A Robusta rózsa leírása és jellemzői, az ültetés és gondozás finomságai

Ha egy kerttelepet egy robusta rózsa díszít, akkor fényes akcentust adhat a tájkompozícióban. A fényes virágok kontrasztja a sötét lombozat háttérével különleges báját hozza létre. Az ültetés minimális karbantartást igényel, és a környezeti feltételekhez képest szerény.

A Robusta rózsa leírása és jellemzői

A fajta legfontosabb jellemzője a szirmok világos skarlát színű. Virágok képződnek a terítő bokrokon erőteljes hajtásokkal, amelyeket figyelembe kell venni az ültetésnél. A Robusta park rózsa 1,5 m magasra nő.

Az ilyen fajta bokrok vizuálisan felismerhetők a következő jellemzőkkel:

  1. A rügyek szimmetrikusak és szépen hajtogatottak. Mindegyik rügyen kicsi porzó nő.
  2. A rügyek alakja hosszúkás, és virágzásuk után a rózsakon 7-9 virágú kefék láthatók enyhe aromával.
  3. Kevés levél van a bokrokon, de nagyok, ráncos felülettel, gazdag zöld színűek.

A Robusta fajtát fel lehet osztani a Cordeo és a Pink kategóriába. Az első fajta megnövekedett fagyállósággal rendelkezik, de a rügyek kifinomult megjelenésével különbözik. A második fajtát a rózsaszín virágok jellemzik, ám ezek gondozása bizonyos tulajdonságok betartását igényli.

rose robusta

Előnyök és hátrányok

Számos előnye tette lehetővé, hogy a fajta a kertészek körében gyakori legyen. A fő pozitív elemek a következők:

  • fagyállóság, amely lehetővé teszi a minimális menedéket télen;
  • hosszú virágzás, amely kora tavasszal kezdődik és az első őszi fagyok után ér véget;
  • a rügyek folyamatos kinyílása, gyakori csapadék vagy forró napnak való kitettség esetén is.

A hátrányokat figyelembe véve érdemes kiemelni a betegségekkel és kártevőkkel szembeni rezisztencia hiányát. További hátrány az, hogy az elágazó hajtásokat éles tövis borítja, tehát kerti kesztyűt kell használnia a növények gondozásakor.

virágzó bokor

Hogyan lehet virágot helyesen termeszteni

A Robusta rózsa ültetése számos szabály betartását követeli meg. A növénytermesztés integrált megközelítése leegyszerűsíti a későbbi gondozást, elősegíti a bokrok aktív növekedését és fejlődését.

Mikor és hol ültesse?

A robusta rózsa jól növekszik a talajban, egyszerű összetételű, de a hely javítása lehetővé teszi a virágzás javítását.A legjobb megoldás a közepes agyag talaj, amely gyepből, humuszból és homokból áll 2: 2: 1 arányban. Kívánatos, hogy a hely megvilágított vagy félig árnyékolt legyen.

Az ültetést javasoljuk kora tavasszal elvégezni, de a fagyveszély veszélyének megszűnése után.

A növények képesek lesznek gyorsan alkalmazkodni az új feltételekhez, és aktívan fejlődni kezdenek.

leszállás a földbe

Ültetési anyag kiválasztása és előkészítése

A rózsa palántáknak egészséges gyökerekkel és szárokkal, sima felülettel kell rendelkezniük. Fontos annak ellenőrzése is, hogy nincsenek-e látható káros jelek. Néhány órával az ültetés előtt a palántát átitatják egy gyökérképző stimulátorban.

Leszállási technológia

Az ültetéshez 60 cm mélységű és 70 cm átmérőjű gödör készül, a gödör aljára kiterjesztett agyagot helyeznek, és egy szokásos komplex műtrágyát alkalmaznak. A növény gyökereit lyukba merítik és talajjal borítják. Az ültetés befejezésekor öntözzük meg az ültetést és takarjuk be a csomagtartó körzetét.

kezét a földbe

A növény további gondozása

A bő virágzást az illetékes virágkezelés segíti. A szokásos gondozás magában foglalja egy sor agrotechnikai technika megvalósítását.

Locsolás

A bokrok alatti földet megnedvesítik, amint a felső réteg kiszárad. Általában elegendő hetente egyszer öntözni a telepítéseket, bokonként 10-15 liter vizet költve.

Földművelés

A megelőző kezelés csökkenti a betegségek és a kártevők károsodásának kockázatát. A talaj permetezésére rovarirtó és fungicideket használnak.

földművelés

Trágya

Évente egyszer a bokrokat komposttal vagy humusszal megtermékenyítik, és a fedőréteget talajtakaróként terjesztik, és lazításkor fokozatosan a talajba ágyazzák. Ezenkívül deviánvíz-oldattal is táplálni kell. A talajt folyékony műtrágyával öntözik májusban és augusztusban.

fametszés

A bokrok kialakulásának folyamatában eltávolítják a régi, gyenge és rothadt hajtásokat. A formázás ajánlott tavasszal és kora ősszel.

Átutalás

A növényt kora tavasszal vagy nyár végén új helyre kell áthelyezni. A rózsa körültekintően ki kell ásni a korona kiemelkedése mentén, a lehető legnagyobb földdarabot elfogva. Ezután az ültetést egy új ültetési lyukba helyezik, amelynek körülményei az előzőhöz hasonlóak lesznek a gyors alkalmazkodáshoz.

transzplantáció ősszel

Felkészülés a telezésre

Annak ellenére, hogy a Robusta fajta fagyállóak, télen kell felkészülni. Fenyőágból és nem szőtt anyagból készült felső szerkezetek lehetővé teszik a növények védelmét. Elegendő fiatal bokrokat a földre dönteni, és fenyőágakkal befedni, anélkül, hogy film lenne.

Betegség- és kártevőirtó módszerek

A kedvezőtlen feltételek és az ápolási szabályok megsértése betegségeket és rovarokat okoznak. A rózsatermesztés során a következő problémákkal szembesülhet:

  1. Levéltetvek támadása. A rovarok lédús leveleken keresztül rágnak, és a paraziták kiküszöbölésére "Karbofos" vagy "Fitoverm" kezeléssel kezelik őket.
  2. Rozsda. A betegség eredményeként rozsdás foltok jelennek meg a leveleken. A kezeléshez fungiciddel kell permetezni.
  3. Lisztharmat. A betegség magas páratartalom mellett a bokrok föld feletti részét érinti. A betegség tünete a fehér-szürke bevonat a virágokon és a leveleken. A lisztharmatot fungicid készítményekkel lehet kiküszöbölni.

kémia táska

Virágzás és nyugalmi időszak

A Robusta fajta kora tavasztól őszi fagyokig virágzik. A fennmaradó időben a növény nyugalmi állapotban marad, miközben nem szárad és nem hal meg. A meleg kezdetén az aktív növekedés folytatódik.

Reprodukciós módszerek

A szaporodással növelheti a bokrok számát az oldalon. Ehhez a legegyszerűbb módszer a bokrok megosztása és a dugványok vagy utódok földbe történő gyökerezése.

kihajt egy pohárban

A rózsa használata a táj kialakításában

A Rose Robusta egyszeri ültetésre vagy sövényre alkalmas. Ezt a változatosságot kombinálhatja a tájtervezésben a legtöbb örökzöld és virághagymával.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök