Hogyan tisztázzuk a bor hideg otthonát, lépésről lépésre

A borkészítéshez bizonyos készségek szükségesek. Az ital hosszú ideig zavaros marad, és meg kell várni, amíg átlátszóvá válik. Végül is időbe telik, amíg a zavaros élesztő, a felesleges pektin és fehérje, valamint a borkősavak sói az aljára leülepednek. Felgyorsíthatja a bor hideg tisztításának folyamatát.

A bor hideg tisztításának elve

A bor tisztítása vagy tisztítása mind az ipari termelésben, mind pedig az otthon a részecskék összeragasztásának és kicsapásának elvén alapul. A nagy pelyhek a leggyorsabban az aljára esnek, míg a kicsi továbbra is úszik, így az ital zavaros lesz.

Azáltal, hogy a bort hosszú ideig hűvös pincékben tartják, tisztázzák az italt. De a mai világban nincs elég idő várni. Ezért különböző módszereket alkalmaznak, és olyan anyagokat adnak hozzá egy zavaros italhoz, amelyek összetapadhatnak a zavarosságot képező részecskékkel.

A bor jól áll hidegben. A szőlőből és cseresznyeből készült ital különösen gyorsan tisztul. A 2 hétig hideg pincébe helyezett üveg hamarosan tiszta alkohollal fogja örülni. Alacsony hőmérsékletek hatására zajlik a borpaszta. Hideg koagulálja a pektint és a fehérjét. Az anyagok molekulái más apró részecskéket szállítanak le.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az érett alkohol tisztítását is elvégezzük. Ellenőrizheti a bor készségét, ha meleg helyiségbe hozza a palackot. A belsejében megjelenő buborékok éretlen italra utalnak.

A módszer előnyei és hátrányai

A borhűtést úgy választják meg, hogy felgyorsítsák az ital kicsapódását. A módszer előnyei között szerepel az a tény, hogy:

  • az íz javul;
  • az aroma fokozódik;
  • az ital öregedése felgyorsul;
  • az alkoholos betegségek kialakulásának megelőzése;
  • a bor jobb marad.

pohár bor

Miután 2-3 hét után átlátszó, fényes, aromás italt kapott, tisztában kell lennie a módszer hátrányaival. A hideg tisztítás lehetséges negatív hatásai. Nem kellene meglepőnek lennie, hogy az ital kevesebb alkoholtartalommal bír, mint várható volt.

A legjobb, ha ezt a módszert használjuk a fehérborok tisztítására. Vörösben a szín romlik az extraktumok csökkenése következtében.

Hogyan lehet tisztázni a borot otthon?

A hideg tisztítást az alábbiak szerint végezzük:

  1. A borosüveget fagyasztóba vagy kívülre kell tenni. Használjon hideg pincét a tisztításhoz. A hűtési hőmérséklet nem haladhatja meg a mínusz 3-4 fokot. A palackokat dupla falú dobozba teheti, horganyzott vasalással belsejében. A tartályt hóval és sóval töltik meg. Az olvadékvíz elvezetéséhez egy csövet kell beépíteni.
  2. Tartsa 2-3 hétig. Dobozban - akár 8-10 napig.
  3. Az eljárás végén óvatosan öntsük a hűtött italt, hogy az üledék a tartály belsejében maradjon.
  4. A bort még meleg állapotban kell szűrni. Szűrés után az alkohol minősége magas, és az íz helyreáll.

a bor tisztítása

Tisztítás után a bort a lehető leggyorsabban kell önteni, hogy ne kerüljön levegő belsejébe. Kívánatos a szűrést a palackokkal azonos hőmérsékleten végezni. Az eljárás után az italnak 20–40 napig pihenni kell. Akkor borot szolgálhat fel az asztalra. Ne felejtsük el, hogy az alkohol tisztítása, amelyben nagyon sok tannin található, jobb és gyorsabb, ha nagy szilárdságú.

Más tisztítási módszerek közé tartozik a pasztőrözés tisztítása. Az alkoholos palackokat vízfürdőben melegítik, a víz hőmérsékletét 50 ° C-ra emelve. Az eljárást 2-3 alkalommal kell elvégezni, amíg a csapok eltűnnek.

A tojásfehérje ideális a vörös desszertborok tisztításához. Finoman keverje össze a felvert fehérjét egy teáskanál hideg forralt vízzel. Ezután egy pohár borban keverjük, és egy üvegbe öntjük. Az üledék 2-3 héten belül esik. Ennek ellenére az egyik legegyszerűbb és leginkább megfizethető módszer a hideg használata. A tisztítás gyorsabb, felesleges eszközök, idő és erőfeszítés nélkül történik.

Hogyan lehet elkerülni a hibákat

A borok finomításának egyik fő hibája az, hogy azokat még erjesztés nélkül tisztázzák. Különösen igaz ez a módszerre, amikor tojásfehérjét, zselatint és tejet adnak az italhoz. Még a nem erjesztett bort sem tudod elrontani hidegen.

Mivel egy olyan ital, amelyben sok tannin található, gyorsabban tisztul, a tannin megvásárolható a gyógyszertárban és hozzáadható alkoholhoz. Ehhez az anyagot forró vízben feloldják alkohol hozzáadásával és egy üvegbe öntik. Ez nem befolyásolja a bor minőségét. Ne fagyasztja meg a borralkoholt, mivel ez kellemetlen utóízet eredményez benne. Ha a borokat hűtéssel megfelelően hűtik, az eljárás után szűrik, akkor hosszú ideig átlátszóak maradnak.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök