Hogyan lehet kezelni a fehér levéltetvekkel a szőlőn és hogyan lehet a legmegfelelőbben kezelni a megszabadulást?

A kerti háziállatokon nem meghívott vendégek különböző okokból jelennek meg: más növényekből kerülnek át, elmozdulhatnak a szomszédos helyről, vagy szaporodhatnak a tulajdonos gondatlansága miatt. A mai vita témája az, hogy mi a fehér levéltetű a szőlőben és hogyan lehet ezzel kezelni.

A törpék megjelenésének okai

Számos valószínű ok van arra, hogy a rovarirtók letelepedtek a szőlőbokoron. Időnként a közönséges hangyák hibáznak, amelyek levéltetűeket használnak, mint tehén, és speciálisan tenyésztik őket, hogy édes tejet kapjanak.

Kétféle szőlőkárosító létezik:

  • fent él, a föld feletti részén;
  • bazális.

Van egy "közbenső" szakasz is, amely összeköti mindkét típust. A levéltetvek forrása a szőlőben a szél, az iszapáram, ezek a rovarok néha magukból jönnek, és az ételek bősége vonzza őket. Elég gyorsan szaporodnak, és ha az levéltetű kolóniát időben nem pusztítják el, a növények meghalhatnak. A felismerést súlyosan akadályozza, hogy a felnőtt rovarok nem láthatók, kicsik - ritkán meghaladják az 1,5 millimétert.

Milyen levéltetvek nőnek a szőlőn

Három levéltetvek parazitálnak a szőlőn: gyökér (föld alatt), szárnyas vagy gallikus és szexuális. Ezek méretükben, megjelenésükben, élőhelyükben és életciklusukban különböznek egymástól.

levéltetvek a szőlőn

A levéltetű gyökér növekszik és egész életében táplálkozik, megsemmisítve a bokor föld alatti részét. A Gallic aktívan mozog (néha a levegőn keresztül), tojásokat toj a leveleken (meghatározott alakú duzzanat - epek). A szexuális forma hímekből és nőstényekből áll, feladata rövid életében az egyetlen párzás elvégzése, hogy tojást hozhasson ki télen.

Gyökérfajta

Földalatti rovarok nem jelennek meg a felszínen, érintve a gyökereket és a szár alsó részét. Mindegyik nőivarú, zöldes-sárga vagy barna (nem fekete) színű. A hátsó rész szimmetrikus pontokkal díszített, a fejrészen található a pimasz. A levéltetveknek 3 pár végtagja van és 2 csápja.

Tojásrakással szaporodik. Ha a nősténynek sikerült telelnie, akkor körülbelül 800 tojást tojik.

A következő generációk kevésbé termékenyek. Ezért, amikor az első tengelykapcsoló megsemmisül (a gyökérzóna ásásával), a tulajdonos meg tudja erősíteni a növényt, ép gyökérzetét megtarthatja.

levéltetvek a szőlőn

Szárnyas

A formát a "kecses" test és a külső kitinózus membránok narancssárga árnyalata ismeri fel. A talaj felett élnek, alsó szárnyakkal rendelkeznek, a láb felső (mellkasi) párja felett. Őket "nimfáknak" hívják és a föld alatti fajtákból származnak.

A felszínre jutva az levéltetű 3-4 penget szállít és szárnyas lesz. Testhossz - 1 milliméter, sárgás színű, világos zöldvel vagy bivaly színű. A végtagok és a csápok hosszúkás, a szárnyak rövidek, segítségükkel a nimfák2 sikeresen mozognak rövid távolságra. Ez az "nem szexuális" faj tojásokat rak a levelek alján vagy a kéreg felületén.

szárnyas levéltetű

Az epe levéltetvét a levéllemezeken kialakuló jellegzetes duzzanásokról kapta a neve, amely anyahoz hasonlít, amikor a tengelykapcsolót elhelyezi. A növekedés folyamatában a rovarok aktívan táplálkoznak, szopják a levet a növényzetből, megsemmisítve a szőlőbokrot. A lárvák egy része a gyökérre megy: így zárul le a fejlődési ciklus.

Szexuális

Az epeleppek 2 méretű tojást tojnak: a nagyok nőstényeket hordoznak, a kicsik hímeket. Így jelenik meg a szexuális forma. Az egyetlen feladata a párzás, hogy a nőstény egy különleges, "téli" tojást tojjon a kéreg mély résébe.

nemi levéltetű

A szőlőfertőzés jelei

Az levéltetvek vagy a filoxéra a szőlő egyik legveszélyesebb ellenségének tekintik. Kiderül, hogy egy bokoron van, a szél, a talaj, a víz vagy más növények (palánták) által hordozva. Az azonosítás nehézsége az, hogy a rovar élettartama összetett, és egynél több fejlettségi formája van, és fel-le mozog a bokoron, elpusztítva a leveleket és a gyökereket.

A földalatti fajokat nehéz megkülönböztetni "titoktartásuk" és a levéltetvek kis mérete miatt. Az epeforma nyomokat hagy a leveleken - erre parazitálja. A lombozat marja, növekedéssel borítja. Általában véve a szőlő bármilyen természetellenes, elnyomott állapota indokolja a nemkívánatos "vendégek" jelenlétét.

levéltetvek a szőlőn

Hogyan terjed a levéltetű?

A növényekkel és a talajjal bevezetett "föld alatti lakosok" szaporodni kezdenek: az nem szexuális nőstények tojásokat tojnak a gyökerekben, így a kikelt lárvák kiszívhatják azokból a levet, áthaladhatnak a folyosókon és parazitizálhatják a növényt. A fiatal nők egy része a felszínre emelkedik, így történik az átmenet a második szakaszba, az epe szakaszba.

Lehetséges, hogy az életciklus eltérő irányba halad: a levéltetű süllyed a föld alá, hogy ott tovább szaporodjon. Mindenesetre, a hatékony megelőző intézkedések meghozatala nélkül a növény meghalhat.

levéltetvek a szőlőn

Miért veszélyes a rovarok inváziója?

Ha levéltetvek jelennek meg a szőlőn, akkor ez nem hoz semmi jót. Önmagában a kellemetlen vendég nem tűnik el, és ha igen, akkor csak az egész bokrot és a szomszédos növényeket teljesen megsemmisíti. Az életciklusok váltakozása (aktivitás tavasszal-nyáron és téli hibernálás) megnehezíti a filloxera eloszlás fókuszának időben történő azonosítását.

Lehet föld alatt, felnőtt rovarok vagy lárvák formájában, lombozaton (tengelykapcsoló) vagy szárnyas formában, kéreg alatt (télen tojáshoz). A nyálkás kártevő miniatűr mérete ellenére jelentős károkat okozhat a szőlő ültetvényen.

Kezelő vegyszerek

A levéltetvek megszabadulásához minden módszer jó, kivéve a szélsőséges módszereket - vágja le és pusztítsa el a szőlőt. A kertészek peszticideket használnak, a növény gyökereit és felső részét permetezik, vizet öntenek, improvizált eszközökkel (szappanos víz) dolgozzák fel.

szappanos oldat

A gyökérzóna ásása, a talaj részleges homokos cseréje (levéltetveknek ez nem tetszik) hatékonyak. A metszés, a káros kártevők eltávolítása a kártevővel, majd az égés nyílt helyen, távol a bokrotól, sokat segít.

Fastak

A gyógyszer a piretroidok csoportjából származik, befolyásolja a parazita gyomor-bélrendszerét. Öntözés után nem mossa le csapadékkal.Ártalmatlan a beporzók (méhek) számára, azonnal hatást fejt ki az levéltetvek felhalmozódásának gócjai felismerése és kezelése után. Kompatibilis más gombaölőkkel és rovarirtókkal.

Fastak gyógyszer

Fozalon

Por formájában előállított, fokhagymájának különleges illata van. Hosszantartó hatású, 13-15 ºС hőmérsékleten használják, ha más módszerek nem segítenek.

ACTELLIC

Szerves foszfát vegyi anyag. A szőlőt az elkészített vizes oldattal kezeljük. Segít az ismételt sérülések megismétlődésében. Hátránya a rovarok, madarak, állatok toxicitása.

Kinmix

Hatékonyan hat a felnőtt levéltetvekre és a fiatal növekedésre (lárvák). Vigye fel a növekedési időszak során, egyszer vagy kétszer.

Kinmix gyógyszer

Mechanikai módszerek

Ide tartozik a sérült levelek gyűjtése (evett vagy tojásrakással), a gyökérzóna meglazítása. Más módszerekkel kombinálva segíthet jelentős előnyök elérésében.

Biológiai ágensek

A levéltetvek leküzdésére természetes módszereket alkalmaznak, például a borsmenta ültetését a szőlő közelében. A csípős szag visszaszorítja a parazitát és védi a cserjét a károsodásoktól.

borsmenta

Népi gyógymódok

Vannak olyan helyzetek, amikor a vegyi anyagok használata nem kívánatos vagy elfogadhatatlan, akkor a népi módszerek segítenek. Számukra amatőr receptek szerint elkészített "főzeteket" és "tinktúrákat" használnak, amelyekkel az érintett növényt itatják.

Szappanoldat

500 ml vízhez vegyen be 2 teáskanál folyékony szappanos oldatot, keverje össze, adjon hozzá egy evőkanál napraforgóolajat. Spray levelek, szár, föld.

Szappanoldat

Paradicsom levelek

A hálózsák illatos levelei nem kedvelik a kerti kártevőt. 500 g paradicsom tetejét öntsünk 10 liter vízzel, 24 órán át ragasztva. Cserélhető burgonyalevelekkel. Hatályosnak tartják a levéltetvek elleni küzdelemben, amely nem tartalmaz toxikus mellékhatásokat.

Hamu

Állatok és méhek számára ártalmatlan, levéltetvekre veszélyes. Válások vízben; a kapott oldatot a légi résszel kezeljük, a gyökereket itatjuk.

hamu egy vödörben

Megfelelő gondosság a parazita megjelenésének megakadályozására

A megfelelő gondozás titka a palánták fertőtlenítése az ültetés előtt: leggyakrabban levéltetvek telepednek le ott. Rovarirtó oldatokat használnak (áztatás). Szőlőkárosodás esetén megengedett az egyik módszer alkalmazása: hosszú ideig (14-21 nap) vízzel történő elárasztás, a felszíni gyökerek mechanikus eltávolítása sérülésekkel, mély ásatás homokkeverék cseréjével.

Szezonális megelőzési intézkedések

A termesztési időszak elején hasznos a szőlőt vegyszerrel permetezni, ősszel pedig meglazítani a gyökérzónát, és a leveleket a kártevő nyomaival vágni.

szórja be a szőlőt vegyszerekkel

Tavaszi

Ha a sérülést a kezdeti szakaszban észlelik, akkor elegendő egy rovarirtóval végzett kezelés, a sérült levelek mechanikus eltávolítása, majd égetés és néhány nap múlva történő újrapermetezés.

Nyár

Júliusban, ha a "betegség" tünetei sehol sem tűntek el, peszticidekkel történő újrakezelést hajtanak végre. A tapasztalt kertészek tudják, hogy a filoxér eltávolítása nem olyan könnyű, ezért a szőlőt gyakran és rendszeresen permetezni kell.

Ősz

A betakarítás után eltávolítják a lombozat sérült darabjait, hajtásait, meglazítják a talajt, levágják a felszíni gyökereket - minden olyan központot, ahol a levéltetvek lábaikat megszerezhetik, tojásokat tojhatnak vagy elrejthetnek télen. Minél több lárva és felnőtt rovar elpusztul, és nem képes elrejteni a hideget, annál jobban érzi magát a megújult növény tavasszal.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök