5 egyszerű házi áfonyás bor recept

Otthon a fekete áfonya bort egyszerű recept szerint készítik. Olyan jó ízű, mint a szőlő. Színe a flavonoidoknak köszönhetően, intenzív, gazdag. A tapasztalt borászok meggyőző érveket szolgáltatnak a házi ital kedvező tulajdonságainak alátámasztására.

Áfonya bor készítésének jellemzői

A fekete áfonya Oroszországban mindenütt nő. A házi bor készítéséhez a nedves, vegyes erdőkben növekvő bogyó alkalmasabb. Több lé, cukrok. Száraz helyen az áfonya kicsi, nem lédús. Nem sietek gyűjteni. A fekete áfonya érlelődik.

Az áfonya bor készítésének technológiájának megvannak a sajátosságai. Az összetételnek köszönhetően. A pépben lévő fruktóz, a lé nem elegendő az erjedéshez. Ezen kívül vannak olyan anyagok, amelyek megakadályozzák. A problémát úgy lehet kiküszöbölni, hogy cukor vagy méz adnak hozzá a cefrehez.

Az erdőből származó bogyó bőrén sok gomba spóra található. Ezek hátrányosan befolyásolják a házi ital ízét, így az áfonya mossuk. A kimosott vad élesztőt a házi készítésű savanyú étel helyettesíti a kereskedelemben kapható bor élesztővel.

Hogyan készítsünk áfonya borot otthon

Ha fekete áfonya van, akkor csak házi bort kell készítenie. Az amerikai tudósok megvizsgálták ennek az italnak a kémiai összetételét. Megtudta, hogy antioxidánsokat tartalmaz. Ismert, hogy segítenek az onkológiában, gátolják azt, lelassítják az öregedést.

áfonya bor

Klasszikus recept

A recept szerint az áfonya bor élesztő nélkül készül. Ezek helyett házi készítésű savanyúság. 3-4 nap alatt elkészíti. Vesz:

 • friss, tisztán mosott, válogatott bogyókból kinyert gyümölcslé;
 • cukor (300 g);
 • mazsola (nem mosva) 100 g.

Az összetevőket tiszta, nem oxidáló tartályba helyezzük. A nyakot gézzel kötik. Meleg, sötét helyre helyezik őket. A kovát minden nap keverjük. Vegyünk egy fakanállal. A kész indító kultúra tünetei:

 • erjesztés;
 • sajátos savanyú szaga.

bogyók egy serpenyőben

Ezen jelek megjelenése után az áfonya bor készítésének második szakaszába - az erjedés szakaszába - lépnek:

 • a savanyúságot 2-3 rétegben összehajtogatott sajtkendőn leszűrjük, erjesztési tartályba öntjük (üveg, edény);
 • adjunk hozzá vizet, hőmérséklete 22-25 ° C;
 • adjunk hozzá cukrot (300 g);
 • tegyen egy kesztyűt vagy egy víztömítést.

Az 5. napon egy kevés folyadékot (500 ml) öntünk a tartályból. A maradék cukor (300 g) feloldódik benne, és visszaöntjük az erjesztő tartályba. Az erjedés 1-2 hónapig tart. Amíg megy, a kesztyű áll, amikor véget ér, esik.

folyadék desztillálása

Fontos, hogy ne hagyja ki ezt a pillanatot, és időben ürítse ki a bort a leprót.

Egy tiszta edényben kifejezze vékony csővel.Töltse fel a tartályt (üveget, üveget) úgy, hogy ne legyen benne oxigén. Az alapanyagok mennyiségének meghatározásakor felhasználhatja a táblázat adatait.

Nyersanyagokösszeg
A bogyók4 kg
Cukor1 kg
Víz2 l
Mazsolák100 g

víz önt

Opció mézzel

A mézzel készített házi italnak különleges íze van. Különösen jó bort kapunk, ha hárs és friss. 4 kg nyers mézhez 0,4 kg szükséges, cukorhoz - 1,5 kg, vízhez - 2 liter, citromsavhoz - 5 g.

A mézes recept csak egy pillanat alatt különbözik a klasszikusétól. A különbség az, hogy szirupot adnak a sörkékhez. Főzzük a következő módon:

 • keverjünk hozzá cukrot, méz, melegítsük;
 • folyamatosan keverjük;
 • amikor a tömeg felforr, adjunk hozzá citromsavat;
 • 10 perc elteltével a forralást eltávolítják az égőből;
 • menő.

A sörlébe öntett mézescukor-szirup hőmérséklete szobahőmérséklet, 22-25 ° C. A bor előállítása az előző receptben leírt algoritmus szerint történik.

szeletelt citrom

A vodkán

Ha szárított áfonya, készíthet likőröt. Ennek elkészítéséhez vodkára, cukorra, vízre lesz szüksége. Öntsön nyers vodkát. Lehet cserélni holdfényre. Helyezze a tartályt sötét helyre 2 hétig. Ezután engedje le a vodkát (holdfény), és hagyja a bogyókat az üvegedénybe. Öntsük át őket vízből és cukorból származó szirupmal.

Egy hét múlva szűrjük le a szirupot, keverjük össze áfonyával (holdfény) felöltött vodkával. Dobja el a bogyókat. Szűrjük le a kapott italt, öntsük üvegekbe. Vigye sötét helyre.

5 hónap elteltével iszhat áfonya vodkával.

Nyersanyagokösszeg
Szárított bogyók500 g
Vodka (holdfény)750 g
Víz150 ml
Cukor1 evőkanál.

folyékony palackok

Mazsolával

A bor élesztő kereskedelemben beszerezhető. A fermentáció fokozása céljából hozzáadják azokat a sörfűbe. Ehelyett őrölt mazsolát adnak az áfonya borhoz. Nem fényesek, vegyileg kezelték, de matt tompa, barna.

1 rész granulált cukorhoz vegyen ⅒ rész mazsola, 4 rész fekete áfonya, 2 rész víz. Zúzza össze a bogyókat, és tegye egy erjesztő tartályba. Pour:

 • mazsolák;
 • egyharmada a granulált cukor.

Csatlakoztassa a nyakot gézzel. Helyezze a tartályt sötét, meleg helyre. Minden nap keverje el a sörcefre. Vegyünk egy fából készült keverőt. A 4-5. Napon szűrje le a tömeget, öntsön egy tiszta edénybe. Öntsük a tortát 20 percig vízzel, szűrjük le. Öntsük a kapott folyadékot a cefrebe.

nagy palackok

Öntse a fennmaradó cukrot az erjesztési tartályba. Helyezzen egy kesztyűt vagy egy speciális nejlonsapkát, amely vízszorítóval van a torkán. Meleg, sötét szobában a fermentációs folyamat 25-50 napig tart. Ezután a bort a maradékból dekantálják és megkóstolják. Ha édesebb italt akarnak, adjunk hozzá cukrot, tegyünk egy lapátot. 7-10 nap után szűrjük. Áfonyás bort öntenek palackokba.

Áfonya-szőlő bor

Szüksége van vörös szőlőre - 2 rész, friss áfonya - 1 részre, cukorra - ⅒ részre. A szőlőt nem mossuk, a fekete áfonya szétválogatjuk, mossuk. A gyümölcslevet kipréselik a levélből, összekeverik, cukrot vezetnek, erjesztőtartályba öntik, redőnyt felszerelnek.

Amikor az erjesztés véget ért, a bort egy másik tartályba öntik, szűrik. Amikor leáll, dekantáljuk egy csövön keresztül palackokba. Az üledék alján marad. Ez a recept kiváló borokat készít. Egyedülálló csokorja, egyedi aromája van.

alkoholos ital

Referenciaként:

 • 1 rész - 2500 g;
 • 2 rész - 5000 g;
 • ⅒ rész - 250 g.

Ha a nyersanyag kevesebb (több), akkor az egyes összetevők mennyisége könnyen kiszámítható.

Ital tárolás

A házi bort palackokban tartják. Egy lezárt tartályban nem oxidálódik, legfeljebb 3 évig tart. A tárolási hely megengedett hőmérsékleti tartománya 5-16 ° C. Az áfonya bor ízét nem azonnal derítik fel. Az ínyencek inkább 2-3 éves bort inni. A fiatal italok ízlésesek.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök