Ültetés és nappali liliomok gondozása a szabadban, növekedés és téli felkészülés

A nyílt terepen ültetett és a nappali liliomok gondozása számos tulajdonsággal bír. Ez az évelő növény régóta ismert az emberek számára. Manapság a tájtervezésben aktívan használják virágágyások és mixborderek díszítésére. Annak érdekében, hogy a növény fényesen és bőségesen virágzzon, és normálisan fejlődjön, ajánlott a megfelelő gondozás. A virágnak időszerű öntözésre, etetésre, metszésre van szüksége. A növény téli előkészítése szintén fontos.

A kultúra jellemzői és leírása

A Daylily vastag és húsos, véletlenszerű gyökerei vannak. Megvédik a növényeket az aszálytól. A bazál levelek széles vonalúak. Lehetnek egyenesek vagy ívesek. A virágok leggyakrabban tölcsér alakúak. Külsőleg különböznek egymástól, és sárga, barna-piros, narancs színűek. A virágzat több virágot tartalmaz. Legfeljebb 3 virág virágzhat egyszerre. Ebben az esetben a virágzás 20 napig tart.

A bokoron egy vagy több levélcsont lehet. Hosszúak. A fajtától függően a virágszár eléri a 0,3–1 métert. A virágzás után gyümölcsök alakulnak ki. Háromszögletű dobozok, magukkal töltve.

A tereprendezés használatának előnyei

A Daylily-t gyakran használják a tájtervezésben. Ehhez vadon terményeket és hibrid fajtákat használnak. A virágot egyedül lehet ültetni, vagy a kompozíció részévé lehet tenni. A növény jól megy más virágokkal - tulipánokkal, dáliákkal, delphiniumokkal. Kombinálható krókuszokkal, íriszekkel és jácintokkal. A kultúra jól megy a tűlevelűekkel, gabonafélékkel, lombos bokrokkal. A kis bokrok jól kiegészítik az alpesi csúszdákat és a virágoskerteket.

A magas fajták felhasználhatók sövények és járdák létrehozásához. A virág jól növekszik a tavak, tavak, patakok közelében. Az illatos növények a rekreációs helyek közelében helyezkedhetnek el. A napi liliom helyének kiválasztásakor ajánlott ügyelni arra, hogy az ne olvadjon össze az épületekkel.

A világos vagy sötét virággal rendelkező növények jól megvilágított területeken is jól működnek. Ennek köszönhetően a szirmok gazdag színűek lesznek. A könnyű fajták árnyékos helyeken jól növekednek. A virágzás után a levelek kiszáradnak és elveszítik dekoratív tulajdonságaikat. Ezt a tulajdonságot mindenképpen figyelembe kell venni egy virágágyás létrehozásakor.

narancssárga virágok

A termesztés alapvető követelményei

Annak érdekében, hogy a növény normálisan fejlődjön és csodálatosan virágzzon, ajánlott, hogy optimális feltételeket biztosítson.

A hely megvilágítása

A növény nem igényes az ültetési körülményekre. Megengedett az árnyékban vagy a részleges árnyékban ültetni. A fényes virágzást azonban csak napos helyen lehet elérni. Ha egy bokrot árnyas környezetben ültet, akkor színe sápadt lesz. Ebben az esetben a liliom későn virágzik és korán elhalványul.

Hőmérsékleti rendszer

A növény vetési idénye elég korán kezdődik. Ez azonnal megtörténik, amikor a hó megolvad és a fagy végén van, amikor az éjszakai hőmérséklet legalább 0 fok. A nappali liliomok általában április közepén kezdenek felébredni.

Ősszel a hőmérsékleti paraméterek éjszaka kevesebb mint -3 fok lehetnek. Ilyen körülmények között a virág levelei elkezdenek száradni. Az őszi fagyok korai megjelenésekor a lombozat marjlik, és nincs idejük sárgássá válni.

Hideg nyáron a liliom virágzása jelentősen megzavart. Ebben az esetben a rügyek kicsivé válnak és nem nyílnak teljesen ki. Néha egyáltalán nem virágzik, hanem szárad és morzsolódik. Erős nyári meleg mellett a tavirózsa virágzási ideje jelentősen csökken. A ragyogó nap ég a bokrok lombozatát.

narancssárga virágok

páratartalom

A kultúrát nagyon nedvességbarátnak tekintik. A buja virágzás és a növény normális fejlődése érdekében ajánlott időben öntözni. Ez különösen fontos száraz időben.

Szükséges talajösszetétel

A növényt a talaj összetétele szempontjából igénytelennek tekintik. Bármely kerti talajban növekszik. Lehetséges azonban a legszélesebb virágzás, ha növényeket könnyű és termékeny talajban termesztenek. Ha a talaj a helyszínen nem ideális, akkor javítható. Tehát javasolt komposzt és homok hozzáadása az agyag talajhoz. A homokos talajt össze kell keverni agyaggal. Javasoljuk, hogy a szén-podzolos talajt komposzttal hígítsák.

Legjobb és legrosszabb szomszédok

A dayliliesok alkalmasak egy- és csoportos ültetésekre. Különböző cserjékkel kombinálhatók - például viburnummal vagy panicle hortenziaval. A díszítő gabonafélék, a pontozott kesztyű, a cickafark és a fizostegia tökéletes kiegészítők. A tapasztalt termelők nem javasolják a virág magas fákkal történő kombinálását, mivel ez versenyhez és a növény elnyomásához vezet.

narancssárga virágok

Hogyan ültessünk egy virágot szabadban

Annak érdekében, hogy a kultúra gyorsan növekedjen és örüljön a buja virágzásnak, érdemes figyelni az ültetési munkákra.

Döntés a leszállási helyről

A Daylily legjobban napos, jól megvilágított helyen nő. Kivétel a sötét virágzatú fajták. Erős napfény hatására gyorsan elhalványulnak. Az ilyen növényeket ajánlott részleges árnyékban helyezni.

Kiváló minőségű ültetési anyag kiválasztása

A növénytermesztés sikere érdekében javasolt figyelni a csemete választására. Erősnek és magas színvonalúnak kell lennie. A növényen nem lehetnek sérült területek vagy romlás jelei. Az ültetés előtt ajánlatos alaposan megvizsgálni a kultúrát. Ha szükséges, érdemes megragadni az elhalt gyökereket. Akkor javasoljuk, hogy a nappali liliom gyökereit áztassa egy növekedés stimulátorban.

narancssárga virágok

Ajánlott vetési dátumok

Megengedett a növények különböző időpontokban történő ültetése - tavasztól őszig. A konkrét dátumokat a régió éghajlati jellemzőinek figyelembevételével kell kiválasztani. A tél korai megkezdésével az őszi ültetés során a liliom nem fog gyökerezni, ami halálát vonja maga után. Az új tenyésztési körülményekhez való alkalmazkodás 1 hónapig tart.

A középső sávban a tapasztalt virágkereskedők májusban vagy augusztusban egy növény ültetését javasolják. A bokor megosztását és a kultúra átültetését tavasszal vagy nyár végén is el kell végezni.

Lépésről lépésre algoritmus

Ajánlott napfényes növényeket talajban ültetni hűvös időben. Ebben az esetben érdemes a következő műveletsort követni:

  1. Ásni egy ültetési lyukat. Olyan méretűnek kell lennie, hogy illeszkedjen a virág összes gyökeréhez, és hagyjon kevés helyet az oldalán. A lyuk mélysége átlagosan 30 centiméter, átmérője pedig 40 centiméter.
  2. Építs egy kis dombot a depresszió közepén. Érdemes rá helyezni a virág gyökérzetét. Ebben az esetben javasolt az összes gyökér óvatos kiegyenesítése. Ezeket oldalra és lefelé kell irányítani kis szögben.
  3. Határozza meg a helyes elmélyítési szintet. Ebben az esetben a kimenetek alján lévő világos zöld csíkra kell összpontosítania. A bokor elhelyezése után javasoljuk, hogy meghintje földdel.
  4. A bokrot bőségesen meleg vízzel öntözze. Tilos a lombozatra jutni.

daylilies virágok ültetés

A tenyészet gyökérnyakát nem szabad 2-3 centiméternél eltemetni. Azt is javasoljuk, hogy ne maradjon csupasz gyökerek a felszínen.

Az ültetés után ajánlott a virágágyás közepén a talajt talajtakaró réteggel borítani, amely segít megtartani a nedvességet.

Hogyan vigyázzon a virágra a kertben

Ez a növény szerény. A buja virágzás elérése érdekében azonban ajánlott, hogy gondoskodjon róla.

Öntözés és etetés

A napkeltek az aszálytűrők. Fejlett gyökérzettel rendelkeznek és képesek felhalmozni a nedvességet. Az öntözés szükségessége a növekedési idénytől függ. Különösen fontos a talaj hidratálása a virágzás során. Majdnem 2 hónapig tart. Ugyanakkor érdemes bőségesen öntözni a bokrot, hogy 30–40 centiméterre megnedvesítse a talajt.

Az ültetés után a növényt hetente egyszer ajánlatos itatni. Ebben az esetben megengedett a víz öntsük a gyökérzetre, vagy használjuk az öntözési módszert. A víz bejutása a virágszirmokra foltokhoz vezethet, amelyek negatívan befolyásolják a dekorációs tulajdonságokat.

daylilies virágok öntözés

A kultúra teljes fejlődéséhez ajánlott időben táplálni. Ezenkívül a műtrágyák összetétele és mennyisége függ az évszak tényezőjétől és a növény életkorától. Az érett cserjéknek nagy szükség van tápanyagokra. A termesztési időszak elején ajánlott a bokrokat nitrogénnel takarmányozni. Ez az anyag biztosítja a levelek gyors növekedését. Ezt követően a tenyésztést foszforral és káliummal megtermékenyíteni kell.

A talaj meglazítása

Ajánlatos minden öntözés után meglazítani a talajt. Hozzájárul a gyökérzet telítettségéhez oxigénnel és tápanyagokkal. A lazítás során feltétlenül meg kell szabadulnia a gyomoktól.

Növény metszése

Ajánlott a nappali tagozást periodikusan vágni. Ennek az eljárásnak van bizonyos tulajdonságai, figyelembe véve az évszak tényezőjét.

narancssárga virágok

A metszés szükségessége

Az időben történő metszés elősegíti a bokor buja életét és növeli dekoratív tulajdonságait. Ajánlott az eljárást a teljes növekedési időszakban elvégezni - a tavasz érkezésével és a virágzás után.

Mikor a legjobb: tavasszal vagy ősszel

Ajánlott a liliom a szezon során többször is metszeni. A bokor továbbfejlesztése és megjelenése ettől függ. Az eljárást tavasszal és ősszel kell elvégezni. Sőt, minden burkolatnak van bizonyos tulajdonságai.

A napi liliomok metszésének vázlata és módszerei

A tavaszi metszés nagyon fontos a virág normál fejlődéséhez. Ez az eljárás előkészíti a bokort a virágzáshoz és segít felébreszkedni a téli alvásig. Ebben a szakaszban ajánlott levágni a felesleges leveleket és növényi darabokat. Feltétlenül távolítsa el a virág kiszáradt vagy kiszáradt részeit.Ellenkező esetben a kultúra egészséges fragmentumait érinti. A hideg időjárás kezdetén ismét érdemes alaposan megvizsgálni a bokrot, hogy elszáradt-e lombozat. Ha lehetséges, javasoljuk, hogy azonnal vágja le.

narancssárga virágok

Mikor kell átültetni a nappali liliomokat

Nincs konkrét feltételek a nappali liliom új helyre történő átültetésére. A növény a mozgást általában egy másik területre továbbítja. A virágtermelők ezt a műveletet leggyakrabban tavasszal vagy nyár végén végzik el. Vannak azonban más lehetőségek is.

Tavasszal

A tavaszi tavaszi átültetéshez ajánlott várni, amíg a talaj teljesen felmelegszik. Ez általában április közepén vagy május közepén történik - minden a régió éghajlatától függ. Az eljáráshoz ajánlott a tavirózsa a földből egy darabka ásni. Ezt a lehető legpontosabban kell elvégezni, hogy ne sértse meg a növény gyökereit. Ezután a tenyészetet vízzel való edénybe vagy patak alá kell helyezni. Ez segít megszabadulni a fölösleges talajtól és gondosan megvizsgálja a gyökereket. Ha szükséges, javasoljuk, hogy vágja őket 15-20 centiméterre.

Ha szükség van a kultúra szaporítására, a bokrot töredékekre osztják. Ezután műtrágyát kell hozzáadni az előkészített mélyedéshez, és bokrot vagy vágást kell beletenni. Ezután öntsön bőségesen és meghintje földdel. Ezután a bokrot tömöríteni és újra meg kell itatni. Ez elősegíti a gyökér között csapdába eső levegő eltávolítását. Tavasszal este szükséges a növény újratelepítése.

narancssárga virágok

A tavasszal átültetett, nagy gyökérréssel rendelkező növények csodálatosan virágzik ugyanabban az évben. A kis gyökerekkel rendelkező Delenki rügyei csak a következő szezonban alakulnak ki.

Nyár

Szükség esetén a bokor új helyre ültethető augusztusban. Ebben az esetben a gyökereket lehetőleg óvatosan kell kezelni. Nem szabad felvágni vagy megosztani. Ebben az esetben megengedett a rothadt területek eltávolítása és a hamuk meghintése. Az új helyre áthelyezett növények szisztematikus öntözése ajánlott. A talaj rendszeres lazítása és a gyomok eltávolítása szintén fontos. Nyáron a kultúrát csak este szabad átvinni egy új helyre.

Ősszel

Az őszi átültetés ajánlott a fagy és a hideg idő előtt. A régió éghajlatától függően szeptemberben vagy októberben tartják. Az őszi átültetés során fontos biztosítani, hogy a bokornak elegendő ideje legyen alkalmazkodni az új feltételekhez a fagy érkezése előtt. Inkább végezze el ezt az eljárást nappali órákban.

narancssárga virágok

A téli kultúra téli előkészítésének jellemzői a régiókban

A növény téli előkészítéséhez figyelembe kell venni a régió éghajlati jellemzőit. A kultúra változatossága nem kis jelentőséggel bír.

Az Urálban és Szibériában

Mérsékelt éghajlaton a napvilágot nehéz túlélni a tél. Még ha a növényt is kiválóan befedi, akkor -35 fok alatti hosszabb fagyok esetén meghalhat. Ezért a tapasztalt virágtermesztők azt tanácsolják, hogy a tavirózsakat óvatosan vegyék ki egy csomó talajjal, és egész télen száraz pincében vagy alagsorban tartsd őket.

Ezenkívül megengedett a virágok rizómainak óvatos kiásása és a pincében lévő hordozóba vagy homokba helyezés. Ebben az esetben fontos a kultúra állapotának szisztematikus ellenőrzése. A rajta nem lehetnek szárazság vagy bomlásterületek. Tavasszal a tavirózsa nyílt talajon ültetik.

narancssárga virágok

A Volga régióban

Annak érdekében, hogy a növény elkészüljön az idei télre, tőzeggel, kéreggel és fenyő ágakkal kell borítani. Ebben az esetben a talajtakaró réteg vastagságának legalább 10-15 centiméternek kell lennie. Télen ajánlott ellenőrizni a telepítések állapotát. Ha szükséges, érdemes hó hozzáadása, hogy megvédje a termést a fagytól.

A középső sávban

A moszkvai régióban a növényt télen is fel kell készülni. A legjobb, ha a növényt talajtakaróval vagy nem szőtt anyagokkal takarja le. Bizonyos esetekben a növény menedék nélkül képes ellenállni a télnek.A tapasztalt termelők azonban nem tanácsolják kockáztatni, különösen akkor, ha déli hibrid fajtákat termesztenek, amelyek nem használják a hosszú fagyokat.

Reprodukciós technika

A napfényeket vegetatív módon vagy vetőmaggal lehet szaporítani. Mindegyik lehetőségnek van bizonyos tulajdonságai.

sok szín

A bokor megosztása

Ez a nemesítési módszer a leggyakoribb. Ez lehetővé teszi az anyakultúra minden fajtajellemzőjének megőrzését. Ebben az esetben megengedett a virág leválasztására különféle módszerek használata - a növénynek a talajból történő ásásával vagy a földről való eltávolításával.

Az első esetben ajánlott a bokrot a talajból ásni a gyökérrel együtt. Ezután öblítse ki a rizómot vízzel. Ez elősegíti a kártevők eltávolítását és megkönnyíti a bokor elosztását. Ezt követően el kell távolítani a lapátot és a lombozatot. Ebben az esetben el kell hagynia a 10–15 cm vastag hajtásokat.

Ajánlott a régi bokrokat szárítani és darabokra darabolni. Mindegyiknek rendelkeznie kell a gyökérgallér egy részével és rügyével. A szebb növényzet kialakulásának elérése érdekében a parcellákon 3-5 hajtást kell hagyni.

A bokrok erős túlnövekedése esetén meglehetősen nehéz lehet őket elválasztani. Ilyen növényekben a fiatal gyökerek szélein nőnek. Ezek a töredékek közvetlenül az elválasztás után gyökerezik. A napi liliom központi részéből származó Delenk növekedéséhez időbe telik. Ezért először egy ideiglenes ágyra kell ültetni, és 1-2 év után egy állandó helyre kell ültetni.

A fiatal rozetta nyár végén elválasztható a laza bokroktól. Ehhez nincs szükség a fő növény feltárására. Az eljáráshoz megfelelőek a 2-3 éves bokrok, amelyeknek saját gyökere van.

narancssárga virágok

Ásás nélkül megengedett a nem nagyon növekvő liliomok osztása. Ehhez vágja le a bokrot egy éles lapáttal, vágja le az aljáról és húzza ki a dugványokat a talajból. Javasoljuk, hogy a sérült fragmentumokat a hamuval megpermetezzék.

Szára dugványok

Néhány fajta, amely augusztusban virágzik, 1-3 új bokrot képez a csemegekocsi tengelyeiben. Ahogy nőnek, új levelek és gyökérgumók jelennek meg rajtuk. Miután a lapát megszáradt, a rozetta gondosan elválasztható a fő növénytől. Ezenkívül megengedett a dugványok vágása 3-5 cm vastag szárdarabokkal.

Javasoljuk, hogy a rozetta leveleit egyharmadával lerövidítse, majd tápláló talajba ültesse gyökeresedés céljából. A növényeket szisztematikusan kell permetezni és árnyékolni.

Magok

Ezt a nemesítési módszert főleg a tenyésztők használják. Segít új növényfajták kifejlesztésében. Nem szabad elfelejteni, hogy a narancssárga magvak hosszú ideig nem tárolhatók. Ajánlatos őket közvetlenül a tél elõtt ültetni vagy tavasszal letenni. Az ültetési anyag hideg rétegződést igényel, és téli vetéssel ez az eljárás a talajban természetes módon zajlik.

Liliom vetőmag

Ha tavaszi ültetést terveznek, akkor a magvakat először egy hónapig alacsony hőmérsékleten kell tartani. Ebben az esetben az optimális paraméterek + 2-3 fok. A tavasz érkezésével a vetőmagokat 2-3 centiméterrel a talajba ültetik. Az ilyen növények csak 2-3 év után képesek virágzni.

Gyakori hibák a növény gondozásakor

A növénytermesztés során a kezdő virágkereskedők sok hibát követnek el:

  1. Sértse az ültetés ütemezését. Ha a kultúrának nem volt ideje a gyökérzetbe tél előtt, fennáll a fagyos halál veszélye. A túl korai tavaszi ültetésnél a gyengült bokroknak nincs idejük gyógyulni a virágzás előtt, és különféle fertőzéseket szenvedhetnek.
  2. A talaj vágása túl alacsony. Ajánlott a kender legalább 10 centiméter méretű hagyása.
  3. Nem veszik figyelembe a levél időben történő betakarítását. Célszerű, hogy természetes módon szárítsák meg. Ez biztosítja a gyökérzet számára a maximális tápanyagmennyiséget.
  4. A bokrok túl korán vannak szigetelve a tél számára. Meleg időben a növény kiszáradhat.
  5. Az ültetéshez nitrogén műtrágyákat használnak. Ez provokálja az extra levelek növekedését.

A Daylily egy gyönyörű dekorációs kultúra, amelyet gyakran használnak a tájépítészetben. Annak érdekében, hogy a növény normálisan fejlődjön és csodálatosan virágzzon, ajánlott a megfelelő gondozás. Ugyanakkor érdemes időben öntözni a bokrokat, hozzáadni tápanyagokat és szilva. Annak érdekében, hogy a növény a tél normálisan túlélje, ajánlott melegíteni. Ezenkívül a menhely módszer a régió éghajlati jellemzőitől függ.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök