Lehet-e otthon szőlőt vetőmagból termeszteni és hogyan kell gondozni?

A szőlőtermesztők körében széles körben úgy gondolják, hogy ez a növény csak dugványok és rétegek által képes szaporodni. A kezdő nyári lakosok még azt sem tudják, hogyan lehet a szőlőt vetőmagból megfelelően termeszteni, hogy gazdag és ízletes termést adjanak. De éppen ilyen technikára van szükség, bár sok időt és erőfeszítést igényel.

Meg lehet termeszteni a szőlőt magból?

Mint a gyakorlat azt mutatja, szőlőt vethet magvakból. Ebben az esetben azonban nincs garancia arra, hogy az így létrejövő csemete megtartja a szülő növény fajtajellemzőit. Ezt a technikát gyakran használják:

mag szőlő

  • tenyésztők új hibrid vagy jobb teljesítményű hibridek tenyésztése céljából;
  • palánták termesztésére;
  • a növény további felhasználására dekoratív célokra;
  • az állattenyésztéshez.

Nem minden gyümölcsöző szőlőfajtát lehet szaporítani a magokkal. A legtöbb korai hibrid erre a célra a legmegfelelőbb. Mivel a termesztett palánták nem mindig tartják meg a szülőfajta sajátosságait, a tapasztalt kertészek több vetőt javasolnak. Ezután összehasonlítják a termesztett szőlőbokrok tulajdonságait, és hagyják azokat, amelyek kielégítik az elvárásokat és igényeket. Meg kell jegyezni, hogy az otthon magvakból termesztett növények rosszabb termés- és ízjellemzőket mutatnak a bogyók számára, mint a dugványokból vagy gyökeres dugványokból nyert növények.

felnőtt szőlő

Felkészülés a leszállásra

A vetőmag összegyűjtéséhez olyan nagyméretű és jól érett bogyókat választanak ki, amelyeknek nincs külső hibája vagy bármelyik betegség jele. A szőlőből származó pép eltávolításra kerül, és az extrahált magokat folyó víz alatt mossuk. Ezt követően kiválasztják azokat, amelyek barna vagy bézs színűek és a legnagyobb méretűek.

A szőlőmag csírázásának fokozása érdekében ajánlott azokat stratifikálni. Legkésőbb decemberben kell elkezdenie, és több hónapig kell cselekednie. Ebben az esetben a nyári szezon elejére a megnövekedett palántát a nyílt talajba lehet belevetni. A rétegezés azt jelenti, hogy a szemeket nedves ruhába és celofánba helyezzük, majd 2 hónapig hűtőszekrényben tároljuk.

Az elfogadható léghőmérséklet +3 és 0 ° С között van. Hetente egyszer kiszedik és alaposan megvizsgálják a szőlőmagokat. A rétegződés akkor fejeződik be, amikor a szemek héja megreped. Ezután a szemeket meleg helyre tesszük, nedves ronggyal eloszlatva.Néhány nap után kis gyökerek jelennek meg, ami jelzi, hogy itt az ideje a szőlőt a földbe ültetni.

vetőmag előkészítése

Szőlővetés otthon

A szőlőmag ültetése előtt elő kell készítenie a talajt. Használjon készpénzt, amelyet egy üzletben vásárol, vagy keveréket az alábbi összetevőkből azonos arányban:

  • folyami homok;
  • bármilyen humusz;
  • kerti föld.

föld egy tartályban

Előnyös, ha az egyes palántákat külön-külön növekszik egy fazékban. Az alján vízelvezető lyukat készítenek, majd néhány meghosszabbított agyagkövet öntnek. Csak ezután tápláló talajkeveréket öntünk, a magvakat 1,5 cm mélységre ültetjük és jól öntözzük. Az edényt jól megvilágított helyen, lehetőleg a ház déli oldalán az ablakpárkányon helyezik el, és várhatóan megjelennek a hajtások.

A fölösleges nedvesség elpárolgásának megakadályozása érdekében a vetést celofánnal borítják, amíg a hajtás meg nem jelenik.

Annak érdekében, hogy a magok kihajthassanak, kényelmes hőmérsékleti rendszert kell biztosítani számukra. A szőlő vetőmagból történő termesztésének optimális hőmérséklete napközben kb. +20 ° C, este pedig legalább +15 ° C. Ilyen körülmények között a hajtásoknak a vetést követő egy héten belül meg kell jelenniük.

mag csírázása

Érési feltételek

A magban termesztett szőlő meglehetősen lassan növekszik és különös gondot igényel. Csak 4-5 évvel a csírázás után hozza meg a gyümölcsét, és az első termés általában rossz. A bogyók a termés első évében savanyúvá válnak, vagy gyenge ízű és aromájúak. Az érési idő teljesen függ a fajtától és azoktól a tulajdonságoktól, amelyeket a fiatal növény az anyától örökölt. Ezek pontosan felismerhetők lesznek csak az ültetett bokor megfigyelése után néhány évvel.

első levelek

A növényápolás jellemzői

Nem elegendő csupán a szőlőmag csírázása, a fiatal palántáknak gondos gondozást kell igényelniük. Erős és egészséges növény csak az öntözés megfelelő megszervezésével és a szükséges mennyiségű fény biztosításával érhető el. A nappali órának legalább 8 órának kell lennie. Rendszeresen fel kell fednie a fedőréteget és meg kell lazítani a talajt. 1,5 hetente a szőlőt foszfor- és nitrogéntartalmú műtrágyákkal táplálják.

Közvetlenül a hajtások megjelenése után jobb öblíteni egy spray-palackból, hogy a törékeny gyökerek ne sérüljenek meg. A fiatal szőlő fő ellensége ebben a szakaszban a pókotka, amely teljesen elpusztíthatja az ültetést. Naponta ellenőrizni kell a bokrokat, és kártevő kimutatása esetén azonnal meg kell tenni a megelőző intézkedéseket.

fiatal csemeték

Ha a jövőben a szőlőt tervezik dekoratív házi növényként használni, akkor 10 cm magasság elérése után a növényt akár 4 literes edénybe helyezik. A palántát kb. Június elején nyílt talajba merítik. Először meg kell keményednie egy fiatal bokort. Ennek érdekében egy hétig szabadon tartják.

A helyet védeni kell a huzatotól és a közvetlen napfénytől. Az ilyen intézkedések segítenek megakadályozni a jövőben a napégést.

Transzplantáció nyílt terepre

A megnövekedett szőlő palántát ültetik szabadba, mihelyt eléri a 30 cm magasságot, ugyanakkor meleg időjárás már kialakulhat az utcán, és nem szabad veszélyeztetni az éjszakai fagyokat. Kiválasztottunk egy jól megvilágított leszállási helyet, amely az északi hideg széltől védve van. Szőlő ültetése Előnyös, ha könnyű talajban készül, jó légáteresztő képességgel és vízelvezetéssel. A hely alföldön elhelyezkedése, magas páratartalom vagy a felszín alatti víz közvetlen elhelyezkedése provokálhatja a bokrok fagyását.

transzplantáció

A fiatal szőlő ültetéséhez lyukakat ásnak 1,5–2 méter távolságra egymástól.Egy tápláló talajkeveréket készítünk, amely egyenlő részből áll a folyami homokból, bármilyen humuszból és földből. A növények ültetése előtt a lyukat jól megnedvesítjük. Ha az agyag talaj uralkodik a helyszínen, akkor ajánlott komposzt, homok vagy más anyag hozzáadása a csatornába.

Az is javasolt, hogy kissé emelje fel a szőlőágyat.

Ugyanakkor megvizsgálják a talaj savasságát. A különféle szőlőfajták eltérő preferenciákat mutatnak ebben a tekintetben. Például az amerikai eredetű növények a legjobban 5,5-6, az európai növények 6,5-7, a hibridek pedig 6,0-6,5 pH-n mennek. Ha a paraméterek nem felelnek meg az ajánlottaknak, akkor intézkedéseket kell tenni a normalizálására.

Meleg és napos napot választanak a szőlő ültetésére. Minden hajtást rögzített támaszra rögzítünk. Az első évben a legfontosabb gondozás az időszerű öntözés, a talaj meglazítása és a feltörekvő gyomok gyomlálása. Ha minden helyesen történik, akkor a növény jól meggyökerezik, magassága eléri az 1-2 métert.

gödröket ásni

A formális metszés csak a szőlőbokor életének harmadik évében történik. Ha a fajtát sikeresen választják, akkor 3-4 évvel az ültetés után termést hoz, azonban vannak olyan esetek, amikor a növény 2 év után adta első szüretét.

A szőlő termesztésekor a bor készítéséhez tudnia kell, hogy a talaj minősége jelentősen befolyásolja az ízét. A bokrok első táplálását néhány héttel a helyszínre történő leszállás után hajtják végre. A jövőben a műtrágyákat évente egyszer alkalmazzák, általában tavasszal. A támogatást bármilyen elérhető és preferált módszerrel megszervezhetjük:

növekvő szőlő

  • kerti pavilon opció;
  • parietális módszer;
  • gobelin módszer.

Ha úgy határoztak, hogy a szőlőt fal módszerrel növelik, akkor érdemes legalább 1 méterrel visszamenni a falról, hogy a bokornak lehetősége legyen megkapni a szükséges napfény adagját, és jól szellőztesse. Amíg a szőlő még kicsi, rögzítheti azokat a földbe vezetett csapokhoz. Magasságukat úgy választják meg, hogy a szőlőnek nincs lehetősége a földre süllyedni.

A szőlőbokor növekedésével a csapok eltávolításra kerülnek, és az ágakat rácsra vagy kerti oldalra rögzítik, így a jövőben gyönyörű zöld keretet képeznek belőlük. A gyenge vagy sérült folyamatokat időben el kell távolítani, hogy a bokor nem pazarolja az energiát és a tápanyagokat rájuk. Gondoskodnia kell arról is, hogy a szőlő ne kerüljön túl vastagodásra, mivel ez nemcsak a kimerültséghez, hanem a gombás betegségek kialakulásához is vezet.

fal módszerrel

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök