A legjobb recept a vadon élő szőlőbor készítéséhez otthon

Ez a mérgező ital elkészíthető mindenféle gyümölcsből, bogyóból és ezek kombinációjából. Különösen érdekes lehetőség lenne vadon élő, távol-keleti szőlő gyümölcséből bort készíteni. Az északi régiókban és a Távol-Keleten nő, bogyói tartalmazzák a szükséges szintű savakat, cukrot és természetes élesztőt a kiváló házi bor készítéséhez.

Az Amur szőlőből történő borkészítés sajátosságai

Ussuriysk és Far Eastern nevekkel is rendelkezik. Ez a vadon élő faj sok szempontból nagyon értékes példány a taiga növények között. Lédús gyümölcsök sok vitamint és biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, e mutató szerint sok bogyós termést megelőz. A Távol-Kelet szőlő bogyói nagy méretűek (átmérőjük átlagosan 1,5–2 cm), kerek, sűrű bőrű.

A gyümölcsök sötétkék-fekete színűek. A fajta jó életerővel és termelékenységgel rendelkezik. A bogyók magas savtartalommal bírnak, ezért főként csak borfajtákként használják őket. Ezenkívül a szőlőben elegendő mennyiségű cukor van és magas a természetes (természetes) élesztő szintje. Ez biztosítja a sörlé megfelelő erjedését, de fontos, hogy a bogyókat főzés előtt ne mossa le.

A bor kiváló aromájú és fűszeres, finom ízű.

vad szőlő

Előny és kár

A házi bor (ha okosan használják) jótékony hatással van az emberi testre. Növeli az étvágyat, javítja a vérképződést, növeli a vörösvértestek szintjét, erősíti az ember általános immunitását. A felmelegített ital segít a megfázás elleni küzdelemben, a szívroham és a stroke megelőzésének eszközeként szolgál.

A bor az elhízás leküzdésében is segít, és megakadályozza a vesekő kialakulását.

A házi bor azonban káros lehet a testre. Mindenekelőtt ez az ital magas kalóriatartalmú, allergiát és asztmás rohamokat okozhat az asztmásokban is. Túlzott fogyasztás esetén károsíthatja a szív- és érrendszert, az agyat, a veséket és a májat, és növeli a vérnyomást.

Házi bor

Hogyan készítsünk bort a távol-keleti szőlőből?

Ha italt szeretne italt készíteni, akkor mindenekelőtt el kell döntenie, hogy hol érezzék a sörcefre, és hogy melyik tartályban tárolják a kész bort. Ehhez a következő típusú tartályok alkalmasak:

  • üveg és üveg, lehetőleg sötét üvegből;
  • hordók, hordók, tölgy és éger fából készült kád;
  • rozsdamentes acél tartályok;
  • kannák és hordók jó minőségű szerves polimerekből (lehetőleg rövid távú tároláshoz).

A borkészítés folyamata a szőlő őrlésével, majd aprításával kezdődik, hogy levét kapjanak. Különböző módszereket alkalmaznak, például:

  • bogyók zúzása egy medencében, serpenyőbe improvizált eszközökkel, például egy fadarabokkal;
  • kézi (mechanikus) zúzógépek;
  • kézi összetörés (kis mennyiségek esetén);
  • automatikus zúzó (nagy mennyiségű alapanyaghoz);
  • kézi vagy automatikus préselés.

koncentrátum készítése

Az elkészítés előtt a kezdő borásznak ki kell választania egy receptjét, amely megfelel az ízlésének. Fontos figyelembe venni, hogy az Ussuri szőlő kifejezett savassága van. Ezután a bogyókat kiválogatják, elvetve az összes érett, összetörött, rothadt és elrontott maradványt, és csak érett, kiváló minőségű gyümölcs marad. Semmilyen esetben ne mossa meg a kiválasztott alapanyagokat - ez negatívan befolyásolja annak erjedését.

Most a bogyókat jól kell gyúrni, majd az elkészített masszát meleg helyiségben (legalább + 18 C fok hőmérsékleten) helyezzük 2-3 napra. Amikor az erjedés megkezdődik - a bogyókat fehér virág borítja, és a munkadarab savanyú illatot kap, el kell választania a lét a pépből. Ehhez használjon sajtológépet vagy egyszerű gézt. Öntsön cukrot a sajtolt lébe és alaposan keverje meg, amíg teljesen fel nem oldódik.

Ezután egy tartályba öntik a későbbi erjedés érdekében, egy víztömítést helyeznek el, és egy hónapig ismét meleg helyre helyezik. Amikor a bor átlátszóvá válik, a gázfejlődés leáll, és üledék jelenik meg a tartály alján, a bort szűrni kell.

pohár bor

Miután a munkadarabot üvegekbe öntötték, és néhány hónapra hűvös alagsorba küldték. Ott az ital ízét és aromáját kapja meg. Ezen időszak végén a szűrést ismét elvégezzük, és egy tiszta tartályba öntjük, fedővel vagy dugóval eldugult. Most a bor teljesen készen áll a fogyasztásra vagy további tárolásra.

A fiatal bor dúsítása

A fok növelése érdekében, ahhoz hozzákapcsolva a fiatal bort, adjon hozzá alkoholt, holdfényt vagy vodkát. Például ahhoz, hogy egy ital erősségét 1 fokkal növeljék, 1% alkoholt vagy 2% vodkot kell hozzátenni a bor mennyiségéből. Hozzáadás után az italt néhány hétig infúzióra hagyják.

Ha egy üledék megjelenik, akkor leereszkedik, és az italt állandó tárolásra küldik.

öntsünk cukrot

A tárolás feltételei

A házi bort száraz, hűvös helyen tárolják hirtelen hőmérsékleti változások nélkül, megengedett az optimális hőmérséklete + 10 ° C és + 16 ° C között.

A palackoknak nyugalomban kell lenniük, és azonnali felhasználásuk előtt nem szabad mozgatni őket. A megfelelő tároláshoz szükséges nedvességtartalom 60-70%.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök