A vágásra szánt kacsa kora és hogyan vágja le otthon

A kacsa az egyik legnépszerűbb házi madár. Ezekre szerénytlenség, gyors növekedés és súlygyarapodás jellemző. A kacsahús sajátos ízű, nagy mennyiségű hasznos mikroelemet tartalmaz. A hasított test kereskedelmi minőségének és a hús ízlésének megőrzése érdekében fontos a kacsavágási eljárás megfelelő végrehajtása. Fontos, hogy fontolja meg a megfelelő időt, és kövesse lépésről lépésre.

Mikor vághat le egy kacsa?

Összességében ezeknek a madaraknak több mint tucat fajtáját tenyésztették. A kacsákat vágás előtt tenyésztik mind a saját udvarokban, mind a nagy gazdaságokban. A leggyakoribb fajták közé tartozik a pekingi, a pézsma vagy az indo-fehér, a moszkvai fehér. Mulard külön figyelmet érdemel - a húsirányítás fajlagos hibridjei.

A vágás akkor kezdődik, ha a kacsa legalább 56 napos. Az optimális átlagos idő 60–75 nap. Ez alatt az idő alatt az egyének elegendő vágási súlyt kapnak, testüket egy kis réteg egészséges zsír borítja. A beltéri nőket levágják, amikor a súlyuk eléri a 2–2,5 kg-ot. A tőkés test hasított testének 3 kg, a pekingi kacsanak pedig legalább 2,5 kg súlyúnak kell lennie.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal. A legjobb házszakértő.
Ha a kacsák tenyésztésének célja a hús előállítása, fontos, hogy ne késleltesse az időzítést, és a vágást időben elvégezze.

3 hónapos korban az egyedek növekedése lelassul, megkezdődik a tollazat változása - olvadás. Éretlen és fiatal toll durva, keményé válik, kender vagy dudorok jelennek meg a kacsák bőrén. A hasított test kvalitatív szétvágása problematikussá válik a vágás után. A „túlérett” házi kacsa húsának kellemetlen utóíze lesz és száraz lesz.

kacsa vágás

Baromfi előkészítése

Ez a közelgő vágás első szakasza. A hús íze és típusa, valamint a kacsa hasított test kereskedelmi tulajdonságai az előkészítő intézkedések minőségétől függnek. Javasoljuk, hogy az előkészítést este kezdje meg, mivel a vágásra a legmegfelelőbb idő reggel.

Feltétlenül hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. Helyezze a kiválasztott kacsa ketrecbe vagy külön paddockba.
 2. A helyiségnek lécrészével kell rendelkeznie, hogy a kacsa ne csapjon be a földön és annak ürülékei.
 3. A takarmányozás előtt 10-14 órával ne táplálja (hagyja ki az esti etetést).
 4. Hagyjon vizet, biztosítsa a szabad hozzáférést.

A vágás előtt egész éjjel hagyja az elektromos világítást. Ez provokálja a test rendetlenségét. A maradék takarmány gyorsabban emészthető, és a víz hatékonyabban tisztítja meg a kacsa belekét és gyomrát. A folyamat felgyorsítása céljából megengedett, hogy a Glauber sójának 2% -os oldatát hashajtó hatású legyen.

Szükséges szerszámok és anyagok

Számos egészségügyi és higiéniai követelményt terjesztett elő a kacsa darabolásának helyére. A legfontosabb a tisztaság és a rendelkezésre álló vízellátás a feldolgozott kacsatestek, edények, asztalok és szerszámok mosására. A kalapács ruházatának eltávolíthatónak kell lennie.

A felszerelés előzetes előkészítése kötelező - leforrázás vagy fertőtlenítés.

A vágáshoz szükséges felszerelések és eszközök:

 1. Fali rögzített kampókkal a kacsa lógásához.
 2. Rögzítő kúp.
 3. Egy serpenyő a vér kifolyásához.
 4. Hulladékgyűjtő vagy vödör.
 5. Éles vágó vagy kés.
 6. Celofán film.
 7. Kötél vagy szalag a szárnyak rögzítéséhez.
 8. Zsigerelt asztal.
 9. Forralt víz közvetlenül a vágás után a kacsa hasított testének leforrázásához (hogy a bőrön ne legyen kender).

kacsa vágás

Hogyan vághat le egy kacsa?

Számos módszert fejlesztettek ki a háziasított madarak megölésére. Általános feltétel az, hogy az összes vért kifogyja a levágott kacsa. Nem elegendő túlzott mértékű ürítéssel a bőr részleges vagy teljes bőrpírja jelentkezik. A fennmaradó vér szintén kedvező környezetet biztosít a kórokozók megjelenéséhez. A tenyésztő a személyes tapasztalatok alapján választja ki a kacsa levágásának sajátos módját.

Az artéria boncolása

A kacsa a mancsaival fejjel lefelé van lógva, a szárnyak kötéllel vagy szalaggal vannak szorosan rögzítve. A második lehetőség a kacsa teljes rögzítése egy speciális kúpban. Ezután a madár nyakát visszahúzzák és az artériát egy éles mozdulattal elvágják. Ugyanakkor a kést nem a nyakára merőlegesen tartják, hanem enyhe előrehajlással. Ilyen módon egyszerre legfeljebb 1-2 kacsa szúrható be, mivel az előkészítés elég hosszú.

profikmínuszok
1. A munkaerő-erőfeszítések hiánya.

2. A folyamat "tisztasága".

3. A testben nincsenek nyitott sebek.

 

1. Csak 1-2 kacsa vágható le naponta.

2. Előzetes előkészítés (kötés, rögzítés).

3. A kacsa anatómiai felépítésének ismerete.

kacsa vágás

Egy fejszével

Ez a hagyományos és általános módszer a madarak gyors és egyszerű levágására otthon. Egy kacsa megöléséhez az oldalára egy fatuskóra vagy faszékre fektetik. Az egyik szárnyat a támasz felé nyomják, a másikat maga a gazda tartja. A fejet egy fejszével csapják le, a következő 2-3 percben a kacát addig tartják, amíg a halálgörcsök teljesen el nem múlnak. Egy fejsze vagy egy kalapács teljesen levágja a szélcsövet és az ereket, a madár azonnal meghal.

profikmínuszok
1. Sebesség és gyors hatás.

2. Egyszerű technológia.

3. Nagyon sok kacsa rövid időn belüli levágásának képessége.

1. A nyitott vágások a nyakon maradnak.

2. A hús gyors romlásának veszélye.

3. Súlyos haldokló görcsök.

kacsa vágás

Vágási tippek

A kacsa vágása a kifejlesztett algoritmus szerint történhet. Az első lépés a nyak óvatos levágása, és egy darab bőrt hagyva a bemetszés / seb elfedésére. Ezután dolgozzon a kacsa lábaival és szárnyaival. A mancsokat 2-4 cm távolságra levágják a sarokcsuklástól, a szárnyak az első ízületnél levágódnak.

Ezután levágják a hasakat, és eltávolítják az összes fogót. A gyomrot és a tüdőt megmossuk, külön tároljuk. Ügyeljen arra, hogy vágja le a hasi zsírt és a hátsó zsíros mirigyet. Ezek az elemek főzés közben gyakran rontják a kacsahús ízét. A goitárt és a nyelőcsőt a nyak alján lévő metszésen keresztül távolítják el. Ezután a kacsa alaposan megmosásra és szárításra kerül, a hasított test készen áll a tárolásra.

kacsa vágás

A kacsák levágása fontos folyamat, amelyet minden madártenyésztõnek ismernie kell. A vágás akkor kezdődik, amikor az egyének 60-70 naposak. Jelenleg húsuk gyengéd és étrendi, nincsenek zsíros növekedések.

Késés esetén a hasított test minősége romlik: megjelenik a kender és a hús keménysége. A kacsák levágásának legnépszerűbb módszerei a fej levágása vagy az artéria vágása.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök