A Salute kaporvariáns leírása, ajánlások a termesztéshez és az ápoláshoz

Az éves gyógynövényekhez tartozó kapor-salátát a múlt század kilencvenes éveiben tenyésztették az orosz tenyésztők. Kellemes illata miatt az esernyő növény leveleit és magjait még az ókori Egyiptomban és Rómában fűszerként is felhasználták. Az illatos gyógynövények főzményei kiküszöbölték a hasmenést, a kezelt neurózist, ekcéma, szem- és nőbetegségeket. Most csepp vizet kapnak a csecsemőknek, hogy puffadással iszhassanak.

A Salute a család egyik legjobb képviselője, amelyet mezőkben, kis parcellákban és beltéri termesztéshez igazítottak.

egynyári fű

A fajta leírása

A Salute kapor növekedési időszakában erős bokor alakul ki sötétzöld színű, vastag, tollas levelekkel, amelyeket purinvirág borít. Függőlegesen vannak elrendezve, egy kimeneten legfeljebb 30 darab van. A levélvirághossz 16 cm-re nő, a hosszanti csíkokkal rendelkező szár magassága pedig 1 méter.

Egy bokorból körülbelül 200 g kellemes illatú zamatos zöldet vágunk le. A termesztési időszak végén rozetta képződik, amelyben a magok érlelik, amelyeket a következők jellemeznek:

egyre növekvő ajánlások

 • lekerekített alak;
 • világos barna;
 • jelentéktelen vastagság.

A zöldekön levágják a késő érésű Salute leveleit, ezt követően 45 nappal a hajtások áttörnek a földről. Kedvezőtlen időjárás esetén a kapor később érlelődik. Legfeljebb 4,8 kg aromás gyógynövényt szüret be négyzetméter földről több lépésben.

jelentéktelen vastagság

Növekvő

A Salute tisztességes termést ad az üvegházakban és a nyaralókban. A fajta könnyű és termékeny talajon virágzik, nem tolerálja a savas talajt. Növekszik egy zöld kultúra, ahol sok a nap, nem fog nőni az árnyékban.

nyári nyaralók

Vetési dátumok

Az önbeporzó kaporból könnyű összegyűjteni az ültetési anyagot. Egy bokorból legfeljebb 8 g kifejezett illatú lapított szemet kapnak, amelyek csak az első évben csíródnak ki. A későn érő fajtákhoz 2 vetési dátumot kell használni - május vagy augusztus utolsó napjai, szeptember egészén. Kaporcsíraamikor a levegő hőmérséklete 8 fok fölé emelkedik. A zöldeket júniusban vágják, esernyőket - a nyár végén.

ültetési anyag

Talaj előkészítése

Ahhoz, hogy egy fűszeres kultúra betakarításra tegyen szert, termékeny földre van szüksége. A növény jól reagál a szerves anyagokra. A Salute ültetéséhez kiválasztott talajhoz nem szükséges mész hozzáadása, hamu öntsége, egyébként a levelek pirosra válnak.

A vetés előtt a talajt etetik.

reagál a szerves anyagokra

 • mullein (liter / vödör víz);
 • folyékony műtrágya Biud;
 • a humusz keveréke a Solution és nitrofoskoy készítménnyel;
 • Kemir univerzális gyógymódja.

Elegendő kiválasztani az egyik ilyen szerves anyagot, és nem szabad mindegyiket egyszerre használni.Egy kaporágyat ástak, ahol a nap sugarai egész nap esnek, az illatos fű nem gyökerezik az árnyékban.

humusz keveréke

Mag előkészítése

Üdvözöljük, mint mások kapor fajták, nem növekszik jól, mivel esszenciális olajok vannak a lapított szemekben. A problémát nem egyetlen módon lehet megoldani, hanem többféle módon:

 1. A magokat meleg vízben mossuk, egy napra hagyjuk megduzzadni.
 2. 4 órán át áztatjuk, majd kálium-permanganát-oldattal tartályba merítjük.
 3. Átitatva hamu-infúzióban 2 napig.
 4. Melegítés és fertőtlenítés után növekedés stimulátorral kezeljük őket.

lapított szemek

A vetőmag 50 fokos hőmérsékleten történő fertőtlenítése elősegíti a fű csírázását. Az eljárás után, amelynek időtartama nem haladhatja meg a 15 percet, a szemeket átvisszük egy immunocitofita tablettából készített oldatba.

Vetés

A Salute fajta kaprosát folyamatosan a földbe ültetik, a beágyazási mélység nem haladhatja meg a 2 mm-t. A parcella egy futóméterére kb. 30 vetőmag kerül felhasználásra, amelyeket széles barázdába helyeznek, és a távolság legfeljebb 12 cm lehet.

mag

Ápolási szolgáltatások

Noha a fűszeres növény szerény növény, ez nem jelenti azt, hogy a vetés után nincs szükség munkára. A kiváló növényi termés betakarításához meg kell küzdeni a gyomok ellen, meglazítani a talajt és a vizet.

szerény növény

gyomlálás

A levegő nem jut be jól a sűrű talajba, a nedvesség stagnál, a kapor nem kap elegendő tápanyagot és lassan fejlődik. Annak érdekében, hogy a zöldek jól növekedjenek, minden eső vagy öntözés után a talajt meg kell lazítani.

A gyomok kidobják a megművelt növényeket, a gyökérnek szezononként többször ki kell húznia azokat.

a nedvesség stagnál

Locsolás

Amikor a talaj kiszárad, ami szélsőséges hőmérsékleten történik, a kaporlevél száradni kezd, a bokrok növekedése megáll. Gondoskodni kell arról, hogy elegendő nedvesség legyen a talajban, azonban a növényt sokat nem lehet öntözni, különben romlik a kapor íz és illata.

kapor levelek

Felső öltözködés

A talajt csak vetés előtt megtermékenyítik, ezt a Salut vegetáció során nem szabad megtenni. Nem ajánlott a levelek permetezése gombaölő szerekkel, mivel azokat nyáron főzéshez használják. Ha a kapor lassan nő, akkor karbamiddal és nitro-foszfáttal táplálják.

növényzet tiszteleg

Előnyök hátrányok

A Salyut fajtát a nyári lakosok és a kertészek kedvelik, mivel jó termést eredményez, a levelek vágás után gyorsan növekednek, és az esernyők csak a nyár végén alakulnak ki. A fajta előnyei a következők:

 • kiváló íz és aroma;
 • betegségekkel szembeni rezisztencia;
 • a növényzet hosszú távú felhasználásának lehetősége.

A fűszeres fű általában tolerálja a kis fagyokat, az éles időjárási ingadokat. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a fajta gyorsan népszerűvé vált a kertészek körében.

mint a nyári lakosok

Kártevők és betegségek

Sűrű ültetvényekkel és magas páratartalommal zárt talajban a kapor gyökerei rothadnak, a levelek elszáradnak. A füvet a fekete láb, gombás spórák, baktériumok befolyásolják.

Ha növényt termesztenek kerti ágyban, vak emberek és olasz rovarok támadnak meg. Rovarok és lárvák imádják a kapor, szopja be a gyümölcslevet. A Salute fajta féregféreg, koriandermag-evő, levéltetvek szenved.

zárt talaj

A zöldeket nem kezelik gombaölő szerekkel. A rovarokat kézzel gyűjtik, népi gyógyszereket használnak. A vetésforgó betartása segít elkerülni a kártevők megjelenését.

Kapros gyűjtése és tárolása

A fűszeres fűt zöldek számára vágják júniusban, amikor a szár 12 cm magasra nő. Mind a leveleket, mind a magokat salátákba, levesekbe, hal- és húsételekbe helyezik.

A hosszú távú tárolás érdekében a zöldeket szárítják, sózják, konzervként készítik. A káposzta erjesztésekor pácot készítenek paradicsomhoz, uborkához, paprikához, virágzathoz, valamint a szárhoz.

kézzel betakarított

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök