A szőlőfajta leírása és jellemzői A szórakozás, a termesztés története és finomságai

A szőlőtermesztés olyan folyamat, amely megköveteli a szükséges ismereteket és készségeket a hibák elkerülése és a stabil hozam elérése érdekében. Mielőtt ilyen izgalmas vállalkozással foglalkozna, meg kell tanulnia az ápolás alapvető szabályait és követelményeit, el kell döntenie a régió számára megfelelő fajtáról. A kezdő kertészeknek gyakran azt tanácsolják, hogy kezdjenek a Zabava szőlőből, amelyet a kezdők számára vonzó tulajdonságok különböznek - szerénytlenség és ellenálló képesség a külső káros tényezőkkel szemben.

A Zabava nemesítési fajta története

A Zabava fajtát Codryanka és Laura keresztezésével nyerték. A tenyésztő, aki ezt a csodálatos fajtát tenyésztette, V. V. Zagorulko, az ukrán ismert szakember, aki egész életében oroszországi kísérleti állomásokon dolgozott. A fajta kora több évtizede van. Ez az idő elegendő volt ahhoz, hogy a kertészek meggyőződjenek a Fun előnyeiről és magabiztosan vigyék a szőlőt a vezető helyekre.

A hibrid rövid jellemzői

A szőlő tulajdonságainak és leírásának tanulmányozása A Fun előfeltétele, amelyet előre be kell tartani.

Tudva, hogy milyen követelményeket támaszt a fajta, mire számíthat a növény, könnyen megelőzhető a kellemetlen problémák és javítható a termés.

Megjelenés

A Zabava szőlő megkülönböztető tulajdonsága az aktív növekedés. Rövid idő alatt a növények hatalmas hosszú hajtásokat hoznak létre, amelyeket metszni kell. A sötét gyümölcs meglehetősen nagy, megfelelő gondossággal meghaladja a 10 grammot. A csokrok hosszúkás kúphoz hasonlítanak. A csokor tömege gyakran eléri a 800–900 g-ot.

szőlő szórakoztató

A bogyók ízű tulajdonságai

A Zabava gyümölcs íze a savanyúság és az édesség keveréke. A bogyóknak élénk szerecsendió utóíze van. A gyümölcs lédús és vékony bőrű.

Beporzás

A bokrok két nemű virágzatot alkotnak, így a beporzókat nem kell ültetni. Az önbeporzás kiváló termést és számos csomót garantál.

Alacsony hőmérsékleti ellenállás

Fagyállóság a szőlőben A szórakozás átlagos - a 22 fok alatti fagyok esetén fennáll a növények fagyásának veszélye. Ajánlott olyan téli menhelyek használata, amelyek megvédik a káros hatásoktól.

szőlő szórakoztató

Milyen betegségek vannak hajlamosak a szőlőre

A szürke rothadás és a lisztharmat ritkán érinti a növényt, a magas immunitás lehetővé teszi, hogy ne aggódjon a bokrok betegsége miatt.Az egyetlen betegség, amely a Zabava szőlő halálához vezethet, a lisztharmat.

Szőlőszaporítási módszerek

A szórakozás reprodukciójának fő módszerei a dugványok és az rétegezés. A dugványokat a legjobb aratás és konténerekbe ültetése ősszel vagy tavasszal. A rétegekkel történő szaporítást késő tavasszal vagy nyáron javasoljuk, a jó gyökereknek idejük van őszre növekedni.

szőlő dugványok

Ültetési és mezõgazdasági technológia

Az ültetés és a szórakozás további gondozása olyan folyamatok, amelyekkel még egy kezdő kertész is képes kezelni. A lényeg az, hogy előre megértsék a fajta alapvető követelményeit.

A telephelyre és a talajra vonatkozó követelmények

A Zabava szőlő esetében ajánlott a kert legkönnyebb és legkényelmesebb területeit választani. Az épületek melletti ültetésnek megvannak az előnyei is: az erős szél nem károsítja a bokrokat.A fajta a termékeny talajt részesíti előnyben, a talajvíznek nem szabad túl közel mennie a felszínhez. Helyezzen egy vastag réteg vízelvezetőt, ha szükséges.

szőlő szórakoztató

A talajkeverékek összetétele

Ha a kertben a talaj gyenge összetételű, vegyen fel a lyukakat ültetés közben:

  • folyó durva homok;
  • fekete talaj;
  • tőzeg;
  • humusz.

A talajkeverék elkészítésekor ajánlott egy kevés ásványi műtrágya hozzáadása is.

A palánták ütemezési és ülőrendje

Ajánlott szőlőt ültetni jóval a tél fagyai előtt vagy röviddel a stabil hő kezdete után. A zord régiókban a legjobb a tavaszi ültetés. A bokrokat egy vagy több sorban ültetik.

szőlő szórakoztató

A gödörbe

Egy bokor ültetésekor készítse el a lyukat 80 cm mélységig, átmérője 60 cm. Javasoljuk, hogy vonuljon el a fák vagy cserjék számára. A növények közötti távolság legfeljebb 3 m.

Az árkokban

A Zabava bokor meglehetősen nagy, ezért az ültetés során ajánlott 2-4 m távolságot hagyni a növények között.

Sorokban

A sorokba ültetéshez meg kell tartani az ajánlott távolságot. Hagyjon 2-3 métert a bokrok között, végezzen 2-2,5 m-rel a sorok között.

szőlő szórakoztató

Öntözési gyakoriság

A talaj öntözését meleg időjárás alatt kell elvégezni 2-4 naponként. Adjon hozzá legalább 20 liter vizet egy Fun felnőtt szőlőbokor alá. Ügyeljen arra, hogy a folyadékot napközben tartsa a napon. Öntözés előtt lazítsa meg a talajt.

Fiatal és gyümölcsös szőlő felső öltözködése

A termés megnövelésének és a szőlőbokrok fejlődésének javításának előfeltétele a műtrágyázás. Ajánlott a kertészeti üzletek által kínált komplex készítmények használata.Tavasszal, a hő kezdete után, használjon szerves műtrágyákat - rothadt trágyát, komposztot. Vigyen fel tápanyag-összetételt mulcsrétegként.

szerves műtrágyák

Formázás és harisnyakötő az oszlopokhoz

Ajánlott bokor kialakítása 2-3 évvel az ültetés után. Általában a fő szárnak csak egy részét távolítják el, így rövid szár (legfeljebb 1 m) marad. A formális metszést évente elvégzik, a sűrített, száraz, sérült hajtásokat eltávolítják. A szőlőt az ültetés után azonnal kösse össze a tartókkal. Egy évig a hajtások több mint 15 cm magasra nőnek, ezért vigyáznia kell a tartósan magas támaszokra.

Fertőzés és rovarok kezelése

A megelőző kezelések az egyetlen módja a szórakoztató bokrok megóvására a betegségtől vagy a kártevőktől. Ajánlott hosszú expozíciós idővel rendelkező vegyszerek használata. A népi gyógyszerek használatát hetente kell elvégezni, a takarékos készítmények gyorsan elveszítik tulajdonságaikat.

ömlesztett feldolgozás

Felkészülés a télre

A meleg éghajlattal rendelkező régiókban nem szükséges a bokrokat előkészíteni telezésre. A súlyos téli fagyok által jellemzett területeken menedéket kell igénybe vennie. Óvatosan távolítsa el a szőlőt a tartókról, csak egy vastag szalma- és lucfenyőpárnára fektesse őket. Fedje le a tetejét szalmamatracokkal, efedrével, geotextíliával.Télen fedezze a szőlőt hóval, de ügyeljen arra, hogy a hóréteg ne legyen túl vastag.

A termés kezdete. Érési feltételek

A szőlő első gyümölcsét a Zabava csak 2-3 évvel adja meg az ültetés után. Ajánlott csak 2-3 petefészket hagyni, a csokrok bősége károsíthatja a bokrot. A gyümölcs szedése augusztus elején vagy közepén kezdődik. A hűvös nyári éghajlattal rendelkező régiókban az érés valamivel később - szeptember elején következik be.

Csokrok gyűjtése és tárolása

A szőlő gyűjtése A Fun szórakoztatónak ajánlott, hogy legyen óvatos, hogy ne sértse meg a szőlőt. A folyamatot kerti metszőgéppel végezze el. Összegyűjtés után válogassa ki a bogyókat. Küldje el a sűrűbb egészséges csokrokat az alagsorba vagy a hűtőszekrénybe tárolás céljából, a többi azonnal újrahasznosítható - megőrzés céljából, borhoz, desszertekhez. A szórakozás sok kertész egyik kedvenc fajtája. A fokozott figyelem hiányában a szőlőfajta kiváló gyümölcsöt és fejlődést mutat. Az öntözés, a tápanyagok kijuttatása és a rendszeres metszés elegendő ahhoz, hogy a bokor csodálatos terméssel jutalmazhasson.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök