Nárciszok leírása és jellemzői Irene Copeland, ültetési terv és gondozás

A kertészek között a nárciszok méltán népszerűek, különösen az Irene Copeland. Ez a fajta nagyon dekoratív és gondozásában viszonylag szerény. Transzplantáció nélkül képes virágzni 3-5 évig.Ennek a csodálatos virágnak a személyes parcellán történő növekedéséhez meg kell ismerkednie az ültetési munka jellemzőivel, a fajta erősségeivel és gyengeségeivel.

A fajta leírása és jellemzői

Irene Copieland az Amaryllis család Terry csoportjának kiemelkedő képviselője. Ez egy évelő növény, fényűző dupla virággal, amelynek átmérője 8-10 centiméter, és csak 45 centiméter magasságban nő. A nárcisz fehér-citrom színű április utolsó napjaiban és május elején virágzik. A nehéz virágok miatt a törékeny takarmányok gyakran hajlamosak.

A nárcisz, Irene Copeland élénkzöld leveles tömegével is felhívja a figyelmet. A kétszínű növénynek gyengén kifejezett korona van, a szirmok elrendezése réteges. Az ilyen típusú nárcisz - eredeti szerkezetének köszönhetően - aktívan használatos a tájtervezésben.

Tenyésztés története

Ennek a többrétegű nárcisznak a származási országa Hollandia. Az évelő növénynek elegendő fagyállósága van (3-4 zóna), elég nyugodtan tél a talajban.A nárciszok termesztésének optimális éghajlata mérsékelt.

Növekvő

Az Irene Copeland nárcisz normál növekedéséhez és fejlődéséhez tudnia kell, hogy mikor ültesse a hagymát a földbe, milyen feltételek mellett biztosítsa őket. Ennek a finom és fényes virágnak a viszonylagos szerénytlensége ellenére bizonyos szabályokat be kell tartani, akkor a levelek és a virágok is gazdag színűek lesznek.

narcissus Irene

Kirakodási dátumok

A legjobb ültetési munkákat kora ősszel elvégezni - szeptemberben kezdve és októberben. A lényeg az, hogy legyen ideje a hideg időjárás megérkezése előtt, mielőtt a fagy kezdetének legalább 50–60 napnak lennie kell.

Ha valamilyen okból nem lehetett nárciszot nyílt terepbe ültetni ősszel, akkor ezt tavasszal megteheti.

Vannak néhány finomság - az izzítókat hidegen kell tartani 2-3 hétig. Erre a célra hűtőszekrény alkalmas, de nem fagyasztó, mivel alacsony hőmérsékleten a gumók elpusztulhatnak. Ha nem követi ezeket az intézkedéseket, akkor valószínűtlen, hogy olyan nárciszot lehet előállítani, amely ellenáll a káros környezeti tényezőknek.Ezen túlmenően a virágzásra nem lesz a legjobb hatás. Ajánlott ültetési munkákat április közepén végezni, miután a hótakaró eltűnt.

narcissus Irene

Fontos! Ha az ültetés működikHa a megadott idõszaknál késõbb hajt végre, a nárcisz észrevehetõen elmarad a fejlõdésbõl, és a virágzási szakasz csak a talajba ültetés utáni harmadik évben kezdõdik.

Talaj előkészítése

A nárcisz ültetési helyének kiválasztásakor az Irene Copelandnak inkább a napos réteket vagy a világos, részleges árnyékú területeket kell előnyben részesítenie. De nem érdemes azonosítani az évelő növényeket magas ültetvények, nagyszerkezetek, épületek közelében. A nárciszok ültetéséhez szükséges talajnak kellően termékenynek kell lennie, különben elveszíti életképességét, és nem örül a virágzásnak.

A területet védeni kell a huzatotól. A könnyű homokos talaj nem alkalmas a nárciszokra, mivel ezek egyáltalán nem tartják meg a hőt, és a hagymák gyakran fagynak ki. A talaj savasságának semlegesnek vagy enyhén savasnak kell lennie. Az ideális megoldás egy jó levegő- és vízáteresztő képességű talaj. Az előkészítő munkát nyáron kell elvégezni: a talajt feltárják és komposzt, humusz, trágyával megtermékenyítik.

sok szín

Ültetési anyag kiválasztása és tárolása

A hagymákat gondosan meg kell vizsgálni, hogy vannak-e károsodás jelei, a betegség nyomai. Szellőztetett, hűvös helyiségben tárolják, ahol a levegő hőmérséklete +17 fok.

Kirakodási rendszer

Elegendő az ültetési anyagot a talajba 10-20 centiméterrel elmélyíteni. Annak érdekében, hogy a virágágy nem sűrűsödjön, 5-15 centiméter távolságot kell tartania a növények között. Minden az izzók méretétől függ. Az ültetési algoritmus a következő műveleteket tartalmazza:

  1. Az előkészített területen formáljon 10-20 centiméter mélységű fészket.
  2. Adjunk hozzá egy maroknyi homokot és 2 evőkanál fahamu.
  3. Nedvesítse meg a földet.
  4. Helyezze el a hagymákat.
  5. Megszórjuk termékeny talajjal, de hagyjuk nyitva a tetejét.
  6. Takarja be a telepítést dióhéjban, vágja le a füvet.

A talajrétegnek köszönhetően kizárható a nedvesség gyors elpárolgása, a gyomok megjelenése. Ezenkívül ez a technika lehetővé teszi, hogy minden öntözés után ne lazítsa meg a talajt.

ültetés nárcisz

Ápolási szabályok

A nárciszok, noha úgy tűnik, hogy nem igényelnek évelő növényeket, továbbra is ápolásra szorulnak.

Lazítás és gyomlálás

A gyökerek oxigénhiányának elkerülése érdekében az öntözés után lazítsa meg a talajt. De ha van egy réteg talajtakaró, akkor ez jelentősen megkönnyíti a finom virágok gondozását. Javasoljuk azt is, hogy rendszeresen gyomlálja a telepítéseket, hogy a gyomok ne takarják el őket.

Locsolás

A nárciszok számára rombolónak bizonyul, mind a megnövekedett talajnedvesség, mind pedig az alacsony nedvességtartalom szempontjából. A földnek nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, különben a nárcisz fáj és el szárad. Az öntözési tevékenységeket rendszeresen kell elvégezni, az 1 négyzetméter talajra akár 20 liter vizet is elkölteni.

nárciszok öntözése

Védelem a kártevők és betegségek ellen

A mezőgazdasági technológia súlyos megsértése esetén a nárciszokat gombás fertőzések sújtják. Leggyakrabban fusarium, szürke rothadás, penicilus rothadás. Az ilyen betegségek megjelenésének megakadályozása érdekében a hagymákat az ültetés előtt 30 percig Maxim oldatában kell tartani. Amint látható a hajtások, kezeljük őket 1,5% Bordeaux keverékkel.

Ha a nárciszokat vírusos betegségek, különösen sárga és fehér csík, mozaikvírus, gyűrűs foltok befolyásolták, akkor nem számíthat a sikeres kezelésre. Itt csak az egészséges anyagot kell kiválasztani, amelyet az ültetés előtt fertőtlenítettek.

Nem ajánlott kis minták használata, ezek gyorsabban vannak kitéve a betegségnek.

narcissus Irene

A nárcisz vírusos betegségektől való védelme érdekében el kell pusztítani a káros rovarokat: bogarak, kullancsok, whitefly, kabóca, fonálférgek. A betegség időben történő azonosítása és a beteg bokor megsemmisítése megakadályozza a betegség terjedését. Egy olyan gyógyszer, mint a Fufanon (2%) hatékonyan hat a nárcisz légy ellen. A nárciszok fonálférgei ellen azonban jobb a Nemaphos, Carbation.

A kezdő szakaszban a Fitoverm-et 20 milligramm mennyiségben 10 liter vízre alkalmazzák.

Felső öltözködés

Az ásványi komplextel történő első táplálást hajtások megjelenése után végzik, ahol 1 négyzetméterenként 30 gramm gyógyszert fogyasztanak. A második eljárást a rügyképződés szakaszában (május végén) hajtják végre, 1 négyzetméterenként 20 gramm terméket használnak. A virágzási fázis végén a nárciszokat 1: 2 arányban dúsítják hamuzsír és foszfor-műtrágyák összetételével. 1 négyzetméterenként vegyen be 50-60 gramm keveréket. Etetés után a talajt megnedvesítjük és meglazítjuk.

gyönyörű nárcisz

Reprodukció

A nárciszokat hagymával tenyésztik, gyermekeket - vegetatív módon. Ha magvakat használ, akkor a termesztett növényeknek nem lesznek az anyanövényre jellemző fajtajellemzők.

Alkalmazás tájrendezésben

Az évelő növényeket virágdíszek készítésére és a kert különálló díszítésére használják. Az előtérben lévő nárcisz látványos. A növényeket sorokban vagy fényes napfényként ültetheti. Nagyon jó, ha ezeket az egyedi virágokat - nárciszokat - sziklakert díszítésére használja.

Vélemények

Marina, 54 éves, Voronezh

Megkaptam Irene Copeland nárciszokat a virágoskertjéhez. Tőlük származó benyomások többnyire pozitívak, szerények és nagyon szépségesek.

Valentina, 45 éves, Moszkva

Ennek az évelőnek valóban reprezentatív megjelenése van. Nem válogatós a növekedési körülmények miatt, ami különösen boldoggá tett.

Konstantin, 35 éves, Saratov

Tavaly megkezdtem a nárciszok és Irene Copeland ültetését a virágágyásomba. A növények jól szaporodnak részleges árnyékban, nagy virágaikkal és kellemes illattal rendelkeznek. Elégedett voltam.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök