Mit lehet ültetni egy cseresznyefajta mellett a kertben, összeegyeztethetőség más növényekkel és a megfelelő szomszédságban

Annak érdekében, hogy a kertben lévő összes gyümölcs- és bogyósfák jó termést hozhassanak, figyelembe kell venni mindegyikükhöz szükséges talaj- és fényviszonyokat, valamint a környéket. A tapasztalt kertészek összeállítanak egy „térképet” - a telephely diagramját, amelyen minden fát meg vannak jelölve, koruk szerint. A megfelelő szomszédság bőséges termésű növényeket biztosít, valamint megóvja a betegségeket és kártevőket. Vizsgáljuk meg, milyen fákat és bokrokat lehet ültetni a cseresznye mellé, hogy a legjobb körülményeket biztosítsuk számukra.

Mit kell figyelembe venni a szomszédok kiválasztásakor?

Saját kertjében vagy zöldségkertében cseresznyefajtákat tehet a többi növény szomszédságában, ha biztonságos távolságra vannak egymástól.

A növények helyének kiválasztása több kritérium alapján történik:

cseresznye a kertben

  • talaj összetétele;
  • a talajvíz mélysége;
  • megvilágítás;
  • szél fújt;
  • befolyás a szomszédos kultúrákra.

A közelben fákat ültetnek, amelyek gyökerei különböző mélységekben fekszenek, hogy ne versenyezzenek a tápanyagokért. Fontos, hogy a szomszédos fák koronája ne fedje át egymást a fényszerető cseresznye. Vegye figyelembe azt is, hogy mely fák szolgálhatnak beporzóként a szomszédos fák számára.

a betakarítás kész

Mivel kompatibilis a cseresznye?

A kertben egymás mellé ültetett csonthéjas gyümölcsök jó megoldás. Egy egyszerű kiút a különféle cseresznyefajták csoportokba ültetése, hogy a magasabbak alacsonyan és megfelelő távolságra ne blokkolják a fényt. Más csonthéjasokkal, például szilvával is barátkozik. A közelben cseresznye ültethet, ilyen környék növeli a termést.

A széles felszíni gyökérzet miatt nem ajánlott a ribizli és a málnabokrok ültetése a közelben, hogy a gyökerek ne összefonódjanak, ne legyen hiány az ásványi anyagokból és a talaj tápanyagából.

Nézzük meg például a kertben gyakori növényekkel való sikeres kompatibilitási példákat.

kő gyümölcs

Édes cseresznye

A csonthéjasok jól léteznek, a közelben nem lehet csak törpe és magas fajta, hogy az ágak ne akadályozzák a napot. Ha hibrid fajtákat termesztenek a kertben, akkor azokat a közeli cseresznye beporzik, ami pozitívan befolyásolja mindkét növény termését.

Az adott fajták koronájának magasságától és átmérőjétől függően cseresznye közötti távolság és a cseresznye legyen 5-8 m.

változatos cseresznye

Szilvafa

A szilva a csonthéjasokhoz is tartozik, a cseresznye közelében, nem húzza ki a tápanyagokat a talajból, nem blokkolja a fényt. Ezek a növények megvédik egymást a betegségektől.Ülnek egymástól 5 m távolságra, hogy az ágak ne érjenek egymáshoz.

szilvafa

Idősebb

Hasznos szomszéd, az bodza illata elriasztja a cseresznye levéltetveket, a növények ágai és gyökerei nem zavarják egymást. A koriander zöldek hasonló parazitaellenes hatással rendelkeznek.

bodza

lonc

Az alacsony növekedésű lonc bokrok imádják a részleges árnyékot, ezért csonthéjasok alá ültethetők, a növény törzsétől 2 m-re.

lonc bokrok

szőlő

A szőlő szükségtelen a környéken, és gyümölcstermesztés alá ültetik legalább 1 méter távolságra. Gondoskodni kell arról, hogy a szőlő hajtása ne mászjon be a törzsre és az ágakra, különben a növények nem okoznak problémákat egymás mellett.

A sűrű korona árnyékában kisméretű dísznövényeket ültetnek, amelyek szeretik a sötétedést, és nem jelentenek problémákat a gyökérrendszer számára. Ide tartoznak a periwinkle, a budra, a kúszó kitartás, a gyönyörű hóvirág és a kankalin, illatos menta és citromfű.

sűrű koronák

Nem kívánt szomszédok

Nem ajánlott a bokrok és fák ültetése a cseresznye törzsétől 1 méternél közelebb. A veszélyt a veszélyes betegségek és kártevők hordozó növényekkel való szomszédság jellemzi. A magas, szétszóródó fák közelsége megfosztja a cseresznyét a jó növekedéshez és terméshez szükséges napfény mennyiségétől.

A cseresznyefákat az összes éjszakás szárú növény, az almafák és néhány más gyümölcsfák együttesen befolyásolják.

Nadragulya

A cseresznye mellett ne ültessen paradicsomot, burgonyát, paprikát, padlizsánt és az éjjeliszekrény család más zöldségeit. Veszélyes betegség - verticillus hervad - hordozóik, amelyek befolyásolják a cseresznyefa magját és halálához vezetnek.

éjszakai fajok

Málna, egres

A málna és az egres bokrok fejlett felületes gyökérzettel rendelkeznek. A talajból tápanyagokat és ásványi anyagokat vesznek fel, amelyeknek a cseresznyenek megfelelően növekednie kell. A bodza és a lonc megfelelő cserjék a környéken.

A cseresznye és a málna ugyanazon betegségre fogékony, egymás mellett ültetve, folyamatosan fertőződik egymástól.

málna és egres

Homoktövis

Ezt a növényt a többitől elkülönítve ültetik, mivel a szélességében és mélységében kifejlesztett erős gyökérzet a tápanyagok nagy részét a talajból veszi fel. A cseresznye gyengülni fog és kiszárad a homoktövis mellett.

homoktövis mellett

Almafa kompatibilitás

Az almafélék kiterjedt, erőteljes gyökérzettel és terjedő koronával rendelkeznek. Az almafa elnyomja a környéken lévő cseresznyefajtákat, a fák közötti távolságnak legalább 10 méternek kell lennie.

Ugyanakkor az utánuk ültetett almafa nagyszerű érzés.

almafa kompatibilitás

Körte

Hasonló helyzet van a környéken a körtetel. Korona árnyékot teremt, és a gyökerek sok szükséges elemet elvisznek a talajból. Ugyanakkor számos körtefajta igényes az ültetési körülményekre, és mindkettő szorosan szenved a cseresznyefajtáktól.

körte gyümölcs

Fekete ribizli

Mint a málna és az áfonya, széles és sekély gyökérzettel is rendelkeznek. Ebben az esetben azonban a ribizli rosszabb helyzetben van, napfény hiányától szenvednek. Ezeknek a növényeknek eltérő körülményekre van szükségük a talaj összetételéhez és gondozásához, ezért a kert különböző helyein ültetik őket.

fekete ribizli

Őszibarack

Ültetési feltételeket és a szomszédok választását igénylő fa. A cseresznye és a cseresznye közötti ajánlott távolság legalább 10 méter, ellenkező esetben a őszibarack nagyon beteg, a csomagtartó csupasz, és abbahagyja a gyümölcshordozást.

gyönyörű őszibarack

Sárgabarack

Ne ültessen cseresznye mellett két okból:

  1. A sárgabarack szereti a magányt, 5 méternél közelebb nem lehetnek bokrok és fák.
  2. Ezeknek a növényeknek alapvetően eltérő körülményekre és gondozásra van szükségük.

nagy sárgabarack

Vörös berkenye

Gyenge és beteg ilyen környéken. A berkenye azonban alma- és körtefák mellett nő.

Ha vadkert fák vannak a kertben vagy a telek szélén, akkor a cseresznye nem kerül hárs, tűlevelű fenyő, nyír, fák, tölgy mellett. A minimális távolság egymástól 10 méter. Ezeknek a növényeknek erős, elágazó gyökerei vannak, és megakadályozzák sok kerti növény fejlődését.

Első pillantásra a kert térképe összetett és felesleges ügy. A telek semmiből történő ültetésekor a térképek készítése egyszerű és érdekes; a meglévő növényekkel ellátott kertben jellemzőik alapján veszik alapul. A fák elhelyezkedésének komoly megközelítése elősegíti a sok gyümölcs és bogyó beszerzését, csökkenti a kezelés és az etetés bonyolultságát.

vörös berkenye

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök