Hogyan ültessük, termessük és gondozzuk a paradicsomot a szabadban?

A paradicsom szabadon történő termesztése nem nehéz. A paradicsom minden kerti ágyban megtalálható, és ha az éghajlat többé-kevésbé meleg, akkor megfelelő termést lehet betakarítani. Az ápolás jellemzői eltérhetnek, mindegyik a beültetett fajtától, az időjárási viszonyoktól, a talajminőségtől és más tényezőktől függ.

Kényelem és kényelem állandó helyen

A paradicsom nyílt terepbe ültetését olyan helyen kell elvégezni, ahol a nap meleg fénnyel szabadon bejuthat. Sok fajta nem szereti a szeleket, és elkezdi lelassítani a fejlődést.

Hogyan lehet termeszteni a paradicsomot, hogy ne merüljen fel probléma Figyelembe kell venni, hogy milyen kultúrát ültettek a nyaralóba. Nem ajánlott paradicsomot ültetni ott, ahol kukorica, paprika, burgonya, padlizsán nőtt fel. Ugyanazon fertőző betegségnek vannak kitéve. A paradicsom jó fejlődését elősegíti a sárgarépa, hüvelyesek, spenót és hagyma termesztése.

A paradicsom szabadon történő termesztése a kiválasztott terület őszi ásásával kezdődik, 28 cm mélyre.

Hasznos keverni az ásott talajt humusával, madárhulladékkal, fahamuval vagy komposttal. Az ásványi műtrágyák közül választhat káliumsót vagy szuperfoszfátot.

Tavasszal (a májusot tekintik a legjobb időnek) ismét feltárhatja a földet. A hamu, a madár-ürülék és az ammónium-szulfát keveréke tápláló táplálékként használható. Mielőtt a paradicsomot a talajba ültetnék, kb. 65 cm-es intervallumokban barázdákat készítenek.

Mikor tudsz paradicsomot ültetni a szabadban, az időjárástól függ. Ha a hideg időjárás még nem telt el, akkor jobb, ha a dátumokat áthelyezi, különben a betakarítás elveszik. Figyelembe veszik a paradicsom nyílt területen történő termesztésének módját és az érés határát is.

piros paradicsom a kertben

A fajok megfelelő fajtája

Ahhoz, hogy megtanulja, hogyan kell paradicsomot tenyészteni a szabadban, ki kell választania a fajtát, és meg kell ismerkednie a gondozásának jellemzőivel. A vizsgált zöldségtermesztés különféle változatai vannak. Milyen típusú paradicsomot lehet jobban ültetni, maga a termelő dönt. Mindegyik különbözik a gyümölcs méretében és árnyalatában, a szár magasságában, ízében, képességében ellenállni a rossz időjárási viszonyoknak vagy a betegségeknek.

Melyik paradicsomfajták alkalmasak nyitott ágyakra? Tenyésztéskor vegye figyelembe a bokor magasságát. Vannak meghatározó (korlátozott növekedésű fajták) és meghatározatlanok (a növekedés és fejlődés a teljes növekedési időszakban folytatódik).

Az alulméretező (determináns) fajok ritkán érik el a 110 cm magasságot, leggyakrabban 60-70 cm magasságot, nem megkövetelik az oldalágak eltávolítását, nem kell őket megkötni.Az ilyen fajták általában rövid érési periódusúak, tehát a növény ritkán képes elkapni a betegségek terjedését.

A magas (meghatározatlan) paradicsom ültetése hatással lehet növekedésükre, amely néha meghaladja a 2 méteres pontot. A növénynek két vagy három szár kialakulását kell megkövetelnie, feltétlenül kösse le őket, ne felejtse el időben eltávolítani az oldalirányú hajtásokat.

A magas paradicsom termesztése májusban kezdődik. Mikor kell vetni a paradicsomot palántákhoz? Jobb, ha két hónappal elkezdi a nagy paradicsom vetését a termesztett palánták átültetése előtt, az idő február vége körül esik. A vetőmag ültetési ideje március elejére változhat.

Az, hogy melyik paradicsomot lehet a legjobban szabadban ültetni, meghatározhatja az érési határértékeket is. Az érett fajták 90 nap (korai érési fajták), 110 nap (közepes érési fajták) vagy 120 nap (késő érési fajták) után élvezhetők. A legnépszerűbb paradicsom nyílt talajon.

Talaj paradicsom talány a gyümölcs korai érése jellemzi. A csomagtartó erős. A bokrok 45 cm magasságra nőnek, a fajta ellenálló a betegségekkel és egy árnyékos ültetési helytel rendelkezik.

Az alacsony növekedésű paradicsom között a Sanka fajta népszerű. A gyümölcsök korán érnek. A bokor magassága mindössze 50 cm, a magas termelékenység, a betegségekkel szembeni ellenállás és a hideg ellen jellemzi.

paradicsom bokrok a szabadban

Grushovka közepes érési határral rendelkezik. 45 cm-ig nyújtható, a gyümölcs tömege elérheti a 200 g-ot is, ezért meg kell kötöznie a szárát.

A legnagyobb hozamot azok a fajták élvezhetik, amelyekben nagy gyümölcsök képződnek. Súlyuk elérheti a 700 g-ot. A nagy gyümölcsű paradicsom körében széles körben ismertek olyan jó paradicsomok, mint az Oxheart, a Grandee, az Orange King, a Méz Spas, a Buyan és a De Barao.

Házi palánták

Két lehetőség van a paradicsom szabadban történő ültetésére. Az állandó helyre történő ültetést palántákkal vagy magokkal lehet megtenni. De a legjobb, ha a paradicsomot nyílt földre ültetjük palántákkal. Otthon palántákat termesztenek, és a hő kezdete után azokat átültetik nyitott ágyakba.

A palánták termesztése a vetőmagok helyes kiválasztásával kezdődik. Csak a nagy és sűrű vetőmagokat választják. A paradicsom ültetése az előzetes vetőmagkezelés nélkül nem teljes. Számos gombák és baktériumok élnek a szemek héjában, ezért javasoljuk, hogy 30 percig engedjék őket egy kálium-permanganát gyenge oldatában.

Fertőtlenítés után a palántákra szánt paradicsommagokat tápanyagoldatokban áztatják be. Használhat nátrium-humátot, Epin-t vagy természetes aloe juice-t. Ezek a megoldások serkentik a növény fejlődését.

Sokkal jobb a paradicsomot a talajba ültetni, amikor a magok meghaladták a megszilárdulást. A magokat felváltva meleg, majd hideg helyre helyezik. Ennek köszönhetően az ültetett növények tolerancia alakulnak ki a hőmérsékleti ingadozásokkal szemben.

Sok tapasztalt termelő megkezdi a csírázást a paradicsomszemcsék előtt a palánták ültetése előtt. A magokat nedves ronggyal eloszlatják, majd egy másik kendőréteggel fedik le, és addig hagyják, amíg az első hajtások kelnek ki.

A palántákat fa vagy műanyag dobozban termesztheti. Egy előkészített tartályban tartályban lyukakat készítünk 2,5 cm távolságra. A bevetett magokat fóliával borítják, amíg a palánták nagy része meg nem jelenik.

paradicsom palánta egy dobozban

Mikor ültesse a paradicsomot a csemete talajba? A paradicsom vetését jobb március elején kezdeni, de ez az, ha a ház fóliával ellátott szerkezettel van felszerelve. Mikor kell paradicsomot vetni, ha nem szabad menedéket felállítania? Jobb vetni a magokat március utolsó napjaiban.

A bokrok átültetése

A paradicsom palánta nyitott talajon történő ültetésének ideje a kiválasztott fajtától és az éghajlattól függ. A paradicsom ültetése és gondozása a szabadban gyakran május 20-án kezdődik. Ha a talaj nem melegszik fel eléggé, akkor át lehet helyezni június elejére.A paradicsom palántákat nyílt terepbe ültetésre felhős időben, erős napfény nélkül kell elvégezni. Ha az előrejelzés szerint nincs ilyen nap, akkor jobb az esti várakozás.

Hogyan lehet megfelelően ültetni a paradicsomot nyílt terepen? Ajánlott alacsony típusú paradicsom ültetése 37 cm-es intervallummal. Közepes és magas paradicsom ültetésekor kb. 42 cm-es intervallumot kell tartani.A lyuk mélysége 12 cm.

A paradicsom földbe ültetése négyzetesen beágyazott változat lehet. A bemélyedéseket négyzet alakú formában végezzük, amelynek oldala kb. 65 cm hosszú, 2-3 palántát ültetünk egy lyukba. Ha a paradicsom palántákat nyílt talajon ültetik hasonló módon, akkor a jövőben kényelmes lesz a folyosók meglazítása. És a zöldség teljes egészében táplálékot és fényt fog kapni.

Hogyan ültethetünk paradicsomot nyílt terepen? A palánták dobozból vagy csészéből történő eltávolításának megkönnyítése, valamint a gyökerek megőrzése érdekében alaposan meg kell nedvesíteni a palántát. A paradicsom szabadban történő ültetése gyakran a következő lépésekből áll:

  • a paradicsom palánta nyílt talajon történő ültetését minden egyes depresszióba humuszmal bekevert ásványi műtrágya vezetik be;
  • a növényeknek a talajba ültetésével palántákkal történő ültetésével fordítsa meg az üveget a palántával, és óvatosan húzza meg a szárát;
  • a lyukba paradicsomos palántákat kell ültetni egy agyaggal, amelyet komposzttel meghintünk;
  • csak a gyökereket és a földi csomót meghintjük földdel, a szár nyitva marad, eltávolíthat néhány alsó levelet;
  • miután a komposztot egy talajréteggel befedték, a bokor körüli tér kissé tömörödik.

paradicsom ágyak a szabadban

A paradicsom termesztése és a szabadtéri gondozás a kezdeti 10–14 nap során magában foglalja a védelmet a forró nap és a fagy ellen. Ebben az időben az ültetett bokrok alkalmazkodnak az új feltételekhez és gyökerezik, érzékenyek a káros tényezőkre. De lehetetlen pontosan meghatározni, mikor jobb a palántákat ültetni, ezért forró napokon árnyékolásra van szükség, hideg éjszakákon pedig a hajtásokat fóliával kell lefedni.

Hogyan lehet jó paradicsomnövényt termeszteni, ismernie kell az öntözés szabályait. 7-10 nap elteltével először öntözheti az ágyakat. A jövőben rendszeresen meg kell öntöznie, de nem szabad túlzásba hoznia. Ha sok a nedvesség, akkor növekszik a gombás fertőzés, az apikális és a gyökérrothadás kockázata.

Öntözéskor kerülje a vízcseppek elhagyását a leveleken és a virágokon. Csak reggeltől vagy este órákon keresztül öntött vizet kell öntöznie.

A paradicsomot nyílt talajon, három öntettel kell termeszteni a teljes növekedési időszak alatt. A paradicsom különösen akut nyomelemekre szorul virágzás és termés közben. Ha nagy gyümölcsű fajtákat termesztenek, akkor nagyobb számú műtrágyára van szükség.

Használhatja a kész univerzális etetést, vagy elkészítheti saját maga. A fő alkotóelemek a madár-ürülékek, a mullein, a fahamu, a csalánból vagy a pitypangból származó gyógynövény-infúziók. Nem szabványos összetevők használhatók például a burgonya tetejére, a banánhéjhoz, a tojáshéjhoz és a savóhoz.

A paradicsom nyílt terepbe ültetési rendjének megfigyelésével elkerülheti a sok hibát, megkönnyítheti az ápolást és elveheti a nagy termést.

A paradicsom önbeporzó növény. A paradicsomtermesztés titka az, hogy néha külső segítségre van szüksége ebben a kérdésben. A beporzó rovarok csalogatására a bokrokat speciális édes oldattal öntözheti, amelyet cukorból, vízből vagy lekvárból készítenek. A zöldségek között ültethet édes illatú növényeket, például bazsalikomot, mustárt.

Az agronómus részéről a segítség a szár szárának napi kétszeri rázásával járhat a virágképződés időszakában.

Mag nélküli módon

Hogyan lehet termeszteni a paradicsomot a szabadban, ha a vetőmagokat azonnal ültetik? Ha azt választották, hogy a paradicsomot nyílt terepen ültessék magokat, akkor azokat kell választania, amelyek természetes körülmények között gyökerezhetnek. A korai érésű fajták jobban megfelelnek a paradicsom vetőmagokkal történő nyílt földre ültetésének. Az agronómusok által időben ellenőrzött, nyílt talajra szánt paradicsomfajták jól begyökerek a magokban.

  1. A Volgograd-i paradicsom jó betegségállósággal és hőmérsékleti ingadozásokkal szemben ellenálló. A gyümölcsök egyidejűleg érlelik. A paradicsom átlagos tömege 110 g.
  2. Sokkal jobb, ha a Iceberg magokat nyílt talajon ülteti. Hűvös időben is tovább fejlődik. A szár erős és kicsi, csak 60 cm. Az édes paradicsom súlya 200 g.
  3. A Beta Lux korai érésű, magas hozamú faj. A bokor magassága körülbelül 47 cm.A gyümölcsök 5 darabos fürtökön érlelődnek, súlya kb. 50 g. A növény ellenáll a hideg időjárásnak és a nagyobb betegségeknek.
  4. A szabadföldi vetőmagok közül a Dubok fajta jó eredményt ad. Ez lehetővé teszi a betakarítást a mag vetése után 85 napon belül. A szár magassága kb. 50 cm, sok betegségnek ellenálló, a talaj összetételére szerény és ellenáll a hidegnek. A gyümölcs együtt kezd érni és körülbelül 70 g tömegű.

sok paradicsombokor a kertben

Mikor szabadon ültesse a paradicsomot, ha palánták nélkül szeretne termeszteni? A vetés az elkészített talajban akkor kezdődik, amikor a föld felmeleged, kb. Április közepén. Készítsen széles ágyakat és adjon hozzá humuszt. Íveket helyeznek el az ágyak mentén, amelyeken fagy esetén a fóliát meg kell nyújtani.

Ha a paradicsommagokat nyílt földre ülteti, hagyjon elegendő helyet a sorok között. 48 cm legyen. A paradicsomültetési rendszer szerint sekély gödröket (kb. 5 cm) ástak a barázdákba, hasonlóan a sakktábla elrendezéséhez. Ajánlott, hogy a hornyok között hagyjon 28 cm távolságot.

Hogyan ültessük helyesen a paradicsomot? Minden lyukba 3 vagy 4 magot vetünk.

A paradicsom megfelelő ültetésének megvannak a saját titkai. Egyes tapasztalt zöldségtermelők az elkészített paradicsommagok egy részét tápközegben áztatják be. A magok másik részének száraznak kell maradnia. A nedves magok jobban csíráznak, de azzal a feltétellel, hogy meleg legyen kint. Ha vannak fagyok, akkor elpusztulhatnak, majd száraz vetőmagok kerülnek mentésre, amelyek kevésbé érzékenyek az alacsony hőmérsékletekre.

Még egy fontos szempont van a paradicsom megfelelő ültetése szempontjából. Amint a kialakuló hajtások első levelei kibontakoznak, elválasztják. Csak érett növényeket szabad hagyni 9 cm távolságra, a második elvékonyítást akkor kell elvégezni, amikor az ötödik levél kinyílik. A távolságot most 14,5 cm-re kell növelni.

A fiatal hajtások kevesebb öntözést igényelnek, mint a szobában lévő paradicsom palánta. Maga a gyökérzet úgy fejlődik, hogy táplálékot és nedvességet biztosítson magának. Az öntözés csak hosszú, forró időben szükséges.

A tapasztalt zöldségtermesztők számos áttekintése szerint a paradicsom vetőmaggal történő ültetésekor is gazdag és ízletes termést lehet gyűjteni: „Néhány éve közvetlenül a kerti ágyakon vetjük el. Nem kell energiát költenie a palánták termesztésére, a hajtás minden része jól megvilágított, a gyökérzet mélyre és oldalra megy, nincs szükség merülésre és a növény megterhelésére. "

Következő tevékenységek

A szabadtéri paradicsomápolás az ültetés pillanatától az utolsó szüretig kezdődik. Ha a paradicsomot nyílt földre ülteti, a válasz nem egyértelmű. Mindenesetre javasoljuk, hogy az ágyak közelében fóliákat szereljen be egy fóliával, amely megvédi az erős széltől és a fagytól. Néhány fontos dolgot figyelembe kell venni, amikor a paradicsomot szabadban gondozza.

A paradicsom szabadföldön történő termesztésének sajátosságai közé tartozik a lazítás, a szorítás, az árukapcsolás és a hilling eljárás.

gondozás a paradicsom palánta

A paradicsom szabadföldön történő termesztése során, hogy a bokornak egészséges és erős szárja legyen, és a levelek zöldben gazdagok legyenek, megölni kell. Az eljárásnak köszönhetően a gyökerek is megerősödnek.

Ajánlott a paradicsomot nyílt terepen ápolni a talajtakarással - a talaj további rétegével történő bevonásával. Szalma, tőzeg, apróra vágott fű, fűrészpor alkalmas talajtalajjal történő talajtakaróként. A réteg legfeljebb 8 cm lehet.

A paradicsomtermesztési titkok közé tartozik a talajtakarás. Az eljárásnak köszönhetően a nedvesség lassabban elpárolog, megtartja a hőt, nem zavarja a gyomokat, csökkenti a fertőzések és kártevők terjedését.

A paradicsom nyílt talajba ültetése után, hogy ne jelenjen meg száraz kéreg, meg kell lazítani a talajt a sorok között. A lazítás legmegfelelőbb időszakát eső és öntözés után tartják. Az eljárásnak köszönhetően a hasznos nyomelemek és az oxigén gyorsabban eloszlanak az egész növényben.

A paradicsomot még egy eljárás segítségével kell vigyáznia. Annak érdekében, hogy a növény ne növekedjen, hanem minden erejét a gyümölcsök képződéséhez adja, meg kell csípni. A laterális ágakat csak a magas paradicsomfajták esetében távolítják el.

piros paradicsom a földön

Hogyan ültessünk magas fajtákat, hogy a szár ne szakadjon meg, és a növény aktívan fejlődjön? A magas fajták ültetése megköveteli az árukapcsolási eljárást. De néha még az alulméreteseknek is szüksége lehet támogatásra. A sok gyümölcs miatt a szár törhet. Rácsos és hálókat használnak támasztékként. Az eljárás lehetővé teszi nemcsak a szár tartását, hanem a levegő és a fény szabad hozzáférését is lehetővé teszi a növény minden részéhez.

Az egyes paradicsombokrok közelében csapok vannak felszerelve, amelyekhez egy szárot kell kötni. Az árukapcsolás attól a pillanattól kezdődik, amikor a száron 4-5 levél bontakozik ki.

A paradicsom nyílt terepen történő ültetése még a kezdő zöldségtermesztés során sem nehéz. A lényeg az, hogy kövesse az utasításokat, kövesse az összes szabályt és lépésről lépésre a talajjal, a palántákkal és az ápolással kapcsolatban.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök