A cseresznye etetése a gyümölcs érésekor és a betakarítás után nyáron, tavasszal és ősszel

Különböző cseresznyefajtákat ültetnek nemcsak délen, hanem a középső szélességre is. Ez a csonthéjas növény nem fél az aszálytól és a hőtől, de nem tolerálja a felesleges nedvességet, nem szereti a nehéz talajt, és imádja a termékeny talajt. Mivel a talajban nincs tápanyag, kevés bogyót kötnek össze. A meggy megtermékenyítése növeli a termést, növeli a gyümölcs méretét. A fa jól reagál a szerves anyagokra és mikroelemeket igényel. Ha nem alkalmaz műtrágyát, akkor a növény rosszul fejlõdik, és betegségek kezdik hatni rá.

Etetési módszerek

A cseresznye nagyon igényes talaj szerkezetének javításához szerves anyagokra van szükség. Trágya, csirke ürülék felhordásakor meglazul a föld.

Az ásványi műtrágyákból a takarmányozás során a fa:

 • bór és réz;
 • szelén és kén;
 • mangán és vas;
 • foszfor és kálium.

Az ilyen komponensek az ammónium-nitrát, a nitroammofoszka, a szuperfoszfát, a karbamid részét képezik. A cseresznyenek nitrogénre van szüksége a növekedési időszak kezdetén.

karbamid cseresznye

Subroot

Etetéshez oldatokat és száraz műtrágyákat használnak. Bevezetik őket a fatörzs körébe, de ezt megelőzően a földet szükségszerűen meglazítják és a cseresznye közelében öntözik. Egy fiatal növénynek vagy csemetenek kb. 3 vödör vízre van szüksége, egy felnőtt számára 60 liter.

Amikor a nedvesség felszívódik, a csomagtartótól 0,5–3,5 m távolságra száraz műtrágyákat alkalmaznak, amelyeket egyszerűen szétszórnak a felületre, és egy gerendával lefedik. Folyékony oldatokat öntünk a talajra. Ezzel a táplálékkal a cseresznye nagy mennyiségű tápanyagot kap.

levél-

A három és négy éves palánták ágait, leveleit és törzsét műtrágyával permetezzük, a gyökérkört szintén folyékony oldattal kezeljük. Az eljárást felhős napon, kora reggel vagy este indítják. Védje szemét védőszemüveggel, kezét gumikesztyűvel, és a légzőrendszert lélegeztetővel védje. A cseresznye megmunkálása permetezőgéppel történik.

Meg kell próbálnia nem túlzásba hozni a takarmányozásra szánt műtrágyákkal, mivel ezek feleslege a következőkhöz vezet:

 • lehullni;
 • a petefészek kiürítése;
 • a klorózis kialakulására.

A fa cinkhiányban, nitrogén- vagy kálium-telítettségben van beteg. A cseresznye táplálékát oldalsó rétegekkel táplálják, amelyeket a törzs közeli körzetekbe vetnek, majd a növény közelében sekély mélységben kaszálják és lezárják. A mustárt, a gyomorsót, a rozsot és a borsót egy parcellára ültetik, ahol a következő évben kertet hoznak.

cseresznye gyümölcs

Trágyázási dátumok és árak

A fiatal fák kevesebb mikro- és makroelemet igényelnek, mint a felnőtt cseresznye. Ha a talajba ültetéskor megfelelően táplálkoznak, akkor már nem kell megtermékenyíteni sem nyáron, sem ugyanazon év őszén. A talaj öntözése után 25 g kálium-kloridot és 40 g szuperfoszfátot vezetünk a növény számára előkészített lyukba. Az anyagokat a humusz, a talaj és a humusz keverésével öntjük.

A cseresznye ültetése után az ásványi műtrágyák mellett szerves anyagot is hozzáadhat 1 kg hamu és 3 rohadt trágya formájában. Ezen takarmányozáshoz felhasznált anyagok mennyisége sem haladhatja meg a normát.

Tavasszal

Amíg a fák alszanak és a rügyek még nem virágzottak, a Bordeaux folyadékkal permetezik. Előállításához 300 g réz-szulfátot és mészt oldunk egy vödör vízben. Ez az eljárás segít megakadályozni a gombák növekedését, telíti a fákat a növekedés és fejlődés egyik legfontosabb mikroelemével.

A tavaszi takarmányozási rendszert a növény életkorának figyelembevételével készítik. A virágok megjelenése elõtt a 2–4 ​​éves cseresznyét karbamid oldattal permetezzük. Ehhez egy gyufaszál granulátumot keverünk egy vödör vízben. A gyökerek alá nitrogént tartalmazó műtrágyát alkalmaznak.

A felnőtt cseresznye tavasszal háromszor kell táplálkozni. Az első alkalommal karbamidot permeteznek. Az anyagot ugyanabban a koncentrációban veszik fel, mint a fiatal növényeket. Az ammónium-nitrát be van ágyazva a csomagtartó körébe.

Amikor a cseresznye virágzik, előkészítik a műtrágyát takarmányozásra. Egy liter deviánfürdőt és 2 pohár hamut összekeverünk 10 liter vízben. Egy vödröt egy 7 éves korig egy fa alatt, egy régebbi cseresznye alatt - 20-30 liter tápanyag folyadékba öntünk.

cseresznye tavasszal

A petefészkek összeomlásának megakadályozása érdekében 2 hét elteltével a gyökereket oldatmal táplálják, amelynek előállításához a következőket veszik:

 • 35 g szuperfoszfát;
 • egy kanál kálium-szulfát;
 • 10 liter víz.

Az ilyen anyagokat nem szabad nagy adagokban használni, mivel ez nem növeli a termést, ráadásul árthat a növénynek.

A bogyók ízletesebbek lesznek, ha borostyánkősavval permetezik a cseresznyét, amelynek csupán egy gramm harmada szükséges vödör vízre az etetéshez.

Annak érdekében, hogy a kerti fák kedvezzék a termés betakarítását, kötelesek:

 1. Ellenőrizze a talaj savassági mutatóit.
 2. A műtrágyát nedves talajra kell felvinni.
 3. A virágzás során vonzza a méheket mézzel.

Ha fehér foltok jelennek meg a föld felületén, hamu vagy mész kerül a csomagtartóba. Savas - citrom-, ecetsav-, almasavsavat adnak az alkalikus talajhoz táplálkozás céljából.

műtrágya cseresznye

Nyár

A palántákat és a fiatal fákat sem júliusban, sem augusztusban nem kell megtermékenyíteni. A nem gyümölcsös cseresznye számára elegendő a talajban lévő tápanyag. Azokat a növényeket, amelyekre már bogyók kötöttek, nyár elején táplálják. Nitroammofoszkot vezetünk a törzs közeli körébe, másfél evőkanál anyagot feloldunk egy vödör vízben.

Augusztusban a fákat szuperfoszfáttal megtermékenyítik, 25 liter por felhasználásával 10 liter folyadékra. Az ásványi anyagot 2 pohár hamuval helyettesítheti. A nyár végén a helyes táplálás segít a rügyek elrendezésében a következő évre.

Ősszel

A kimerült föld helyreállításához segítsen a cseresznyenek a téli fagyok normális elviselésében, a gyümölcs érése után szükségszerűen műtrágyákat alkalmaznak, és a fákat metszik. A 4 évesnél fiatalabb növények szárának közeli körébe adjunk egy vödör vizet, keverve 25 g kálium-szulfáttal.

Szeptemberben és október végéig 3 vagy 4 kilogramm humuszot felhordnak 15 cm mélyre, de a felső kikészítést nem minden ősszel, hanem háromévente egyszer kell elvégezni.

A gyümölcsöt viselő fákat szuperfoszfáttal megtermékenyítik. Egy cseresznye elég 300 g anyag granulátumához. Hamut öntenek a növény alá egy pohár 10 liter víz sebességgel. Néhány évente legfeljebb 4 vödör komposzt kerül a csomagtartóba 20 cm mélyen.

Télen az első enyhe fagy után a meggyet karbamid oldattal permetezzük.

A hétéves és annál idősebb növényeket októberben legfeljebb fél kilogramm mennyiségű szuperfoszfáttal táplálják, körülbelül egy pohár kálium-kloridot vezetnek a földbe. A cseresznyeféléknek 3 évente kell ilyen etetésre. Minden ősszel a fákat karbamiddal permetezzük és bőségesen öntözzük, felnőtt növényenként legfeljebb 10 liter folyadékot felhasználva.

Csirketrágya-oldat

Különleges gondozás a cseresznye

A nyári lakosok és a külvárosi területek tulajdonosai, akik a csonthéjas gyümölcsökkel foglalkoznak, ne felejtsék el a táplálkozást, számíthatnak az ízletes és nagy bogyók termésére. A fáknak nedvességre, tápanyagokra, kártevőirtásra, betegségmegelőzésre és éves metszésre van szükségük.

Palánták ültetésekor

Annak érdekében, hogy egy fiatal fa elkezdjen és fejlődjön, ősszel elkészít egy lyukat, amelybe beleönt:

 • rothadt trágya - 2 vödör;
 • káliumsó - 1 kanál;
 • fahamu - 1 kg;
 • szuperfoszfát - 2 evőkanál. l.

A csemeteknek több nedvességre van szükségük, mint felnőtteknél. Száraz időben 2 hetente öntözik. Az ilyen cseresznye első etetésére 2 év után van szükség, elegendő tápanyagot tartalmaznak, amelyeket az ültetés során vezettek be.

Fiatal fák

A bogyókkal még nem elégedett növényeket szerves anyaggal megtermékenyítik komposzt, trágya formájában. A meggy, amely már megkezdett gyümölcsöt termeszteni, a termesztési időszakban legalább háromszor táplálkozik. A hét éves fáknak egy év után további ásványi anyagok szükségesek.

Virágzás közben

A csonthéjas gyümölcsökkel történő gyökér táplálás akkor szükséges, amikor a rügyek kinyílnak. Egy vödör vizet öntenek egy fiatal fa alá, amelyben feloldódik egy kilogramm a mullein, 7 évesnél idősebb növények esetén az anyag mennyisége megduplázódik.

Terméskor és betakarítás után

A termés növelése érdekében a cseresznye kálium- és foszfortartalmú műtrágyákkal táplálkozik. A szuperfoszfátot és a hamut ősszel hozzák be. Ez hozzájárul a bogyók megnövekedéséhez. Az első fagy után a fákat karbamid oldattal permetezzük. Annak érdekében, hogy egy fiatal cseresznye normál teleljön, 5 vödör vízzel öntözik, egy felnőttnek legalább 100 literre lesz szüksége.

hamu műtrágyaként

Egy régi fa etetésének jellemzői

A szárított ágak gyümölcslevek kiszűrésének megakadályozása érdekében a csonthéjakat gyakran 7 év elteltével levágják. Segít a növény megfiatalításában is. A megtermékenyítés mértékét befolyásolja a talaj termékenysége, a fa állapota. A 12 évesnél idősebb cseresznye 60 kg-ot, 20 után pedig majdnem 80 humuszot igényel.

A takarmányozáshoz megnő a szükséges szuperfoszfátmennyiség, több ammónium-nitrátra van szükségük, mint a fiatal növényeknél. A gyökér takarmányozást háromévente végzik.

Az alapok típusai és jellemzői

A cseresznyeféléknek szerves anyagokra és ásványi műtrágyákra is szükségük van. Az öntözés után bejuttatják a talajba. Néhányuk előnyösebb tavasszal, mások - az őszi hónapokban vagy a virágzás során táplálkozni.

Karbamid

Annak érdekében, hogy a növény gyorsabban szerezzen zöldtömeget, karbamidot használunk. Az anyag, amelyet granulátum formájában állítanak elő, vízben oldják és fákra permetezik. A gyökérfestéshez a karbamidot vagy karbamidot kombinálják káliumsó... Egy fiatal cseresznye esetében 50 g műtrágyát használnak fel, egy régi növény esetében - legfeljebb 300.

A kórokozó gombák által okozott coccomycosis megelőzésére 30 gramm anyagot keverünk egy vödör vízben. A fákat ősszel kezelik ezzel a kompozícióval.

karbamid

Szuperfoszfát

Az ásványi műtrágya, amely hozzájárul a csonthéjas növények megújulásához, részt vesz a gyökérképződésben, javítja a bogyók ízét, foszfort tartalmaz. E nyomelem hiányában a levelek lila színűvé válnak, és sárga foltokkal borítják őket. Etetéskor a szuperfoszfát jól megy keresztül a nitrogéntel. Legfeljebb 150 g-ra van szüksége négyzetméterenként.

szuperfoszfát

Kálium kálium-műtrágyák

A növekedés felgyorsítása, a gyökérzet fejlődésének javítása, a fagy- és aszályállóság fokozása érdekében a cseresznyefákat kálium-kloriddal táplálják.A granulátumban előállított műtrágya pozitív hatással van a bogyók ízére és elősegíti a termés növelését.

A kerti növények immunitásának erősítése és a tápanyag-ellátás megkönnyítése érdekében káliumsót használnak takarmányozásra. Felnőtt cseresznye esetén 100 g anyag elegendő, csemete esetén - legfeljebb 40.

hamuzsír műtrágyák

Ammónium-nitrát

Karbamid helyett műtrágyát alkalmaznak a fa alatt, amelyben nitrogén van. Az ilyen gyógyszerréteg felöltésének köszönhetően javul a bogyók íze és felgyorsul a zöld tömeg növekedése. Ammónium-nitrátot csemete alatt 150 g mennyiségben alkalmazzák, egy felnőtt cseresznye esetében az adag megduplázódik.

Ammónium-nitrát

komposzt

A szerves műtrágyákat akkor használják, amikor javítani kell a kimerült talaj szerkezetét, hogy tápanyagokkal telítsék. A kertészek önállóan készítik elő a komposztot az etetéshez. Ehhez tőzeget öntenek a tartályba, a leveleket és a tetejét tetejére helyezik, és vízben 1: 20 arányban hígított csirke ürülékkel öntik. 10 nap elteltével adjuk a talaj keverékéhez:

 • szuperfoszfát - 1 kg;
 • réz-szulfát - üveg;
 • ammónium-nitrát - 400 g.

Öntsön földet a földre, fedje le fóliával. A takarmányozáshoz egy vödör komposzt kerül a csemete alá, egy felnőtt cseresznyenek 30 kg-ig kell.

komposzt

Hamu

A fák fagyállóságát növelhetjük, normalizálhatjuk a víz egyensúlyát és telíthetjük a talajt mikroelemekkel, ha olyan organikus műtrágyát használunk, mint hamu. Az anyagban gazdag:

 • kalcium;
 • magnézium;
 • Vas;
 • cink.

A szerszámot a talajba történő bevitelre és a lomb táplálására használják. A hamunak köszönhetően a növényekben felgyorsul az anyagcsere folyamata.

hamu

Mész

A cseresznye nem szereti a savanyú talajt. Az ilyen helyre ültetett fa nem fejlõdik jól, nem kedveli az édes bogyókkal. A mész a talaj összetételének megváltoztatására szolgál. Ezen felül a termék erősíti a növények gyökereit, telíti a földet káliummal. Az anyagot ötévente alkalmazzák.

A coccomycosis megelőzése céljából 2 kg mészt keverünk egy vödör vízben, hozzáadunk 300 g réz-szulfátot. Az oldatot fatörzsek fehérítésére használják.

mész

Dolomit

A talaj összetételének javítása, a savasság csökkentése, a föld mikroelemekkel történő telítése nitrogén, magnézium, foszfor formájában, valamint a mész, valamint dolomitliszt felhasználására szolgál. Az anyag bekerül a talajba bármilyen évszakban, 600 g / m2-en. méter. Az eszköz elősegíti a hasznos mikroorganizmusok szaporodását, negatív hatással van a kertészeti növények kártevőire.

dolomit

Ásványi oldatok

Tavasszal a cseresznye lomb módszerrel megtermékenyítik. Ehhez gyenge kompozíciókat készítenek és a fák koronáját permetezik. A levelek gyorsan felszívják az ásványi keverékeket, ami hozzájárul a hajtások növekedéséhez, javítva a virágzást.

A Bordeaux folyadékában található kalcium és réz megakadályozza a gombák növekedését és védi a rovarok ellen. A mangános etetésnek köszönhetően növekszik a hozam, a bogyók cukortartalma.

A cink megakadályozza a betegségek kialakulását, jótékony hatással van a csonthéjas növényekre.

ásványi műtrágyák

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök