Az antracit cseresznyefajta és termésjellemzőinek leírása, termesztése és gondozása

Nehéz olyan nyaralót találni, amelyben nincs legalább egy cseresznyefajta. A fa gyümölcse nagyon egészséges és rendkívül ízletes, különféle ételek készítésére, kompótokhoz való hozzáadására és a téli betakarításra szolgál. Több mint 10 évvel ezelőtt tenyésztették az antracit fajtát, amely nagyon népszerűvé vált a cseresznye termesztésében az orosz gyümölcsösökben.

Tenyésztés története

Az antracit cseresznyefajtát a tenyésztők G. B. Zhdanov, A. F. Kolesnikov, T. A. Trofimov és az Oryol All orosz kutatóintézet erőfeszítéseinek köszönhetően nevelték ki több mint 15 évvel ezelőtt, ám regisztrációs számot csak 2006-ban kapták meg. Miután bekerült az állami nyilvántartásba A gyümölcstermesztés eredményeként elkezdett népszerűvé válni Kelet-Oroszország kertészei körében. A Shirpotreb Black fajta cseresznye palántainak szabad beporzása útján nyerik, amelyet a Közép-Oroszország éghajlati viszonyának megfelelő legjobb lehetőségnek választottak.

A fajta leírása

Az antracit a Plum nemhez tartozó közönséges cseresznye (Prunus cerasus) fajhoz tartozik. A cseresznye-antracit egy részben öntermékeny fajta, amely akkor is betakarítható, ha nincs beporzó. Az antracit cseresznyefa egy alacsony növekedésű növény, amely gyorsan növekszik 2 m-ig. A gyökér erős, mélyen áthatol, jól tolerálja a súlyos fagyokat.

A korona terjed, az ágak erősek, rugalmasak, gyorsan élesednek, barna, fényes kéreghez vezetnek. Kúpos gyümölcsrügyek alakulnak ki az emelt éves ágakon. A fa kéregét repedésnek vetik alá, gesztenyebarna színű, hosszanti repedésekkel.

A sötétzöld színű levelek felfelé ívesek, petesejtek, pelyhes, hegyesek, fényesek, legfeljebb 7 cm hosszúak, az erek alatt jól láthatóak, halványzöld színűek.

antracit cseresznye

A gyümölcsök egy, kétéves ágon képződnek, virágzaton összegyűjtve 2-3 virág, ritkábban 4-5 virág, bőséges, aromás virágzás. A virágok 5 fehér sziromból, csipkebogyóból állnak, egy csipettel és 20 darabig. A virágzás után olyan zöld gyümölcsök alakulnak ki, amelyek átlagos érési ideje (július 2-3. Évtizedében) gesztenyebé válik, majdnem feketévé. A gyümölcs alakja szív alakú, alján lekerekített, a tölcsér széles, rövid száron, 1,1 cm-ig terjed .Exokarp (bőr) - vékony, sűrű, sötétebb, mint a pép (mesokarp), lédús, édes és savanyú, átlagos cukortartalma 11-11,5% , súlya 4-5 g. A kő kicsi, krémes sárga, a gyümölcs tömege 6%, jól elválasztott.

A leírt antracit cseresznyefajták bogyóit nagy ízű desszerttípusokba sorolják, több mint 4 pont értékeléssel.

Főbb jellemzők

A cseresznye részben önbeporzó, virágok biszexuálisak, de a bőséges terméshez beporzó fajtákra van szükség Sklyanka, Shokoladnitsa, Lyubskaya, Nochka, Vladimirskaya, Shubinka, Griot Moskovsky és cseresznyefajták, amelyek átlagos virágzási ideje:

  1. A gyökérzet fagyállósága -37 ° C-ig.
  2. A rügyek és a fiatal ágak jól tolerálják a rövid távú éjszakai fagyokat.
  3. A fajta szárazságálló, könnyen tolerálja a forró időjárást öntözés nélkül.
  4. A hozam magas, 96–107 kg / ha.
  5. A betegségekkel és a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség átlagos, így szinte soha nem használják gazdaságokban történő termesztésre.
  6. A gyümölcsök hosszú ideig eltarthatók, nem repednek és szállíthatók.

antracit cseresznye

Az ültetés minimális távolsága a beporzó fától 25 m legyen. A fa normál és gyors növekedéséhez puha, laza talaj, fekete talaj, semleges savasságú homokos agyag szükséges.

Előnyök és hátrányok az antracit cseresznye

Az antracit cseresznye gyakran növekszik az egyes kertekben, mivel jelentős hátránya van - átlagos ellenállása a gombás betegségeknek: coccomycosis, moniliosis. Az antracit cseresznyefa vagy cserjék rövid élettartamúak, 15-18 éves korig.

A fajta nagy plusz a magas hozama, jó ízlése, amely lehetővé teszi a bogyó nemcsak friss felhasználását, hanem cukrászsütemények, konzervek, lekvárok, kompókok, gyümölcslevek készítését is.

antracit cseresznye

Érési és gyümölcsfajták

Az antracit cseresznyefajták július második felében 15-25-re érik a csokorágakat és az éves növekedést. A termés 2-4 évvel kezdődik az ültetés után, és az időjárási viszonyoktól és a termesztési régiótól függ. A déli régiókban az érés az első évtizedben, az északi régiókban pedig július végére következik be.

Növekszik a régiókban

Az antracit fajta Közép-Oroszországban ajánlott: Moszkva, Bryansk, Nyizsnyij Novgorod, Smolensk, Ivanovskaya, Tver, Jaroslavl, Oryol, Kostroma, Vladimir, Kaluga, Tula régiókban. Szibéria és Urál termesztésére is alkalmas. Elterjedt a volt Szovjetunió országaiban: Ukrajnában, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Grúziában, Észtországban.

Az antracit cseresznye megjelenése vonzó, dekoratív, új fajták tenyésztésére használható, gyors növekedésének és a sír túlélésének, valamint a beporzásnak köszönhetően. A bokrok és a fák kényelmes koronájúak és magasságúak a bogyók szedéséhez.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök