Növekvő kócsag otthon kezdőknek, és hogyan kell szemrehányni

A brojlerfajtát a 20. század közepén francia tenyésztők tenyésztették, gyorsított érleléssel és kiváló hústermeléssel jellemezhető. A hibás kacsa, amelyet a pézsmafarkú és a pekingi nőstények átlépésével nyernek, mulardnak nevezik, tenyésztése otthon és a nagy gazdaságokban sem okoz nehézségeket. A kacsák gyorsan híznak, táplálkozási húsot adnak, kiváló ízű, nyugodtan és kezeletlenül viselkednek.

Pozitív és negatív oldal

Érvek és ellenérvek
gyorsan hízni;
nem igényelnek drága ételeket;
nem hajlamos a puffadásra;
szerény a környező körülményekhez képest;
alkalmazkodni kell az éghajlati viszonyokhoz, ideértve a hirtelen szezonon kívüli hőmérsékleti eséseket is;
erős immunitásuk van;
megkülönböztetik a tisztaságot, a csendes és nyugodt viselkedést;
súlya felnőttkorban legfeljebb 7 kg, 3-4 hónap alatt 4-5 kg;
kiváló minőségű húst tartalmaz, legfeljebb 3% zsírtartalommal, fokozott hízlalással és legfeljebb 500 g tömegű májjal, a hízmány előállításához.
alacsony tojástermelés (bár a tojások nagyok, alkalmasak sütésre);
meddőség (csibéket kell vásárolni, vagy önállóan részt kell venni a szelekcióban).

Meg lehet tenyésztni kiskacsa kacsa otthon?

Otthoni tenyésztés lehetséges. A brojlercsibék megszerzéséhez pézsma és pekingi kacsa szükséges. Ha nincs idő független kiválasztásra, akkor kiskacsákat tenyésztõktõl vásárolhat. De az eladott mulaár gyakran gyengenek bizonyul és meghal.

Az egészséges csibék vásárlásához, amelyek valószínűleg túlélnek, figyelni kell megjelenésükre és viselkedésükre.

Az egészséges mulada kiskacsák aktívak, izgatottak, szárnyuk szorosan illeszkedik a testhez, és az anális terület tiszta.

Hibrid fészer építése

A baromfiháznak, amelyben a mularak élnek, száraznak, megvilágítottnak, szellőztetettnek kell lennie, de huzat nélkül. Egy meglévő istálló baromfiházhoz adaptálható, ehhez kitöltenie kell a repedéseket, kiküszöbölnie kell a nedvességet és a penészt.

mularda termesztés

Ha nincs pajta, akkor a madárházat a semmiből kell felépítenie. Az épület fából készült. A padlónak 40-50 cm távolságra kell lennie a talaj felszínétől, vékonyan lezárt mészréteggel bevonva, a szalmát tetejére fektetve. A déli oldalról bejárati ajtó és emelkedés található. A tetőt lejtőn kell elhelyezni, hogy az eső nedvessége ne kerüljön be a házba. Kívánatos a természetes megvilágítás biztosítása, ezzel a tőkés kacsa aktívabban növekszik, de mesterséges megvilágítás is készíthető.

Szakértői vélemény
Zarechny Maxim Valerievich
Agronómus 12 éves tapasztalattal.A legjobb házszakértő.
Toll van rögzítve a baromfiházhoz. Kívánatos, hogy a közelben legyen egy természetes víztest, amelyben a kacsák úszhatnak, algákat robbanthatnak. De ha nincs tározó, akkor a mularak nem szenvednek annak hiánya miatt.

Kacsa gondozási szabályok

A ház hőmérséklete 16-18 ° C, a páratartalom pedig 60-70%. Az alomnak vastagnak kell lennie, a szalma vagy a napraforgó héja megteszi. Fűrészpor nem használható: nedvességet szívnak fel. Miközben egy seprű fáradtja növekszik, az alomot időszakonként öntsük. Vágás után a házat fertőtlenítik, a padlót mészréteggel borítják újra.

A francia brojlerek könnyű gondozása. Az adagolók fából, műanyagból vagy horganyzott vasból készülnek. A kacsák pontatlanul táplálkoznak, szétszórják az ételeket, így az ételeket a tartály egyharmadába öntik. Az ivóedényeket kicsire telepítik, különben a kacsák megpróbálnak bejutni hozzájuk.

Ha a mularak nemcsak húst, hanem pelyheket kívánnak előállítani, akkor természetes tározó hiányában tegyen egy vízgyűjtőt a tollba, ahol a kacsák úszhatnak. 1 m2 a baromfiházban legfeljebb 3 egyednek kell lennie, ugyanabban a tartótérben - 1 egyed. Elfogadhatatlan, hogy a vadkacsa más fajok és fajták madárjaival együtt tartandó.

Etetés és hizlalás

A brojlereket összetett takarmánnyal táplálják, osztva a táplálékot kezdésig (az élet első 10 napja), stimulálva (10-25 nap) és befejezésig (25 naptól a levágásig). Összetett takarmány hiányában a madarakat etetheti:

 • kukorica (60%);
 • zab (20%);
 • árpa (10%);
 • étkezés, sütemény (5%);
 • csontliszt, előkeverékek, kréta, só (5%).

A gabonát zúzott, száraz és nedves cefreben adják, főtt burgonyával, korpával, zöldséggel, silóval, algával, halral. Fűszerezze a cefrét vízzel, savóval, húsos főzéssel. A jobb emésztés érdekében a kacsáknak durva homokot kell enni kis mennyiségben.

A Mularda kacsa az alábbi séma szerint táplálkozik:

 • az élet első napjaitól kezdve 2 hetes korig - 7-8-szor;
 • akár 4 hétig - 4-6 alkalommal;
 • 3 hónapig - háromszor.

mularda termesztés

Tenyésztés kezdőknek

Brojlercsirkék tenyésztéséhez válasszon egyet és 4 nőstényt 6-10 hónaposnál. Az inkubátor tenyésztés nem szükséges, az tyúkok jól kelnek fel a tojásokat. A madarak átkelésének a megfelelő ideje május elejétől június közepéig.

Lehetetlen megtartani a fajtájának képviselőivel történő keresztezéshez kiválasztott drake-et, különben nem akarja, hogy egy másik fajta nőstényeit fedezze fel neki. Ennek eredményeként nem a kiskacsa, hanem pézsma kiskacsa jelenik meg. A mularda drakes kezdetben általában figyelmen kívül hagyja a különféle fajtájú nőstényeket, de fokozatosan megszokják, és üzletekbe kezdnek.

Ha a pézsmasárkány makacsul figyelmen kívül hagyja a pekingi nőstényeket, akkor megcsalhatja: hátát sötét festékkel festse be.

A kacsák kényelmes fészekben repülnek, szalma ágyneművel. A kiskacsák nevelése érdekében a fészkeket egy nyugodt és félreeső helyen hozzák létre. A fészek közelében egy etetőt és egy italt csatlakoztatnak, és egy vízmedencét helyeznek úszásra. A tojásgyűjtés két héttel a madárcsatlakozást követően kezdődik, és egy héten belül összegyűjtésre kerül. Körülbelül 15 tojást tojnak a fészekben. A tyúknak tyúknak kell lennie. A Mulard kiskacsák egy hónappal később jelennek meg. Az élet első hete a legnehezebb az utódok tartásában. A Mulardy kiskacsák túlélnek, gyorsan nőnek fel magas hőmérsékleten és intenzív világítás mellett.

Növekvő fiatal állatok

Az első napon az inasokat gyenge mangán oldattal öntözzük. A második napon főtt tojássárgáját adják, azt a csibék hátára morzsolják, mivel először csak mozgó ételeket fognak. Ha ez az intézkedés nem segít, akkor élelmet kell betennie a kiskacsa szájába.

Az első 20 napban a mulada kiskacsáknak infravörös fényben kell lenniük 50 cm távolságra, majd a baromfi házban egy 60 W-os lámpa világít 3 m helyre.Mindaddig, amíg a tőkés kacsa el nem éri a 2 hónapot, azokat 24 órás fényviszonyok alatt kell tartani. 3 napos korukban elkezdenek járni a csibéknél, ha a külső levegő hőmérséklete nem alacsonyabb, mint +18 ° C. A táblázat megmutatja, milyen hőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy a fiatal mularda veszteség nélkül felnőjön.

Kiskacsák kora, napokbanHáz hőmérséklete, ° CHőmérséklet a lámpa alatt, ° C
3-ig23-2538-40
3-722-2330-32
8-1520-2227-30
16-2118-2023-25
22-3016-1820-22

Az étrend összeállításakor figyelembe veszik a madarak növekedési periódusait. Az első héten a kiskacsák zúzott gabonát esznek főtt tojássárgájával. Ezután a tojássárgáját főtt burgonyával helyettesítik. Két hét elteltével a mularda apróra vágott algákat eszik, ami elősegíti az immunitás, a korpa és a csontliszt erősítését a csontváz megerősítésében. Főtt sárgarépát és reszelt takarmányrépát adnak az étrendhez. Tegyen egy külön tálba ásványi forrásokat - héj kőzet, kréta, dörzsölt tojáshéj. Élelmiszer-adalékanyagokból ajánlatos alacsony zsírtartalmú túró, élesztő (1 g / fő).

mularda termesztés

Az ivóvíz rendszeresen változik. Az inasoknál az orrmelléküregek gyakran eldugultak, ezért nemcsak az iváshoz, hanem az orr öblítéséhez is vízre van szükség.

Lehetséges betegségek és elleni védőoltás

A Mularda kacsa nem fogékony a legtöbb fertőző betegségre. Vannak olyan patológiák, amelyek előfordulhatnak a hibrid brojlerben:

 1. A polimorfózis egy bélféreg okozta parazita betegség. Kimerültséggel, hasmenéssel jár. A kezeléshez a "diklór-fenént" használják, és egyszer adagolják be a takarmányba (0,5 mg / 1 kg). A betegség megelőzése érdekében a madaraknak hetente kétszer 0,1% réz-szulfátot kell inniuk.
 2. Az aspergillosis olyan gombás patológia, amely akkor fordul elő, amikor az étel és az alom penészesedik. Lakária, hányás, légszomj, lábak bénulása manifesztálódik. A gomba eltávolításához használja a "Nystatin" gyógyszert.
 3. Vírusos hepatitisz. A Mularda kacsa oltást igényel, ha egy gazdaságot kedvezőtlen járványügyi helyzetben találtak. A száraz VGNKI oltást (állatonként 0,5 ml) intramuscularisan kell beinjektálni a kacsa combjába.
 4. Cloacit - a cloaca nyálkahártyájának gyulladása és fekélye, amelyet vitaminhiány okoz. Kezelés céljából vitaminkomplexek szerepelnek az étrendben. A kacsa végbélfekélyeit és repedéseit először jóddal, majd cink kenőcstel megkenjük.
 5. Emberevés. A Mularda kacsa megtámadja egymást, addig peckel, amíg véresé nem lesz, ki nem tolja a tollakat szoros, zsúfolt házban, vagy ha az étrendben nincs fehérje. Az első esetben kibővítik a baromfiház teret, a második esetben az étrendhez hüvelyeseket, fordított húsliszt adnak.
 6. A kopaszság a vitaminhiány és az ásványi anyag hiányának tünete. A kacsáknak több A- és D-vitaminban gazdag ételt kellene fogyasztaniuk.

Mikor lehet vágni

A Mularda kacsa vágásra alkalmas lesz 3-4 hónapon belül. A hosszabb táplálás veszteséges lesz, mivel a madár növekedése lelassul. Egyes gazdák 2,5 hónapos kiskacsákat vágnak le, e kora szerint a háziállatok már 3-4 kg-os súlyúak. Ne hagyja a madarakat télen. A hidegben lévő Mularda kacsa többet fog enni, mint kellene, ami tovább csökkenti a jövedelmezőséget.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök