A kaprosmag ültetési és eltarthatósági ideje

Az illatos növénynek mind a levele, mind a magja jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. Az ősi időkben a kaprát mind a rómaiak, mind a görögök termelték, Indiában és Egyiptomban ültették. E zöld kultúra nélkül lehetetlen pácolni és megőrizni a zöldségeket, a hús és a hal elveszíti ízét. A kertészeket érdekli a kapormag eltarthatósága, hogy megbizonyosodjon arról, hogy csíráznak-e. Az ezekre a lelapult szemcsékre alapozott készítmények nyugtatják az idegeket, kiszélesítik a kapillárisok és az erek falát, javítják az emésztést, harcolnak a parazitákkal és kiküszöbölik a fáradtságot.

Tárolás előkészítése

Annak érdekében, hogy a kapormag ne veszítse el gyorsan aromáját, és ne veszítse el gyógyászati ​​tulajdonságait, augusztus végétől kezdődik a szüret, amikor barnás árnyalatot kapnak, az esernyők virágzatai érlelik. Annak megakadályozására, hogy a rovarok lárvákat rakjanak be, a magokat napfényben hagyják, majd pár percig hevítik a kemencében, legfeljebb 120 fok hőmérsékleten.

a vetőmagok érvényessége

A nyári lakosok egy másik lehetőséget is használnak a kapor betakarítására. Száraz időben az esernyőszárakat vágják és papírzacskóba helyezik, vagy a mennyezetből vagy a falból lógott vászonzsákba helyezik. Szárítás után a mag összeomlik. Ezeket gyógyszerek előállításához és ültetéshez használják, 5 évig óntartályokban vagy üvegedényekben tárolják.

A leveleket legalább 10 cm magasságban vágják, a műanyag zacskóba csomagolt zöldek egész héten nem száradnak el.

kapor ültetésre

Kapros tárolás

A hal- és húsételeket illatos gyógynövények ízesítik. Hozzá kell adni levesekhez, céklahez, borbevonathoz, savanyúsághoz, sózva, fagyasztva. Az illatos levelek gazdagokban:

 • kálium és kalcium;
 • fehérjék és szénhidrátok;
 • flavonoidok és zsírok;
 • fitoncidok és illóolajok.

kálium és kalcium

A legtöbb hasznos komponens a levelekben van jelen. Sok háziasszony különféle módszereket használ a kapor tárolására, amelyben nem veszíti el a megjelenését, nem szárad ki, és hosszú ideig nem rothad.

Szobahőmérsékleten

Annak érdekében, hogy a gyógynövény illatos és ízletes maradjon, csak használat előtt kell mosni. Egy ideig nem hagyhatja a hűtőszekrényben, hanem egyszerűen beltérben.

illatos és ízletes

Friss tartása vízben szobahőmérsékleten

A nagymértékben szennyezett kapor nem a patak alá kerül, hanem egy tálba öblíthető, majd egy törülközőre tehető és szárítandó. 5 napra egy csomó zöldet lehet beletenni egy pohár vízbe, amelyet minden nap cserélni kell. A friss kapros megóvása érdekében a nap sugaraitól fedje le polietilén pakolással.

Szobahőmérsékleten a füvet néhány napig speciális tartályban hagyhatja..

minden nap

A szárított kapor tárolása

A friss zöldek kevesebb mint egy hét alatt elhervadnak és elveszítik az ízét. Annak érdekében, hogy ne kerüljenek a fűszerek piacára, és ne vásároljanak a boltban, hosszú távú tárolás céljából betakarítják:

 1. A szeletelt szárakat és az egész leveleket vékony rétegben eloszlatják egy törülközőn.
 2. A tömeget egy szellőztetett erkélyre vagy lodzsára helyezzük.
 3. Keverje össze a zöldeket és keverje meg.
 4. A szárított kapor üvegedényekbe kerül, amelyeket szorosan lezárnak és sötét helyre tesznek.

fűszer a piacra

A gyógynövényt aromájának és tulajdonságainak elvesztése nélkül legfeljebb 3 évig tárolják. Felgyorsíthatja az előkészítési folyamatot, ha egy sütőlapra helyezi, a kemencébe küldi, ahol az ajtó nyitva tartásával 50 fokban szárítható.

Néhány háziasszony fűszerez kaporcsokrokat a napfényben. Egy hét múlva eltávolítják, letekerik, és sötétben hagyják.

tedd kapor

Hideg tárolás

A fűszeres fű télen történő tárolására, amelyet augusztusban vagy szeptemberben kell megtenni, levágták a megsárgult és beteg leveleket, és csak egészséges zöldek maradtak.

vágja le a megsárgult

Műanyag tartályokban

Annak érdekében, hogy a kapor ne veszítse el a színét és az aromáját, az ágakat nem mossák, hanem a hajtásokkal együtt hűtőszekrénybe helyezik. A gyógynövény néhány napig friss és büdös marad, ha műanyag tartályba helyezte. A kondenzáció nem halmozódik fel ilyen tartályban, amelynek következtében a termék gyorsan rothad.

tedd a hűtőszekrénybe

Egy pohár vízben

Az elkészített zöldek sokáig tartanak, nem veszítik el az ízét, ha többféle módon tárolják. Az egyik használata:

 1. A kaporcsokrokat üvegedénybe helyezzük.
 2. Egy edényt, egy negyedéves vízzel megtöltve, műanyag csomagolással csomagolnak.
 3. A tartály nyakát szalaggal vagy fonattal kötik össze.

Az fűvel ellátott edényeket az alsó fiókba tette. A tartály kinyitása után tanácsos a fűszert gyorsan felhasználni.

többféle módon

Üvegedényekben

A fűszernövény levelei és esernyői egy hónapig nem veszítik frissességét és illatát, amikor a következő módon hűtőszekrényben tárolják. A nem mosott és száraz gyógynövényt üvegedénybe helyezzük, és fedéllel csavarjuk be.

egy hónapon belül

Műanyag zacskóban

A fűszer egész héten illatos és lédús marad, ha a leveleket tartalmazó ágakat nedves törülközőbe helyezi, becsomagolja a pergamenpapírba, és meghintje vízzel.

Rövid távú tároláshoz a kaporcsokrokat műanyag zacskóba lehet behajtani, levegőbe húzni és megkötni.

illatos és lédús

Hagymával

Egyes háziasszonyok tudják, hová kell tenni a kaporot, hogy legfeljebb három hétig friss füvet lehessen felhasználni fagyasztás nélkül. Ehhez a kaporcsokrokat és a vágott hagymát egy polietilén tasakba helyezzük, amely szorosan össze van kötve. A lyukakat lyukasztják, hogy a levegő beléphessen.

átszúrja a lyukakat

Fagyasztó tárolás

Sokkal hosszabb ideig nem veszíti el jótékony tulajdonságait, a fagyasztott fű ízletes és illatos marad. A kimosott és szárított kaporcsokat összetörik, fóliába csomagolják, polietilén filmbe vagy formákba helyezik, és vízzel megtöltik. Ebben a formában a zöldek akár 12 hónapig is fekhetnek.

fagyasztó tárolás

Szavatossági idő

A magok tárolásának időtartama attól függ, hogy betakarításra kerül-e, hogy jól szárítottak-e. Megfelelő betakarítás esetén az illatos gabonákat legalább három évig használják; illatos fűt legfeljebb 2 évszakra ültethet. A csírázás gyorsabban romlik, mint a magvak elveszítik jótékony tulajdonságaikat.

A fagyasztott kapor 6–12 hónapig tárolódik, szárítva –24; friss szobahőmérsékleten - 5 nap, műanyag tasakban, izzóval, hűtőszekrényben - 3 hét.

fagyasztott fű

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök