A cseresznye megfelelő termesztése a kertben, palánták és helyek kiválasztása, gondozás

Sok kezdő kertész csalódást tapasztal a tapasztalat miatt cseresznye ültetés... Miután jelentős összeget fizettek egy egyedi fajtáért, egy idő után szomorúan figyelik a gyümölcsfa halálát. Ennek a helyzetnek számos oka lehet, kezdve a helytelenül megválasztott helytől a növekvő szabályok megsértéséig. Az események ilyen fejlõdésének kizárása érdekében fontos tudni, hogyan kell cseresznyét termeszteni, és milyen szabályokat kell betartani.

Helyes illeszkedés

A cseresznye telepítésére vonatkozó szabályok nagyrészt annak következményei, hogy a fa egy fajtahez tartozik. Az orosz kertészek leggyakrabban e célra választanak egy közönséges fajt, mivel a gyümölcsök sokoldalúságúak, friss ételek készítésére, kompótok, dzsemek, gyümölcslevek és édes termékek elkészítéséhez.

A cseresznye sikeres termesztéséhez figyelembe kell venni a régió éghajlatát, és ki kell választani egy olyan fajtát, amelynek tenyésztési tulajdonságai megfelelnek a körülményeinek. A hideg éghajlattal rendelkező területeken csak a télálló, cseresznyefajták képesek ellenállni a nehéz növekedési feltételeknek.

Fontos meghatározni, hogy mikor ültesse meggyét. A fa ültetésének ajánlott ideje a tavasz és az ősz.

A tavaszi palántánál történő vásárláskor a paraméterek fontosak, a legjobb egy 60 éves magas és 2,5 cm átmérőjű kétéves fa szár. Az ültetést akkor végezzük, amikor a talaj felmelegszik, és még nem kezdődött meg a bimbóidőszak.

A cseresznye ültetése:

 • a talajnak savas semlegesnek kell lennie, homokos típusúnak kell lennie, agyagos talajt vízelvezetésre van szükség;
 • alföld, a nedves éghajlattal rendelkező területek nem megfelelőek, a cseresznye szereti a megvilágított, napos helyeket;
 • a talajvíz szintjének 1,5 m-nél nagyobbnek kell lennie;
 • a helyet védeni kell a szégyellõ szél ellen.

cseresznye ültetés

Arra a kérdésre, hogy a cseresznyefajtákat tehetik-e savas talajban és hogyan lehet, a tapasztalt kertészek igenlő választ fognak adni. A mész- vagy dolomitliszttel történő kezelés lehetővé teszi a mutatók csökkentését és a normál állapotba való visszaállítását. 1 m2 400 g terméket vezetünk a talajba, és mélyre ásni kell egy lapát bajonettjébe. Ezután egy idő után szerves műtrágyákat alkalmaznak, amelyeket komposztként vagy trágyaként használnak 1 méterenként2 15 kg.

A cseresznye és a cseresznye közötti távolságnak legalább 3 m-nek kell lennie. Ebben az esetben 4féle cseresznyefajtát vesznek és ültetnek, figyelembe véve a magas fák esetén 2,5 x 3 m, az alulméretezett fák esetében 2,5 x 2 sémát. Néhány kertész inkább fokozatosan ülteti a fákat.

cseresznye ültetés

A cseresznye ültetéséhez egy lyuk alakul ki, amelynek átmérője 80 cm, mélysége 50-60 cm. A gödörbe nem kerülnek nitrogéntartalmú műtrágyák és mész, különben a gyökérzet megsérülhet. Megengedett, hogy hamu, kálium-kloridot és szuperfoszfátot adjunk hozzá.A cseresznye gyökérzetének egészségesnek kell lennie, a sérült és kiszáradt hajtásokat eltávolítják.

A mélyedés közepére egy fa csapot vezetnek be az ültetési folyamat megkönnyítése érdekében. A palántát eltemetik, egyenletesen eloszlatva a gyökér részét. A nyaknak 4 cm-rel a talaj felszínén kell lennie, hogy a csemete a jövőben ne forogjon. Megszórjuk a gyökereket a talajjal és alakítsunk ki egy kis talajhengert a fa körül, hogy jobban megtartsa a nedvességet. 10 liter vizet öntenek a lyukba, majd a talajt humuszos vagy tőzeges talajjal borítják. A jobb védelem érdekében a palántának van egy kiegészítő támasztópontja, gondosan a csaphoz rögzítve.

cseresznye ültetés

Ha őszi palántát vásárol, akkor a tavasz kezdete előtt ki kell ásnia. A javasolt munkaidő október, a fagyveszély 20-30 napig tarthat. A csemete magasságára a következő követelményeket kell előírni:

 • egynyári év - 80 cm-ig;
 • kétévente - 110 cm-ig.

A fiatal hajtások gyökérzetének jól kialakultnak és a fa érettnek kell lennie. Ültetés előtt ásson egy lyukat 40 cm mélységű és 45 dőlésszögű furattal... A gyökereket depresszióba helyezik, és bőségesen öntözik. A fa lucfenyő gallyakkal van szigetelve, télen pedig hóval el vannak temetve. Közvetlenül az ültetés előtt a fát feltárják további gyökeresedésre egy állandó termesztési helyen.

Gondoskodás

A cseresznye megmunkálása felesleges, a fő tevékenységek az öntözéshez, a műtrágyázáshoz és az időszakos lazításhoz kapcsolódnak.

cseresznye öntözése

Locsolás

Az első öntözést virágzás után hajtják végre, amely segít a bogyóknak a gyümölcslé kitöltésében. A nedvességfelvétel megfelelőségét az határozza meg, hogy a talaj mennyire telített-e vízzel... Az optimális mélység 45-55 cm, a jövőben az öntözés szükségességét a természetes csapadék elégsége alapján kell meghatározni.

Felső öltözködés

Ajánlatos műtrágyákat alkalmazni abban a pillanatban, amikor a cseresznye bogyók képződik. Arányuk a csemete állapotától és életkori jellemzőitől függ. Adalékanyagokként komposzt vagy humusz használható. Ősszel a talajt foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákkal kell dúsítani. Ha nincs talajban nitrogén, a hiányt tavasszal pótolják.

cseresznye etetése

Az első felöltést azonnal a virágzás végén hajtják végre. A folyamatot 14 nap elteltével megismételjük. A fiatal palántákhoz elegendő műtrágyát adni a csomagtartó közelében lévő körhöz. A talaj megnövekedett savassága esetén jó hamu keletkezik.

fametszés

A cseresznye megkülönböztető tulajdonsága az ágak számának gyors növekedése. Ennek eredményeként a korona képes növekedni és nagymértékben megnő, számos folyamat kialakulása megvastagodáshoz vezet. A növény metszéséhez szükséges intézkedések hiányában problémát jelent a bogyók aprítása és a csokorágak számának csökkentése, amelyeken a gyümölcsök alakulnak ki. Ennek eredménye a hozam csökkenése és a cseresznye minőségének romlása.

cseresznye díszítés

Az 50 cm-nél hosszabb hajtáshosszúságú ágakat metszik. Az eljárást kora tavasszal, 3 héttel a rügy duzzanatának kezdete előtt javasoljuk. A korona kialakításának első munkája az ültetés után szükséges. 40 cm-es magmagassággal megkezdi a korona alakját, miközben eltávolítja a felesleges ágakat és hajtásokat.

Egy fán, amelynek magassága valamivel több, mint 40 cm, a csontváz alapját átlagosan 7 fő ág hagyja. A hajtásoknak egyenletesen kell elhelyezkedniük, az alsó rétegben elegendő 3 ága van, a másodikon - 2, a harmadikon - 1. A cseresznyetermesztés során átlagosan 10 ága maradjon. Az összes befelé irányuló folyamatot el kell távolítani.

A cseresznye sikeres termesztése szempontjából fontos, hogy megakadályozzuk a hajtások terjedését a kertben.A fiatal hajtások túlnövekedése gyengíti a növényt, és fák halálához vezethet. Ennek kizárása érdekében a hajtásokat időben levágni kell 30 cm-re a talaj felszínétől. Hatékony ásni a talajba 1,5 m távolságra palaból, műanyagból vagy más anyagból készült korláttal, amely korlátozhatja a túlnövekedés terjedését.

cseresznye díszítés

Betegségek és kártevők

Tavasszal a cseresznye ki lehet téve clasterosporiumnak. A betegség úgy jelentkezik, hogy barna foltok formálódnak a vörös szegéllyel rendelkező leveleken, amelyek idővel elérhetik a 2 cm átmérőt. 10 nap elteltével lyuk figyelhető meg a helyükön. Nagy méretű sérülés esetén a levéllemezek kiszáradnak és leesnek.

A clasterosporium betegséggel kialakuló formációk is kialakulhatnak a bogyókon, ebben az esetben felületüket lila színű, depressziós foltok borítják. A kezdeti szakaszban átmérőjük 1 mm, de időszerű intézkedések hiányában 4-szeresére növekedhetnek. A gombás betegségek elleni küzdelemhez réz-szulfát 1% -os oldatával történő permetezést alkalmaznak, és 100 g terméket feloldnak 10 liter vízben.

réz-szulfát-oldat

A klasztoszporiosis kialakulásának megelőzése érdekében a kezelést javasoljuk kora tavasszal, amikor a rügyek még nem kezdtek el virágzni. Ha a növény beteg, akkor a Bordeaux folyadékkal történő permetezést használják, és 100 liter gyógyszert 10 liter vízben hígítanak.

Ajánlott 4 eljárás elvégzése:

 • virágzás előtt vagy a rügyképződés szakaszában;
 • a virágzás vége után;
 • 2 héttel a 2. permetezés után;
 • 30 nappal a tervezett betakarítás előtt.

A cseresznye kocomikozis kialakulhat, amely vörös pontok képződéseként jelentkezik a leveleken. Ahogy fejlődik, a lemezek sárgássá válnak, kiszáradnak és lejárnak az ütemezés előtt. A veszély abban rejlik, hogy a gombás spórák nagy távolságra terjedhetnek, és rövid idő alatt megfertőzik a nagy telepítési területeket. A harchoz vitriol oldattal történő permetezést alkalmaznak, előkészítik azt 100 g termékből és 10 liter vízből, az eljárást a virágzás kezdetéig folytatják. Ugyanezen célokra használhatja a „Horus” gyógyszert is, betartva a munkaoldat készítésére és felhasználására vonatkozó szabályokat.

A leggyakoribb cseresznye betegségek a következők:

 • heg;
 • rozsda;
 • moniliosis.

A leggyakoribb cseresznye kártevők ide tartozik a levéltetvek, kullancsok, levélférgek is. Az irányított gyógyszereket betegségek és kártevők leküzdésére használják. A megelőzés érdekében a fatörzseket tavasszal fehéresszik, a lombozatot és az érintett faágakat ősszel égetik el.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök