Hogyan lehet megszabadulni a levéltetktől a kaporon, annál jobb a népi gyógyszerek feldolgozása

A kaporon található levéltetvek gyakoribbak, mint bármely más káros rovar. A kártevőt vonzzák a lédús levelek és a növényzet szárai, amelyeknek tápanyagából táplálkoznak. A nem megfelelő növényi gondozás esetén a levéltetvek gyorsan befolyásolják a növényeket, és nincs idejük a normál növekedésre. A rovarral kapcsolatos problémát a lehető leggyorsabban kell megoldania, hogy ne hagyja friss nyári növényzet nélkül.

A levéltetvek megjelenésének okai a kaporban

A legtöbb rovarot hangyák okozzák.... A levéltetveket szállítják a helyszínen, és nedvdús növényeken hagyják őket. A hangyák nemcsak megvédik a levéltetvek más rovaroktól és táplálkoznak az álmaikban, hanem télen is szállítanak hibákat fészkeikbe. Ezért a tavasz kezdetekor a levéltetvek úgy tűnnek, mintha nem lenne a vékony levegő.

Hogyan lehet meghatározni, hogy milyen levéltetvek vannak a kaporban

Könnyű eljutni arra a tényre, hogy levéltetvek jelentek meg a növényzettel díszített ágyakon. Ha túl sok rovar van, szabad szemmel látható. Elegendő csak megvizsgálni a növényzetet, és látni rajta egy kis zöld hibát. A növények között terjedve, inkább a kolóniákat részesítik előnyben.

Az levéltetvek fertőzésének első jelei a levelek megsárgulása és szárítása. A levéltetvek táplálkoznak a szár levéléből, és fokozatosan elszáradnak.

A rovarok maguk után ürítést hagynak a bokrokon, amelyet span-nek hívnak. A ásó édes ízű és méz aromájú. Ez viszont vonzza más káros parazitákat és hozzájárul a gombás betegségek kialakulásához.

levéltetvek a kapor

Ellenőrzési módszerek

A levéltetvekkel különféle módszerekkel harcolhat. Számos fő módszer létezik:

 • Kémiai.
 • Agrotechnikai.
 • Biológiai.
 • Népi módszerekkel.
 • A modern biológiai termékek segítségével.

A harc minden módszerének megvan a maga alkalmazási árnyalata, valamint előnyei és hátrányai.

Népi gyógyszerek a levéltetvek leküzdésére

Mielőtt az agresszív kémiai kártevőirtó módszerekhez folyamodna, biztonságosabb népi gyógyszereket kell kipróbálnia, mint amennyit a növény képes kezelni. Nem károsak az egészségre, és az egyik legbiztonságosabbnak tekintik. De hatékonyságukban nem mindig különböznek egymástól, a herbicidektől eltérően.

levéltetű gyógyszerek

Gyógynövények infúziója és főzése

Az infúzió a küzdelem biztonságos eszköze, de erős koncentrációban történő alkalmazás esetén súlyos égési sérüléseket okozhat.

receptek:

 • Hagyma. Több fokhagymafejet összetörnek (néha hagymahéjat adnak hozzá) és 1 liter vízbe öntik.Ragaszkodjon a hagymahéjhoz 5 órán keresztül. Ezután adjunk hozzá 3 evőkanálot. l. reszelt mosószappant, és este este permetezzük a bokrokat, minden más nap öntözés után.
 • Dohány. Öntsünk 200 g száraz dohánylevelet 5 liter vízzel, és infuzáljuk sötét, jól szellőző helyiségben 2 napig. Szűrés előtt szűrjük le.
 • Kamilla. Öntsünk 100 g szárított kamillavirágzatot 1 liter vízzel, és hagyjuk 12 órán át állni. Permetezés előtt keverje össze az infúzió 1 részét 3 rész vízzel és a mosópor forgácsával. Permetezzen addig, amíg a levéltetvek eltűnnek a területről.

hagyma infúzió

A gyógynövényes infúziók akkor hatékonyak, ha még mindig kevés levéltetű van az ágyakban.

Szappan

Annak érdekében, hogy megszabaduljon a levéltetveknek a kaporágyakban, nem szükséges kifinomult módszereket alkalmazni. Például gyakran használnak közönséges mosodai szappant. Ha nincs kéznél háztartás, használjon a házban szokásos szappant.

Szappanos oldat előállításához 300 g szilárd szappant vagy 150 g folyékony szappant kell bevennie. Ezután 10 liter meleg vízzel hígítjuk.

A zöldeket este este permetezik, amikor a nap sugarai nem olyan fényesek, amíg az ágyakban nincs rovarok nyoma.

szappanok

Kőris infúzió

A kapros káros rovarok hatékony népi gyógyszere a hamu-infúzió. Nem sok erőfeszítést igényel annak előkészítése. Nemcsak rovarriasztóként, hanem ásványi műtrágyák hozzáadása után műtrágyaként is használják.

A kőris-infúziós recept könnyű elkészíteni. Be kell vennie 3 kg hamu, öntsön 10 liter forrásban lévő vízzel. Ragaszkodj két napig. Ezután szűrjük át egy vékony gélen, adjunk hozzá 45 g szappant. Jól keverje meg, hogy feloldja a szappant. Naplemente után minden este permetezze a bokrokat.

hamu infúzió

A fahamu alapú infúzió nemcsak a levéltetvekkel, hanem a mezőgazdasági növények egyéb kártevőivel is megküzd.

Hamutartalom

A fahamu oldatát, mint a pernye, gyakran használják a mezőgazdaságban a helyszínen káros rovarok elpusztítására. Ez az emberre ártalmatlan, és használata után a toxikus anyagok nem halmozódnak fel a növényekben.

A hamutartalom elkészítéséhez 400 g hamut kell vennie, és szitán átszitálni. Ezután öntsünk rá forrásban lévő vizet. Forraljuk az oldatot 30 percig. Ezután szűrjük le az oldatot, hígítsuk fel 10 liter hideg vízzel. A legjobb hatás érdekében kis mennyiségű szappant adunk hozzá.

Minden este permetezzen az öntözés után. A permetezést leállítják, amikor az levéltetvek eltűnnek a kaporból.

Ecet

A levéltetvek ecettel való küzdelmét gyakran végzik egész nyáron. A rovarok fertőzésének csúcsa május-júliusban következik be. Ebben az időszakban a levéltetvek különösen aktívak és elrontják a növényzet teljes termését. A növény ecettel történő kezelését 2-3 naponként végezzük. A bokrokat alaposan permetezzük, hogy ne maradjanak kezeletlen levelek és szárok.

ecetsav

ammónia

1 evőkanál. l. ammóniát 1 liter vízzel keverve. Alaposan keverjük össze, és hetente háromszor este öntözzük a növényeket az öntözés után.

Sütő szóda és só

10 evőkanál. l. Oldjunk fel szódabikarbónát 10 liter vízben. A kapott oldattal kezeljük a levéltetvek által érintett bokrokat.

Biológiai termékek levéltetvekhez

A levéltetvek biológiai termékeinek összetétele csak olyan szerves anyagokat tartalmaz, amelyeknek nincs negatív hatása az emberi testre. A növények bármikor kezelhetők biológiai termékekkel, a zöldek pedig a feldolgozást követő egy héten belül fogyaszthatók. Az eredmény nem azonnal, hanem a permetezés után néhány nappal jelenik meg. Népszerű gyógyszerek a Fitoverm, Akarin és Entobacterin.

levéltetű készítmények

Vegyszerek

Az levéltetv-vegyi anyagok felhasználás után azonnal hatnak, de mérgezőek a növényekre és felhalmozódnak a szárokban. A gyomirtók elpusztítják és megakadályozzák a rovarokat. A hatékony gyomirtó szerek között szerepel az Iskara, Tanrek, Aktara.

Fizikai módszerek

A levéltetvek elleni fizikai módszereket tekintik a legbiztonságosabbnak, ugyanakkor fáradságosnak. Ezek tartalmazzák:

 • A rovarok öblítése tömlővel.
 • Kártevők gyűjtése kézzel.
 • A növényekre házi műanyag kupakot helyeznek el, amelyen keresztül a levéltetű nem jut be a kaprosba.

levéltetvek mosása

A harc fizikai módszereit a leghatásosabbnak tekintik többek között.

Hogyan lehet megszabadulni a vágott kaporról?

Van kapor, amelyen levéltetű volt, ha a levelek nem súlyosan sérültek. Korábban a zöldeket alaposan le kell mosni folyó víz alatt, és ha szükséges, többször meg kell csinálni. Ha sok levéltetvek vannak a száron, akkor jobb, ha dobja ki az ilyen zöldeket.

Megelőző intézkedések

A kaprót rendszeresen meg kell vizsgálni a levéltetvek megjelenésének szempontjából, és azonnal meg kell kezdeni a megjelenés első jeleit. Az ásványi és szerves trágyákat rendszeresen kell kijuttatni. A növények ültetésekor figyelembe kell venni a vetésforgó szabályait. A kapor ültetési helyét évente cserélik. A zöldek újratelepítése ugyanabba a kerti ágyba 2-3 év elteltével megtehető.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök