A Calgary nárcisz termesztésének leírása és árnyalata

A nárciszok már régen alkalmazkodtak a szélességi közeg éghajlatához, bár ők őshonos a Földközi-tengeren. A hagymás évelő növényeket udvarokba, utcákba, dacsákba ültetik. A különböző nárciszfajták közül Calgary az egyik legszebb virág. Az Amaryllis család képviselőinek frottír kalapjai olyan fényesek, mint a pünkösdi rózsa, csak kisebbek. A hagymás évelők tavasszal közepén bőséges virágzással élvezik.

A nárcisz Calgary leírása és jellemzői

A Calgary fajta jól érzi magát a napfényben, ahol barátságosan virágzik, nem veszíti el dekoratív megjelenését részleges árnyékban, gazdag színű, hosszú ideig fennmaradó. Egy nárcisz egy darabjára, amely akár 40 cm magas is lehet, 2 rügy képződik. A Corollas számos tejes zöldes sziromból áll. A sárga porzó ragyog, arany belsejében.

A 2 hétig tartó virágzás során a frottír nárcisz finom aromával tölti meg a virágágyást.

nárcisz nárcisz

Előnyök és hátrányok a fajta

A hagymás növény nem igényli minden őszi vagy tavaszi átültetést, egy helyen több mint 5 éve virágzik. A hosszú szár lehetővé teszi, hogy Calgary felhasználható kifinomult csokrok vágására és készítésére. Nárciszok fehér frottír sapkával kecses összetételűnek tűnnek, tűlevelű bokrokkal. A tejes virágok gyönyörűen kiemelkednek sötétzöld háttérrel.

A gyepen nárciszok látványosak, sűrűn és nagyszámban ültetve, harmonikusan kombinálva vörös tulipánokkal, kék jácintokkal, kék és lila íriszekkel.

Vonzza a tervezőket és a kertészeket a calgary fajta:

  • buja virágzás;
  • ellenáll a tavaszi fagyoknak;
  • vágáshoz és tereprendezéshez való felhasználás képessége.

A nárciszok nagyon szeretik a nedvességet. Homokos talajon a növényt még tavasszal is meg kell itatni. Calgary csak vegetatív módon szaporodik, lehetetlen fajtát vetőmagokkal tenyészteni.

A virág termesztésének finomságai

A nárciszok jól gyökerezik egy sima felületen, ahol a víz nem stagnál. Virágzik krókuszokkal és tulipánokkal, igénytelen az ápolásra, de hozzáértő ültetésre van szükség. A hagymákat virágboltokban értékesítik.

Javasoljuk, hogy vásárláskor legalább 50 mm méretű szilárd mintákat válasszon sérülés és rothadás nélkül.

nárcisz nárcisz

Mikor ültetni

A kalgari hagymákat legalább 8 ° C talajhőmérsékleten juttatják a talajba, és az nem csökkenhet egy hónapig. 20 nap alatt a növénynek van ideje beállítani magát és elindítani a gyökérnövényt.Mivel a nárcisz korán virágzik, ősszel gyakrabban ültetik őket, de ha a hagymákat több hónapig hűtőszekrényben tárolták, akkor ezt tavasszal lehet megtenni, és a rügyek áprilisban jelennek meg.

Palánták és ültetési helyek előkészítése

A dupla nárcisz termesztésének a területét jól meg kell világítani. A hagymás évelők szeretik a mályvát. Az alkáliföldöt dolomitliszttel hígítják, négyzetméterenként körülbelül egy pohár anyagot vesznek. Fahamu hozzáadódik a savas talajhoz azonos mennyiségben. A kimerült talajt szerves anyaggal vagy ásványi keverékekkel megtermékenyítik.

A Calgary fajta rossz elődei a jácint, krókusz, tulipán. Nárcisz ültetése ajánlott azon a helyen, ahol szaporodtak:

  • paradicsom;
  • padlizsán;
  • bab,
  • gabonafélék.

Az erős, izzadásgátló és hagymás hagymákat gombaölő oldatban kezeljük vagy kálium-permanganátban áztatjuk. Jobb nyáron vásárolni nárciszot, és nem közvetlenül a virágzás után.

nárcisz nárcisz

Leszállási technológia

Tavasszal az izzók számára szolgáló lyukakat 20 cm-enként legalább 15 mélyre ásnak, méretüktől függően. A homokot lyukba öntik a lyukba, majd behelyezik a nárciszot. A virág ültetése után a talajt három centiméter réteggel szalma, fűrészpor és széna borítja. A növények ültetése esetén a lyukak közötti távolság felére csökken.

A nárcisz tenyésztése érdekében a hagymákat óvatosan feltárják és augusztusban vagy szeptemberben választják szét. Ebben az időben Calgary gyökerezik a legjobban, mivel a növénynek virágzás után van ideje pihenni. A nárciszokat azonnal a hamu és ásványi keverékkel megtermékenyített lyukakba kell helyezni. Az őszi ültetés előtt nem szükséges a hagymákat hűteni.

Calgary gondozási tippek

Noha a nárcisz szerény évelő növényeknek számít, ha nem vigyáz rájuk, a virágok nem kedvelik a kegyelemmel, a frottír korkolák kisebbek lesznek.

nárcisz nárcisz

Öntözés és etetés

Száraz időben Calgary-nak öntözésre van szüksége, nyáron meg kell nedvesíteni a talajt, akkor a hagyma könnyen teleszik, mivel felhalmozódhat a hasznos komponensekből. Amikor a rügyek megjelennek, a nárciszokat olyan oldattal táplálják, amelyet 5 gramm 10 liter vízben való egyesítésével állítanak elő:

  • karbamid;
  • szuperfoszfát;
  • káliumsó.

Virágok virágzásakor megtermékenyítheti Calgary-t egy speciális komplextel vagy Agricola-val és nitroammofosz-nal. Ha darabolásra termesztik, a frottírfajtákat hajtások megjelenésekor és a fánk növekedése közben is táplálják.

Nedves időben a folyékony oldatokat granulátumokkal és porokkal helyettesítik. 1 négyzetméteren m használjon egy teáskanál műtrágyát és hamu.

fametszés

Amikor a nárcisz elhalványult, a leveleket a metszőollóval felére vágják, és ugyanazon a szinten próbálják meg ezt megtenni. Nem szükséges a tetejét lekötni, mivel a növény szellőztetése romlik, a nap sugarai egyenetlenül esnek rá.

Ha a hagymát ősszel feltárták, akkor ajánlott levágni a már megsárgult leveleket. A száraz szárokat és virágokat azonnal el kell távolítani. A felsők 5 cm-rel le vannak rövidítve a talaj felett, ha teljesen szárazak.

nárcisz nárcisz

Telelés

Az izzók általában tolerálják a fagyot, de Calgary ajánlott fűrészporral, száraz levelekkel borítani, még akkor is, ha a frottírfajta egy helyen több éve növekszik.

Betegségek és kártevők

A finom és finom virágok vonzzák a kullancsokat és a hagymás szárnyasokat, egy dísznövény szenved fonálférgekből. A kártevők kora tavasszal való megjelenésének megakadályozása érdekében a nárciszokat rovarirtóval permetezzük.

Calgaryt a fusarium, a vírusos mozaik, a gyökér és a szürke rothadás befolyásolja. A betegségek megelőzése érdekében a virágokat réz-szulfáttal kezelik.

nárcisz calgary gyökér rothadása

Tenyésztési módszerek

A Calgary fajtát csak vegetatív módon nevelték el. A nyár folyamán egy-két izzóból 2-4 fiatal példány alakul ki. Az ültetõanyagot megtisztítják a talajtól és a fedõlap maradványaitól, kiválogatják, kálium-permanganát oldatában 30 percig fertőtlenítik.A hagymákat elválasztják, szárítják, a törési pontokat hamuval kezelik. Az anyagot legfeljebb két hónapig hűvös kamrában tárolják, és a földbe ültetik, az izzó három méretének megfelelő mélységbe.

A nárciszok használata a tájtervezésben

A frottírfajtákat általában nem a nagy tömbökben helyezik el a helyszínen, hanem több virágból álló csoportokban ültetik. A növények elegánsnak néznek ki, mindkét oldalukon prímások és muskátlik, hóvirág és muscari veszik körül.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök