkákkal borítják.

csepegő föld

A hónap eleje alkalmas az őszi megtermékenyítés első szakaszára. Magas foszfor- és káliumtartalmú ásványi kompozíciókat vezetnek be, amelyek telítik a talajt, és a tavaszi ültetésre termőképesebbé teszik.

A kertben

A kertekben előkészítő munkákat és transzplantációs tevékenységeket végeznek:

 • gödrök előkészítése újratelepítéshez;
 • száraz ágak metszése;
 • távolítsa el a szamóca vagy a helyrehozott szamóca visszatérő bajuszát;
 • bogyós bokrok átültetése;
 • bogyósbokrok ásványi műtrágyákkal történő megtermékenyítése;
 • bokrok kezelése kártevőktől vagy betegségektől.

Információ! Az évelő tűlevelűek szaporodását kísérő kertészeti munkákat szeptember második felében végzik.

gödrök készítése

A kertben

A kerti munka magában foglalja a betakarítást. Ez vonatkozik a késői fajtákra, amelyeket a nyár második felében ültettek be. Sárgarépa, répa, hagyma és paradicsom betakarításra kerül a további betakarítás céljából. Szeptemberben hagyományosan a vetőburgonya betakarítását és válogatását tervezik tavaszi ültetés céljából. A hagymát az eső előtt kiásják, hogy a hagymákat száraz, tiszta időben kiszárítsák.

A betakarítást követően a helyszínen elvégzik a munkát:

 • földművelés, figyelembe véve a téli előtti növényeket;
 • zöld trágya vetése;
 • szántás;
 • ásni a földet;
 • a telek trágyázása komposzttal a tavaszi éréshez;
 • földművelési tevékenységek végrehajtása a károsítók elpusztítása érdekében, amelyek télen mélyen a talajba kerülnek.

a föld szántása

Az üvegházban

Az üvegházhatást okozó ültetések lehetővé teszik, hogy őszi fagyok megjelenése után kis termést gyűjtsön. A film alá zöldeket, káposztát és bizonyos típusú zöldségeket ültetnek.

Az üvegházhatású feltételek megfelelőek zeller, saláta, petrezselyem, bazsalikom ültetésére. A korai érésű fajtákat választják, amelyek október második feléig képesek növekedni.

Referencia! Szeptember végére azt tervezik, hogy átmászják a mángoldot, a borsot és a bokor petrezselymet az ablakon termesztésre.

A növények betakarítása után az üvegházat előkészített vegyületekkel kezelik, hogy megvédjék a kártevők szaporodását és a penész megjelenését.A hónap végére az üvegházak felmelegednek, a talált repedéseket bezárják.

földet termesztenek

A mezőgazdasági munka jellemzői a különböző területeken

Az elvégzett munka nem csak a holdnaptárban megjelölt időszakoktól függ, hanem az éghajlati övezet jellemzőitől is:

 1. Az északi régiókban a szüretelést szeptember első hetére tervezik. A helyszín előkészítésére a hónap első felében kerül sor, hogy kizárjuk az alacsony hőmérsékleteknek a növényekre gyakorolt ​​hatását.
 2. A Krasznodar területét és a szomszédos déli területeket napközben magas léghőmérsékletek jellemzik, amelyek szeptemberben is fennállnak, ezért a hely betakarítását és előkészítését a hónap második felére halasztják.

Ősszel a szokásos téli előtti öntözés. Ez az utolsó földnedvesítési esemény. A bejövő nedvesség lesz az egyetlen forrás a télen ültetett növények számára. Ezt az eljárást a régió hőmérsékleti mutatóitól függően tervezik. Ha a területet a hónap második felében alacsonyabb hőmérsékletek jellemzik, akkor a téli előtti öntözést korábban tervezik.

munkát ősszel

Információ! A Krasnodar terület és a szomszédos déli területek télen az öntözést októberre halasztják, mivel a levegő hőmérséklete a hónap végéig magas marad.

Tippek a kertészek számára

Az átültetéseket és a hely feldolgozására vonatkozó intézkedéseket a holdciklusok befolyásainak megfelelően hajtjuk végre. Ez elősegíti az ültetett növények intenzív növekedését, és garantálja az átültetett cserjék vagy évelő virágnövények gyors alkalmazkodását.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök