Hogyan lehet megfelelően növekedni és gondozni a kapros egy üvegházban télen

Bizonyos régiókban lehetetlen bizonyos növényeket termeszteni nyílt terepen, ezért a nyári lakosok üvegházakba telepítik azokat. Aztán mindent elhelyeznek, amire a családnak szüksége van. A kapros üvegházban történő termesztése nem nehéz, mivel mindent el lehet végezni, be kell tartania az ültetésre és a növények gondozására vonatkozó agrotechnikai szabályokat.

A kapros üvegházban történő termesztésének jellemzői

Télen az üvegházban nem nehéz zöldek termesztése, csak az időjárási viszonyoknak ellenálló fajtákat kell kiválasztani. Télen heves hő- és fényhiány van. A kapor jól növekszik az üvegházban, csak gondoskodnia kell arról, hogy a helyiséget világossá tegyék.

kapor az üvegházban

A növény különféle fajtái kiválóak a zord téli körülmények között. Meg kell választani a bokorfajokat, ezek több növényzettel bírnak, és nem engedik el a nyílot túl korán.

Annak érdekében, hogy egész évben zöld növényzettel rendelkezzenek, a nyári lakosok őszüzletben kaprosot ültetnek üvegházba. És aztán ismét vetik. Ez úgy történik, hogy a zöldek folyamatosan növekedjenek. A magokat havonta kétszer vetik el. Az egy család által fogyasztott zöldek mennyiségétől függ.

Ha a növény fehéressé válik, ez egyértelmű jel, hogy hiányzik valami. Etetni kell ásványi műtrágyákkal. Az ültetés előtt vegyen be humuszt a talajba.

fogyasztott zöldek

Melyik fajtát kell választani

A termés a helyes választástól függ. A modern választék a nyári lakosok számára a növényfajták széles választékát kínálja a növényzet megszerzéséhez. A kiválasztás a kapor fő jellemzőivel kezdődik:

 • hidegállóság;
 • hozam;
 • fogékonyság a betegségre;
 • mennyi az idő kapor nő bokor a szín felszabadítása nélkül;
 • a gondozás igénye.

És a kultúra sok más tulajdonsága, amelyek alapvetővé válnak a fajta kiválasztásakor.

válasszon

Ajánlott növények üvegházakhoz:

 • Hajnal;
 • Gyémánt;
 • Amazon;
 • Esernyő;
 • Horgony;
 • További;
 • Gránátos;
 • Fagy;
 • Körhinta;
 • Kibray;
 • Kutuzovsky;
 • Szevasztopol.

Jellemzőik áttekintése után a nyári lakos csak eldöntheti, melyik fajta illik hozzá. Amellett, hogy ellenállnak a fényhiánynak, ezek a fajták hosszú ideig nem virágznak, és gazdag termést adnak.

növények üvegházakhoz

Talaj előkészítése

A kapor egy szerény növény, amelynek nincs különös követelménye a talaj összetételére vonatkozóan, amelyben nő. Megfelelőbb egy olyan talaj, amely mérsékelten termékeny és jól felszívja a vizet. Mivel a növénynek hosszú gyökerei vannak, a termékeny réteg vastagsága legalább 0,5 m.

A humusz olyan nélkülözhetetlen nyomelemeket szolgáltat, amelyekre a zöldeknek szükségük van a növekedéshez és a fejlődéshez. A számítást az alábbiak szerint végezzük: 1m2 az üvegház területe 2-3 kg.A humusz helyett homokot, tőzeget, vermikompotot és más anyagokat használnak, amelyek növelik a talaj víz- és légáteresztő képességét.

Hogyan lehet megfelelően növekedni és gondozni a kapros egy üvegházban télen

A humusszal együtt használjon 15-20 g karbamidot, 20-30 g szuperfoszfátot, 15-20 g káliumsót 1 méterenként2.

Az ültetés előtt az ágyat itatják és lazítják. A barázdák 15-20 cm távolságra készülnek.

készítsen hornyokat

Vetési tulajdonságok

A kapor hornyokban, sorokban vagy bármilyen más módon termeszthető. Beágyazási mélység 1,5–2 cm, az ültetést 10-15 naponként kell elvégezni. Annak érdekében, hogy a friss fűszernövények legkésőbb az előzőnél használatra készek legyenek.

A kapros ültetési anyag vetése előtt 2 napig áztassa vízben. A vizet 8 óránként cseréljük, mivel az illóolajok jobban eltávolíthatók tiszta vízben.

A magokat hornyokban helyezzük el, a talajra meghintjük a tetejére. Kissé nedvesítse meg vízzel.

vetési tulajdonságok

Egyes nyári lakosok inkább más módon ültetik el a vetőmagokat. Az ültetvényanyagot kiöntjük, gereblyézzük. A megjelenés után elvékonyodni kell.

A szakadt növényeket nem eldobják, hanem újratelepítik, hogy még több növényzet legyen.

Egy másik módja

Üvegházhatást okozó kapros ápolás

A növényt ugyanúgy kell gondozni, mint a szabadban. Az egyszerű követelmények teljesítése elősegíti a gazdag termés megteremtését. A nyári lakosoknak, akik úgy döntenek, hogy kapros üvegházba ültetik, ne feledje, hogy a nemesítők új fajtákat fejlesztenek ki, amelyek ellenállnak a betegségeknek és a nem szabványos tenyésztési feltételeknek. Ezért néha elegendő a terménytípusok helyes kiválasztása, és a betakarítás minden bizonnyal tetszik.

Hőmérsékleti rendszer

A kapros hidegálló, de szereti a meleget. Az üvegház szoba legalább + 15 ... + 18 +С legyen, huzat nem megengedett. Az optimális hőmérséklet elősegíti a növény megfelelő fejlődését és arányos fejlődését.

üvegház kapor

Világos mód

A kaporhoz meg kell világítani, hogy a szár ne nyúlik, hanem normálisan fejlődjön. A becsült idő 12 óra, télen, amikor nincs természetes fény, az üvegházak fitolampákkal vannak felszerelve. Az alsó állványok különösen gondosan megvilágítottak.

fény mód

Locsolás

A kapor állandó talajnedvességet igényel, de azt sem kell önteni. Közvetlenül a vetés után a sávokat permetező palackból öntözik. Tehát valószínűbb, hogy a magok nem mossa ki.

A kapor felemelkedése után a talaj részleges kiszáradását követően 5-7 naponként öntözik. Célszerű meleg vizet használni.

kiszárad a talaj

trágyák

Táplálnod kell a növekedés során. De még vetés közben is kezdődnek, humuszt, karbamidot és más ásványi műtrágyákat adnak a talajhoz.

A tenyészidőszakban 1-2 alkalommal etetik a következő összetétellel:

 • 20-25 g karbamid;
 • 15-20 g káliumsó;
 • 10 liter víz.

növekedési időszak

A gyökér alatti oldattal öntözés után meg kell nedvesíteni meleg vízzel.

Ha a zöldek színe sárga-zöldre változik, akkor a műtrágyázást nitrogént tartalmazó műtrágyákkal kell végezni. Hozzávetőleges összetétel: 15-20 g műtrágya 10 liter vízre.

Ha a zöldek színe mély zöld, akkor ne kerülje el a műtrágyázást. Dill nitrátokat halmoz fel a zöld tömegben.

Hogyan lehet megfelelően növekedni és gondozni a kapros egy üvegházban télen

elvékonyodó

Amikor a növények 10 cm magas, elkezdenek vékonyodni. Az erős mintákat kihúzzák, szárítják vagy új helyre transzplantálják. Eközben az elnyomott hajtások erősséget nyernek, és normálisan növekedni kezdenek. Vagy minden második hajtást eltávolítanak a többi számára a fejlődés szabadságának biztosítása érdekében.

gyomlálás

A gyomnövény eltávolítása a kezdeti szakaszban szükséges, amíg a kapor erőteljesen növekszik. A gyomok sok tápanyagot húznak a talajból, ez megakadályozza a növényzet normál fejlődését. Időben történő eltávolításuk elősegíti a növény teljes növekedését és jó termést eredményez.

kezdeti szakaszok

lazuló

A növényzet gyökérzetének oxigénnel való ellátását lazítás útján érik el. Ezt óvatosan kell elvégezni, hogy ne károsítsák a növény gyökereit. Segít a nedvesség megtartásában a talajban.

 gyökérzet

betegségek

A termesztési technikák betartásával elkerülhető a betegségek kitörése. De ennek ellenére a kapor meghökkent:

 • lisztharmat;
 • fuzárium hervadás;
 • fekete láb.

A betegség progressziójának megakadályozása érdekében be kell tartani az üvegház és a páratartalom bizonyos hőmérsékleti rendszerét. A kapor aktív növekedéséhez és fejlődéséhez az optimális hőmérséklet + 17 ⁰С, a páratartalom legalább 55%. Mérsékelt öntözés és napi szellőzés esetén a növények gyakorlatilag nem betegnek.

betegség kitörések

kártevők

A rovarok károsítják a zöld tömeget és a kapor gyökérzetét is. A növények föld alatti része támadásoktól szenved:

 • medve;
 • hernyók;
 • bogárlárva;
 • drótféreg.

gyökérzet

A kapor légi része a következőkön szenved:

 • poloska;
 • kabócák;
 • kullancsok;
 • tripszek.

A vetésforgó betartása, az agrotechnikai követelmények betartása vagy a legszélsőségesebb lehetőség, a növények vegyi kezelése segít megmenteni a növényeket a halálától. A mérgeket csak akkor szabad használni, ha a kultúrát termesztették, hogy ültetvényanyagot nyerjenek.

légi rész

Aratás

A nyári lakosok általi fajtaválasztás számos kritériuma különbözik, de van egy fontos tulajdonság, amelyet minden zöldségtermelő figyelembe vesz. Ez körülbelül 1 m hozamot jelent2.

Ha a kapros gondozására vonatkozó összes követelmény teljesül, a kész termésnek 2,5 m-re kell lennie 1 m-től2... Ez a szám a fajtától és a növekedési körülményektől függően különbözik.

Az első leveleket korán vágják, néhány héttel az ültetés után. Gyűjtsük össze a vékonyodás után megmaradt zöldeket.

A kiváló minőségű kapor elérése érdekében ajánlott a levelek levágása a gyökérnél, és ne hagyja, hogy a nyíl ki legyen dobva. Egy növény, amely energiát dob ​​a magba, megállítja a zöld tömeg kialakulását.

első levelek

Mielőtt elkezdené vágni a leveleket, megszórja őket vízzel. Ezután szilva, hagyva a gyökereket a földbe. Tehát van esély arra, hogy a zöldek újra növekedni fognak, csak bőségesen kell öntözni.

Friss fűszernövényeket használnak a kész étel aromájának fokozására. Frissként vagy szárítva adjuk hozzá.

A kapros legjobban jól szellőző, árnyékolt helyen száríthatja. Így a növény megtartja a tápanyagokat és az illatot.

vágja le a leveleket

Azok számára, akik kaporolást használnak kaporral, jobb várni, amíg a kultúra virágzik. De van idő vágni, mielőtt a magok képződnek.

A kapor üvegházban történő termesztése napjainkban releváns. A nyári lakosok nyáron betakarítják a helyet, ám télen szeretnének friss zöldségeket és illatos zöldségeket az asztalon. Ezt nem nehéz végrehajtani. Csak meg kell szereznie a megfelelő üvegházat, beszereznie a megfelelő fajtát, és teljesíteni kell az ültetési és karbantartási követelményeket. Az összes szabvány betartása lehetővé teszi, hogy a téli hónapokban betakarítást kapjon.

vágja le a leveleket

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök