Hogyan lehet megtakarítani krizantémákat télen és menedékszabályokat a szabadban?

Sok kertész érdekli az a tényleges kérdés, hogyan lehet megmenteni a krizantémokat télen. Manapság számos ismert módszer létezik a növények fagy elleni védelmére. A legjobb módszer kiválasztásához figyelembe kell vennie a növényfajtát és a régió éghajlati jellemzőit. Nagyon sok rezisztens virágfaj képes a szabadban telezni. A hőt szerető növényeket télen ki kell ásni.

Az őszi gondozás és a telezésre való felkészülés jellemzői

A kertészeti növények téli előkészítése fontos eljárás. A krizantémnek a teljes pihenőidő alatt hasznos elemeket kell biztosítania. Egy évelő virág fagyhoz való előkészítéséhez érdemes a következő tevékenységeket elvégezni:

 • megvizsgálja és eltávolítja a régi szárokat és a levél törmelékeit;
 • vágóhüvelyek - általában a csontok körülbelül 15 cm magasak;
 • tisztítsa meg a virágtermesztés területét - ez segít megszabadulni a kártevőktől;
 • kezelje a bokrokat speciális készítményekkel;
 • termékenyít;
 • végezzen téli előtti öntözést.

Metszés és megtermékenyítés

A téli kultúra előkészítéséhez augusztusban vagy szeptemberben minden bokor alatt érdemes összetett készítményeket hozzáadni. Foszfort és káliumot kell tartalmazniuk. Ezek az elemek hozzájárulnak a tápanyagok felhalmozódásához a növények számára a téli időszakra.

Állandó fagyok esetén a krizantémokat levágni kell. Ajánlott ezt a lehető legkésőbb megtenni. Ennek köszönhetően a jótékony anyagok a gyökerekbe kerülnek. A gyengült, öreg és rothadt hajtásokat eltávolítani kell. A hatalmas ágakat 10-15 centiméterrel lerövidítik. Nem ajánlott a fiatal hajtások megérintése.

műtrágya szemcsék

Hogyan lehet ásni?

Ha ki kell ásnia egy növényt, ezt a lehető legpontosabban kell megtenni, hogy ne sértse meg a gyökereket. Ha megsértik a manipuláció szabályait, fennáll a betegségek és a kultúra halálának kockázata.

Ennek elkerülése érdekében javasolt a következő tisztítási szabályok betartása:

 1. Érdemes késő ősszel feltárni a krizantémat.
 2. Nedvesítse meg az ásási helyet vízzel. Ez segít megakadályozni a gyökérkárosodást.
 3. Ne rázza le a talajt. Fontos, hogy az egyösszeg sértetlen maradjon.
 4. Hagyja a növényt 2 napig friss levegőn megszáradni.
 5. Károsodások vagy kártevők jelenléte esetén érdemes azonnal megtisztítani és kezelni az érintett területeket speciális készítményekkel.

ásni jobbra

Téli tárolási szabályok

Megengedett a kultúra tárolása különféle módon. Érdemes egy adott módszert külön-külön választani, figyelembe véve az éghajlati jellemzőket.

Az árokban

Ez a módszer olyan régiókban alkalmazható, ahol a talaj nem fagy le mélyen, és jó hóréteggel van bevonva. Az árok mélységének 0,5 és 1 méter között kell lennie. Ehhez érdemes egy keskeny lyukat ásni.

A perselyeket a lehető legszorosabban kell behajtani. Nagyszámú növény esetén 2 rétegben fektetik őket. A fennmaradó helyet laza talaj, fűrészpor, száraz levelek töltik meg. Fontos, hogy a belseje száraz legyen, mivel a nedvesség káros a krizantémokra. Érdemes fenyő ágakat, táblákat vagy palakat helyezni a tetejére. Ezután meghosszabbítják a filmet, és leveleket, talajt vagy tűket tesznek.

virágok a hó alatt

A pincében a földön

A krizantém megőrzése érdekében ajánlott a megfelelő helyiség kiválasztása. Ennek meg kell felelnie a következő kritériumoknak:

 • állandó alacsony hőmérséklet - 0 és +4 fok között;
 • jó páratartalom;
 • teljes szellőzés;
 • gombás mikroorganizmusok, káros rovarok, penészgomba hiánya.

A krizantém rizómákat a pince padlójára vagy speciális dobozba kell helyezni. Javasoljuk, hogy öntsön bele 5-7 centiméter földet. A bokrokat a lehető legszorosabban össze kell hajtani és fel kell szórni az aljzattal.

Télen a rizómákat havonta egyszer meg kell vizsgálni. Ha száraz vagy letargikusnak tűnnek, öblítsük le vízzel. A penész megjelenésekor a fertőzött növényeket kiveszik a pincéből, a többi növényt gombaellenes szerekkel kezelik.

alagsori tároló

Egy tartályban

Növényekhez dobozt vagy vödröt használjon. Ilyen módon a tenyészetet ajánlott szigetelt erkélyen, fészerben vagy alagsorban tárolni. Fontos, hogy a hőmérséklet 0… + 5 fok között legyen. A kiválasztott tartályt fel kell tölteni előkészített talajjal. A legjobb, ha a tőzeget és a durva homokot egyenlő részekben keverjük össze.

Az üvegházban

A krizantém az üvegházban is tökéletesen tárolódik. Ehhez a virágos bokrokat előre be kell ültetni. Ez elősegíti a növények virágzási idejének meghosszabbítását. Állandó negatív hőmérsékleten és a növény szárának fagyásánál érdemes levágni. Ennek eredményeként ajánlott, hogy a csontokat legfeljebb 2-3 centiméterre hagyja. Fentről a bokrokat humusával kell bevonni.

Annak érdekében, hogy a növények túléljék a tél, minden bokort meg kell megszórni száraz talajjal. Magasságának legalább 20-25 centiméternek kell lennie. Fontos, hogy a talaj teljesen száraz legyen, mivel télen a nedvesség káros a krizantémokra. Ezután javasoljuk, hogy minden ültetési anyaggal szigetelje a telepítést.

üvegházhatású virágok

Virágcserépben

A krizantém potban való tárolásához óvatosan ki kell ásni. Az edénynek elég szélesnek kell lennie. Az aljára vízelvezető réteget kell fektetni. Erre a célra alkalmas kavics, zúzott tégla vagy kiterjesztett agyag. Ezután javasoljuk, hogy helyezze a növényt egy tartályba, és töltse fel egy könnyű és laza hordozóval.

Amikor a tenyészet elhalványul, levágják, majd a növényt sötét és hűvös helyre helyezik. A legjobb, ha alagsort vagy pincét használ. Tavasszal a virágok növekedni kezdenek. Meleg időjárás esetén a talajba ültetik őket.

Milyen fajtákat kell ásni

A zónába helyezett növényfajták jól ülnek egy virágágyásban. Vannak olyan növények, amelyeket feltétlenül ajánlott feltárni. Ide tartoznak az ajándékbokrok és az indiai növények, amelyek csokrokból gyökereznek.

A leggyakoribb hőszerető fajták a következők:

 • Nimbo;
 • Talaxi;
 • Sudis;
 • Drámai;
 • Alyonushka.

Talaxi fokozat

Fajták, amelyek túlélhetik a tél a kertben

Számos olyan fajta létezik, amelyek különféle régiókban képesek túlélni a tél - az Urálban, a központi zónában, Szibériában és a moszkvai régióban. Nem ajánlott kiásni őket, de feltétlenül takarja le őket.

Dubok

Ez egy népszerű növény, amely még Szibériában is képes túlélni a tél.A jó eredmények elérése érdekében a növényt meg kell vágni. Ennek eredményeként a kendernek kb. 15 centiméternek kell maradnia. A növény téli lefedéséhez használjon fűrészporot, lombozatot, lucfenyő ágakat. Fontos, hogy a réteg ne legyen túl sűrű.

koreai

Ez egy gyönyörű növény, amelyet koreai nemesítők neveltek. A virágzás befejezése után a tenyészetet a legfelső szintre kell vágni. Ez a növény jól tolerálja a tél. Fontos figyelembe venni, hogy egy helyen maximálisan 3 évig növekszik. Ezután a bokrot ki kell ásni és meg kell osztani. Ebben az esetben javasolt a központi rész eltávolítása.

Koreai krizantém

Kamilla

Ez a kultúra téli felkészülést igényel. Ajánlott a bokrokat a gyökérnél vágni. Ezután leölést végeznek, és a növényeket bőségesen meghintik levelekkel. Ha súlyos fagyok várhatók, akkor javasoljuk, hogy földelje a gyökérzetét. Helyezze egy tartályba, és nedves földdel meghintje. Tárolja egy alagsorban.

Lila köd

Ez az egyik legszebb krizantémfaj. Szabványos magassága 60 centiméter. A növényt gyönyörű, dupla virágok jellemzik, átmérőjük 6,5 centiméter. A kultúra gyorsan növekszik és fejlődik. Jellemzi a magas téli fagyállóság.

Malchish-Kibalchish

Ez a koreai tenyésztésű növény egy rövid bokor, amelyet egyszerű virágok borítanak. Úgy néz ki, mint a kamilla, átmérője 7 centiméter. Télen ajánlott a tenyésztést levelekkel, ágakkal vagy fenyő ágakkal borítani. A növényt földre vagy tőzegre meghintjük. A rétegnek 20 centiméternek kell lennie.

Malchish Kibalchish

Vörös Moszkva

Ez egy koreai fajta, amelynek bokrok 75 cm hosszúak. A növény gyönyörű mélyvörös virágai málna árnyalatúak. Minden virág átmérője 7 centiméter. Annak érdekében, hogy e fajta krizantém túlélje a tél, ajánlott, hogy takarja le.

Everest

Ez egy szerény növény, amelynek nagy virágai vannak. A fagyállóság magas paramétereit jellemzi. A növény megkülönböztető jellemzője a hosszú földalatti hajtások.

Hogyan lehet megfelelően fedezni a tél a szabadban?

Annak érdekében, hogy a növény normál mértékben elviselje a fagyot, ajánlott, hogy takarja le. Ennek többféle módja van.

menedék a télre

A talajtakaró réteg növelése

Ez a módszer felhasználható fajták téli előkészítésére, amelyeket magas a fagyállóság. Az első fagyoknál a bokroknak meg kell dübörni. Ehhez fűrészporot, tőzeget és forgácsot használnak. Használhat humuszt vagy komposztot is.

Fagyos télen ajánlott a növényt további ágakkal vagy fenyő ágakkal befedni. Megszórjuk a tetejére száraz lombozattal..

Tárolás a föld felett

Annak érdekében, hogy a növény teleljön, nem ajánlott alacsonyra vágni. A csomagtartókat össze kell húzni, télen óvatosan le kell hajlítani, és bármilyen alkalmas anyaggal be kell fedni. Fontos, hogy a fedőréteg ne kerüljön nedvessé. A legjobb, ha ehhez filmet használunk.

Kupolatárolás

Ez a leghatékonyabb módszer a krizantémumok előállítására súlyos fagyok esetén. A külön elhelyezett perselyek szigetelve vannak egyedi szerkezetekkel. Fedje be téglával, a tetejére szerelje be a táblákat, a pala vagy a rétegelt lemez, majd megszórja a növényeket egy földréteggel.

menedék az ív alatt

Ha esik a hó, javasoljuk, hogy dobja át a menedék felett. Ez segít egy további hőszigetelő réteg létrehozásában.

Ha a növényeket sorban ültetik, akkor jobb az alagút szerkezete. Az íveket rendszeres időközönként kell telepíteni. Ajánlott a hosszú lécek rögzítése. Bármely rugalmas anyagot a keret tetejére húzzuk.

Egyes fajták megőrzésének jellemzői

Vannak olyan krizantémfajták, amelyek bizonyos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Gömbölyű

Ezeket a fajtákat viszonylag nemrég tenyésztették. Délen elegendő lucfenyő ágakkal vagy szalmával borítani őket.Hidegebb területeken javasoljuk, hogy feltárja a krizantémokat télen. A növényeket meg kell szárítani, meg kell tisztítani a talajtól és meg kell szabadulni a száraz hajtásoktól. Ezután helyezze a bokrokat szalmával ellátott edényekbe, és tegye sötét és hűvös helyre.

fekete macska

Törpe

Ezeket a növényeket általában otthon termesztik. Néha azonban nyílt talajon ültetik őket. Ajánlott a téli melegítés előtt metszeni, legfeljebb 10 centiméter szárra hagyva. Ezután a növényt fényes helyiségbe helyezik +8 fok hőmérsékleten. Ajánlott havonta öntözni a növényt.

királyi

Az első őszi fagyok után a krizantémokat levágni kell. Ezt meg lehet tenni magas vagy alacsony szintre. A királyi növények fagyállóak, így a talajban hagyhatók. Mindenesetre ajánlott fenyő ágakkal borítani őket.

Tipikus hibák

A virágkereskedők általánosan elkövetett hibák a következők:

 • nincs időben történő etetés;
 • a hőt szerető növényeket tél előtt nem ásják ki;
 • a nyílt talajon hibernáló évelők nem rejtőznek el megfelelően.

 évelő növények menedéket

Hasznos tippek

A növény téli megmentéséhez kövesse a tapasztalt virágkereskedők ajánlásait:

 1. Nincs egyértelmű idő a krizantém téli előkészítéséhez. Ezért érdemes figyelembe venni az éghajlati jellemzőket. A szükséges manipulációkat érdemes megkezdeni az első fagy megérkezésével. Sőt, a szakértők azt tanácsolják, hogy várjon néhány napot a virágok megszilárdulásához. Ez segít nekik jobban átjutni a télen.
 2. Nem ajánlott a növényeket gyomokkal, szalmával és növényi hulladékkal borítani. Ilyen környezetben élnek a kerti kártevők. Ha ilyen anyagokat használ szigetelésre, a krizantém a rugóval súlyosan megsérül.
 3. Ajánlott stabil mikroklímát fenntartani a tenyészet tárolása során. A nedvesség és a hőmérsékleti paraméterek nagymértékű ingadozása a virág halálához vezet. Egy ilyen növény egyszerűen nem fogja túlélni a tél.

A krizantém télen tartása nem olyan nehéz. Számos módszer ismert ezen probléma megoldására.

A legmegfelelőbb kiválasztásához érdemes figyelembe venni a növényfajtát és a régió éghajlati jellemzőit.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök