Hogyan lehet nőni és gondozni a tököt a szabadban?

Patisson a tök családhoz tartozik. Ennek a zöldségnek az íze és textúrája hasonló a cukkiniéhoz, természetes hibridizációs folyamat révén jön létre. A tököt, a talajművelést és a gondozást a nyílt terepen, amelyhez nem nehéz, hozzáigazítják, és gyümölcsöt hordozzák különböző klimatikus körülmények között. Ezek az egészséges zöldségek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a tök, a fiatal gyümölcsök szénhidrátokkal, cukrokkal (glükóz), pektin anyagokkal, ásványi sókkal és zsírokkal telítettek.

Fajták a tököt

Annak érdekében, hogy a tököt a szabadföldön jó terméshez lehessen terjeszteni, minden éghajlati övezethez meg kell választania a megfelelő fajtát. Ennek a zöldségnek számos fajtája létezik, ezért a vetőmag vásárlása előtt meg kell ismerkednie a leggyakoribb tenyésztési fajokkal, és meg kell választania azokat, amelyek megfelelnek az ízlésnek, a hozamnak, az érési időnek és a méretnek.

tök család

A tök különbözik a cukkinitól a külső alakjától, a kéreg színétől, a sűrűbb répától.

A gyümölcs érésének ütemezésétől függően a tököt típusokra osztják:

  • korai - a gyümölcs érése az első hajtások megjelenése után 37-50 nappal történik;
  • közepes - fogyasztásra kész 55-60 nap alatt;
  • késő - a gyümölcsök 60-70 nappal az ültetés után teljesen érlelik.

Ha azt szeretné, hogy a tök nyáron kedvelje gyümölcsét, akkor vásároljon különféle érési periódusú magokat.

gyümölcs érése

Fehér tök

A fehér tök között van korai, közepes és késői érés. Fehér bőrük és húsuk van. De vannak olyan fajták, amelyek piszkos fehérek vagy zöldek belül vannak. Az összes fehér fajta sokoldalú, alkalmas mind a pácoláshoz, mind a konzervkészítéshez és a főzéshez.

A Polo F1 korai hibrid kompakt bokrokkal, lapos, lekerekített gyümölcsökkel. Súlyuk elérheti a 300–400 g-ot. A világos zöld bőr színe érleléskor fehérké válik. A pép ízletes, sűrű, konzervkészítéshez és különféle ételek főzéséhez alkalmas. A Polo F1 termelékenysége állandóan magas, a fajta ellenáll a pelyhes korpának.

késő érettség

UFO White - szezon közepes tök gyümölcsökkel, amelyek hasonlítanak a harangokra, lekerekített fogakkal. Az érett zöldség tömege eléri a 400-500 g-ot. A petefészekben halványzöld színű, a biológiai érés ideje alatt a bőr megkeményedik és fehéresé válik. A legfeljebb 8 mm átmérőjű gyümölcsnek gyengéd, ízletes pép van, amelyben a mag nem érezhető.

A leggyakoribb a késő, a Fehér 13 fajta. Ez szerény, ellenáll a hideg időjárásnak, jó terméshozamot mutat. Tányér alakú, az éleket gyengén kifejezett fogak határozzák meg.A héja szilárd, a pép közepes sűrűségű, semleges ízű.

Ennek a fajnak a tökös gyorsan növekszik: néhány példány 6-7 cm átmérőjűre nőtt fel és súlya 85–500 g volt. Más fajtákhoz viszonyítva a Squash Bely 13-at az egyik legjobbnak tartják a szabadban történő termesztéshez, jól megtartja a betakarítás után.

harangokra emlékeztet

Sárga és narancssárga tök

Ennek a fajnak a tenyésztéséhez a fehér tököt vették alapul. Kiváló ízlésük és szem- és bőrbetegségekben szenvedők számára hasznos. A sárga és narancssárga gyümölcsben gazdag A-vitamin, lutein található, amely semlegesíti a szabad gyököket és az érrendszeri patológiák megelőzésére szolgál.

A közép-korai fuete fajta a mezőgazdasági termelők körében népszerű - bokor, jól igazított tál alakú és fésült élekkel. Az érett gyümölcs átlagos tömege 270-300 g, héja kemény, élénk sárga-narancs színű. A bokrok kompaktan nőnek, magas hozamot adnak.

ilyen jellegű

A Solnyshko fajtát megkülönbözteti a magas hozam, a kis gyümölcs, a kompakt bokorosság. A szezon közepére vonatkozik. A gyümölcsöt bordázott szélekkel töltsük fel. Az átlagos tömeg 250-300 g. A fiatal gyümölcsök sárga, érett gyümölcsök gazdag narancssárga színűek. A bézs árnyalatú pép lágy, finom ízű. Pácoláshoz, főzéshez, tároláshoz használják. A fajta ellenáll a lisztharmatnak.

UFO fajta - a korai bokor tök jó terméssel rendelkezik. Szezononként egy bokorból akár 5 kg zöldséget lehet betakarítani. A korongszerű gyümölcs tömege 400–450 g, héja gazdag sárga-narancs színű. A sűrű pép nem lédús, kellemes ízű és sárgás árnyalatú. Nő squash UFO kültéri és beltéri egyaránt.

a szezon közepéhez tartozik

Zöld tök

E fajta közül érdemes kiemelni a sötétzöld hibrid Chartreuse F1-et - egy korai fajtát, fényes gyümölcsökkel. Könnyű gondozni ezeket a kültéri növényeket, mivel növekedésük során kompakt bokrokat képeznek. Érett állapotban a Chartreuse F1 bőrén sárga vagy fehér csíkok lehetnek. A fiatal gyümölcs húsának halványzöld színű, érleléskor fehéresé válik. Ez egy finom hibrid konzervkészítéshez.

Egy másik zöld korai érésű hibrid a Gosha tök. A fejlődés során egy kis földterületen magas, buja bokrokká nő. A virágzás eredményeként korong alakú gyümölcsök jelennek meg, amelyek súlya 300–400 g. A bőr sötétzöld színű, érésekor sötétebbé válik és feketévé válik. A pép ropogós, sűrű, jó ízlésű, tejszínes és krémes színű. A hibrid bokrok sokáig eredményeznek gyümölcsöt, jó hozamot adnak.

fényes gyümölcsök

Oldalválasztás

Ugyanazon a helyen a tököt a kultúraforgóban 4-5 évvel az utolsó növény ezen növény területére történő utolsó ültetése után lehet használni. Ha a kertész jó termést szeretne elérni, tanácsos a tököhöz hasznos Siderateket (elődeket) ültetni - különféle káposztafélék, éjjeliszárnyak, beleértve a burgonyát, hagymát, sárgarépát, petrezselymet.

Nem ajánlott ennek a kultúrának a vetőmagját vagy a palántákat a talajba vetni, amelyen korábban hasonló zöldségeket (cukkini, uborka) termesztettek, mivel keresztbeporzás lehetséges. A jó csírázás érdekében be kell tartani az optimális léghőmérsékleti paramétereket: nappal +25 ° C-ig, éjjel kb. +18 ° С-ig.

utolsó leszállás

A talaj műtrágyázása

A növény ültetvényének előkészítését ősszel meg kell kezdeni. Mélyre kell ásnia a talajba, meg kell töltenie műtrágyával - a szabadban takarmányozott tök 50 g szuperfoszfátot tartalmaz 1 négyzetméterenként. m föld. Meg kell választania trágyát, komposztot vagy tőzeget is - 5-7 kg / 1 négyzetméter. m. A tavasz érkezésével a keveréket a kert körül kell szétszórni és újra ásni.

A talaj előkészítése a tök ültetésére az, hogy erre a kultúrára semleges talajt kell használni, amelynek pH = 6-7. Ha olyan savanyított talajjal rendelkező területről van szó, amelyet hosszú ideig kizárólag ásványi anyagokkal megtermékenyítettek, akkor ezen a helyen a talajt deoxidálni kell. Ehhez forrasztást használnak - fahamu bevitelét 0,2–0,3 kg / 1 négyzetméteres mennyiség mellett. m terület. Deoxidált tőzehamu felhasználásakor annak mennyiségét körülbelül 1,5–2-szeresére kell növelni.

talaj megtermékenyítése

Annak érdekében, hogy a hamu a talajra kijutva ne kerüljön a növények számára hozzáférhetetlen formákba, az őszi talaj hamu-deoxidációját műtrágyákkal történő keverés nélkül kell elvégezni, mivel ezek kémiai reakcióba lépnek velük. Forrasztás esetén jobb a műtrágya alkalmazása tavasszal, amikor a tököt ültetik.

Célszerű ásványi műtrágyákat tavasszal alkalmazni a tavaszi-nyári melegítés mellett.

növények számára nem elérhető

Mag előkészítése

A patisson magvak csírázása a talajba ültetés előtti megfelelő feldolgozástól függ. A vetésre előkészíteni kell őket, és 20 percig kálium-permanganát-oldatban fertőtlenítik. Szobahőmérsékleten lévő vizet használják az öblítéshez. A magok csírázásának fokozása érdekében azokat 2-3 napig bórsav oldatban tartják, amelyet 20 liter / liter vízmennyiségre állítanak elő, majd a magokat mossák és szárítják.

Közvetlenül a talajba ültetés előtt a magokat vízben áztatják fel, hogy megduzzadjanak vagy felszedjék őket. Ha nincs idő áztatni, vehetsz szárazon.

készüljön fel a vetésre

Palánták előkészítése

Annak érdekében, hogy a szabadban lévő tök gyorsabban alkalmazkodhasson és gyümölcsöt kezdjen, már palánták formájában is átvihető a kertbe, az ültetés és a távozás nem nehéz.

A tököt magok vetésére palántákhoz április utolsó évtizedében vagy május elején kell elvégezni.

A speciálisan előkészített talajt speciálisan elkészített műanyag pohárba vagy más edénybe öntik, amelyet megvásárolhat kertészeti boltban, vagy elkészítheti magát. Ehhez kertre, folyami homokra, humuszra kevert trágyára van szükség. Az ásványi műtrágyákat a csomagoláson feltüntetett séma szerint adják hozzá.

Mindegyik lyukba egy-két magot körülbelül 4 cm mélyre ültetünk, és földet meghintjük, fóliával lefedve, hogy üvegházhatást érjünk el. Amikor mindkét hajtás megjelenik, a gyengébbet eltávolítják. A tök ilyen módon történő termesztésének optimális hőmérséklete napközben + 25 ° C, éjjel pedig +18 ° C.

gyorsabban alkalmazkodik

A megjelenés után a tököt palántákat nyitják a hőmérséklet csökkentése érdekében. Reggel a hőmérsékletet +18 ° C-ig, éjszaka - körülbelül +16 ° С-ig kell elérni. Ez folyamatosan ellenőrzi a növekedési sebességet, és megakadályozza a palánták kihúzódását. Az öntözésnek ritka és könnyűnek kell lennie. Egy héten a palánták megjelenése után a hőmérsékletet + 22 ... + 25 ° С-ra kell emelni. A palántákat is szellőztetni kell, de szeles időben ne tegye ki őket.

A növényeknek időszakos etetésre van szükségük. Ezekre a célokra egy mullein alkalmas, vízzel hígítva 1:10 arányban, infúzióval egy napig. Ezt a keveréket kell öntözni 10 nappal a hajtások megjelenése után.

alacsonyabb hőmérsékletet

Ültetés előtt etetheti a növényeket nitrofoskoy-val - egy összetett ásványi műtrágya. A hígítás a csomagoláson feltüntetett ajánlások szerint történik.

Június elején a kertben érett palántákat ültetnek, amelyeknek 2-3 jól fejlett levele van. Ezt hajtsa végre reggel vagy este (a csírázás után 20-25 nappal). A lyukakat kevés meleg vízzel öntözzük, és egy csomó talajjal ültetjük be, amelyben a csemete nőtt. A csemete körül a talajt tömörítik és árnyékolják.

ásványi műtrágya

Squash gondozás

A tök növekedési ideje rövid, ezért az egész szezonban kétszer kell táplálni.Ha az őszi-tavaszi talajkészítés során a telek jól tele volt tápanyagokkal, akkor az etetést el lehet hagyni.

A tök gondozása a tömeges virágzás (szerves anyag) felhordását jelenti a tömeges virágzás megkezdése előtt. A trágyát, a baromfi ürülékeket vízzel megtöltjük, infúzióval bevisszük és a növények alá helyezzük. Kerülje el, hogy a keverék a levelekre kerüljön. A víz felszívása után a talajt talajtakarják. Ilyen műtrágyák hiányában nitroammofoszkát, nitrofoszkát 50-70 g / 1 kv. m.

tömeges virágzás

A második táplálást foszfor-kálium-műtrágyákkal (50–60 g / 1 m2) a gyümölcsök tömeges megjelenésének kezdetén kell elvégezni.

A jó terméshoz tudnod kell, hogy milyen gyakran kell öntözni a tököt a szabadban. Ezt akkor kell megtenni, amikor a talaj kiszárad, így folyamatosan kissé nedves marad. Ezek a növények nem tolerálják a hideg vizet, csak meleg vizet használnak. Nem szabad a levelekre esni. Az öntözés után a talajt meg kell takarni, hogy megtartsa a nedvességet.

esik a levelekre

Ha a műtrágyákat helytelenül alkalmazták, akkor a tökök leveles része erősen növekedhet, ami rossz hatással lesz a gyümölcsök kialakulására és fejlődésére. Ebben az esetben el kell távolítania a legrégebbi lemezeket, amelyek fentről nőttek fel. Egyszerre legfeljebb 2 levél távolítható el, az eljárást 2-3 nap elteltével meg lehet ismételni.

Fontos, hogy a női virágok jól beporzódjanak. Segíthet növényeknek - ezt az eljárást mesterségesen végezheti el. Reggel erre több férfi virágot kell szednie (hosszabb lábakkal rendelkeznek, mint a női). Fontos, hogy a virágok nem tartalmaznak harmatot vagy vizet öntözésből. Minél több nővirág porlik ilyen módon, annál több mag képződik.

helytelenül írta be

Betegségek és kártevők

Annak érdekében, hogy patisson betegségek esetén az egész bokrokat nem kell eltávolítani, a talaj és a növények termesztéséhez biofungicideket kell használni:

  • Alirin.
  • Gamair.
  • Trichodermin.
  • Fitosporin-M.

Bőséges és egészséges termés elérése érdekében a kertet és a növényeket nem ajánlott vegyszerrel kezelni. Ebben az esetben a biofungicideket havonta 2-3-szor használják. Ezek az anyagok nem károsítják az embereket, a madarakat, a növényeket, ezért a teljes növekedési időszakban, a betakarítás kezdetétől is felhasználhatók.

egészséges termés

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök