A legmegfelelőbb kaprosfajták (vetőmagok) leírása a szabadban, zölden történő termesztéshez

A kapót a kertészek nagyra értékelik íz-tulajdonságaik és szerény gondozása miatt. A kapros sok változatának elterjedtsége a fűszeres aromának köszönhető, amely javítja szinte bármilyen étel észlelését. A különféle fajták íz, érési periódus, növényzet-bőség és különféle egyéb mutatók szerint különböznek egymástól. A megfelelő növényzet növekedéséhez meg kell ismerkednie minden fajtával, és meg kell választania.

A kultúra jellemzői

A kaprosfajták többsége bármilyen talajon képes csírázni anélkül, hogy különös gondot igényelne. A fő művelési folyamat a tevékenységek standard listájának követése, nevezetesen:

növekszik a zöldek

  1. Időszakos szemrevételezés a gyomok kimutatására és megszüntetésére.
  2. Rendszeres mérsékelt öntözés.
  3. A talaj meglazítása.
  4. Az érett zöldek időben történő gyűjtése.
  5. Az előző kultúra helyes kiválasztása.
  6. Az ágyak térbeli elszigeteltségének megfigyelése.

A növényt főzés közben aktívan használják friss állapotban, valamint dekoratív dekorációt kínálnak a nyaralók számára és a megőrzéshez. A zöldek termesztésekor tudnia kell, hogy néznek ki a különféle fajták, beleértve az évelő és az egyéves fajtákat. A tenyészet fő besorolása az összes ismert fajt megosztja korai érésű, közepes érési és késői érési fajtákkal. Mindegyik kategóriának egyedi jellemzői vannak.

érett növényzet

Korai érésű fajták

A korai betakarítás érdekében a megfelelő fajtákat tenyésztették, amelyek érési ideje 35–40 nap. A korai kaprosfajták az érés kezdete után gyorsan virágzásvá válnak, tehát nem lehet nagy termést gyűjteni. Ugyanakkor a növény rengeteg esernyőt és magot ad, amelyet fűszerek készítéséhez és a zöldségek tartósításához lehet felhasználni. Mivel a korai fajtáknak 1,5 hónapon belül van idejük növekedni, a következő tételeket ültetheti a helyére az egész szezonban, vagy szabadon szabad helyet hagyhat az ágyakban új zöldségnövények termesztésére.

megfelelő fajták

Dill Grenadier

A korai érésű Grenadier fajtát friss fogyasztásra és fűszerek előállítására szánják. A növényi vetőmagokat április végén - május elején ültetik. A levelek mély zöld színűek, kiemelkedő szegmensekkel. A fajta megkülönböztető tulajdonságai közé tartozik a stabil hozam, az állandó aroma, a nagy és emelt rozetta. Egy földterületen 2,5-3 kg növényzet termeszthető.

fűszerek készítése

Dill Gribovsky

Magas tápértékkel rendelkezik, aromás és kereskedelmi tulajdonságairól híres.A fajta szabadtéri talajokon történő talajművelésre alkalmas. A növénynek ereklye rozetta van, nagy sötétzöld levelei boncolt felülettel rendelkeznek. A zöldek kifejezett aromát szereznek a levelek fokozott lézettsége miatt. A fajtát áprilistól júliusig kell ültetni. Jobb az uborkát, a káposztát, a paradicsomot és más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező növényeket választani, mint a növény prekurzorai.

kereskedelmi tulajdonságok

Dill Dalny

Magas hozamú fajta, félig emelt rozetttal és enyhe viaszos virággal. Az első hajtások megjelenésétől a betakarításig 38-40 napig tart. A fajta fő előnyei a növényzet gyorsított megjelenése, a betegségekkel és a veszélyes rovarokkal szembeni ellenálló képesség, valamint a bokrok alacsony hajlandósága. Az átlag 2-2,5 kg / négyzetméter. A növény friss fogyasztásra, fűszerezésre, pácolásra és sózásra alkalmas.

viasz virágzik

Dill Redoubt

Rövid és zárt fajta friss fűszernövényekhez és fűszernövényekhez. Az alján a szár gyökérrozetta van. A közepes méretű hosszúkás leveleket kissé viaszos virág jellemzi. A növény központi része domború, kevés elágazású. A darabolásra kész kapor tömege 30-40 g. A fajta előnyei - jó megjelenés, kifejezett kellemes aroma.

zöldek és felhasználások

Kapros esernyő

Általános fajta, amely alkalmas konzervkészítéshez, szárításhoz, téli fagyasztáshoz és friss fogyasztáshoz. Az alkalmazhatóság változékonysága mellett értékelik a lélegessége, élénk aromája és a magas C-vitamin-tartalom miatt. Külsőleg a növény egy elágazó bokor, félig terjedő rozettával és bőséges levelekkel. A bokrok magassága eléri az 1 métert.

fagyasztás télen

Középszezonban fajták

A közepes érettségű zöldek fajtái lombozatot képeznek és 45-50 nap alatt nőnek fel. A bokrok rozettaiban nagyobb számú levéllemez képződik a korai érésű fajtákhoz képest. A lombozat képződésének időtartama körülbelül három hét. A szezonközi növények termesztésekor nagy termény termeszthető, amelyet szezononként részletekben lehet betakarítani. A legjobb szezonközi fajták több mint 4 kg / m2 terméshozamot eredményeznek.

Dill Amazon

A fajtát üvegházhatású körülmények között vagy szabadtéri termesztésre szánják. Különbözik a többszörös gyűjtés lehetőségében az, hogy levágja az egyes bokrokból a leveleket. Az Amazon fajtájának fő jellemzői az emelt rozetta, a rövid és sűrű lombozat, a gazdag zöld szín kékes árnyalatú, az antocianin színezetének jelenléte a fagyban és a virágzás ellenállása. A levelek tömege hajtásonként 80–250 g.

lombozat és növekszik

Dill Lesnogorodsky

Magas hozamú gyógynövény, magas illóolajtartalommal. A fajtát megkülönbözteti a lassú szárképződés, a magas aromás aroma és a félig terjedő esernyő. A rozetta felállt, a levelek sötétzöldek, viaszos bevonattal a felületen. Az újraszállás egy szezonon belül megengedett. A növény bokrok nem igényelnek különös gondot, és jó növekedést mutatnak, még időszakos hideg pattanások esetén is.

illóolajok

Dill Richelieu

Az érési idõszak 40–42 nap, az elsõ hajtások megjelenésétõl a betakarításra kész állapotig. Friss fogyasztásra és fűszerek készítésére alkalmas. A vetőmagokat május elején ültetik. A bokrok ellenállnak a kártevőknek és a betegségeknek. A Richelieu-t dekoratív tulajdonságok, kékes-zöld árnyalatú csipkés lapok, nagy rozetta és kifejezett aroma jellemzi.

készség a gyűjtésre

Kapros esernyő

Közepesen korai fajta, amely többrétegű esernyőből áll, átmérője legfeljebb 21 cm, átlagos érési idő: 33-37 nap. Ha fűszernövényként szeretné használni a gyógynövényeket, akkor kb. 70 napig meg kell terjesztenie a növényt.A fajtát elágazó bokrok, zamatos levelek, bőséges növényzet, félig terjedő rozetta jellemzik. Az átlagos hozam 2-2,2 kg / m2 / m.

érési időszak

Dill Max

Kezelhetetlen gondozhatatlan változatosság, 40-45 nap alatt érlelődik. A Max fajta április-május ültetésre alkalmas. A szezon során minden bokorról többször is gyűjthetők a zöldek. A termés tömege növényenként 25–40 g, a standard hozam 1,4 kg / m2. A termés mennyiségének növelése érdekében rendszeresen el kell távolítani a gyomokat az ágyakból, ami akadályozhatja a mag csírázását.

szerény gondozásban

Késő érésű fajták

A hosszú távú tároláshoz és a téli betakarításhoz a tapasztalt kertészek későn érlelő zöldeket termelnek. Az ilyen növényeket szezonon keresztül késő őszig és az első fagy kezdetéig betakaríthatja. A késő érésű fajok több napsugarat vesznek fel, amelynek eredményeként a lombozat hasznos tápanyagokkal telített.

A késő érésű növények maximális mennyiségű vitamint tartalmaznak, és időszakos fogyasztásukkor pozitív hatással vannak a testre.

Kapros aligátor

A növény bokrokat bőséges lombozattal és nagy rozettákkal alkot. A magasság nem haladja meg a 25 cm-t. Az Alligator fajta lassan esernyőket alkot, így a friss zöldek szezononként többször vághatók. Lehetséges, hogy minden hajtásból 60 g zöldet szerezhet, és műtrágyázás vagy speciális mezőgazdasági technológia használatakor - kb. 150 g

későn érlelődik

Kapros minták

Nagyon termékeny növénytípus, amelyet lassú szárú, bőséges lombozat és sokoldalú felhasználás jellemez. A zöldek közvetlenül a betakarítás után száríthatók, fagyaszthatók vagy fogyaszthatók. Az érési folyamat során a növény nagy rozetta alakul ki, nagy levelekkel. A fajta fő előnye a hosszú eltarthatóság, a könnyű aroma, a magas ízjellemzők.

késleltetett törés

Dill Buyan

A Buyan bush fajta 60-65 napon belül érlelődik, lehetővé téve a többszörös betakarítást. Aratáskor először levágják a gyökérleveleket, majd az oldalsó hajtásokat. A fajtát legjobban beltéri termesztésben lehet palántákban. A bokrok félig emelt rozetta és nagy, sötét levelek vannak, enyhe viaszos bevonattal.

lehetővé téve

Dill Borey

A bőséges Borey fajtát a sűrű zöld tömeg gyors növekedése jellemzi. Az első hajtás megjelenésétől a betakarításig számított érési idő kb. 60 nap. Az esernyők hosszú ideig nem képződnek a bokrokon, ezáltal meghosszabbítva a friss zöldfélék vágási képességét. A kultúra sokfélesége nem hajlamos sárgulásra még akkor sem, ha hideg van, és megbecsült levelei és erős aromája miatt értékelik.

első hajtások

Dill Kibray

A fajta nagy bokrokban növekszik, legfeljebb 40 cm átmérőjű rozetta formájában. A növény széles levele nagyon lédús és fűszeres-csípős ízű. A betakarítás két hónappal az ültetés után kezdődik. Az ilyen típusú vetőmagokat késő tavasszal vagy tél előtt lehet lerakni. A fajta a veszélyes kártevőkkel szembeni magas ellenálló képességéről és az olyan gyakori betegségekről, mint a lisztharmat, a rothadás és a vertikilláris hervadás.

vertikilláris hervadás

Dill Salute

A későn virágzó Salute fajta lassan képezi magvait, ezért nem alkalmas fűszerezésre vagy konzervkészítésre. A nem sárgásos zöldeket ugyanabban a szezonban többször lehet betakarítani friss fogyasztásra. Több tavaszi növény, feltéve, hogy megfelelően termesztik, új zöldeket produkál 10-12 napos időközönként. A tenyészet nagy lombos bokrokat képez, és semleges savassági mutatójú talajon jól alakul ki.

használni mint

Dill Kutuzovsky

Nagyon aromás növényfaj, 40–45 napos érési periódusú a palánták csírázásától kezdve. A bokroknak félig emelt rozetta van, nagy levelekkel, amelyek mérete eléri a 20 cm-es jelölést, és a leveleket halvány zöld árnyalatú, kiemelkedő szálszerű szakaszokra bontják. Minden növénynek sikerül mintegy 20-30 gramm zöldet nyernie. A Kutuzovsky nagyon népszerű a kertészek körében, hosszú eltarthatóság és szerény gondozás érdekében.

a kertészek között

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök