Milyen talajra van szükség a szőlő ültetéséhez, a legjobb választás és a talaj etetésének módja

Milyen talajt kell felkészíteni a szőlőre - ezt gyakran kérdezik kezdő termelők, amatőrök és gyakorló kertészek. A talaj keverékétől függ, hogy a csemete gyökerezik-e vagy sem, milyen gyorsan alkalmazkodik és növekszik. A kétségek eloszlatására, valamint a helyes választás meghozatalára a szakmai tanácsokkal járó tematikus anyag segít.

A szőlő ültetésének talajmegfelelőségi kritériumai

Még a tapasztalt kertészek is hibázhatnak, amikor a borbogyó fejlődését befolyásoló tényezőkre vonatkoznak. Biztosan felhívják:

talajmegfelelőség

 • fajta és annak egyedi jellemzői (érési időszak, betegségekkel szembeni ellenállás);
 • a növekedés éghajlati feltételei;
 • felső öltözködés - jelenlétük és gyakoriságuk;
 • természetes okok - levegő, fény, öntözés.

De nem mindenki emlékszik az elemi szintre - a talaj összetételére, savasságra, ásványi anyagokkal telítettségére, frakcionális tulajdonságaira. Ez szintén súlyosan befolyásolja a szőlő növekedését, annak gyümölcsöző képességét.

A finomság abban rejlik, hogy a szőlőnek nincs szüksége tiszta csernozemre. Sokkal jobban megfelel a homok, a humusz, a föld elegendő levegő és víz áteresztő képességű keveréke. A nehéz, agyagos talaj elfogadhatatlan. Az a hely, ahol a víztartó rétegek gyakran előfordulnak, szintén nem megfelelő: ez a gyökerek bomlásához vezet. Ezért a termelők trükköket folytatnak, részben vagy egészben a kiválasztott helyszín földterületét gondosan összeállított "koktéllel" helyettesítve, amely kielégíti a finom szőlő igényeit.

ültetés szőlő

Minőségi összetétel

Ez a talajkeverék telítettsége olyan hasznos anyagokkal, amelyekre a szőlőnek szükségessé válik a gyökérzet kialakításához, csokrok és bogyók termesztéséhez. A szőlőnek az alábbi ásványokra van szüksége (ideális esetben a talajban kell lennie, vagy műtrágyához kell adni):

 1. Nitrogén. A növekedés alapja. Nincsen nitrogén - hajtások rosszul fejlõdnek. A túltelítettség az egyensúly megváltozásához, a zöld tömeg növekedéséhez vezet a bogyó ízének kárára.
 2. Foszfor.A szőlőt befolyásoló második legfontosabb elem a gyümölcs érési sebessége, a növekedési időszak csökkenése.
 3. Kálium. Befolyásolja a szénhidrátok - a keményítő és a cukrok szintézisét, ezért ennek a komponensnek a talajban való hiányában a bogyók savanyúak és ízlenek lesznek. A kálium jelenléte a bokor fagyállóságával is összefügg.
 4. Magnézium. A fő folyamatban - a klorofill képződésében - betöltött szerepe tagadhatatlan. Magnézium nélkül a lombozat elveszíti természetes zöld színét, elszárad és elpusztul.
 5. Kalcium. Ha elég, akkor a gyökerek időben növekednek, támasztva a szárot, és a bogyók ízlésesek és aromák. A kalciumfelesleg a bokor betegségéhez (klorózishoz) vezet.
 6. Vas. A levélben a klorofill szintézisében is részt vesz.

Ezek a fő elemek, de ezek mellett vannak kiegészítő elemek is - nátrium, alumínium, cink. Ezért, mert etetés szőlő, a tapasztalt kertészek komplex, komplex műtrágyákat használnak.

érett bokor

savasság

A csemete és a felnőtt növény normális fejlődése a talaj reakciójától, savasságától függ. A túl savas talajt lúgosítani kell, nem elég - savassá. Általában ilyen esetekben a savassági egyensúlyról, a pH-mutatóról beszélnek, amelyet egy speciális elemzéssel határoznak meg.

Helyes pH

Minden növénynek megvannak a savtartalmának saját követelményei. A szőlő sem kivétel. A burgonya és a málna szereti a savas környezetet: kísérletileg létrehoztak egy 4–8 egység folyosót a bogyó bogyójához. A maximális érték nem haladhatja meg a 8,2-et, és még akkor is, ha a talaj nem telített sókkal.

minden növény

Jelző növények

Bizonyos növények, amelyek bizonyos körülményeket választanak, segítenek meghatározni a környezet savasságát. Ugyanakkor világossá válik, hogy egyesek miért növekszik és virágzik, mások pedig elszáradnak. Sóska, sárgarépa, uborka és virágok, mint íriszek és liliomok, mint savas talaj. Moss, sós vagy zsurló ott telepedik le. Ha a pH alacsony, ezt az egres, szeder, thuja gyors növekedése bizonyítja.

Lúgtartalom

A szőlő normál növekedéséhez "helyes" pH-egyensúlyra van szükség, és nem csupán egy savas vagy lúgos környezetben előfeszített mutatóval. A semleges szintet (5,6–6,0) a saláta, az alma, a körte határozza meg. Emlékeztetni kell arra, hogy sok növény képes alkalmazkodni a környezet savasságához, és néhányan korrigálhatják azt a növekedési folyamat során. A lóhere és a csalán alacsony savtartalmú területeken nő; enyhén lúgos - quinoa vagy mustáron.

Növények mutatói

Páratartalom és tenziométer mérése

A talaj tápanyagokon túlmenően csak a talaj nedvességtartalma befolyásolja a szőlő növekedését. A ritka fajták általában reagálnak a túlzott nedvességre.

A borbogyó előnyben részesíti a jó vízelvezetésű, száraz keverékeket. A nedvességmérőt egy speciális készülékkel - egy tenzométerrel - határozzuk meg. A használat megtanulásához önmagában a lelkesedés nem elegendő. Jobb, ha durván megismerjük a talajvíz előfordulásának szintjét, és öntözéssel szabályozhatjuk a talaj nedvességtartalmát.

A talaj jellemzői az ültetési módtól függően

A szőlő egy vagy másik módon történő ültetése előtt határozza meg a talaj helyét, összetételét, nedvességét és megtermékenyítését. A dugványok és palánták esetében ez különbözik.

talajjellemző

Dugványokhoz

A dugványok csészében vagy cserépben történő ültetéséhez a keverékeket a következő "receptek" szerint készítik:

 1. Körülbelül 1 rész humusz, ugyanolyan mennyiségű szénsav és fűrészpor, a homok fele.
 2. Tőzeg és megépült (nem friss) trágya egyenlő arányban.

Palántákhoz

A palánták talajt különféle módszerekkel készítik el, de ősszel kezdik ezt megtenni: ásni, lazítani, megtermékenyíteni, eltávolítani a régi növényeket (ha voltak betegek, jobb, ha a szőlőt ilyen helyre nem ülteti a fertőzés elkerülése érdekében).

A jobb vízelvezetés érdekében zúzott kőt adnak a talajhoz egy már elültetett bokor alatt, palántákhoz nagy részarányú anyagot helyeznek a feltárt lyuk aljára - kövek, téglák, esetenként lyukakkal ellátott csövek darabjaiba vannak ásva, hogy vizet és műtrágyát juttassanak a gyökerekbe rajtuk keresztül. A talaj összetételétől függően "hígíthatja" homokkal, keverheti tőzeggel vagy humuszmal.

leszállási minta

Rétegzéshez

A szőlőrétegeket egy már érett növényből kell elvégezni, különleges előkészítés nem szükséges, mivel ugyanazt a talajt használják. A választott technikától függően árok ásatásra kerül, szőlőt vagy friss hajtást helyeznek rá, és meghintik földdel.Ugyanakkor megengedett tőzeg, komposzt és talajtakaró beültetése.

A szárok alatt

A legjobb az előkészítés ősszel elkezdeni: így a föld leülepedik és műtrágyákkal telíti. Az ásás kötelező, de fanaticizmus nélkül, annak érdekében, hogy a talaj ne legyen homokos állapotú. Hozzáadhat ásványi műtrágyákat vagy szerves anyagokat (közönséges trágya).

szőlőréteg

Minden tapasztalt termelőnek megvan például a saját technikája: a lyuk ásásakor az ebből származó föld felsõ és alsó rétegre oszlik. Ezután a "tetejét" összekeverik a humuszmal, majd ismét helyezik a lyukba, majd hozzáadják a fennmaradó "alsó" talajt.

Ajánlott bármilyen nagy töredék - tégla, kövek, törmelék - használata. Növelik a levegő és a víz áteresztőképességét, ami annyira fontos a szőlő számára.

Magból termesztve

A csontról történő növekedés az egyik legnehezebb módszer. Szüksége lesz egy jól megtermékenyített, pH-val kiegyensúlyozott talajra (készen áll a cseréphez a virágokhoz is). Tőzeg, adagolt ásványi műtrágyák várjuk. A fő feladat a szükséges páratartalom és hőmérséklet fenntartása.

jól megtermékenyített

Felnőtt bokrokhoz

Maga a transzplantáció komoly sokkot jelent a bokor számára, nem ajánlott, hacsak feltétlenül szükség van rá, régi növényekkel. Jobb, ha más lehetőségekre gondolunk, de ha az átültetés elkerülhetetlen, akkor a talajt egy hónappal az eljárás elõtt, ősszel készítjük el.

Ebben nincs semmi új: ásás, etetés, öntözés. Előnyösebb az őszi átültetés, mivel a bokor télen nő a hó alatt, és tavasszal minden bizonnyal erősebb lesz és új helyben gyökerezik.

Különböző fajták termesztésére

Mint ilyen, a különböző fajok esetében nincs talajtípus-szelektivitás - a szőlőnek kiürített, közepesen savas, száraz talajra van szüksége, amely káliumot, nitrogént és foszfort tartalmaz. Kétség merül fel egy adott fajta talajának megválasztásával kapcsolatban - jobb, ha a tematikus anyagokat megvizsgálja, kérdezze meg a csemete eladóját, vagy ismerje meg magát az anyagot.

Terület előkészítése

A telepítési hely gondos megválasztásával a talajkeverék adja a siker 80% -át. Még a legerősebb csemete sem nő rosszul, agyagos, túl nedves talajon. Ezért a tapasztalt kertészek a talajcserét (teljes vagy részleges) még nehéz körülmények között is használják a természetes körülmények hátrányainak kompenzálására.

különböző fajták

Nyílt terepen

A talaj megtermékenyítésének legegyszerűbb módszerei nem kevésbé hatékonyak, mint az összetett. Elegendő szerves anyagot hozzáadni a talajhoz - komposzt, humusz, talajtakarás, hamu takarmányozása -, hogy megteremtse az alapot a szőlő növekedéséhez.

A szarvasmarha- vagy a madaraktrágyát erjesztni és érlelni kell, hogy ne égesse el a szőlő finom gyökereit. Komposzt esetén a fűt, a leveleket, a kis ágakat, a gyümölcsmaradványokat és a konyhai hulladékokat egymás után helyezik a gödörbe, és néhány év elteltével készen áll a házi készítésre kész komplett műtrágya.

Hordozó üvegházakhoz és üvegházakhoz

Hideg éghajlaton a palánták növekedésének felgyorsítása érdekében üvegházban termesztik őket. Ehhez használjon kész hordozót, amelyet megvásárolt a mezőgazdasági boltokban vagy összekevert. Az első esetben nem kell aggódnia a pH-szint és az ásványi anyagok jelenléte miatt - ezek már ott vannak. Ellenkező esetben a tőzeg, a humusz hozzáadása, a talaj alapos összekeverése és a talaj megoszlása ​​az üvegház felett gondos munkát igényel.

a növekedés felgyorsítása

Erkélyeken történő leszálláshoz

Az ideális lehetőség a díszítő szőlő növények talajkeverékbe ültetése, amelyet üzletben adnak szobanövények termesztésére: kiegyensúlyozott összetételű, ugyanakkor kiválaszthatja a kívánt savassági mutatót.

A talajminőség javítása különböző évszakokban

Nem mindenkinek van egyforma szerencséje - valakinek munkaigényesen gazdagítania kell a telek területét annak érdekében, hogy megteremtse a szőlőhez szükséges feltételeket. De ez is lehetséges.

Tavasszal

Minden felső öltözködésnek van egy szezonja.Tavasszal, a hideg évszak utáni első ásatáshoz nitrogént és származékait tartalmazó ásványi komplexeket adnak hozzá.

a föld minősége

Nyár

Időnként forró vízzel lazítják meg a talajt, eltávolítják a gyomokat, nitrogéntartalmú műtrágyákat alkalmaznak, és levélkészítést használnak.

Ősszel

Ekkor ásják ki a talajt, eltávolítják a sérült növényrészeket, kálium-ásványi komplexeket adnak hozzá. Ugyanakkor trágyát, komposztot és talajtakarót vezetnek be - így jobban felszívódnak a növények.

Mit kell keresni a talaj kiválasztásakor?

Amikor a szőlőültetvény helyéről döntenek, észreveszik, hogy mely indikátor növények nőnek ott, milyen mélyen fekszik a talajvíz. A szőlő önmagában eléri az alacsonyabb nedvességtartó horizontot, és hosszú gyökereket enged ki, felületi elrendezés esetén a helyzet rosszabb. Lehet, hogy vízelvezető berendezésre, vízelvezető eszközre vagy más helyre van szükség.

fekete föld

A föld megtermékenyítése

A szőlőnek rendkívül szüksége van nitrogénre, káliumra és foszforra - attól függ a szőlő növekedése és a bogyó ízlése. Megtermékenyítheti a földet egyszerű improvizált módszerekkel.

Trágya

A tehénhumusz csodálatos szerves műtrágya. Csak az a fontos, hogy ne túlzásba lépjen, adagoljon humuszt és ősszel jobban, mint tavasszal. A szakértők azt tanácsolják, hogy használjon lótrágyát, de 2-3 évenként alkalmazza.

tehén humusz

Madár ürülések

A madár-guanó kiegyensúlyozott összetételében versenyezhet más szerves anyagokkal, de van egy finomság: magas energiaértéke miatt a kiürítéseknek szükségszerűen "ki kell égniük", hogy ne égessék el a szőlő gyökereit. A koncentrációt vízzel hígítva csökkentheti.

komposzt

Természetes eredetű szerves műtrágya. Levelekből, élelmiszer-hulladékokból, gyógynövényekből készül. Jelentős hátránya, hogy egy ilyen komplex előkészítése sokáig tart. Adagolva, évente egyszer, általában tél előtt.

Organikus trágya

Eggshell

A héj a szőlő számára fontos ásványi anyagot tartalmaz - kalciumot, amely befolyásolja a bogyó érését és ízét. Zúzza, kis részletekben beviszi a talajba, megpróbálva nem túllépni a normát.

Élesztő

A rendszeres élesztő segít kiegyensúlyozni a mikroflóra egyensúlyát. A fedőkötés készítésének módja egyszerű és érthető: élesztőt (100 gramm) hígítunk egy vödör meleg vízben (10 liter), és éjszakán át állni hagyjuk. Egy bokor akár 2 liter tápanyagoldatot is igénybe vehet.

talajt takar

A talajtakarás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és tápanyagait. Ehhez a csemete ültetése és öntözése után a gyökérzónát apró ágakkal, szalmával, lombozattal, legfeljebb 5-7 centiméter réteggel borítják. Az ilyen védelemről azt állítják, hogy gátolja a gyomnövényt.

tehénszar

Fűrészpor

A szokásos fűrészpor kettős szerepet játszhat - talajtakarhatja a talajt, és idővel műtrágyává válik, forog, hogy táplálja a talajt hasznos anyagokkal.

Gondoskodás

Az ültetett szőlő gondozási intézkedései az időben történő öntözés, a betegségek és kártevők által előidézett vegyi anyagokkal való kezelés, a takarmányozás és a téli menhely.

ültetett szőlő

Fertőtlenítés

Ezt tavasszal vagy a nyári szezonban többször hajtják végre a megelőzés érdekében. Használjon kábítószereket rovarok, kórokozók elpusztításához, a szőlőt kerti permetezéssel permetezve.

Védelem

Néhány fajtát a darazsak és a madarak aktívan esznek - a jövőbeni betakarítás hatékony védelmére van szükség. Ehhez csapdákat, rovarirtó szereket, speciális hálókat vagy kupakokat használnak. A gyakori kerti betegségek elleni védelem esetén a Bordeaux folyadékkal történő komplex gyógyszeres permetezést alkalmazzák.

Csernozem-védelem

Felépülés

A bokor hosszú téli periódus elnyomására, az aktívabb növekedésének fokozására széles körben alkalmazzák az elhullott területek metszését és a hüvelyek kialakítását. Egyes fajták esetében ez a szélsőséges, de szükséges intézkedés a gyorsan növekvő mostohaanyák sokasága miatt.

Biologicals

Alternatívákként szolgálnak, ahol a kémia nem hatékony vagy nem alkalmazható. Ezek a biokultúrák speciális törzsein alapulnak, amelyek elnyomják a szürke penész, a penész és a gombák aktivitását.Teljesen ártalmatlan az emberekre: a feldolgozott gyümölcsöket a mérgezés félelme nélkül is lehet enni (a peszticidektől eltérően).

 a kémia nem hatékony

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök