Miért válhat a bor ecetté, hogyan lehet azonosítani és rögzíteni?

Azok, akik aromás bor készítésével foglalkoznak, nem válnak azonnal profi borászokká. Időnként több mint tucat évet kell költenie egy jó minőségű és ízletes borital elkészítéséhez. Azok az újszülöttek, akik ezt első alkalommal választják, gyakran szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a készített ital ecet szagaként kezd megjelenni. Ennek elkerülése érdekében előre meg kell határoznia, hogy a bor miért válhat ecetté.

Miért savanyult a bor?

Számos fő oka van annak, hogy az ecetet borászati ​​termékekből nyerik. Ide tartoznak a következők:

 • A baktériumok megjelenése a folyadékban. Gyakran előfordul, hogy egy alkoholos ital ecetté alakul, ha káros baktériumok jelennek meg benne. Ezért a szakértők, akik évek óta készítik a bort, azt tanácsolják, hogy előzetesen sterilizált üvegekben tartsák. Ez időnként megnöveli az eltarthatóságot.
 • Nem megfelelő tárolási feltételek. Időnként a szőlőital romlik, ha nem megfelelően tárolják. Leggyakrabban ez akkor fordul elő, ha a folyadék hosszú ideig túl meleg helyiségben van, ahol a hőmérséklet nem esik húsz Celsius fok alá.
 • Nagy mennyiségű oxigén tartalma olyan tartályokban, ahol erjedés zajlik. Ha a főtt bor ecetszagú lesz, előfordulhat, hogy nem erjed erõsen.

Hogyan lehet meghatározni?

Azoknak az embereknek, akik komolyan foglalkoznak a szőlő alkoholos italok előállításával, tudniuk kell, hogyan lehet megkülönböztetni a savanyú bort a normál bortól.

Megtudni, hogy a bor ecetté alakul, meglehetősen egyszerű, és ezt alkoholmérő nélkül is megteheti. A savanyítási folyamatot leggyakrabban a folyadék íze és kellemetlen szaga határozza meg. A romlandó bor rossz szaga és savanyú íze van. Idővel kicsi ecetet bocsát ki. Ebben az esetben az íz savassága többször növekszik. Ezért annak ellenőrzéséhez, hogy egy ital savanyú-e vagy sem, elegendő annak illata és ízének ellenőrzése. Az ellenőrzés során legfeljebb 2-3 korty inni ajánlott, mivel az elkényeztetett ital negatívan befolyásolhatja jólétét.

zöld medence

Hogyan javíthatjuk az elrontott bort?

Sokan érdekli, hogy lehetséges-e önmagában megtakarítani a boritalokat, ha az megkezdi savanyúságot. Ezt csak a savanyítási eljárás megkezdését követő első negyvennyolc órán belül lehet megtenni.

A tapasztalt borászok azonban ezt az első órában javasolják, mivel ez növeli a bor ízének helyrehozásának valószínűségét.

Számos módon lehet megszabadulni a kellemetlen ecetsajtól.A leghatékonyabb módszer azonban a pasztörizálás, amelyet több szakaszban hajtanak végre:

 • először el kell távolítania a felületen megjelenő szürke fóliát;
 • desztillálja a folyadékot tiszta, sterilizált tartályokba;
 • tegye a töltött edényt egy edénybe vízbe;
 • tegyen egy palackos tartályt egy gáztűzhelyre, és melegítse fél órán keresztül;
 • vigye a tartályt a töltött palackokkal egy helyiségbe, amelynek levegő hőmérséklete körülbelül 9-10 fok.

öntsünk cukrot

Megelőző intézkedések

Van néhány hasznos tipp, amelyek segítenek elkerülni, hogy a borital ecetté alakuljon:

 • Készítsen szőlőfolyadékot csak kiváló minőségű bogyókból. A szőlőt előre kell válogatni, hogy megszabaduljon a rothadt és elrontott bogyóktól.
 • Sterilizáljuk az edényeket. A szakértők azt tanácsolják, hogy előzetesen sterilizálják a tartályt, amelyben az ital erjed és a jövőben tárolható.
 • A borsapkát rendszeresen be kell mártani a sörlébe. Ez azért történik, hogy az ital ne romoljon el.
 • Használjon minőségi fedőlapokat. Az erjedési folyamat során jó vízzárakat kell használni, amelyek megakadályozzák a levegő bejutását a tartályokba.

szőlő folyadék

Készíthet ecetet savanyú borból?

Időnként az idő gyorsan telik, és az embereknek nincs idejük megmenteni a bort, amely savanyúvá vált. Ebben az esetben egyszerűen eldobhatja az elrontott italt, vagy ecetet készíthet belőle, amelyet az emberek gyakran használnak a mindennapi életben. A borból készült ecetfolyadék nagyon aromásnak bizonyul, ezért különféle ételekhez adják hozzá, hogy ízük kissé pótolja legyen.

A ecet elkészítéséhez a folyadéktartályokat kinyitják, és 2-3 hétig nyitva hagyják. Ugyanakkor az italt legalább 20–25 fok nulla feletti hőmérsékleten kell beadni. Ilyen körülmények között a folyadék gyorsan savanyúvá válik és ecetté alakul.

kapott ecetet

A borkősav-ecetsav felhasználásának módszerei

Ha az erjesztés során valami rosszul fordult, és az ecetsav bor helyett kiderült, ne aggódjon, mivel az is használható. Az emberek általában ezt használják:

 • A kulináris mező. Sok háziasszony és profi szakács főzi savot a főzés során. Ennek alapján aromás szószokat készítenek, amelyeket a jövőben hozzáadnak zöldségsalátákhoz. Ezt az ecetet húskészítmények vagy halak pácolásához is használják.
 • Élet. A megsavanyodott fiatal bor elhasználható a mindennapi életben. Például könnyen eltávolítja a szennyeződéseket a ruháktól vagy edényektől. Ezen túlmenően ezt a folyadékot használják a mosogatáshoz, hogy a szövet lágyabbá váljon.

folyadék tálhoz

Rendben, ha olyan bort iszunk, amely ecetté vált

A elkényeztetett és savanyú bor elvesztette mindazt a hasznosat, ami miatt lehetett inni.

Ezért, ha ecetes utóízű, ajánlott tartózkodni egy ilyen ital fogyasztásától.

Következtetés

Azok az emberek, akik még soha nem foglalkoztak a boritalok gyártásával, gyakran szembesülnek azzal a ténygel, hogy kezdnek ecet illata. Egy ilyen probléma elkerülése érdekében meg kell ismerkednie annak előfordulásának megelőzésével és a savanyú bor helyreállítási módszereivel.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök