A cseresznye paradicsom növekedésének jellemzői az ablakpárkányon otthon

Sok kertész az ősz közepéig és akár télen is megnöveli a növények termesztésének örömét. Például az ablakpárkányon található cseresznyeparadicsom esztétikus megjelenésű, megfelelő ellátás mellett egész évben gyümölcsöt hozhat. Ezeknek a növényeknek számos fajtája létezik, különféle színekben. Az éjjeliszekrény családjába tartoznak, nem igényelnek sok erőfeszítést a gondozásukban, és sok gyümölcsöt hálásan viselnek. A téli étkezőasztalon található friss miniatűr paradicsom egzotikusnak néz ki, és szokatlan, édes ízű.

Ápolási szolgáltatások

A kertészek számára komoly gondot jelent a növény normál növekedéséhez kedvező feltételek megteremtése. Ha paradicsomot szeretne termeszteni egy lakásban, akkor a környezethez a lehető legközelebb kell állnia. Vizsgáljuk meg azokat a fő kritériumokat, amelyeket először figyelembe kell venni.

föld

A paradicsom termesztéséhez szükség van egy semleges savasságú talajra, olyan tápanyagokkal keverve, mint például:

 • humusz;
 • hamu;
 • szuperfoszfát;
 • tőzeg;
 • csirke ürülék.

Ez elegendő a magvak ültetéséhez és a palánták növekedéséhez. Egy további időszakra a felső öltözködést külön-külön választják meg. A lényeg nem a paradicsom túladagolása, mivel a talajban lévő tápanyagok felesleges része felhalmozódik a gyümölcsökben.

A német kertészek egy trükköt használnak, amikor otthon paradicsomot termesztnek. Kiderült, hogy a palántákat rendes fém vödörbe lehet ültetni. A vasionok kölcsönhatásba lépnek a talajjal és gátolják a talajbaktériumok létfontosságú aktivitását. Ennek eredményeként a növény nem szenved későn mírlyan, és jobban hordozza a gyümölcsöt.

A vetőmag ültetése előtt javasolt a talajt kálium-permanganát vagy réz-szulfát gyenge oldatával fertőtleníteni.

Világítás

A megvilágítás fontos tényező a paradicsom életében. Nagyon szereti a fényt, és általában további megvilágítást készítenek. Megfelelő világítás nélkül koktélparadicsom nem növekszik intenzíven, a szár és a levél elveszíti gazdag élénkzöld színét. Néhány petefészek képződik, és leesik.

Ajánlott olyan speciális lámpák kiválasztása, amelyek a következő tartományban világítanak:

 • kék;
 • zöld;
 • piros.

világítás a paradicsom számára

De használható-ea szokásos izzólámpák? A volfrámszál melegítésével a vöröshez közeli tartományban világítanak meg. A lila spektrum számukra gyakorlatilag elérhetetlen. Ezenkívül a lámpák infravörös sugarat bocsátanak ki, amelyek melegítik a talajt és magát a bokrot, ami a növény halálához vezethet.

De hogyan lehet termeszteni a cseresznye paradicsomot egy ablakpárkányon anélkül, hogy eltérő hőmérsékletszabályzót kellene használni? Javasoljuk, hogy három LED csíkból - kék, zöld és piros - álló lámpatesteket készítsen.Fekete-fehér fényt bocsátanak ki a megadott spektrumokban. Telepíteni őket legalább 15 - 20 cm távolságra a perselytől. Egyes amatőrök alsó megvilágítást használnak, de ez nem játszik különös szerepet.

A kék és a vörös fény nagyon hasznos a szár és a levelek kialakulásához a paradicsom kezdeti szakaszában.

Zöld fényre van szükség a gyümölcstermesztéshez. A háttérvilágítást nappali állapotban használják természetes természetes ciklusban. A növények éjszaka pihennek, a LED-es fények bevonása nem szükséges.

Hőfok

A paradicsom kifejlődéséhez a legkedvezőbb hőmérséklet 18–22 fok. Túllépése vagy csökkentése az életfunkciók elfojtásához és a növény halálához vezet. De hogyan lehet paradicsomot termeszteni egy lakásban, ha a paradicsom annyira érzékeny a hőmérsékletre? Ezért ajánlott LED-lámpákat használni a világításhoz. Ezen eszközök munkafelületének hőmérséklete nem haladja meg a 40 fokot, különben egyszerűen meghibásodnak anélkül, hogy ártalmat okoznának a növénynek.

Hogyan ültessünk?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő magokat, mert több mint tucat különböző fajta cseresznye paradicsom van? Minden a személyes preferenciáktól függ.

A vetőmag termesztésének módja nem különbözik a szántóföldtől:

 1. A magokat egy előre elkészített nedves ruhába helyezzük, legalább 1 cm távolságra egymástól.
 2. Sötét helyre helyezve.
 3. Fenntartja a szükséges hőmérsékletet és páratartalmat.
 4. Csírázni kell addig, amíg a magszárak meg nem jelennek, akár 1-2 cm hosszúak is lehetnek.

Készítünk műanyag pohárokat vagy dobozokat földdel. Ezt követően a csírázott magokat előre elkészített környezetben ültetheti. Aztán ki vannak téve a fénynek vagy az üvegháznak. Napi gondozást és világítást szervezünk.

A palánták gyors termesztése közvetlenül függ a kiválasztott öntözési és táplálkozási ütemtervtől. A földnek nem szabad állandóan nedvesnek lennie - ez a talaj gyors megsavanyodásához és a fitoftora fejlődéséhez vezet. A legjobb az öntözés után várni, amíg a talaj kiszárad, majd lazítsa meg a talajt. Egy idő után ismét öntözzük meg a talajt.

Az őszi-téli időszakban a palánták termesztése megvan a maga sajátosságai. Az egyik hiba egy kis zöldségkert megszervezése közvetlenül a magánlakás ablakán. Az ablakpárkány és az ablakok alól, különösen télen, hideg levegő jut be, amely súlyosan zavarhatja az összes vállalkozást. A legjobb, ha palántákat műanyag csomagolással termesztik, és az edzést megkezdi, mielőtt egy improvizált kertbe ültetik. Ebben az esetben a hideg levegő nem jut be az ablak repedésein, és a huzat nem károsítja a növényt.

csemeték cserepekben

Ha szükséges, a palántákat átszúrhatjuk - ez lehetővé teszi a többi hajtás jobb fejlődését. A cseresznyeparadicsom nem szobanövények, nagyobb életterületre van szükségük a növekedéshez. A keményedés után kész palántákat ültethetünk, előzetesen előkészítve egy kis kertet. Alkalmas palánták ültetésére:

 1. Kerek cserép edény sima élekkel. A cseresznyeparadicsom növekedése a fajtától függ, egyes óriások akár egy méterre is felnőhetnek. Az edényt általában úgy lógják, hogy a bokor nemcsak felfelé formálódjon, hanem az élek mentén is lógjon.
 2. Egy közönséges fém vödör nem okoz további problémát a tulajdonos számára. Az egyetlen dolog, amelyet vigyázni kell, a szélek. A fazékban termesztett paradicsomnak az az előnye, hogy nem károsítja „otthona” fényes felülete.
 3. A cseresznyefajtákat ablakpárkányon vagy verandán is kis fa dobozok segítségével termesztheti. Válassza a keleti oldalt, mivel a paradicsom nagyon könnyű.

Mint láthatja, legalább több lehetőség létezik, mindez a körülményektől és a kertész képzeletétől függ.

Növekvő gyümölcsök

Ha a fenti feltételek mindegyike teljesül, akkor valószínűleg cseresznyeparadicsomot lehet otthon termeszteni és jó terméshez jutni. Csak az kell, hogy állapodjanak meg az öntözés és táplálás ütemtervéről, és szorosan figyelemmel kísérje a növények növekedését.

Néhány napig a palánták csúnyanak tűnhetnek, az összes bokrot üvegházban termesztették, és még nem alkalmazkodtak új környezetükhöz. Fokozatosan a szárak és levelek gazdag, élénkzöld színűvé válnak.

Világosság hiányában a hajtások túlzott mértékben nyújtódnak, megpróbálva elérni a fényforrást. Mivel számukra szokatlan környezetben ültették őket, fontos a háttérvilágítást és a fő megvilágítást azonnal helyesen elhelyezni. Ha hajlik a fény elérése érdekében, a növény elveszíti erejét. Az egységes fénymosás további stimulációt jelent a növekedéshez.

Ha túlzott meghosszabbítást és szárokat észlel, ez jelezheti a nem megfelelő megvilágítást. Egy érdekes módszer használható. Ültessen kísérletként két azonos bokrot egymás mellé. Puha kefével finoman kefével borítsa le egyikük leveleit és szárát. A levelek érzékeny szőrszálakat tartalmaznak, amelyek deformálódtak. Meglepő módon a bokor növekedése lelassul, és a szár megvastagodik.

Ha a növények gondozása elviszi Önt, akkor kétségtelenül nagy hozammal rendelkezik cseresznye paradicsom otthon vagy magán üvegházban, verandán vagy akár egy garázsban: megfelelő gondozással és a természetre való figyelemmel, biztosan sikerrel fog járni.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök