Az Akademik (Dzheneyev emléke) szőlőfajtájának leírása és jellemzői, termesztési jellemzői és története

Nem minden nyári lakos ismeri az Akademik szőlőt. Ez egy új asztali változat, jobb tulajdonságokkal. De azok, akik merteek az ültetni, nem kudarcot vallottak: a menüt finom bogyókkal egészítették ki.

A kertészek inkább a műszaki és asztali fajtákat termesztik. Az előzőket házi italok készítésére használják. A második friss fogyasztásra szolgál. A szezon végén az Akademik szőlő garantáltan örül gyönyörű és édes gyümölcsökkel.

fajtajellemzők

Tenyésztés története

Ez egy új fajta. A krími Magarach óvoda nemesítői készítették. A tudósok a fajtákat vették alapul: A Volga régió ajándéka és a Richelieu. Az akadémikus (Avidzba) sikeresen letette a teszteket. A növénynek további neve is van - In Memory of Dzheneyev.

A hétköznapi nyári lakosoknak azonban nem mindig sikerül eredeti palántákat vásárolniuk: a Magarach nem folytat ingyenes értékesítést. A kertészek ültetvényanyagot szereznek erre az alkalomra: a barátoktól vagy az évszakos vásárokon.

Az akadémikus szőlő annyira sikeres, hogy már 2014-ben bekerült a Tenyésztési Eredmények Állami Nyilvántartásába.

szőlő akadémikus

A fajta leírása

Avidzba akadémikus nem igényel beporzó növényeket. Ő maga is pollenforrásként szolgálhat az öntermékeny fajták számára. A fajta leírása:

 • a korai érés változatossága (115 nap a szőlő ébredésétől a betakarításig);
 • erőteljes bokor;
 • a szőlő sűrű;
 • ötágú levél, alul kissé karcsú;
 • a levél élénkzöld, nagy;
 • a szőlő fagyállósága -25 fokig (a bokor menedék nélkül hibernál);
 • közepes sűrűségű, nehéz (1,8 kg-ig) kefék;
 • a kefék alakja ovális vagy hengeres;
 • az érett szőlőkéreg halványbarna.

erőteljes bokor

Dzheneyev emlékező szőlőinek előnyei vannak a hasonló asztalfajtákkal szemben: fagyállóság, kiváló gyümölcsíz.

Az akadémikus bogyók javított tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • a gyümölcsök sötétkék, kifejezett viaszos virágzású;
 • egy hosszúkás bogyó tompa hegyével;
 • szőlőméret - 35 mm x 20 mm;
 • édes íz, szerecsendió, cseresznye és csokoládé utóízével;
 • a bőr sűrű.

A bogyók a piacképesség elvesztése nélkül elviselhetik a hosszú távú szállítást.

egy kis szerecsendió

Mik a fajta előnyei?

Avidzba akadémikus minden jót a szüleitől kapott:

 • a szőlő fagyállósága -25 Celsius fokig (lehetővé teszi a téli menedéket anélkül, hogy a hó alatt lenne);
 • a bogyók szokatlan ízlése (10-ből 9,8-as ízlés);
 • magas szállíthatóság és forgalomképesség;
 • erős szőlőnövekedés;
 • gyümölcsök ellenállás a darazsak és a madarak által okozott károkkal szemben.

Az akadémikus még tesztelésre kerül. Az előzetes adatok szerint ipari méretű termesztésre javasolják. Van hely neki magán szőlőültetvényekben is.

csokoládé utóíz

Hely és csemeték kiválasztása az ültetéshez

Az akadémikus (Avidzba) magas hozamot nyújt, ha minőségi palántákat ültetnek. Fontos, hogy válassza ki a megfelelő helyet az elhelyezéshez. Javasoljuk, hogy kövesse a szabályokat:

kék szőlő

 1. Az egészséges gyökeres dugványok alkalmasak az ültetésre. A gyökérzetnek, a föld alatti és a föld feletti részeinek jól fejlettnek kell lenniük. Az anyagot csak tanúsított központokban szabad megvásárolni. Vásárláskor hasznos megismerkedni az árukra vonatkozó dokumentumokkal.
 2. Az alanyként megnövekedett téli keménységű szőlőfajtát használhat. De tudnia kell: nincs adat az akadémikus reprodukciójáról dugványok beoltásával.
 3. A dugványok általi szaporítás során az oroszlán megkapja az alany minden betegségét. Minden bizonnyal meg fognak jelenni.
 4. Az akadémikus egészséges szárát a sóval veszik. Ajánlott az oltás bármilyen kényelmes módon (részben, számlán).
 5. A gyökér dugványok ültetési helyének naposnak kell lennie, az északi és északkeleti széltől védve. A szőlőt a nyaralók déli és délnyugati falai közelében kell ültetni. Javasoljuk, hogy vegye figyelembe a bokor méretét: a falaktól vissza kell vonulnia 2,5-3 m-re.
 6. A termelőnek előzetesen gondoskodnia kell a szőlő támogatásáról. A növény túlterheli magát a gyümölcsökkel. A nem használt szár törni fog, a betakarítás elveszik.
 7. A talajvíz mélysége a helyszínen 3-4 m. A szőlő nem tolerálja a talaj vízbejutását. A gyökérzet nedvesedésének és lebomlásának elkerülése érdekében az ültetés előtt vízelvezetést kell végezni. Ehhez őrölni kell a darált kőből, a téglából, a csempeből és 7-10 cm-es réteget önteni a telepítési gödör aljára.Ez az egyszerű intézkedés megakadályozza a víz stagnálását a gyökereknél.
 8. A fajta inkább a termékeny, törékeny talajokat részesíti előnyben, semleges vagy enyhén lúgos reakcióval. Javasoljuk a savas savak savmentesítését mész hozzáadásával (négyzetméterenként 1 liter). A permeábilis talaj eléréséhez perlit, semleges tőzeg, homok adjunk hozzá.
 9. Az akadémikus tökéletesen gyökerezik, amikor kora tavasszal vagy őszi közepén ültetik. Ehhez használjon egy darab szőlőt 3-4 szemmel. A felső vágás vízszintes. Javasoljuk, hogy töltse fel paraffinnal vagy viasszal. Az alsó vágás 45 fokos szögben történik. Bármely gyökérstimuláló anyagba bemeríthető. A szárot szögben beragadt a nedvesített talajba, és üvegházba helyezik. 30-45 nap elteltével a szőlő gyökérzetbe kerül.

Az Akademik szőlő erőteljes bokrokkal rendelkezik. Több növény ültetésekor 2-3 méteres intervallumot kell választani.

gyökeres dugványok

Hogyan ültessünk helyesen

A szőlő ültetésekor figyelembe kell venni az aktív hőmérsékletek összegét. A stabil hozam eléréséhez az ajánlott értékre kell növelni.

Az akadémikus akkori gyümölcsöt hoz, ha az aktív hőmérsékletek összege meghaladja a 2100 fokot. A számítás során az átlagos napi hőmérsékletet veszik figyelembe. Szőlő esetében az aktív levegő hőmérséklete +10 fok és magasabb. A fejlődés és a növekedés leáll.

Az akadémikus gyümölcsöt hoz

Az átlagos napi hőmérséklet +10 Celsius fok felett van. Ez a mutató (2100) jellemző a déli régiókra. De az északi régiókban a szőlők trükköket használnak:

 • a hő megőrzése érdekében bokrokat ültetnek az épületek déli oldalára;
 • telepítsen fóliából vagy fémből készült fényvisszaverő képernyőket;
 • talajtakarja sötét, nemszőtt anyaggal;
 • kövek kerülnek a csomagtartó köré (napközben felmelegsznek, éjszaka hőt bocsátanak ki);
 • a persely körül átlátszó műanyagból vagy fóliából készült védőburkolatot helyeznek el.

Az ilyen egyszerű szabályok szerinti ültetés lehetővé teszi, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között betakarítást nyerjen.

csomagtartó kör

Ápolási tanácsok

Az akadémikus egy új fajta. Aratás megszerzéséhez egyértelműen be kell tartania az ajánlásokat:

 1. Az akadémikus megköveteli a talaj nedvességtartalmát.Az öntözést virágzás és petefészek kialakulása során kell végezni. Ajánlatos az öntözést abbahagyni az érési időszakban: a túlzott talajnedvesség ízvesztéshez vezet.
 2. Ajánlott az öntözést a felső öntettel kombinálni. Tavasszal nitrogéntrágyákat kell alkalmazni. Tavasszal és ősszel - ásványi komplexek.
 3. A fajta élénk. Meg kell vágni, hogy az érlelő kefék egyenletesen világossá váljanak. A bogyók érési ideje alatt elengedhetetlen a letisztítás és a fogás.
 4. Formáló metszés nélkül lehetetlen a téli előkészítés. Távolítsa el az összes éretlen szőlőt (zöld színű). Ezután hagyja a pótlást (2 szem) és fölötte a termő szőlőt (6-7 szem). Ezen szegmenseknek legfeljebb hat darabot kell hagyni a fő szőlőn.

gondozási ajánlások

Az Akademik szőlő menedék nélkül jól tél. Ugyanakkor a bokrot teljesen hóval kell borítani. A gyökérzet védelme érdekében javasoljuk, hogy a csomagtartó körét 15 cm rétegű fűrészporral talajon be.

Betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállás

Az akadémiát lenyűgözi az oidium és a penész. A védelem érdekében javasolt a kémiai kezelések elvégzése.

A fajta sűrű bőrű, viaszos bevonattal. A gyümölcsöket kissé károsítják a darazsak és a madarak.

meghökkent az oidium

A legjobb területek a növekedéshez

Az állami nyilvántartás az Akademik (Avidzba) fajta termesztését javasolja az Észak-kaukázusi körzetben. A műszaki jellemzők azonban lehetővé teszik a gyümölcsök továbbjutását észak felé. Minden a termelő vágyától és képességeitől függ.

ajánlott termesztés

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök