A legjobb kaprosfajták esernyő nélküli nevekkel rendelkező zöldek számára

A kaprost sok kertész művelte, akik zöldségeiket ültetvényeiken ültetik. Némelyikük kaporfajtákat akar esernyő nélküli zöldek számára. A növekedés megkezdése előtt azonban meg kell kezdenie a megfelelő növényfajta kiválasztását. Minden kaprosfajtának megvannak a sajátosságai, amelyeket az ültetés előtt meg kell ismerni.

Vannak fajták esernyő nélkül?

Sok kertész érdekli, hogy vannak-e olyan kaporfajták, amelyeknek nincs esernyőük. Végül is nekik köszönhetően gyorsabban öregszik az ültetett bokrok. Miután a bokrokon esernyők jelentek meg, a zöldek keményekké válnak, és levelei fokozatosan sárgává válnak.

kapor esernyő nélkül

Esernyő nélkül lehetetlen fajtákat találni, mivel a növény magjai segítségével szaporodik, amelyek pontosan a bokor ezen részén képződnek. Ezért ha a kaporbokrokon nem esernyők lennének, akkor nem tudnának szaporodni. Különleges fajtákat tenyésztettek, amelyekben az esernyő meglehetősen későn jelenik meg. Az ilyen kaprosfajták sajátossága, hogy sokkal később érkeznek, mint az összes többi fajta.

Kaprosfajták

Mielőtt elkezdené ültetni egy növényt, alaposabban meg kell ismerkednie a fajtáival. Az összes kaprosfajtát két nagy kategóriába kell osztani:

zöldek nevekkel

 • Cserje. A bokor típusú növények kicsi vagy nagy terjedő bokor formájában nőnek fel. Az ilyen fajtákat a magas hozammal lehet megkülönböztetni, az alapelvekre figyelemmel. A bokorkapró sajátosságai közé tartozik a fánk időtartama és a magok érlelése. Az ország északi részein néhány bokornak egyszerűen nincs ideje teljes éréshez, ezért a kertészeknek azonnal meg kell távolítaniuk az esernyőket megjelenésük után.
 • A zölden. A zöldek fajtáit az erős aroma és a magas termelékenység jellemzi. Bokrok kicsik és gazdag zöld színű, fényes levelekkel borítottak.

Van azonban egy másik osztályozás, amely megkülönbözteti a fajtákat attól függően, hogy termesztik őket.

klaszter típusa

Egy ablakpárkányon történő termesztéshez

A kaporbokrok nem csak üvegházakban vagy zöldségkertekben, hanem ablakpárkányon is termeszthetők. Otthon a növény nem rosszabb, mint a nap alatti ágyakban vagy az üvegházakban.

Ablakpárkányon történő termesztés esetén a Gribovsky fajta használata ajánlott. Az ilyen típusú növényzet tökéletesen tolerálja a szobahőmérsékletet, és nem igényel állandó gondozást. Gribovskynak csak az a termékeny talaja van, amely elegendő tápanyagot tartalmaz.

maradj teljesen

A zöldek is jól növekednek az ablakpárkányon, amely a Grenadier fajtához tartozik. A háziasszonyok ezt a növényt használják leggyakrabban ablakpárkányon lévő cserépben. Ahhoz, hogy a gránátoshal jó hozamú legyen, hetente 2-3 alkalommal kell öntözni.

Nyílt terepen

Az ország déli régióinak lakói gyakran kaporral növekednek a szabadban. Számos fajta közül a legmegfelelőbb a szabadban történő ültetéshez:

beltéri növény

 • További. A kertben történő ültetéshez gyakran a Dalny kaporfajtát választják, amely másfél hónapon belül érlelődik. A növény 30 cm magasra nő és 5-6 szárra osztható zöld levelekkel. Ennek a fajtanak a fő jellemzője a kártevőkkel és a közös betegségekkel szembeni rezisztencia.
 • Max. A kompakt bokrok szerelmesei Max növényeket ültetnek a kertükbe. A növényzet 15 cm magasságra nő, kis rombusz alakú levelekkel borítva. Egy érett bokorból 40-50 gramm zöldet gyűjtünk.
 • Kutuzovsky. A nyílt talajra jellemző magas hozamú fajták közül a Kutuzovskaya zöldeket különböztetik meg. Buja növény, nagy lekerekített levelekkel. Ez a kapor jó aromájú és kiváló ízű.

Üvegházhoz

Az üvegházhatású körülmények között történő termesztéshez olyan fajtákat használnak, amelyek problémák nélkül kezelik a fény hiányát. Az ilyen típusú zöldek a következők:

nagy levelek

 • Esernyő. Ezt a fajtát ajánljuk magas üvegházakban történő termesztésre, mivel az érett növények szára két és fél méter magasra nő. Az érett zöldeket másfél hónapon belül gyűjtheti az ültetés után.
 • Fagy. Ha üvegházban termesztik, a zöldek másfél méter magasra nőnek. A bokor nagy boncolt levelekkel van borítva, viaszos bevonattal. A növényben esernyő meglehetősen későn képződik, ezért a bokrok nem érik el sokáig.
 • Kibray. Ezt a fajtát a korai érésű zöldfajtáknak nevezik, mivel a növényeket az ültetés után 20-25 nappal betakarítják. A Kibrayt megkülönböztetik a finom ízű, lédús levelek.

Korai korai érésű fajták

Sok nő korai éréskor típusú kaprosamint gyorsan érik és esernyőt képeznek. Ennek köszönhetően már a tavasz második felében lehetőség lesz érett zöldfélék gyűjtésére. A korai érett kapor a következőket tartalmazza:

magas üvegházak

 • Esernyő. Ezt a fajtát a tenyésztők késő tavasszal tenyésztették friss zöldségfélékkel. A bokrok leveleit fényes zöld színű kis rozetta formájában gyűjtik. Az esernyőt magas páratartalom mellett ajánljuk, hogy a növény jobban növekedjen. A termés növelése érdekében ajánlott periodikusan megtermékenyíteni nitrogénnel.
 • Félelmetes ellenfél. Konzervek készítéséhez gyakran használják az aromás Redoubt fajtát. Az ilyen növényeket a legjobban hozó fajták egyikének tekintik, mivel minden bokorból legalább 50 gramm lédús zöldet szednek.

tenyésztők által tenyésztett

Évad közepe

A közepes érésű zöldek 10-15 nappal később érkeznek, mint a korai érésű fajták. Az ilyen bokrok azonban hatékonyabbak, mivel több zöldtömeget termelnek. A kertészek a szezon közepén a következő kapros típusokat ültetik:

 • Amazon. A legtermékenyebb középszezonbeli változat az Amazon zöldek. A kertészek legalább 50–65 gramm zöldet gyűjtenek egy felnőtt bokorról. A betakarított terményt főzéshez használják konzervdobozok vagy zöldségsaláták készítéséhez.
 • Richelieu. A növény 120 cm magasra és 20-30 cm szélesre nő. A bokrokat nagy levelek és buja rozetta borítja. A nyár első felében a növényzetet napernyők borítják, amelyekre idővel több mint 40 sugarat képeznek. A Richelieut főzéshez használják aromás fűszerek előállítására.

korai érési fajták

Késő érésű fajták

A téli betakarításhoz jobb későn érő típusú növényeket használni, mivel őszük első felében szüretik. A későn érlelő kaporfajták közül a következőket különböztethetjük meg:

 • Aligátor.A növény bokrok akár 30 cm magasságra nőnek, és nagy, illatos levelekkel vannak borítva. Az aligátor esernyőt alkot ősszel, ezért szezononként többször is lehet betakarítani bokrokból. Körülbelül 65 gramm friss fűszernövény nyerhető minden bokorból egy gyűjteményben.
 • Csintalan. Magas növény, amely akár 130 cm magasra nő. A bokrokat apró, gyémánt alakú levelek borítják, amelyek felületén kékes virágzik. A Mischief előnyei között szerepel a magas hozam és szerény gondozás.

illatos levelek

Hogyan ültessünk?

A kapor ültetés megkezdése előtt ajánlott megismerkedni a növény ültetésének és termesztésének jellemzőivel.

ültetés kapor

Mag előkészítése

Az összes vetőmagot előkészítik, hogy a magok gyorsabban csírázhassanak. Ehhez az összes magot egy kis darab kendőbe helyezik, és vízzel öntik meg. A magokat legalább két napig nedves ruhában kell tartani, ezt követően ki kell venni és szárítani a napon.

kis darab

Kapros vetési dátumok

Zöld növényeket április második felében ültetnek, amikor a levegő hőmérséklete nem esik nulla fok alá. Az északi régiókban az éjszakai fagyok miatt az ültetést május közepére vagy végére elhalasztják. Üvegházhatású körülmények között kapor leül bármilyen évszakban. A lényeg az, hogy az üvegház hőmérséklete nem esik 10–12 Celsius fok alá.

A növényzet növényekre történő ültetésekor lyukakat készítünk egymástól 20-30 cm távolságra. Ezután a lyukakat meleg vízzel megnedvesítjük és szerves trágyával megtermékenyítjük. A talaj előkészítése után a kaprosmagokat minden lyukba ültetjük.

üvegház hőmérséklete

Gondoskodás

Az első hajtások megjelenése után az összes palántát alaposan megitatják meleg vízzel. Ajánlott heti 2-3 alkalommal megnedvesíteni a talajt, hogy a talajnak ne legyen ideje kiszáradni. Minden öntözés után a talajt kapával meglazítják és megtisztítják a gyomnövényeket.

Amikor a palánták 10–15 cm-re nőnek, elveszítik őket. Ajánlott az oldalhajtások eltávolítása, hogy a bokrok ne zavarják a szomszédos növényeket. Elvékonyítás után a zöldek közötti távolságnak kb. 20 cm-nek kell lennie.

meleg víz

Hogyan lehet betakarítani és szárítani a kapor növényt?

A kaportermesztés fontos lépése az érett zöldfélék betakarítása. Ezt a nyár végén vagy az ősz első felében csinálják. Aratáskor a bokrokat a gyökérrel együtt a talajról húzzák. Ezután levágják a gyökereket, és a leveleket szárítják a napon az utcán vagy az ablakpárkányon.

gyűjtsük össze és szárítsuk meg

Kapros-betegségek

A zöldségtermesztőknek nem mindig sikerül a kapros jó termése, mivel ez a növény gyakran káros gombák által okozott betegségeket szenved.

A növényzet leggyakrabban peronosporózistól szenved, amely a bokrok felső részét érinti. A betegség magas páratartalom mellett és körülbelül 15-20 fokos hőmérsékleten jelentkezik.

betegségeket szenved

Ezenkívül a palánták gyakran szenvednek phomosistól, ami a bokrok halálához vezet. Ilyen betegség esetén az összes bokor fokozatosan feketévé válik és kiszárad. Amikor a phomosis első jelei megjelennek, jobb, ha azonnal megszabadul a fertőzött növényzettől.

Egy másik általános betegség a cercosporosis. Ezzel a betegséggel minden fertőzött növényt barna foltok borítják. A betegséget nem lehet meggyógyítani, ezért a cercosporia-val rendelkező zöldeket feltárják és elégetik.

bokrok halála

Következtetés

A kapor általános növényzetnek tekinthető, amelyet sok kertész növekszik a parcelláin. Mielőtt elkezdené ültetni egy ilyen növényt, meg kell ismerkednie annak fajtáival és termesztésének jellemzőivel.

a saját webhelyükön

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök