A TOP 7 recept a vörös szőlőből való borkészítéshez otthon

A vörös szőlőből történő borkészítésnek számos jellemzője van. Egy finom, kiváló minőségű ital elkészítéséhez érdemes követni a technológiát. A borkészítés több egymást követő szakaszból áll.

A jó eredmények elérése érdekében figyelmet kell fordítani a szőlőfajta megválasztására. A kis bogyós gyümölcsökkel rendelkező asztali fajták alkalmasak italok készítésére.

Jellemzők a legjobb bor készítéséhez vörös szőlőfajtákból, egyszerű otthoni körülmények között

Egy jó bor készítéséhez néhány szempontot kell figyelembe venni:

  1. Ne használjon elrontott gyümölcsöt ital készítéséhez. Egy rothadt bogyó elég lehet a nyersanyag elrontásához. Ital elkészítése előtt gondosan válogassa ki a gyümölcsöket.
  2. Az italnak nem szabad érintkeznie fémtárgyakkal. Az első szakaszban megengedett egy zománcozott serpenyő használata. Ebben az esetben érdemes keverni a kompozíciót egy fakanállal vagy műanyag kanállal. Ugyanez vonatkozik a bor érlelésére szolgáló tartályra. Sokkal jobb fa vagy üveg tartályokat használni.
  3. Főzés előtt ne mossa meg a szőlőt. Héjában baktériumok vannak, amelyek élesztőként működnek. A fermentációs folyamat elindításához szükséges.
  4. A borkészítés minden szakaszát ellenőrizni kell, és a receptet szigorúan be kell tartani. Ellenkező esetben fennáll az ecet kialakulásának veszélye. A hőmérséklet-szabályozásnak nincs jelentősége. Hűvös helyiségben nem lesz erjedés.
  5. Víz és cukor használata nélkül megengedett a bor készítése csak édes és lédús szőlőfajtákból. Más esetekben ezeket az összetevőket hozzá kell adni. Ellenkező esetben fennáll a fermentáció veszélye.

pohár bor

A legmegfelelőbb fajták

Minőségi ital készítéséhez a megfelelő szőlőfajtákat kell használnia. A vörösborokat élénk íz és gazdag aroma jellemzi. Ezek a paraméterek a csontok barnulási komponenseinek szintjétől függnek.

Egy jó termék elkészítéséhez érdemes olyan szőlőfajtákat használni, mint a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Nero.

Az italhoz étkezési szőlő alkalmas. Az ilyen fajták kis klaszterekkel és kis gyümölcsökkel rendelkeznek. Vörösbor készítéséhez használjon fekete, piros, kék szőlőt.

Áfonya

Egyszerű vörös szőlő bor recept

A borkészítés meglehetősen egyszerű - ehhez a klasszikus receptet kell használnia. Ha betartja a legfontosabb ajánlásokat, akkor ízletes félszáraz italt kaphat.

Ha desszertbort kíván készíteni, akkor több cukrot kell használnia.

A pép megszerzése

A pép egy átvitt szőlő. A bogyók dagasztásakor a csontok nem sérülhetnek. Ellenkező esetben az ital túl savanyú lesz. Érdemes összetörni a gyümölcsöt kézzel vagy egy fa sodrófa segítségével.

feltárásból

A zúzott bogyókat ajánlott zománcozott edénybe tenni. Fontos, hogy a szőlő tele legyen 3/4-tel. Ezután az edényeket ruhával kell lefedni, hogy megvédje a terméket a rovaroktól, és meleg helyre tegye. A hőmérsékletnek + 18-27 foknak kell lennie.

A szőlő erjedése 8-20 órát vesz igénybe. Ennek eredményeként kéreg jelenik meg a tömeg felületén. Ennek kiküszöbölése érdekében a nyersanyagokat minden nap keverni kell. Ezt manuálisan vagy egy fából készült bot segítségével meg lehet tenni.

pép kézzel

Gyümölcscentrifugálás

A következő 3 napban a pép tovább erjed, könnyebbé válik. Ha sziszegő és savanyú szaga van, nyomja ki a szőlőlét.

A répát külön tálban össze kell gyűjteni és össze kell szorítani. Az eljárást manuálisan vagy sajtológéppel hajtják végre. A kapott levet többször át kell vezetni a sajtkendőn. Ennek az eljárásnak köszönhetően az idegen részecskék eltávolíthatók és a levet oxigénnel dúsíthatják a későbbi erjedés elérése érdekében.

Ha a lé túl savanyú, adjon hozzá vizet ebben a szakaszban. Általában ennek az eljárásnak a szükségessége merül fel, amikor a szőlőt szélsőséges éghajlattal rendelkező területeken termesztik. 1 liter gyümölcsléhöz 500 ml víz elég. Ugyanakkor ezt a módszert nem szabad visszaélni, mivel ez csökkenti a bor minőségét.

gyümölcscentrifuga

Ha a szőlőlé savanyú ízű, akkor jobb, ha nem ad hozzá vizet. Az erjedés során csökken a savak mennyisége a borban. Ezt követően a folyadékot egy üveg edénybe kell önteni. 70% -ra van feltöltve.

Víztömítés beszerelése

Az állandó oxigénellátás provokálja a savanyú bort. Ebben az esetben el kell távolítani a szén-dioxidot, amelyet az erjesztési folyamat során szintetizálnak. A víztömítés használata segít megoldani a problémát.

Ez az eszköz egy lyukkal ellátott fedél. Egy tömlő van behelyezve bele. Helyezze a szagcsapdát a bortartályra. A készüléket speciális üzletekben árusítják. Ön is meg tudja csinálni.

hidraulikus tömítés beszerelve

A közönséges gumi kesztyű játszhat víztömítést. A borral borított tartály nyakára kell helyezni. Először lyukat kell készíteni a kesztyűben.

A víztömítés beszerelése után az edényeket egy helyiségbe helyezik, amelynek hőmérséklete + 22-28 fok. A mutatók csökkenésével a fermentációs folyamat leáll. Ezért fontos fenntartani az optimális hőmérsékleti rendszert.

Cukor hozzáadása

A lében lévő 2% cukor 1% alkoholt eredményez az italban. A szőlőben a természetes cukortartalom 20%. Ha nem ad hozzá cukrot, 10% borral kap borot.

Ha az alkoholmennyiség meghaladja a 12% -ot, akkor a borélesztő elveszíti tevékenységét. Ennek a paraméternek a meghatározásához érdemes hidrométert használni. Ez az eszköz segít felmérni a folyadék sűrűségét.

nagy palackok

Az átlagos paramétereket a szőlőfajtától függően is használhatja. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy régiónként különböznek egymástól. Ezért a legfontosabb kritérium a bor ízlése. Édesnek kell maradnia, de nem cukros.

Ajánlott cukrot részletekben hozzáadni. Első alkalommal a bort az erjesztés kezdete után 2 nappal kell kóstolni. Ha az ital savanyú ízű, hozzá kell adni cukrot. 1 liter gyümölcsléhöz 50 gramm cukrot kell felhasználni.

Az eljáráshoz érdemes egy kis bort üríteni és hozzáadni a szükséges mennyiségű cukrot. Öntsük a kész készítményt vissza az edénybe. Az ilyen műveleteket legfeljebb négyszer kell elvégezni 25 nap alatt. A cukortartalom csökkentésének folyamatának lassulásával megítélhető, hogy elegendő mennyiségű cukrot tartalmaz-e.

bor a természetben

Az üledék eltávolítása

Ha 2 napon belül nincs buborék a víztömésben vagy a kesztyű nem fúj fel, a bor megtisztul. Az üledék felhalmozódik a tartály alján. Sok gombát tartalmaz, amelyek rossz aromát vagy keserűséget okoznak az ízében.

A fiatal bort egy centiméter átmérőjű tömlőn kell önteni. Fontos, hogy a cső vége ne kerüljön az üledékbe.

Édesség-szabályozás

Ebben a szakaszban az ital aktív erjedése befejeződik. Ezért a cukor hozzáadása nem befolyásolja a bor erősségét. Ennek a komponensnek a koncentrációja az egyéni preferenciától függ. Ennek az anyagnak a mennyisége azonban nem haladhatja meg a 250 grammot / liter. Ha a bor édes, nincs szükség édesítőszerre.

A dúsított bor elkészítéséhez érdemes alkoholt hozzáadni. Összege nem haladhatja meg a teljes összeg 15% -át. Ez az összetevő hozzájárul a bor hosszabb tárolásához. Ugyanakkor aromája kevésbé telített.

öntsünk cukrot

A bor érlelése

A bor végső ízét egy csendes erjedés képezi. Ez a folyamat 2-6 hónapot vesz igénybe. Ez az expozíció elég ahhoz, hogy vörös bort készítsen. Egy itallal készített edényeket vízzár alá lehet tenni vagy fedéllel le lehet zárni.

Amikor üledék jelenik meg az edényekben, meg kell önteni a bort. Ha az ital zavaros állagú, tisztázásra kerül. A vörösborokhoz víz hozzáadásával tojásfehérjét használnak. 20 nap elteltével észlelheti az eredményt.

bor öntése

Száraz bor készítése

A száraz borra alacsony cukortartalom jellemző. Az ital gránátalma vagy rubin színű. Íze szempontjából könnyű és enyhe savanyúságot tartalmaz.

Nem szabad cukrot használni ennek a bornak a készítéséhez. Tartalma legfeljebb 1%. Az erjedés során a mikroorganizmusok feldolgozzák a fruktózt.

Gyümölcsökből száraz bort készíthet, amelyek cukortartalma 14,5–21,5%. A gyártási folyamat megegyezik a klasszikus technológiával. Kerülni kell a cukor hozzáadását.

készített ital

A tárolás feltételei

A kész italt palackozni és lezárni kell. 5 évig tárolható. Ebben az esetben a hőmérsékleti rendszer + 5-12 fok. Jobb, ha sötét palackokat használ.

A vörösbor készítése nem nehéz. Ehhez elegendő egy ital készítésének technológiájának szigorú betartása, az egymást követő szakaszok betartásával.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök