Mit lehet ültetni kapor után jövőre, és mi nem

A kapor, amelyet szárítunk, fagyasztunk, frissen használunk, gyakran, mint egy gyom, az egész kertben elterjed, sárgarépát vagy petrezselymet fulladva. Előfordul, éppen ellenkezőleg, a magok nem csíráznak, és hajtások jelennek meg, akkor vékonyak és gyengék. A nyári lakosok, akik megkísérelik eltávolítani az elegáns zöldeket az oldalról, érdekli, hogy mit kell kapros után ültetni, vajon eper növekszik-e a következő szezonban, vagy jobb-e a répa vetése, a burgonya vagy a paradicsom hagyása.

Fontos-e a vetésforgó a kapor számára?

Az esernyő családból származó éves gyógynövényt ázsiai vadonban találják, és az egész világon növényi kertekben termesztik. Aroma miatt fűszerként használják, gyógyhatásait használják a gyógyászatban. A kaporszár eléri legalább egy méter magasságát, könnyen elmeríti a növényi növényeket. Szükségtelen ápolásra, fél a kis fagyoktól, imádja:

következő év

 • nedvesség és test;
 • napfény;
 • termékeny föld.

A nehéz és savas talaj nem szereti az illatos évelő növényeket, nem mindig növekszik ilyen talajon.

A zöldségek jó termése érdekében a vetésforgót be kell tartani. A kultúra a talajból a lehető legtöbb hasznos komponenst kapja meg, amikor a telepítési és vetési helyet rendszeresen megváltoztatják. Ezen túlmenően az is fontos, amit a közelben termesztenek. Néhány zöldségnek ugyanaz a betegsége van, ugyanazokat a rovarokat érinti.

kapor után

A zöld fűszerezés a vetésforgó szempontjából kevésbé igényes, azonban levéltetvekkel küzd, amelyeket nagyon nehéz eltávolítani. Ezen rovarok inváziója gyakran a kultúra halálával ér véget. A probléma megoldásához a kerti ágyat hagymával kell ültetni, a kártevő nem tolerálja azt. Jövőre kaprák vethetők ebbe a helybe. Ajánlott termeszteni:

 • paradicsom és uborka után;
 • káposzta és borsó;
 • kukorica és répa.

A fokhagyma, amely elpusztítja a zöldségeket megfertőző gombák spóráit, szintén jó előfutára az aromás zöldeknek. Az ebbe a helyre vetett kapor együtt nő, kevésbé beteg, megfelelő termést ad.

termékeny föld

Kerti szomszédok

Azok a kertészek, akik évek óta termesztik zöldségeket, tudják, mely növényeket kell a közelben ültetni, hogy jobban növekedjenek és gyümölcsüket hozhassák. A megfelelő szomszédságnak köszönhetően:

 1. A telket ésszerűen használják.
 2. A talaj kevésbé kimerült.
 3. Csökkenti a feldolgozó vegyi anyagok mennyiségét.
 4. A növények kevésbé valószínű, hogy megbetegednek.
 5. A hozam növekszik.

racionálisan használt

A zöldségek sikeres kombinációja nemcsak megvédi őket a kártevőktől, hanem befolyásolhatja azok tulajdonságait is. A napraforgó közelségének köszönhetően az uborka összeroppant, és édesnek bizonyul. A fűszeres gyógynövények ízt adnak a paradicsomnak, javítják a paradicsom ízét.

A kapor a bab, a hagyma, az édeskömény mellett vethető el.Káposztával ültetve a keresztes sziklás növény kevésbé szenved rovaroktól. Magas esernyők elrejtik az uborkat a hőtől. A napraforgó a növényzet jó szomszéda lesz.

a bab mellett

A burgonyalevelek a Colorado burgonyabogár lárvák fő ételei. A csíkos ízeltlábúaknak nem tetszik a kapros szaga. Egyes kertészek a sorok között vetik el, az éjszakai kultúra magas bokroit nem fojtogatja a fűszeres fű, a tetejét pedig a kártevő kevésbé érinti.

Mit ültetni kapor után?

Burgonya, kukorica, napraforgó nagymértékben kimerítik a talajt. Annak érdekében, hogy a föld "pihenjen", legyen telített tápanyagokkal, növényeket vetnek. A kertészek azt állítják, hogy kapor után a cukkini, a tök és a tök jól növekszik. A legjobb az a hely, ahol a növényeket termesztették:

fűszeres gyógynövény

 • saláta;
 • padlizsán;
 • paradicsom.

Az uborka, mint az esernyő uborka, levéltetvek fertőzést szenved. A kapor után helyezheti el, ha azt a kertbe vetették, ahol fokhagyma vagy hagyma nőtt fel, mivel a növények ijesztik ezeket a rovarokat.

A zöld kultúra jó előfutára a paprika, a káposzta, a burgonya, a borsó és a bab számára.

szenvednek az inváziótól

Mit nem lehet ültetni kapor után?

Az ugyanabba a családba tartozó növényeket általában hasonló betegségek sújtják, ugyanazok a kártevők szenvednek. Az esernyő lista tartalmazza:

 • petrezselyem és koriander;
 • koriander és kömény;
 • édeskömény és paszternák:

Lehetetlen ültetni ezeket a növényeket kapor után. A fűszer közelében tapasztalt kertészek nem termesztnek paradicsomot, nem vetnek, bazsalikomot, sárgarépát, salátát. A zöldség növekedése lelassul, amikor a zöldek kidobják őket.

édeskömény és paszternák

A kaproshoz, a többi növényhez hasonlóan, nem ajánlott egy éven át egy helyen ültetni:

 1. A kultúra tápanyagokat vesz a talajból. A következő szezonra ezek az elemek nem lesznek elegendőek.
 2. A létfontosságú tevékenységének termékei a talajban gyűlnek össze, amelyek akadályozzák a növény fejlődését.
 3. Kedvező feltételeket teremtenek a kártevők számának és a betegségek előfordulásának növelésére.

A vetésforgó betartása, a megfelelő szomszédság segít elkerülni a nagyobb problémákat, és gazdag termést eredményezhet a paradicsom, padlizsán, burgonya és a zöldek termesztésében.

növényfejlesztés

Vélemények
 1. Tatyana
  5.05.2020 09:33

  Nem kaptam választ a kérdésemre - lehet-e fokhagymát kapros után ültetni?

  Válaszolni
  • admin
   5.05.2020 21:38

   Ennek a kísérletnek nincs közvetlen ellenjavallata. Nem ajánlott, hogy a kaprákat ugyanabban a helyen sokszor egymás után ültessék, ez hasznos anyagokat táplál a talajból. Még ugyanazok a növények ugyanolyan betegek. A fokhagymát gyakran más növények mellett ültetik a kártevők elriasztására és a szomszédok védelmére.
   Ezért teljesen lehetséges fokhagymát ültetni az esernyő után.

   Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök