Miért esnek le a tök gyümölcsök, és a petefészek megsárgul a kertben a szabadban?

A sütőtök gyakori látogatója a háztartási telkeknek, főzéshez és háziállatok táplálékához használják. Miért válnak sütőtök petefészkek és leesnek? Ez a kérdés gyakran merül fel a nyári lakosok előtt a növekedési időszak kezdetekor. A tök petefészkek különböző okok miatt rothadnak. Lehet, hogy rossz időjárás, esős nyarak vagy tápanyagok hiánya a talajban. Ez a probléma még a legjobb fajták termesztésekor sem ritka. Megbirkózni tudunk vele, ha követjük a mezőgazdasági technológia szabályait a dinnye és a tök termesztésére. A jövőbeli betakarítás a vetőmagok ültetésének és a palánták növekedésének szakaszában történik. Erre a szakaszra kell külön figyelmet fordítani.

Nehézségek a csírázás

A sütőtök gyümölcsök lehullanak az "álmosság" és a növényi anyag bomlása miatt. Ha kora tavasszal ültetett magvakat hideg talajba, problémát jelent a csírázás.

A kora tavaszi ültetés miatt a magok rosszul csíráznak. Ennek oka a szeszélyes időjárás, a hirtelen hideg pillanat és az eső. A tök palántákat nyílt talajon ültetik, miután a talaj jól felmelegszik a napfényben. A palántákat napfényben ültetheti. Az optimális hőmérsékletet +15 fok felett tartják. Ültetés előtt kiásni a kis hornyokat, és az alján fektessen egy sűrű anyagot.

Ezután a vetőmagokat ültetik, talajjal borítják és bőségesen megöblítik. Ez az intézkedés megakadályozza a növényi fagyasztást tavasszal éjszaka, esetenként fagyok esetén.

Gyenge hajtások

A másik oka annak, hogy a virágzat rosszul kötődik, és a virágok sárgássá válnak és leesnek, a gyenge hajtások. Ebben az esetben a növényeknek a jó növekedés érdekében ásványi és szerves trágyával kell megtermékenyíteni. Baromfi-ürülék oldatot kell használni 1:15 arányban.

növekvő tök

A palánták ültetése és termesztése döntő fontosságú pillanat, amikor megteremtik az alapot a jövőbeli tökterméshez. Ha évről évre a hajtások elbomlanak és sárgássá válnak, akkor megmentheti a helyzetet, ha a magok ültetésének helyén kis halom rothadt trágyát és burgonya tetejét épít.

Rohadt gyökerek a csemeték átrakása után

Gyakran, a nitrogéntartalmú műtrágyák kijuttatása után a palánták átrakása után a tök petefészkek esnek a szabadban. Ennek oka az a tény, hogy amikor a műtrágyát fűtetlen talajon alkalmazzák, csökkenti a talaj általános fagyállóságát, és a palánták gyökérrendszere elkezdi a rothadást.

A tapasztalt nyári lakosok nitrogéntartalmú műtrágyázást alkalmaznak, miután a talaj legalább +12 fokon felmelegszik.A magvak fagy elleni védelme érdekében ültetés előtt kálium-permanganát oldatába helyezik őket.

tök a kertben

A palánták gyökérzetének gyökérzetének rothadásának másik oka a csemete növekedési módszerrel az, hogy a gyenge hajtások elvékonyodása után a szomszédok gyökerei megsérülnek. A tök palánták sárgulásának elkerülése érdekében a gyenge hajtásokat éles késsel vágják le a legfelső gyökérnél.

A petefészkek rothadnak, és kevés ilyen van

A sütőtök nem hord gyümölcsöt és kis számú petefészkét alkot, ha hideg és esős idő van az első alkalommal az ültetés és a hajtások megjelenése után. Ebben az összefüggésben a virágzat beporzása ritkán fordul elő, mivel az utcán nincs rovar. Ez leggyakrabban az északi régiókban fordul elő, ahol a nyári időjárás nem mindig meleg.

A mesterséges beporzás hozzájárul a helyzet megmentéséhez. Meleg időben a férfi virágzatot levágják, és a szirmokat csipesszel óvatosan távolítják el. Megkülönböztethetjük a férfi virágzatot a női virágzattól megjelenésük alapján, különböznek a hosszú göndörökben és több porzót képeznek. Ezután az ujjával nyomja meg a 2-3 porót a porzószálig a nőstény virág kiálló pollenjéhez.

tök petefészek

A méhek vonzásának hatékony módja a növények mézzel történő permetezése. Oldjunk fel 50 g mézet 1 liter meleg vízben. Alaposan keverjük össze, és az egyes virágzatot méz-oldattal kezeljük. Egy idő után a méz illata vonzza azokat a rovarokat, amelyek beporzják a virágzatot.

Ha az üvegházban kevés petefészek képződik, akkor ennek oka vagy a beporzás hiánya, vagy a talaj tápanyag-hiánya.

Az üvegház talajja különbözik a szabadtéri talajtól. Ezt folyamatosan frissíteni és minden évszakban megtermékenyíteni kell. Szuperfoszfátot használnak fedőrétegként. Egy evőkanál egy vödör meleg vízben. A műtrágyákat alaposan összekeverik, és a talajra öntik. Ősszel, a betakarítás után, trágyát vagy madár ürüléket vezetnek a talajba. Fúrja ki műtrágyával és hagyja a következő évre.

A betegség hiánya a második ok, ami miatt néhány petefészek képződik az üvegházban. Ha növényeket üvegházhatású menedékházakban termesztenek, ez a probléma nem ritka.

sütőtök és termesztésük

Ez akkor oldható meg, ha a virágzási időszak kezdetekor a tököt a méhekkel a kaptár üvegházhatású menedékhelyére helyezik. Egy idő után azokat el kell távolítani. Egy kis üvegházhoz elegendő egy kaptár.

A petefészek hiánya

A petefészek hiánya véget vethet a jó termés termesztésének. A tökben a petefészek hiánya problémát jelent a gyomirtó ültetési anyag gyenge, terméketlen talajban történő ültetésével. Ilyen körülmények között a tök növekedésben marad, és nem képez petefészket. Vetni kell magvakat humuszban gazdag termékeny talajban.

De nem szabad túl sok műtrágyát kijuttatnia a talajra. A megtisztított talajban a növények hosszú pehelyeket és nagy mennyiségű lombozatot képeznek, a petefészek és a virágzat helyett.

Csak a talajban, amelyben elegendő tápanyag van, megtermékenyül és petefészkek képződnek. A hím virág elegendő porzószálat képez a női virágzat beporzásához. Ezért a sütőtök ültetéséhez ki kell választania azokat a területeket, ahol a műtrágyákat 1-2 évvel ezelőtt alkalmazták. Ez idő alatt más növényeknek nincs idejük felvenni az összes tápanyagot, de nem lesz túlterhelt talaj sem.

Szabálytalan petefészek

A tökgyümölcs sárgássá válásának és leesésének oka a szabálytalan virágzat kialakulása. Egy ilyen virágzat kihúzza a tápanyagok nagy részét, miközben megakadályozza, hogy a megfelelő alakú más virágzat normálisan fejlődjön ki.

tök méltóságteljes fajták

Ha mindegyik bokoron több ilyen szempilla is kialakul, akkor ez jelentősen befolyásolja a tök teljes hozamát.

A virágzás során a szabálytalan petefészek kialakulásának megelőzése érdekében a szempillákat egymástól függetlenül formálják. Amikor a beporzás befejeződik, 3 szempillát képeznek a nagy gyümölcsű fajtákon.Minden szempillánál nem lehet egynél több petefészke. Mint utolsó lehetőség kettő.

Júniusban több mint 5-6 levél megcsípje a tetejét a gyümölcs után. Kis és közepes méretű fajták esetén az összes kopár virágot eltávolítják. Fogja össze őket augusztus elején. Az utolsó gyümölcs után 3-4 levél marad.

növekvő tök

Szabálytalan petefészek is kialakul a tápanyagok hiánya miatt. A "csúnya" petefészek kialakulásának megakadályozása érdekében a leveleket fel kell öblíteni. Használjon szerves műtrágyákat vagy foszfor- és nitrogéntartalmú komplexeket.

Lassú gyümölcsfejlődés

Termesztéskor a tök gyengén növekszik, és néhány petefészket képez a növények erős lombozata miatt. A levelek megakadályozzák, hogy a nap sugarai elérjék a petefészket, és ettől elmaradnak a növekedésüktől. A sütőtök gyümölcsök elszáradnak, és ettől sárga lesz. A lombozat sűrű lombkorona alatt a méhek nem mindig beporzik az összes virágzatot. És ha a női virágokat beporzik, akkor nem kell megvárni a jó termést.

virágzó tök

Annak érdekében, hogy a tök jól növekedjen, távolítsa el a felesleges leveleket, amelyek elsötétítik az egész bokrot. A leveleket éles metszőollókkal vágjuk. Fontos biztosítani, hogy a vágás egyenes legyen. A gyümölcsök lassú fejlődésének másik oka a tökben a tápanyagok gyenge felszívódása a növényben. Ehhez a szár alapját földre meghintjük és enyhén megrágjuk.

Gyümölcs lebontása és rothadás

Ha a sütőtök rohad a kertben, és a gyümölcsök rothadnak, akkor valószínű, hogy az érési gyümölcsök a földön vannak. Különösen akkor, ha hosszú ideig esős az idő, és a talajnak nincs ideje kiszáradni, a sütőtök rothadni kezd és leválhat.

A probléma megoldásához elegendő egy fa deszkát helyezni a gyümölcs alá. A függő gyümölcs behelyezhető a hálózatba, és rögzíthető a tartóhoz úgy, hogy a háló ne érintse a talajt.

Hogyan lehet megakadályozni a petefészek sárgulását?

A tök szerény növényekhez tartozik, de minimális gondot igényel a petefészek fejlődésének és a gyümölcsképződés szakaszában.

tök kivágása

Tippek a termés romlásának megelőzésére:

 • Ha esik, és a petefészek megkezdett rothadni, akkor el kell végeznie a víz kiáramlását a kertből.
 • A talajt rendszeresen meg kell lazítani.
 • Ha az éjszakai meleg időjárás még nem rendeződött, akkor a tököt anyaggal borítják. Kívánatos, hogy ez lehetővé tegye az oxigén átjutását. Ha ez nincs kéznél, akkor több kisebb lyukat készítenek a filmben. Ez a légáramláshoz szükséges.
 • A sütőtök gyümölcsének javítása érdekében kéthetente egyszer a bokrokat egy gyümölcsképző stimulátorral, például Gibbersib-U öntözzük.
 • Ha sárga levelek jelentek meg a kertben, akkor a tököt kálium-szulfáttal táplálják. A meleg vízben hígított mullein alkalmas etetéshez.
 • A tökbokrokat csak meleg, leülepedett vízzel öntözzük.
 • A tök olyan növényekhez tartozik, amelyek inkább nyílt, napos területeken termesztik. Az árnyékban ültetett bokrok sárgássá válnak, és néhány petefészket képeznek.
 • A felesleges mennyiség, valamint a tápanyagok hiánya negatívan befolyásolja a virágzat és a gyümölcsképződés folyamatát. A nitrogénfelesleggel a tök szempillái nagymértékűvé válnak, és a lombozat nagyon sűrű.
 • A petefészek kiesik a foszfor és a kálium hiányával. A talajban lévő feleslegével ugyanez történik.
 • Amikor a külső hőmérséklet magas lesz (+30 fok felett), a virágzat steril lesz. És még akkor is, ha a méhek beporzik őket, a petefészek nem alakul ki a jövőben. Alacsony hőmérsékleten +16 fokig a növények rosszul táplálkozni kezdenek. Ebben a tekintetben lelassítja a tök petefészkek növekedését és képződését, ha virágzat jelentkezik, akkor gyorsan összeomlik.
 • Ha a talajban túl sok a nedvesség, a virágzat és a gyümölcs rothadni kezd, majd leesik.
 • A károsítók gyakran okozzák a rossz petefészekképződést. A bokrokat rendszeresen ellenőrzik rét lepke jelenlétét illetően. A gyomok eltávolításával megakadályozható a rovarok megjelenése a helyszínen.

Figyelembe véve a töktermesztés sajátosságait, azonnal lehetőség nyílik a petefészekben a bokoron kialakulással és a virágzat leesésével kapcsolatos problémák megelőzésére.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök