Az Irina szőlőfajtájának története, leírása és jellemzői, ajándékozása, termesztése és gondozása

A terméshez tartozó szőlő, a korai érésű hibrid Irina ajándékát a bortermelők körében népszerű Kesha és Elegant asztali fajták alapján választották ki. A fajta télen védelmet igényel, valamint gombás és fertőző betegségek ellen. Azonban a termesztés és az ápolás egyszerű szabályainak figyelembe vételével a kertész egy közepes méretű bokort termeszthet rózsaszínű, hosszúkás szőlőfürtökkel, súlya akár 1500 g lehet.

Irina ajándék a szőlőfajtának leírása

A szőlő leírása:

 • közepes méretű bokor, átlagos lombozat;
 • széles késű, sima levéllemezek, élénk színű, gazdag zöld árnyalatú;
 • a hajtásoknak és a szőlőnek normál körülmények között nincs idejük érni a teljes hosszon, a szélek zöldek maradnak;
 • a bogyóskefék alakja kúpos, az átlagos tömeg 800 g;
 • a kefe sűrűen tele van bogyókkal, a szőlőborsó eseteit nem kell figyelembe venni;
 • a bogyók szorosan és szorosan kapcsolódnak a csokorhoz, ezért a gyümölcs szállítás közben nem esik le.

Röviden a származási történelemről

Egy hibrid szőlőfajta Irina ajándékát a Vharnevetsky Kharkov nemesítő tenyésztette, a Kesha és az Elegant asztali fehér szőlőfajták szülői tulajdonságai alapján. Ezek a nagy gyümölcsű fajták minden pozitív tulajdonságot megadtak a hibridnek.

Mi a jó és mi a hátránya?

Az előnyök között a kertészek véleménye szerint a hibridnek számos tulajdonsága van:

 • a fajta ellenálló a bogyók repedésének, ha az öntözési szabályokat betartják;
 • nem szabad zúzásnak, hámozásnak kitéve;
 • a kefében a bogyók nagyjából azonos méretűek;
 • a bokrok ellenállnak az alacsony hőmérsékleti feltételeknek, de a szőlő védelme érdekében a téli időszakra jobb pajzsokkal borítani;
 • ellenáll a szürke penésznek, ritkán érinti a penész;
 • képes megőrizni a kefe ízét és szépségét a hosszú távú szállítás és tárolás során.

Ennek a szőlőnek a hátrányai, de nagyon ellentmondásosak a következők:

 • ha a szőlőt heves télen termesztik, a bokrokat a teljes rendszernek megfelelően le kell fedni;
 • a fajta hajlamos a filoxéra károsodására;
 • darazsak és madarak támadják meg.

szőlő egy ajándék Irina számára

Változatos jellemzők

A jellemzők között a hibrid 3 fő tulajdonsága van.

Hozam

A termés szintje függ az agrotechnikai intézkedések végrehajtására vonatkozó szabályok betartásától és a betegségek elleni időbeni küzdelmetől. Normál körülmények között a kertész 12-15 kg bogyót távolít el 1 bokorról.A növény a virágzás során nem igényel további beporzót, rajta virágzik hím és női virág.

Fagyállóság

A hibrid képes akár 23-ig is megállni a rövid fagyokat C, de a szőlő védelme érdekében további menedéket igényel. Ebből a célból nem ajánlott polietilén és más sűrű anyag használata, elegendő egy lombkorlát építése deszkákból vagy régi tetőfedőkből. Így védik a bokrokat a rothadó szőlőtől a hirtelen olvadás során.

szőlő egy ajándék Irina számára

Ízesítő tulajdonságok

A fajta kiváló ízjellemzőkkel rendelkezik. A bogyók íze nem cukros, édes-savanyú, az aromához gyenge szerecsendió íze van. Konzisztencia szempontjából a gyümölcspép sűrű, lédús, de nincs felesleges víz. Egy szőlő átlagos tömege 15 gramm lehet. Az alak ovális, kissé hosszúkás. A viaszos virággal borított bogyók sűrű héja rózsaszínű, bordó árnyalatú.

A bogyókat frissen fogyasztják, de a szőlő felhasználható bármilyen dzsem vagy lé előállításához.

Sok kertész azt állítja, hogy ez a szőlő borkészítésre is alkalmas, de a fajta ezen minőségére vonatkozóan még nem végeztek vizsgálatokat, ezért asztali testnek tekintik.

szőlő ajándékot Irina-nak

Mit kell figyelni leszálláskor?

Mint sok fajta, az Irinának adott hibrid ajándék a legjobb agyag vagy fekete föld földterületén. A savassági szint nem haladhatja meg a 3% -os küszöböt. A növény igényes a napfényre, ezért ültetésre nyílt helyet választanak, de állandó huzat nélkül. A palánta maximális magassága 700 mm lehet.

Vásárláskor ügyeljen arra, hogy a növény egy vetőmagon oltható-e; ez a növény a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenállás szempontjából.

A palánták ültetése előtt a megjelölt helyeken lyukakat ásnak, amelyek mélysége akár 600 mm és szélessége 500 mm. A föld felső termékeny rétegét összekeverjük 3–5 kg trágyával, hozzáadunk 200 g szuperfoszfátot és 300 g hamut. A gödör alját 100 mm-es réteggel összetört tégla vagy duzzasztott agyaggal töltjük a vízelvezetéshez, majd egy tápanyagréteget öntünk egy csúszóval. A palántát a hegyre helyezik, minden gyökért gondosan és óvatosan kiegyenesítik, és a gyökereket fokozatosan elkészítik az előkészített talajjal.

szőlő ajándékot Irina-nak

A lyukat 20-30 liter vízzel öntjük, a palántát enyhén megemelik, és teljesen megtöltik a talajjal. A tetején hagyjon 50 mm távolságot, és takarja le egy réteg talajtakaróval. A növények közötti minimális távolság 4 m-től lehet.

Mezőgazdasági technológia

A szőlőbokrok növekedésének és fejlődésének normális feltételeinek biztosítása érdekében a kertésznek számos kötelező növényápolási intézkedést kell végrehajtania.

A szőlő levágása és megkötése

A bokrok metszését évente kétszer végezzük. Az első egészségügyi betét, kora tavasszal, a bokrok kinyitása után. Ebben az időszakban a sérült vagy elhalt hajtásokat eltávolítják. A második a fő. Ezt a munkát a téli előtti időszakban végzik. A szőlők és a hajtások kialakulása megtörténik. A szárakat megtartják a terméshez és a cseréhez, és kialakulnak a fő szőlő. Ez a metszés befolyásolja a bokor növekedését és a termés szintjét.

metszés bor

Fontos! Az a kertész, aki hosszú hajtásokat hagy a nagy betakarítás reményében, veszélyezteti a növény gyengülését, és nagyszámú klaszter kialakulását kicsi, fejletlen bogyókkal.

A bokrok fejlődéséhez és terméshez a teljes növekedési időszakot megfelelően össze kell kötni. A szőlőt vízszintesen kell elhelyezni, és a szárakat időközönként meg kell kötni. Elfogadhatatlan, ha a kezek a földre esnek, ezért a hajtásokat a talajszinttől 250-300 mm-re kötik össze.

Öntözés

A hibrid nem tolerálja a vízben eltapadt talajt - ez bogyók repedezéséhez, a gyökerek bomlásához, a növények kártevők által okozott károsodásához és betegségekhez vezet. A növények alatti talajnak mindig nedvesnek kell lennie, de nem nedves. Ismételje meg az öntözést, amíg kiszárad.Javasoljuk, hogy csepegtető öntözőrendszert hajtson végre a növények alatt, ez lehetővé teszi a tápanyagok hozzáadását a vízhez, és közvetlenül a gyökérhez juttatását.

szőlő ajándékot Irina-nak

Az öntözés minimális adagja növényenként 20-30 liter. Csak meleg vizet használjon a tartályból. A szellőzés biztosítása érdekében nem szabad hagyni, hogy a gyomok növekedjenek a folyosókon és a bokrok alatt; növekedésük megakadályozása érdekében ajánlott a talaj talajjal történő talajtakarása.

Smink

A növények etetésének minden szakaszát egy meghatározott rendszer szerint hajtják végre:

 • A kora tavasz az az időszak, amikor a bokrok kiürítik a zöld tömeget. Ebben az időben különösen fontos, hogy a bokrokat nitrogénvegyületekkel táplálja. Trágya, baromfi ürülékek - ezeket az összetevőket a tél előtti időszakban vezetik be a talajba, és amikor hő megy, a tápanyagok a gyökerekbe kerülnek.
 • A virágzás előtt a bokrokat kálium-vegyületekkel táplálják. Ajánlatos a növényeket 30 g nátrium-nitrát vödörben hígított oldatával megitatni.
 • A termés kezdete - a növények foszfor táplálkozást igényelnek. Oldjunk fel 40 g szuperfoszfátot 10 liter vízben és öntözzük a növényeket.

szőlő ajándékot Irina-nak

A betegségek vagy kártevők által meggyengített bokrok kész táplálékkészítményekkel táplálhatók a lombozat táplálására.

Az Irinka fajta megelőzése és védelme

A növények megelőző és egészségügyi kezelését a betegség első jeleinél és a kertész naptárának megfelelően kell elvégezni.

Betegségmegelőzés

Nézzünk közelebbről a szőlő fő betegségei leküzdésének módjaihoz.

szőlő feldolgozása

Penész és oidium

A penész olyan betegség, amelyet az első tünetek megjelenése előtt meg kell küzdeni. Ezt elősegíti a bokrok megelőző kezelése réz alapú gombaölő oldatokkal. A kertészek szerint a legnépszerűbb gyógyszerek a "Ridomil" és az "Ordana", ám jobb, ha tanácsért forduljon egy kerti üzlet vezetőjéhez. Az ipar minden évszakban forgalmaz új, hatékony gyógyszereket, ezért meg kell találni a legjobb megoldást a betegség leküzdésére.

A lisztharmat elleni kezelésekben kéntartalmú készítményeket használnak, köztük a "Quadris", a "Tilt".

Filoxéra

Ez a fajta hajlamos a mikroszkopikus kártevők károsodására. A segítségnyújtás elmulasztása a bokrok teljes megsemmisítéséhez vezet a helyszínen. A kártevők a növény minden részét megtámadják, szopva az életét biztosító gyümölcslevet és korlátozva a bokor táplálkozását. A megelőző kezelésekhez használjon „Zolon”, „Confidor”, „Marshal” rovarirtó szereket.

drog Confidor

darazsak

Ezen csíkos agresszorok ellen minden kefét le kell fednie egy ruhával vagy hálózsákkal, vagy szódaoldattal kell kezelnie. A darázs nem szopja ezeket a bogyókat. A darazsak elhagyják a füst szagait, ezért ajánlott a keféket Sochva-val vagy más folyékony füstoldattal kezelni.

A tapasztalatlan kertészek azt javasolják, hogy elpusztítsák a rovarok fészkét, de az ilyen kezelés nem sok jót tesz, de még több kárt okoz. A darázs sok kerti kártevő természetes ellensége, amely jelentõsen csökkenti a kerti növények számát. Ezért jobb, ha elriasztja a darazsokat, vagy megvédi a bogyókat egy zsákkal, mint hogy elpusztítsa a jótékony rovarokat.

Madarak

Hasonló a helyzet a madarakkal. A madarak imádják az édes levet és a bogyósebet, de aktívan harcolnak a rovarok ellen. A probléma kiküszöböléséhez mindenféle ijesztő, kötött szalag vagy madárijesztő segít.

szőlő ijesztő

Hogyan készítsük elő a szőlőt a télre?

A szőlőültetvények téli előkészítéséhez a bokrokat le kell vágni, 20–30 liter vízzel kell önteni, a talajba beágyazni egy tápanyag-szerves oldatot, és a növényeket borító anyaggal vagy fa pajzsokkal kell lefedni. Nem ajánlott polietilén vagy linóleum használata menedékként.

Használhatja a zsákvászon csomagolását vagy a bokrok befedését egy szalmaréteggel. A szalmában az egerek feltétlenül telepednek le a télre, ami károsíthatja a bokor fiatal kéregét és rizómáját.

A termés betakarítása és felhasználása

A betakarítást augusztus közepén, 120–130 nappal a bokor növekedési időszakának kezdete után végzik. A kefék szabadon ellenállnak a szállításnak és tárolásnak, de a növényeket kis dobozokba kell csomagolni. A szőlő ajándék Irina az asztali fajtákra vonatkozik. Ezért friss fogyasztásra, valamint mindenféle gyümölcsital, gyümölcslevek, lekvárok és konzervek készítésére használják.

Következtetés

Az hibrid szőlőfajta Irina ajándéka lehetővé teszi a kertészek számára, hogy akár 15 kg édes rózsaszín gyümölcsöt is termessenek. De be kell tartani az összes szabályt és ajánlást a növény termesztésére és gondozására. A munka nem nehéz, de odafigyelést és felelősséget igényel. Csak ebben az esetben kaphat nagy kefét, gyönyörű bogyókkal.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök