A Clematis ültetésének és gondozásának szabályai az Urálban, a fajták kiválasztása és a termesztés

A Clematis ültetése és gondozása az Urálban bizonyos ismereteket igényel a virágtermelőktől. A buja virágzás és a jó termésfejlesztés eléréséhez a megfelelő fajtát kell választania. A telepítési szabályok betartása nem kis jelentőségű. Ezenkívül a kultúrát gondosan gondozni kell. Időszerű öntözés, metszés, megtermékenyítés.

A régió éghajlati jellemzői

Az Urálokat meglehetősen durva éghajlat jellemzi. Ebben a régióban a csapadék egyenetlen eloszlása, a hideg tél és a tavaszi és őszi időjárási viszonyok instabilitása tapasztalható. A Clematis termesztésének sikere érdekében felelősségteljesen kell viselkednie a fajta kiválasztásában.

Télálló fajok

A téliálló növényeknek több kategóriája van, amelyek mindegyike rendelkezik bizonyos jellemzőkkel.

Viticella csoport

Ezeket a szőlőket megkülönböztetik bozontos alakja. A növényt 3,5 méteres hajtások jellemzik. Komplex levelek és gyönyörű, 12 cm átmérőjű virágok jelennek meg rajtuk. Általában vörös, lila, rózsaszín árnyalatúak.

Jacquemann hibridek

Ez a növénykategória nagyvirágúak, bokros formájú. A hajtások hossza eléri a 4 métert. Különlegessé teszik a gyönyörű, tollas levelek. E csoportot fejlett gyökerek is jellemzik.

A virágok átmérője eléri a 20 centimétert. Elsősorban lila színűek.

Jacquemann hibridek

Integrifolia csoport

Ezek egészlevelű növények, amelyek bokrok 2,5 méterig terjednek. A virágok átmérője eléri a 12 centimétert. Külsőleg hasonlítanak a harangokra. Rügyek jelennek meg az év ágain. Ezért a fagy érkezésekor a teljes metszést elvégzik.

Flamula Group

Ez a kategória magában foglalja a japán válogatás kultúráit. Krémfehér, csillag alakú virágokkal rendelkeznek. A Liana elérheti a 3 métert, és -34 fokig képes ellenállni a fagyoknak. Nem ajánlott a növényeket télen vágni - elég az ágak lefedése.

Népszerű fajták

Manapság sokféle Clematis fajta termeszthető az Urálban. Ez lehetővé teszi, hogy minden termelő kiválaszthassa az optimális megoldást.

lila virág

Kis hableány

Ez egy nagy virágú növény. Ezt rózsaszínű virágzat jellemzi.

Caen

Japán fajta, piros dupla virággal.

Kakio

A Clematisban gazdag rózsaszín virágok vannak, lila csíkokkal.

Daniel Deronda

A növényt lila virágzat jellemzi.

Daniel Deronda

Alba Plena

A kultúra szokatlan világos zöld virágokkal rendelkezik, amelyek fehérekké válnak a napfényben.

Rouge bíboros

A Clematist nagy sötét lila virágzat jellemzi.

Cigánykirálynő

A növénynek nagy, mély lila színű virága van.

Bella

A kultúrát a közepes méretű virágzat jellemzi. Alakjai csillag alakúak és sárga árnyalatúak.

Lila csillag

A kultúrát buja virágzás és nagy lila virágzat jellemzi.

virág csillag

Duran

A fajta virága 4 fényes lila színű szirommal rendelkezik.

Ville de Lyon

A növényt nagy sötétvörös virágok jellemzik.

Danuta

A kultúra finom rózsaszín virágokkal rendelkezik.

Kis fene

A fajta virága fehér szirmokkal és finom lila szegéllyel rendelkezik.

Mazury

A kultúrát kényes kék árnyalatú kettős virágzat jellemzi.

frottír virágzat

Royal Velour

A virág vörös-lila szirmokkal rendelkezik. A középső részben krémes árnyalat látható.

Kék angyal

A növényt finom lila virágzat jellemzi.

Comtes de Bouchot

Ennek a fajta Clematisnak finom rózsaszín virága van.

Kozmikus dallam

A növényt cseresznye-lila virágok jellemzik.

Kék láng

A kultúra meglehetősen gazdag lila virágzatú.

kék láng

Holdfény

Ezt a fajtát a finom levendula árnyalat jellemzi.

Alyonushka

A növény mély rózsaszínű virágokkal rendelkezik.

Hakura

A japán válogatás e növényét fehér-lila virágok jellemzik.

Édes ősz

Ez a növény ősszel virágzik, és fehér, illatos rügyekkel borított.

Terniflora

Ezt a hegymászó kultúrát a gyors növekedés és sok fehér virág jellemzi.

fehér terniflora

Leszállás nyílt terepen

Az Uráliában termény termesztése érdekében szigorúan be kell tartani az ültetésre vonatkozó szabályokat. Ehhez érdemes kiválasztani a megfelelő helyet és a talaj összetételét.

Időzítés

A Liana-t nyílt talajba kell ültetni ősszel vagy tavasszal. Ha a palántát késő ősszel vásárolták, akkor azt javasoljuk, hogy tavasszal ástassa be és meleg idővel beültesse. Ha a hajtást nyáron vásárolták, és gyökerei zárt tartályban vannak, az ültetési munkákat ősszel lehet elvégezni.

Ülés kiválasztása

Az Urálban egy növény ültetésekor gondosan mérlegelnie kell a hely választását. A kultúra fél a huzatotól és a hideg szelektől. A telek kiválasztásakor érdemes a száraz terepet előnyben részesíteni stagnáló víz nélkül.

Ha magas a talajvíz előfordulása, akkor legalább 20 centiméter magasságú vízelvezetésre van szükség. Ehhez törött téglát vagy zúzott kőket használnak. Clematis szereti a megvilágított területeket. Ezért egy napsütéses helyre ültetik, amelyet megbízhatóan véd a szél.

növény ültetése

Ültetési anyag kiválasztása és tárolása

A palánták kiválasztásakor érdemes megvizsgálni a gyökérzet és a talaj állapotát. A növénynek semmilyen mechanikai sérülése vagy fertőző betegség nyoma nem lehet. Ha a tenyészeten nem gyógyító seb van, akkor gyaníthatjuk, hogy a gombafertőzés is előfordulhat. Sokkal jobb megtagadni egy ilyen vásárlást.

A palánták rizómáit gondosan meg kell vizsgálni. A központi gyökereket apró gyökerekkel kell borítani, nem szabad kiszáradni. Nem lehetnek rothadás, penészesek és mechanikai sérülések.

Ha a fő gyökér nem tartalmaz oldalirányú ágakat, akkor egy ilyen növény nem fog gyökérkedni. Ha ez megtörténik, a kultúra folyamatosan beteg lesz.

ültetési anyag

Kirakodási rendszer

Az ültetéshez a növényt a lyuk közepére kell helyezni. Ezt egy vízelvezető dombon hajtják végre.Ezután ajánlott a gyökereket óvatosan eloszlatni és előkészített földre meghintni. A növény ültetése után érdemes kissé tömöríteni a talajt a törzs közeli zónában, és rögzíteni a tartóhoz.

Minél nagyobb a csemete, annál mélyebb legyen a lyuk. Az ültetés után a tenyészetet ajánlott meleg vízzel öntözni. A Clematis gyökérzetének rothadással történő károsodásának elkerülése érdekében a tenyészetet először szobahőmérsékleten vízzel öntözzük.

Gondoskodás

A növény teljes fejlődésének biztosítása érdekében a növényt gondosan gondozni kell. Ehhez érdemes számos tevékenységet elvégezni.

virág fejlődés

Locsolás

A Clematis teljes kifejlődéséhez megfelelő öntözés szükséges. Ha ezt az eljárást helytelenül hajtják végre, fennáll a bokor halálának veszélye. A kultúra nem szereti a gyakori és sekély öntözést.

Különösen veszélyes, ha a folyadék bejut a bokor középső részébe. Ez károsítja a növény gyökérgallérját rothadással. Ezenkívül a nedvesség nem jut be a talaj szerkezetébe, ahol a bokor gyökerei vannak.

A Clematis gyökérzetét meglehetősen hatalmasnak tekintik. Mélyen helyezkedik el, ezért a kultúra magas színvonalú öntözést igényel. Egyszer egy felnőtt növénynek legalább 3 vödör vizet kell kapnia.

Érdemes a tenyésztést négy napos időközönként öntözni. Ebben az esetben a víznek nem szabad elterjednie, hanem bele kell esnie a mélységbe. Ehhez készítsen egy kerek lyukat a növény körül, 40 cm-re a törzstől.

virág öntözése

Felső öltözködés

A növény hosszú távú virágzása nagy mennyiségű műtrágyát igényel. Ezenkívül a kultúra erőt igényel a hajtások évenkénti megújításához. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fedőkötés ajánlott gyakran, de kis mennyiségben. Nagy mennyiségű műtrágya egyszeri bevezetése a gyökérzet kémiai égési sérüléseihez vezet.

A klematisz tenyésztésekor javasolt a szerves anyag és az ásványi műtrágyák váltakozása. A bokrot a szezon során legalább négyszer kell etetni. A műtrágyák használata előtt a tenyészetet jól öntözik. Ez segít elkerülni a kémiai égési sérüléseket.

A téli előkészítés előtt érdemes csontliszt hozzáadása. 1 négyzetméterre 200 gramm anyag szükséges. Az aktív növekedési időszakban a növénynek nitrogént kell használnia. Ennek az anyagnak a hiányában a virágok és a levelek túl kicsik és sárgássá válnak.

A növénynek karbamidot, nitroammofoszkát vagy ammónium-nitrátot kell használni. Kálium-nitrát adható tavasszal. Meleg időben mésztejet használnak, amely segít elkerülni a talaj savasodását.

felső öltözködés

fametszés

A növényt levágni kell. Ez segít elkerülni a perselyek túlzott megvastagodását és megújulást. A metszés a virágzást is bujabbá teszi. Nyáron a másodlagos hajtásokat levágják a kultúráról. Ez aktiválja az új ágak megjelenését és meghosszabbítja a virágzást.

Az ültetés után szinte minden növényfajta erősen felfelé húzódik. Ezért javasolt a fő szár levágása, csak néhány erős rügy maradt. Ez aktiválja az alapszárak megjelenését.

ágak törlése

Harisnyakötő

A növény normál fejlődésének biztosításához tartókat használnak. Különböző formájúak lehetnek. Ehhez íveket, piramisokat vagy ventilátorkészítményeket használnak.

Mindenesetre az elemek vastagsága legfeljebb 1-1,2 centiméter lehet.

Növekedéskor a hajtások növelik súlyát. Nem minden anyag képes ellenállni ennek. A tartó kiválasztásakor nem ajánlott a klematist 0,5 méternél közelebb ültetni egy téglafalhoz. A növényt még inkább el kell távolítani a fémkerítésről. Az ilyen struktúrák negatívan befolyásolják a kultúra fejlődését.

Felkészülés a télre

A Clematis ültetésekor az Urálban aggódnia kell a növény téli védelme miatt. A hideg időjárás kezdetekor öntsünk egy vödör humuszt a bokor középső részébe. Először azonban az alsó leveleket el kell távolítani a növényről, és az alapnyakot réz-szulfáttal kell kezelni. Ezután a bokor kb. 15 centiméter magasságban meghajlik.Hamut és homokot használnak az eljáráshoz.

A Clematis borítása kizárólag száraz módon megengedett. Ehhez ajánlott a hajtások meghajlítása vagy elfordítása, majd az alapra helyezése. Ezután az ágakat száraz tölgyfalevelekkel, polisztirol vagy fenyő ágakkal borítják.

tél az Urálban

Fentről a bokrot egy doboz és egy darab tetőfedő borítja. Használhat más vízálló anyagot is. A szerkezetet téglával vagy kövekkel rögzítheti. Megszórjuk a tetejére a földön.

Mikor kell kinyitni tél után

Amint a hó elolvad, a Clematist ki kell nyitni. Ellenkező esetben a vesék eltűnhetnek. Először érdemes eltávolítani egy kiegészítő burkolatot - egy dobozt és a tetőfedőt. A stabil meleg időjárás megszabadulhat a fenyő ágaktól.

Közvetlenül a menedék eltávolítása után a Clematist meg kell itatni. 1 bokor 10-15 liter vizet igényel. Ehelyett megoldást használhat 50 gramm krétával.

Betegségek és kártevők

Növénytermesztéskor nem szabad figyelembe venni, hogy különféle betegségekkel vagy káros rovarok támadásaival szembesülhet.

betegségek virágzáshoz

Wilt Wilt

Ez a gombás betegség gyakran a növényeket érinti. Fejlődésével megfigyelhető a levelek és hajtások száradása és száradása. Különleges eszközök segítik a probléma kezelését - például a Fundazol. Súlyos károsodások esetén a növényt földtakaróval kell eltávolítani. Ezt követően a telepítési területet ajánlott fertőtleníteni.

Rozsda

Ez egy meglehetősen kellemetlen patológia, amelyet a levelek sárga és barna foltok megjelenése kísér. A Bordeaux folyadék segít megbirkózni a betegséggel.

fonalféreg

Ezek a kártevők a hajtások, levelek és virágok károsodásához vezetnek. A szisztémás rovarirtók segít megbirkózni velük.

Reprodukció

A Clematist különféle módon lehet szaporítani - magokkal, bokor megosztásával, réteggel vagy dugványokkal.

nagy gyökér

Magok

Ez a módszer csak kis virágok szaporítására alkalmas. A többi növény vegetatív módszereket igényel.

A magvakat a tárgyévben kell begyűjteni, vagy pedig anyagot vásárolhat speciális üzletekben. A talajba ültetés előtt a magokat 10 napon át kell áztatni vízben. A vizet folyamatosan kell cserélni. Ellenkező esetben nem lehet stabil növekedést elérni.

Akkor érdemes edényeket előkészíteni a vetésre. A talaj, a tőzeg és a homok alapú minőségi keverékkel vannak feltöltve. A talajt meg kell nedvesíteni, majd a magvakat el kell teríteni a felületén, és meg kell szórni homokkal.

Fedjük le az edényeket fóliával vagy üveggel, és helyezzük meleg helyiségbe. Amikor 2 valódi levél jelenik meg, a növényeket külön tartályokba ülteti. 3 év után a csemete áthelyezhető állandó helyre.

a magok fejlődnek

kivágások

A kultúra dugványokkal történő szaporításához 8-12 centiméter hosszú ültetési anyagot kell készíteni. Mártsa be a dugványokat növekedésnövelő szerbe 24 órán keresztül. Az anyagot üvegházba ültesse, és üvegekbe fedje le. A gyökér megjelenése előtt a talajt meg kell nedvesíteni. A gyökerek kialakulásakor a dugványokat nyílt talajon ültetik.

rétegek

Az őszi sikeres eljáráshoz a bokor alján válassza ki a legegészségesebb hajtásokat, és tisztítsa meg őket a levelektől. Gyűjtsön össze több ágat, hajlítsa meg és helyezze árokba. Óvatosan rögzítse és takarja le földdel.

Takarja le a növényeket levelekkel és fenyő ágakkal. Tavasszal a kultúrát fokozott gondossággal kell ellátni, ősszel pedig - a hajtások leválasztására az anyanövénytől.

rétegek a klematisz

A bokor megosztása

Ilyen módon érdemes szálak szétterjesztése rostos rizómával. A bokrot tavasszal meg lehet osztani. A legjobb azonban ezt ősszel megtenni. Az eljárás elvégzéséhez óvatosan mozgassa ki a bokrot, hogy ne sértse meg a gyökereket. Rázza le a talajt, és ossza meg éles késsel több darabokra.

Partner növények

A Clematis jól megy más hegymászó növényekkel. Keverhetők lányos szőlővel vagy kampsszal. Használhat egy éves szőlőt - tunbergia, holdvirág.

A Clematis jól megy a rózsákkal.Az alábbiakban alacsony egynyári növényeket, örökzöld bokrokat ültethet. Látványosan néz ki a gyepfű vagy a világos sárga esti kancsó.

szőlő

Vélemények

Számos vélemény jelzi e növény népszerűségét Urálban:

  1. Anna: „Különféle Duranokat ültettem a kertbe. Nagyon tetszett az eredmény. A virág meglehetősen szerény. Télen fedeznünk kell, de egyébként nincs probléma. "
  2. Svetlana: „Az Urálban a legnépszerűbb fajtát választottam - a Ville de Lyont. Valójában egy nagyon jó növény, amely ellenáll a fagyoknak és a betegségeknek. "

A Clematis látványos növények, amelyek az Urálban termeszthetők. A jó eredmények eléréséhez ki kell választani a megfelelő fajtát, és teljes és átfogó gondoskodást kell nyújtania neki.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök