Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvektől a cseresznye és hogyan lehet kezelni őket, a gyógyszerek és a népi gyógymódok áttekintése

A cseresznye levéltetű egy gyakori kerti kártevő, amely a fiatal levelek és hajtások szendvicsén táplálkozik, ami fák lombozatának elvesztéséhez vezet, majd a növény elpusztul. Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvekről a cseresznyefákon? Vannak kémiai és biológiai gyógyszerek, népi gyógymódok. Az illetékes alkalmazásuk megmenti a betakarítást, megmenti és megóvja a fákat a káros rovaroktól.

Levéltetvek okai

A cseresznye levéltetvek léteznek: lárvák, szárny nélküli, szárnyas, heteroszexuális egyének. Nyáron a levéltetvek több generációt adnak. A lakóhely levéltetvek túlpopulációja következik be, és ősszel számos szárnyas nőstény születik, akik nagy távolságra repülnek, hogy új helyeket elfogjanak, hogy kolóniákat hozzanak létre.

Ha nyáron nem távolítja el a levéltetvek kolóniáját, amely a kertben fákat fogott el, akkor fiatal hajtásokon feküdnek a telelő lárvák rügyei közelében, és tavasszal megújult lendülettel kezdik szaporodni, új fákat, bokrokat és lágyszárú növényeket (uborka, paradicsom, paprika) fogva.

levéltetvek megjelenése

Az levéltetvek károsodásának jelei

Több ezer levéltetvek ismertek. A fekete cseresznye levéltetve a cseresznye mellett a kőfákat is érinti: szilva, sárgabarack, őszibarack. A cseresznye levéltetvek általi elfogásának első jele a fiatal hajtásokon, rügyeken és virágzó ragyogó leveleken való megjelenés - ez egy édes mézharmat, amelyet a levéltetvek életcélú tevékenység eredményeként választanak ki. A levéltetvek nem esznek leveleket, csak a gyümölcslevet szívják ki. A levelek elveszítik a nedvességet, göndörödnek, kiszáradnak, levéltetvek más levelekre költöznek.

A hangyák fán megjelenése újabb jelképe a levéltetveknek; A hangyák édes mézesharmat esznek, őrzik a levéltetveket, és más fákra viszik. A hangyák a hangyák útjain találhatók. A hangyák elleni védekezés elengedhetetlen a levéltetvek elleni küzdelemben.

A fák megóvása és a levéltetvek elterjedésének megakadályozása érdekében a kertben minden levéltetvét minden lehetséges módszerrel és eszközzel harcolni kell, az idő pazarlása nélkül.

A vereség jelei

Rovarirtó módszerek

A levéltetvek elleni küzdelemnek számos módja van:

 • a levéltetvek megjelenésének kezdeti szakaszában egy olyan módszer és eszköz használatának mechanikus módszere alkalmazható, amely akadályozza az egyének elterjedését a kertben: ágak és levelek, ragasztó- és fűcsapdák kézi gyűjtése és ártalmatlanítása;
 • a harc technológiai módszere magában foglalja a modern technológia, eszközök, technikák alkalmazását: levéltetvízkárosodás erős vízárammal, permetezőgépek, szivattyúk használata, különféle vegyületekkel végzett füstölés;
 • egy vegyi kártevőirtó módszer magában foglalja a fák különböző gombaölő szerekkel való kezelését;
 • a biológiai módszer a biológiai termékek és a kártevők természetes ellenségeinek használata;
 • népi módszerek - készségek és improvizált eszközök használata, a környező növények baktériumölő és fitoncid tulajdonságai, a kertészek által a rovarok elleni küzdelemben hosszú ideje összegyűjtött ismeretek.

Bármely módszer vagy intézkedéskészlet hozzáértő és idıben történı alkalmazása segít megszabadulni az levéltetvétől. Hogyan lehet megmenteni a kertet a kártevőktől, hogyan válasszuk ki az egészséges növényi tartalom biztosítása és a magas hozam elérése érdekében, a kertészek dönthetnek el.

harc módszerei

Mechanikai

A lárvák és nőstény levéltetvek megtermékenyítésének kezdeti szakaszában a fiatal hajtások és levelek levághatók és megsemmisíthetők.

A hangyák (levéltetvek védelmezői és hordozóinak) elleni küzdelemben a ragasztókerti csapdákat használják a hangyák mozgásának megakadályozására a cseresznyefa törzse mentén. A csapdákat speciális üzletekben értékesítik. A kerti parcellák talajának ápolása, a gyomok időben történő eltávolítása segít a kártevők és növénybetegségek elleni küzdelemben.

A gyógynövényes csapdákat a friss fűtől függetlenül készítik, amelyet egy magas oldalú medencében helyeznek el, és édes vízzel meghintik.

lárvák általi megtermékenyítés

Biológiai módon

A felnőtteknek és levéltetű lárváknak tápláló katicabogár toxikus gyógyszerek használata nélkül segíti az levéltetvek megsemmisítését. A növények hozzásegítik a katicabogár vonzását a kerti parcellákhoz: koriander, leves, kapor, petrezselyem, édeskömény, körömvirág.

Katicabogár vagy lárva formájában élő biológiai anyag megvásárolható kisállat-boltokban, és levéltetvekkel fertőzött fákra ültethető.

A Fitoverm biológiai anyag ideghatást gyakorol a felnőttekre az emésztőrendszeren keresztül; a gyógyszer nem működik a lárvákon. A feldolgozást az utasítások szerint hajtják végre többször alkonyatkor, lehetőleg nedves időben (eső után). A gyógyszer 2-3 napon belül teljesen lebomlik, nem mérgező a környezetre.

Biológiai módon

Az Akarin gyógyszer tulajdonságai és beadási módja megegyezik az előző gyógyszerrel.

Iskra Bio készítmény: 10 ml-es palack, az oldatot az utasítások szerint készítik el. A gyógyszer nagyon hatásos, + 25 ° C hő esetén A hatékonyság felülről és tovább növekszik. Nem okoz kártevőket. A növényeket a virágzás, a cseresznye ültetése és érlelése során dolgozzák fel.

Akarin gyógyszer

Technikai

A technológiai feldolgozási módszerek magukban foglalják az egyszerű népi technológiák alkalmazását, valamint a technológiai folyamatok és berendezések korszerű fejlődését.

Az egyszerű technológiák magukban foglalják a levéltetvek és lárváik elemi mosási módszerét egy erős vízsugarat használva. A korona átöblítésének talaját vegyi anyagokkal vagy népi gyógyszerekkel kezelik, majd a cseresznye meggy korona alatt levő növényzetet el kell távolítani és ártalmatlanítani kell.

A fák alatt egy vödörben gumiabroncsdarabok gyulladnak fel, amelyek heves füstöt bocsátanak ki - ebből levéltetvek és lárvák halnak meg.

Vannak modern berendezések, amelyek hideg vagy meleg gőz finom keverékeit képezik vegyi vagy biológiai készítményekkel.

Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvektől a cseresznye és hogyan lehet kezelni őket, a gyógyszerek és a népi gyógymódok áttekintése

Vannak speciális szervezetek, amelyek fertőtlenítő tevékenységeket végeznek mind magánszemélyek számára, mind nagy óvodákban, új technológiák és felszerelések felhasználásával. Figyelembe veszik az összes tényezőt és a feldolgozási körülményeket, ügyesen használnak kémiai és biológiai készítményeket.

Kémiai módszer

A vegyi anyagokat akkor használják, amikor az idő telt el, és levéltetvek vettek be a cseresznyeágak nagy részébe.A vegyi anyagokat a kezelés ütemezésétől, céljaitól, a fertőzés területétől és a várt eredményektől függően választják meg.

finom keverékek

 1. Szikrakészítés: hígítson fel 1 tablettát 10 liter vízben, és megszórja a cseresznyefát a rügyek duzzadásakor vagy a levelek kinyitásakor.
 2. Kinmix gyógyszer: 2,5 milliliter gyógyszert hígítanak 10 literben, 4 liter fogyaszt egy nagy fán. Ezzel az oldattal a levéltetvek megmérgezhetők a virágzás után.
 3. Iskra Zolotaya gyógyszer: 40 grammot hígítunk 10 liter vízben, az oldat fogyasztásuk fánként 2-5 liter, a rovarok 2 napon belül elpusztulnak. A gyógyszer elnyújtott hatású, 25 napig tart, védi a kezelés után megjelenő hajtásokat.
 4. Iskra-M hernyók számára (levéltetvek ellen is hatékony): 5 ml vizet hígítunk 5 liter vízben, famennyiség 2-5 liter, a fa életkorától és a magok számától függően. Gyors akciója van.

Kinmix készítmény

Népi gyógyszerek a rovarok elleni küzdelemben

A 20. század közepén jelentek meg a modern kémiai és biológiai készítmények növények betegségek és kártevők kezelésére, a vegyipar és a biotechnológia fejlődésével. Számos népi jogorvoslat létezik, amelyeket az emberek a kertek védelmére használtak a múltban. Valamennyi gombaölő, rovarirtó és biológiai termék természetes eredetű anyagokat tartalmaz, amelyeket mesterségesen állítottak elő vagy nyernek.

Ezért a népi gyógyszerek felhasználásával meg kell figyelni az infúziók, főzetek, oldatok készítésének koncentrációját és adagolását, mivel ezek nemcsak a káros rovarokat elpusztítják, hanem a fákat is elpusztítják.

Népi gyógymódok

Hamu

A fás hamu alkáliföldfémek sóit tartalmazza; a hamuvíz kivonat lúgnak nevezik, az alkálifémsók tartalma miatt. Szappanos lúg tapintású, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik. A lúg vizes oldatát további anyagokkal dúsítják, amelyek fungicid tulajdonságokkal rendelkeznek.

Hamuoldat készítése kálium-permanganáttal (kálium-permanganát):

 • 10 pohár forró vízbe öntünk 2 pohár fahamu, jól keverjük össze, hogy az lúg vízben feloldódjon;
 • kálium-permanganátot adunk az lúgos vízhez - ½ kávéskanállal, alaposan keverjük össze;
 • az oldat telített rózsaszínűvé válik; magas kálium-permanganát-tartalmú folyadék (sötét cékla) éget a növényt - ezt az oldatot vízzel hígítani kell;
 • szűrje le az oldatot, és permetezze be a fákat.

hamu oldat

Hamuoldat készítése szappannal és ecettel:

 • 300 gramm hamut öntsünk egy vödörbe, 3 liter forrásban lévő vízzel öntjük, keverjük és egy napig kitartjuk;
 • adjunk hozzá 2 evőkanál süllyesztett kátrányszappant, keverjük össze, oldjuk fel a szappant;
 • adjunk hozzá 7 liter vizet, keverjük össze, szűrjük, adjunk hozzá 2 evőkanál 9% -os ecetet (az oldat felesleges lúgosságának semlegesítése érdekében, hogy ne égessük a faágakat).

A cseresznyefákat permetezzük ezzel az oldattal a virágzás előtt és a virágzás után 2 héttel.

oldattal permetezzük

Fokhagyma

A fokhagyma a fitoncidonokhoz tartozik - nyilainak fütoncideket bocsátanak ki a levegőbe, amelyek baktériumölő tulajdonságai megriasztják a kártevőket. A kertészek almafák, cseresznye és szilva körül ültetik évelő fokhagymát, amely megvédi a fákat a rovaroktól, beleértve a levéltetvekkel szemben is. A fokhagyma gyakorlatilag eltávolítja az összes kártevőt az a terület, ahol nő.

A fokhagyma-infúziót az alábbiak szerint készítjük el:

 • 10 liter meleg, nem forró vízben nyomja ki kézi fokhagymaprés (fokhagymaprés), 50 gramm fokhagyma keverésével;
 • ragaszkodni nap;
 • egy vászon ronggyal szűrjük, csavarjuk ki;
 • az oldatot a cseresznyere permetezzük.

a fitoncidonokhoz tartozik

Pitypang

A május és a június a pitypang bőséges virágzásának hónapja, amelynek segítségével harcolhat a levéltetvekkel. A friss pitypanglevél vagy gyökér erre jó.

Ásni ki 300 gramm gyökeret vagy szedni 400 gramm friss leveleket, aprítani a gyökereket, levágni a leveleket és melegíteni (legfeljebb 40 C) vizet, ragaszkodjon 3 órán keresztül, szűrje le és dolgozza fel a beteg fát.

pitypang virágzás

Vérfű

A celandine egy növény, amellyel sikeresen megszabadulhat a káros rovaroktól. A celandint májusban, a virágzás során szüretelték (teljesen a gyökeretől szakadt) - ebben az időben a celandine több baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik. Emlékeztetni kell arra, hogy az egész növény mérgező.

A fűt árnyékban, jól szellőző helyen szárítják. A szárított fű porrá őrölésre kerül, és levéltetvekkel fertőzött ágakkal és cseresznyehajtásokkal beporzik. A száraz celandine por ragacsos levelekhez tapad, a celandine toxinok behatolnak a levél lébe, levéltetvek szívják fel a mérgezett levet és meghalnak.

Infúzió készíthető a celandine-ből: 3 kg friss növényeket összetörnek és forrásban lévő vízzel (10 liter) főznek, 2 napig ragasztják, vagy fél órán át főzik. Száraz celandint főzhet, miközben 800 gramm korábban elkészített celandine-t fogyaszt ugyanolyan mennyiségű vízhez.

Celandine növény

Szappanoldat

A 72% -os mosószappan oldata kontaktgombaölő szerként működik (a szappanoldatban a magas lúgos tartalom védő lúgos filmet képez, erős baktericid hatású). Ha szappanos oldatot készít a cickafark-főzetben, akkor kombinált hatású gyógyszert kap: kontakt- és szisztémás, a cickafű baktériumölő tulajdonságai miatt.

Szappanos oldat készítése cickafark-főzettel:

 • 800 gramm szárított fűt összezúzunk, 10 liter forrásban lévő vízzel öntjük, 2 napig ragasztjuk (vagy fél órán át főzzük);
 • a húslevest vagy az infúziót szűrőn szűrjük át;
 • dörzsölje egy reszelő ½ darab mosószappant, öntsön egy vödörbe infúzióval, keverje addig, amíg a szappan teljesen fel nem oldódik;
 • az elkészített oldatot levéltetvekkel oltott ágakkal permetezzük.

Szappanos oldat készítése vízben:

 • reszeljen egy darab ruhát vagy kátrányszappant;
 • oldjuk fel a szappanforgácsot 10 liter meleg vízben, alaposan keverjük össze, hagyjuk, hogy a szappan feloldódjon;
 • szórja be a fertőzött fákat a kapott oldattal.

szappanos oldat

Hogyan kell helyesen kezelni

Amikor cseresznyefák feldolgozása nem csak a gyógyszerek hozzáértő felhasználását kell fertőtlenítésre, hanem a fák feldolgozására vonatkozó szabályokat és az emberi testre gyakorolt ​​mérgező hatásokkal szembeni óvintézkedéseket is meg kell emlékezni:

 • vegyi kezelések során védőruhát, gumi kesztyűt, légzőkészüléket, szemüveget kell használni;
 • a fákat korai vagy esti órákban kezelik, figyelembe véve a páratartalmat, az utasításoknak megfelelően, az oldatok rovarirtó tulajdonságainak megőrzése érdekében;
 • a feldolgozást a fák koronájának tetejétől lefelé hajtják végre, a cseresznyefa törzseit, a törzs körül egy darab földet dolgoznak fel;
 • a felszereléseket, a védőöltözetet és a kiegészítőket mosószerekkel kell mosni;
 • a gyógyszereket a fa állapotától függően használják (virágzás, bogyók érése, a betakarítás után).

Virágzás közben

A virágzás során a fákat nem szabad mérgező gyógyszerekkel kezelni, mivel ez károsítja a méheket és más beporzókat. A vegyszerkezelés utoljára 2 hónappal a betakarítás érése előtt történik. A virágzás alatt Iskra Bio kezelhető.

kezelje helyesen

Termés közben

Szükség esetén a gyümölcsöket a fák biológiai készítményekkel kezelik, mivel vegyi anyagok használatakor a toxikus anyagok behatolnak a bogyó pépébe, és mérgező hatással vannak az emberi testre.

Biológiai termékeket használnak: Fitoverm, Akarin, Iskra Bio - fényben bomlanak el 2-3 napon belül.

A betakarítás után

A betakarítás után különféle vegyi készítményeket lehet felhasználni: gyors hatású, hosszantartó, erős toxikus hatású.

fafeldolgozás

Szezonális megelőzési intézkedések

Az egészséges kertterület és különösen a cseresznyefák biztosítása érdekében a megelőző intézkedéseket az évszakok, a fák állapota, a betegségek vagy kártevők jelenléte, hiánya és az elmúlt évszak figyelembevételével kell végrehajtani.

A cseresznye ültetési helyének kiválasztása napos, szellőztetett területeken elengedhetetlen az egészséges, kártevők nélküli fák növekedéséhez. A cseresznye a viburnumtól, a galagonytól távol helyezkedik el, mivel sajátos szagaikkal vonzzák a levéltetvek.

A gyomnövényes kert fenntartása, az agrotechnikai munka helyes elvégzése és a kártevők elleni megelőző intézkedések minden körülményt teremtenek az egészséges fák növekedéséhez.

megelőző intézkedések

Tavaszi

A tavaszi megelőző intézkedések magukban foglalják: agrotechnikai hatásokat a parcellák ásásakor a fák korona alatt, a fatörzsek fehérítését a kéreg előzetes tisztításával és az ásványi műtrágyák hozzáértő kijuttatásával.

A fokhagyma fatörzsei körül ültetve a koriander elriasztja a káros rovarokat; A koriander tetejét naponta levágják, hogy fokozza a fitoncidok felszabadulását. A körömvirág és a sáfrány vonzza a katicabogárokat.

Nyár

Nyári megelőző intézkedések: rendszeres gyomlálás, a föld tűvel való mulcsazása, mivel fitoncidokat tartalmaz, a fák megelőző kezelése késleltetett hatóanyag-leadású vegyi anyagokkal, a szomszédos területeken levéltetvekkel vetve növények esetében.

A hangya elleni küzdelem a kertben kábítószerekkel: hangya, mennydörgés és népi gyógymódok, mivel a hangyák levéltetvek hordozói.

megelőző intézkedések

Esik

Őszi megelőző intézkedések: fatörzsek tisztítása és fehéresedése, a törzsterület megtisztítása lehullott levelektől, száraz fűből, a föld ásása. Koronaképződés, száraz és megvastagodott ágak metszése.

A megelőző intézkedések hozzáértő és rendszeres végrehajtása megteremti a feltételeket az egészséges növények kertben történő termesztéséhez betegségek, kártevők nélkül, és állandóan magas hozamok eléréséhez.

őszi eredmények

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök