Hogyan kezeljük a cseresznyét a kártevőktõl tavasszal és ősszel, az ellenõrzési és védelmi módszerekkel

A nyári lakosok életét árnyékolja a káros rovarok állandó megjelenése a gyümölcsfákon. A nyári lakosok minden évben küzdenek ezzel vagy azzal a kártevővel. Még a megelőző intézkedések sem mindig segítik a rovarok megelőzését. A cseresznye kártevők a fán is megjelennek, mivel a növények más növények közelében vannak. Ha ez megtörténik, az a kertben növekvő összes fát érintheti.

A fa fertőzés okai és tünetei

Sok oka lehet annak, hogy a káros rovarok megjelenjenek a cseresznyefákon. A kártevők megjelenésének megelőzésének egyetlen módja a fák állandó ellenőrzése és a lehető leghamarabb fellépés.

fa fertőzés

Cseresznyefertőzés tünetei:

 • Csökkent hozam.
 • A lombozat hatalmas esése nyáron és kora ősszel.
 • Csökkenő gyümölcs.
 • Sárga foltok és "átjárók" megjelenése a leveleken.

A rovarok cseresznyefákon való megjelenésének okai:

 • A rovarok sokkal gyorsabban szaporodnak, ha a cseresznyefa a cseresznye mellett növekszik, vagy a szilva közelsége miatt.
 • A korona szezonális megelőző metszésének hiánya.
 • Nagyon sok gyom van az oldalon.
 • Számos katicabogár, hangya, darazsak és legyek vannak a kertben (ezek a rovarok hozzájárulnak a levéltetvek megjelenéséhez, mivel táplálkoznak a levéltetvek által kiválasztott édes léből).
 • Az őszi téli felkészülés hiánya.

okai és tünetei

A cseresznyefákon élő paraziták megjelenésének oka a kert gondozásának hiánya. Ezért a rovarok cseresznyefajta megjelenésének megakadályozásának fő módszere az egészségügyi metszés és a kert előkészítése a hideg időjárás kezdetére.

A káros rovarok fajtái és azok elleni küzdelem

A gyümölcsfák károsítóinak lehetnek levéltetvek, lepkék, lepkék, cseresznye legyek és számos más rovar. Számos oka lehet annak, hogy a cseresznyeparaziták megjelennek. Minél előbb észlelik a kártevők fán megjelenését, annál könnyebb megbirkózni velük. Ha a rovarok kitöltötték az egész kertet, akkor szinte lehetetlen megbirkózni velük.

lyukakba hagy

levéltű

A káros rovarok között, amelyek leggyakrabban megjelennek a gyümölcsfák között, levéltetvek különböznek. Levéltetvek jelennek meg a leveleken és a száron. A levéltetvek nyár első évtizedében jelennek meg, amikor az ágak tetején fiatal hajtások növekedni kezdenek. Gyorsan megsokszorozódik, és néhány nap alatt kitölti az egész fát. A levéltetvek táplálkoznak a cseresznye és a levelek gyümölcslevéből. Fokozatosan a levelek kiszáradnak és leesnek.

A levéltetvek miatt a fák leállnak, a cseresznye gombákban fejlődik ki, és csökken a hozam. A kártevőirtás a következő műveletekből áll:

 • A hangyák populációjának csökkenése.
 • A száraz ágakat szilva tavasszal és ősszel.
 • A fatörzsek feldolgozása mészgel.

Ha a levéltetű már megjelent, a cseresznye szappanos oldattal hamu hozzáadásával kezelhető. És a meleg vízben hígított mustárport is.

káros rovarok

Karcsú fűrészfog

A karcsú fűrészfog megjelenése meztelen csapokra hasonlít. A fűrészgép hossza 4-5 mm. A fűrészfogók a törzs mentén a levelekig mozognak, és a vénák megérintése nélkül kivágják lédús részüket.

Hogyan lehet megszabadulni a fűrészfűrészről:

 • A cseresznye meghámozható vegyszerekkel.
 • Ha kevés a fűrészlepék, akkor azokat kézzel gyűjtik vagy erős vízsugárral megtisztítják.

Nagyon sok a fűrészlepék jelentős károkat okoznak a cseresznye számára.

nyálkás fűrészáru

Zsíros elefánt

Zsíros elefánt 5-10 mm hosszú. A test arany-zöld színű, fémes fényével. Vegyszerek segítségével megszabadulhat a gyomor elefánttól. A fát szezononként többször kell permetezni. A klorofosz permetezéshez megfelelő. A feldolgozást 10 nap elteltével megismételjük.

Herbicidek helyett dohány- vagy cickafélékből készült főzeteket használnak. A húsleves elkészítéséhez 500 g füvet kell bevennie és 2 liter vizet önteni. Forraljuk a levest. Permetezés előtt hígítsa a levest meleg vízzel.

gyomor elefánt

Cseresznye légy

A cseresznye légy egy kicsi rovar, szárnyain sárga csíkokkal. A légynek nagy zöld-sárga szeme van. A főtest fekete. Télen a cseresznye légyet legfeljebb 13 cm hosszú mustáros-sárga kókuszba csomagolják.

A parazita megjelenésének első jelei:

 • A gyümölcsök tömeges esése.
 • A lombozaton a lárvák "átjárók" maradnak.
 • Az ősz elejére a fa levelek nélkül marad.

cseresznye légy

Tavasszal a légy cseresznye szekréciókon, nyáron pedig gyümölcslé táplálkozik. A cseresznye repül a lárvákat a gyümölcsben. A lárvák 20 napig növekednek, mindeközben a bogyó léjével táplálkoznak. Amikor a lárvák felnőttkorba kerülnek, kúsznak és becsomagolják magukat kokonákba.

A legyek megjelenésének megelőzése érdekében a fákat szezononként többször kezelik vegyi anyagokkal. A talajt a törzs körül is permeteznie kell. Rendszeresen meg kell lazítani a talajt a fa körül. Télen a talajt 25 cm mélyre ásják.

táplálja a szekréciókat

Anyajegy

Megszabadulhat a lepkéktől az alábbi jogorvoslatok felhasználásával:

 • Meghintjük a cseresznyefajtakat a Confidor Maxi-val. A második kezelést 2 hét elteltével végezzük.
 • Öntsön vizet egy erősen nyomott tömlővel a hajtómű fölé.

Ezenkívül a lombozat esése után is feltárja a talajt a fák alatt legalább 20-25 cm mélyre.

fehér lepke

Gyümölcs mocsár

A gyümölcsmoc megjelenése meghatározásához először tanulmányozza annak leírását. A test hossza 3-4 mm. A mocsaras szárnyak barna-barnák, fényesek. A lárvák 4-5 mm hosszúak, bézs színűek. A nőstények tojásokat raknak cseresznye rügyekbe.

Cseresznye feldolgozásához használja:

 • Aktaru;
 • Mospilan;
 • "Vektor".

Két héttel az első permetezés után megismételik a fák vegyi kezelését. Permetezéskor fontos ellenőrizni, hogy az ágak jól nedvesedjenek-e az oldatban. A vegyszereknek a fa kéreg alá történő bevezetése szintén hatékony. Injekcióhoz használjon "Arrivo", "Decis" vagy "Sherpa".

Gyümölcs mocsár

Galagonya pillangó

A galagonya pillangó hernyói olyan virágzatot és leveleket esznek, amelyek még nem virágoztak. A pupilálás előtt a hernyók jelentős károkat okozhatnak a cseresznye számára. Virágzás után a hernyók elkezdenek pápázni.

A hernyók kezelésének természetes módja a madarak vonzása a kertbe. Telepítheti madárházak vagy cseresznye adagolók. Kora tavasszal a pillangófészek jól látható és könnyen eltávolítható. Az eltávolítás után a fészket elégetik. A fa közelében el kell terjesztenie a ruhát, és erősen ráznia kell a fát, az elesett hernyókat összegyűjtik és a ruhával együtt égetik.A vegyi anyagok közül a "Gerold", "Aliot" vagy "Fury" gyógyszerek hatékonyak.

Galagonya pillangó

Szilva lepke

A szilva lepke leküzdésére kémiai és biológiai védekezési módszereket alkalmaznak. Ha bogyók jelentek meg a cseresznyere, akkor tanácsos előnyben részesíteni a biológiai termékeket. Ehhez a cickafark vagy a dohány főzetét használják.

Ön is gyógyszerrel permetezhet:

 • "Decis";
 • "Alatar";
 • Knimix;
 • Fufan.

A meggyet kétszer permetezzük be vegyszerekkel. A cseresznyét második alkalommal kezelik az első permetezés után 7-10 nappal. Június elejét kedvező időszaknak tekintik a feldolgozáshoz. A második feldolgozást július közepén hajtják végre.

szilva moly

Aranyfarkú selyemhernyó

Az aranyfarkú pillangó tojásokat fektet a lombozatban. Amikor a lárvák kelnek ki, megpróbálják a leveleket szaporítani. Miután csak a véna maradt a levélből, pókhálóba csomagolják. Télen az aranyfarkasokat pókhálókba és levelekbe csomagolják, és a meleg kezdetével felébrednek, és táplálkoznak a vesén.

A Karbofos vizes oldatát használják az aranyfark leküzdésére. A lárvákat lerázhatja és kézzel is összegyűjtheti. A fákat biológiai termékekkel, például "Lepidocide" vagy "Bitoxibacillin" permetezzük. A cseresznyefalakra madárházak is vannak telepítve, hogy vonzza a fecskeket, swift és seregélyt.

arany selyemhernyó

Megelőzés és szezonális kezelés

A káros rovarok elleni védelem érdekében megelőző intézkedéseket hoznak. Minél kevesebb időt fordít a cseresznye gondozására, annál több parazita jelenik meg rajta.

Tavaszi

Kora tavasszal, a hő elindulása után, az egészségügyi metszetet elvégzik. Azokat az ágakat, amelyek nem tartalmaznak rügyeket, éles metszőollóval levágják, és a vágott helyeket fertőtlenítőszerrel kezelik. Például kálium-permanganát vagy mészoldat. Tavasszal is feltárják a talajt.

szezonális feldolgozás

Nyár

Nyáron a cseresznye rendszeresen megvizsgálja rovarok szempontjából. Időnként meg kell lazítani a talajt és eltávolítani az összes gyomnövényt a helyről. Ezenkívül, ha sérült levelek és ágak jelennek meg a fákon, levágják és elégetik a helyszínről.

Ősz

Ősszel, a betakarítás után, a talajt 20 cm mélyre kell ásni. Ezért a talaj feltárása után a paraziták a föld felszínén találják magukat, télen megfagynak és meghalnak.

fa ellenőrzés

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök