A késői zavarnak ellenálló paradicsomfajták leírása a moszkvai régióban a szabadban és az üvegházban

Az üvegházhatást okozó paradicsomfajták, amelyek ellenállnak a késõi virágozódásnak, megmenti a termést a teljes haláltól. A késői macska a leggyakoribb gombás betegség a paradicsomban. A betegség hihetetlenül gyorsan terjed. A betegség kezelésének számos módja van, de könnyebb megelőzni a problémát.

Népszerű fajták nyitott ágyakhoz

A késői olaj kórokozója egy gomba, amely nemcsak a paradicsomot, hanem a Solanaceae család más zöldségnövényeit is érinti.

A betegség első jeleit nem mindig lehet felismerni, mivel a levelek belső része érintett, fehéres virágzás jelentkezik. Néhány napon belül a fehér virág barnássá válik, és az egész növény, beleértve a gyümölcsöt is, sötét foltokkal borítja. Először egy sötét pecsét jelenik meg a paradicsomon, amely minden nap növekszik, és ennek eredményeként az egész gyümölcs elsötétül, kellemetlen illatú lesz.

A Phytophthora spórák mindenütt élnek: a talajban, a tavalyi betakarítás tetején, a kerti szerszámokban. Száraz, tiszta időben nem működnek. De amint az esős időjárás megindul, aktiválódik a gomba káros tevékenysége.

Milyen paradicsomok nem félhetnek a fitoftorától? A zöldségtermesztők és szakemberek sokéves tapasztalata segít választ adni erre a kérdésre. Ha arról beszélünk, hogy mely fajták és hibridek mutatnak ellenállást, akkor az utóbbi nyere. A hibrideket tenyésztők nevelik, hogy a legjobb tulajdonságokat kapják, ideértve a barna rothadással szembeni ellenállást is.

Melyik paradicsomfajták nem rothadnak, csak a termés több éven keresztül történő termesztésével érthető. A későbbi fertőzésnek ellenálló paradicsomfajtákat a tapasztalt zöldségtermelők ismerik fel, ezek szerények az időjárásra és az ápolásra, és ellenállnak sok más vírusnak és baktériumnak.

paradicsomfajták

Az F1 áttört lemez valódi kincs lesz a kertészek számára. Különbözik a bőséges termésről, határozottan tolerálja nemcsak a késői takarmányt, hanem számos más általános betegséget is. Közepesen korai termés - a betakarítás 100 nap elteltével készen áll a fogyasztásra. A kerek lapított piros gyümölcs súlya körülbelül 250 g.

Az F1 baba hibrid, ezért jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a fajta korai, a gyümölcs érése 87 nap után következik be. A bokor kicsi, körülbelül 60 cm. A kötés szükséges, mivel a gyümölcs nehéz - körülbelül 280 g, és az oldalágakat eltávolítják. Az érett paradicsom színe vörös-narancs.

A Captain F1 hibrid nagyon korán, 80 nap után kezd érni. A felnőtt bokor nem haladja meg a 70 cm-t, a piros gyümölcsök egyenletes, kerek alakúak, súlyuk 120 g.

A rejtvény kompakt bokrokkal rendelkezik, amelyek nem félnek a gombás és vírusos fertőzésektől. A középső szár magassága nem haladja meg a 50 cm-t. A gyümölcsök öt darab, legfeljebb 75 g súlyú darabokra érnek. A már 85. napon kezdik érni, és élénkvörös színűvé válnak.

A Mikado 90 cm magasra nő, és a gyümölcsképződés közepes határaival jellemezhető. 115 nap után érett, vörös-skarlát színű termést lehet betakarítani. Csípés szükséges. A gyümölcs súlya körülbelül 250 g.

növekvő paradicsom

Az F1 intuíció szerénytlen az időjárási viszonyokhoz képest, és ritkán beteg késői makkkal. 190 cm-ig nőhet, ezért össze kell kötni és vágni az oldalágakat. A fajtát az átlagos érési határ jellemzi: a paradicsom elpirul, 115 nap elteltével. Súlya eléri a 105 g-ot.

A Lakomka paradicsomot nem befolyásolja a késői betegség. A növény növekedése nem haladja meg a 62 cm magasságot, az érés 82 napon belül kezdődik. A vörös-málna színű paradicsom lekerekített alakú.

Megelőző intézkedések

A későn fellépő paradicsom esetében megelőző intézkedéseket kell hozni. Bármely paradicsom, még a leginkább kitartó is, nem teljes mértékben biztosítható a betegség ellen. Sok kedvezőtlen tényező kombinációjával a barna rothadás néha veszi át a helyét.

A megelőző intézkedések ősszel kezdődnek:

 • októberben a régi tetejét el kell távolítani a kerti parcelláról;
 • felesleges mész mellett homokot adunk hozzá;
 • nem ültethet paradicsomot ott, ahol az éjjeliszekrény család zöldsége nőtt;
 • tanácsos a földet kálium-permanganát oldattal öntözni;
 • paradicsomágyak mellett hagymát, fokhagymát, körömvirágot, kaporot ültethet;
 • különféle természetes alapanyagokból készült oldatot használhat: például fokhagymát, fahamu;
 • megvásárolt alapokból a Fitosporin, Guapsin hatékonyságáról híresek.

Az üvegházban további intézkedéseket kell hozni a növények gombafertőzés elleni védelmére. Kezdetben a talajtakarót el kell távolítani, és újabbra kell cserélni. Ezután a helyiséget szellőztetik, és az összes anyagot fertőtlenítik.

Ellenálló fajták az üvegházhoz

Az üvegház nem védve van a késõi fáklyától, ellenkezőleg, érzékenyebb. A friss levegő ritkán lép be a helyiségbe, a talaj összetétele változatlan marad, emellett nem mindig lehetséges az üvegház szerkezetének megfelelő fertőtlenítése.

Ha a paradicsomot üvegházban termesztik, akkor nem csak a késői zavarnak ellenálló megfelelő paradicsomot kell választania, hanem a helyiség megfelelő szellőzését is, a bokrok nagy távolságon történő ültetését, a nitrogéntartalmú műtrágyák, szükség szerint a víz ellenőrzését és a páratartalom ellenőrzését.

Az üvegházakban a következő, későn kimerülő paradicsomfajtákat lehet megkülönböztetni.

A paradicsom-rezonancia üvegházakban alkalmazható. A fajta már az ültetés után 90 nappal örömteli az érett gyümölcsökkel. A paradicsom leírása szerint a szár 150 cm-ig is meghosszabbodhat, a vörös színű kerek gyümölcsök kb. 310 g súlyúak. A fertőzés megkerüli a tenyésztést, a bokor könnyen elviseli a meleget és az alkalmi öntözést.

paradicsom betegség

A Dubok paradicsomot üvegházban történő termesztéshez ajánljuk. A meghatározó csoportba tartozik. A szár növekedése nem haladja meg a 62 cm-t, a gyümölcsök 2,5 hónap elteltével kezdik érni. A gömb alakú paradicsom vöröses és körülbelül 100 g súlyú. Magas hozamú és ugyanakkor érlelődik.

A Tatjana fajta paradicsommagja lehetővé teszi a gyümölcsök erős bokrokból történő gyűjtését 90 nap alatt. A növény nem igényel gondozást. Egy elágazó szár 60 cm-ig növekszik, és a gyümölcsöket 5-6 darabos klaszterre elrendezik. Számos, vörös skarlátvörös gyümölcs érkezik egyszerre, és édes ízű lesz.

Paradicsommag A csírázás utáni narancssárga csoda korán gyümölcsöt hoz, és 85 nap elteltével élvezheti a termést. A gyümölcs hasonló a lapított golyóhoz, súlya 380 g lehet. Az érett gyümölcs színe mélysárga. A húsos változat gazdag C-vitaminban és karotinban.

Nem fél a phytophthora Cardinal-tól - egy magas művelésű bokorról, amely két méterre nő. A mag vetése és a gyümölcs kialakulása között 87 nap telik el. Lapos gömb formájú gyümölcsök vörös-málna színű, a paradicsom tömege eléri a 800 g-ot.

paradicsom szüret

A nemes egy meghatározó típusú termesztett növény, amely nagy, számos terméssel büszkélkedhet. A szár magassága eléri a 70 cm-t. A kerek paradicsom súlya kb. 500 g. Az ápoláshoz meg kell szorítani a növekedési pontot, és el kell távolítani az oldalsó ágakat.

A fitophthora-rezisztens fajtákat De Barao folytatja. Meghatározatlan fajta, amely akár két méter is lehet. Két héttel a csemete átültetése után meg kell kötöznie a szárot. A termési tulajdonságok javítása és a fejlődés javítása érdekében az oldalsó ágakat el kell távolítani. A gyümölcsök 118 nap elteltével érlelik és piros-bordóssá válnak. Súlya kb. 60 g.

A leírt paradicsomtípusok szeretik a fényt és a meleget. Azokat a paradicsomfajtákat, amelyek ellenállnak a késõi fertõzésnek, Ukrajnában nemcsak üvegházban lehet ültetni, hanem az ország nyílt területén is.

Kültéri termesztésre alkalmas fajták

A késői olaj elleni védekezés egyik módja a korai érésű paradicsomfajták kiválasztása. A késői zavarnak ellenálló paradicsomfajták általában Moszkvában alulméretesek, mivel minden erejük a gyümölcsök növekedéséhez vezet. A gyümölcsök nem haladják meg a 150 g-ot, de a hozam rekordot mutat.

A moszkvai régió éghajlatának sajátossága az időjárási viszonyok instabilitása és a léghőmérséklet csökkenésének nagy valószínűsége. A moszkvai régióban a késői zavarnak ellenálló paradicsomfajtát továbbra is alkalmazni kell a hideg időjáráshoz.

Az Alenka későn fellépő rezisztens fajta a determináns csoportba tartozik. A fajta nyílt talajra alkalmas, magas hozamú. A persely alulméretezett, kompakt, nem kell becsípni. A szárot meg kell kötni a tartóhoz, mivel a gyümölcs nagy tömege alatt a növény megsérülhet.

A teljes érés idején a gyümölcsök pirossá válnak, súlyuk körülbelül 100 g.

A paradicsom közül, amelyek nem félnek a késői betegségtől, a Sanka fajta ismert. Az ultra-korai érési fajtákhoz tartozik, mivel az első gyümölcsök 82 nap után megfigyelhetők. A hideg időben tovább fejlődik, és nem szenved a megvilágítás hiányától. A vörös-narancssárga gyümölcs súlya körülbelül 78 g.

A Betta a determináns csoporthoz tartozik. A szár alacsony levélű, 55 cm magas. A vörös-narancssárga színű lekerekített gyümölcsök enyhén bordázott felületűek és csak 70 g súlyúak. A növény könnyen kezelhető - a bokrok ellenállnak a betegségeknek és a hidegnek.

paradicsom fajta

Az Ogni Moskvy fajtára jellemző a korai érési határértékek. A termesztési időszak végén számos paradicsom betakarítható. A kompakt bokor már nem szélességben nő, hanem magasságban is elérheti az egy métert. A gyümölcsök 98 nap elteltével jelennek meg. Az érett paradicsom vörös-bordó színű, súlya - 105 g.

Az Explosion paradicsomfajta hihetetlen időjárási ellenállást mutat, és ritkán fertőzött késői makkkal. Az érett gyümölcsök vörös-narancs felülete enyhén bordázódik. Súlya körülbelül 120 g.

A hóviharnak erős szára van, amelynek magassága körülbelül 55 cm, korai érési ideje van, körülbelül 105 nap után. A tüzes piros gyümölcsök enyhe bordázattal alakulnak ki, súlyuk kb. 75 g. A betakarított növényt a sűrű bőr miatt hosszú ideig tárolják.

A moszkvai régió paradicsomfajtái között, amelyek ellenállnak a késõi zavarnak, Alaszka nagyon népszerû. A fajta meghatározó, magas hozamú, korai érésű. A bokor magassága körülbelül 60 cm.A kerek, lapos skarlát gyümölcsök súlya kb. 75 g. Különböző a rossz időjárási körülmények között, nem igényel sok időt az ápolásra, és ellenálló a betegségekkel szemben.

szabadtéri paradicsom

A női ujjak nem szenvednek a késői betegségtől. A fajta 102 nap múlva vörösre vált. A fejlődés hideg időben folytatódik, esik, és a gyümölcsök nem repednek, és hosszú ideig tárolódnak.A hosszúkás gyümölcsök jellegzetes kifolyóval az alján súlya kb. 65 g.

Kiválasztás az üvegházak számára Moszkva közelében

Milyen fajta paradicsomot lehet ültetni egy üvegházba a moszkvai régióban? A betegségekkel szemben ellenálló legjobb fajtákat a következő lista képviseli.

A Barberry F1 korai érésű, meghatározatlan hibrid. A szár két métert is nyújthat. Jó eredmény érhető el, ha két vagy három szárból áll. Egy kefére legfeljebb 45 ovális alakú, málna-vörös színű paradicsom alakulhat ki, súlya - 35 g.

A paradicsom jó a fekete szarvasgomba fajtához. Meghatározatlan hibridokra vonatkozik, közepes termékenységű gyümölcsökkel. Az érett gyümölcsök érdekes színe vonzza mások figyelmét. Az ibolyabarna gyümölcs eléri a 260 g-ot, körte alakú. Fehéroroszországban, a Krím-félszigeten a fajta menedék nélkül termeszthető.

Paradicsom Etual A növény magassága 155 cm-ig növekszik. A növény elágazó, ezért el kell távolítani az oldalágakat. A hozam növelése érdekében javasolt három szár kialakítása.

A hosszúkás vagy lapított gyümölcsök megkülönböztetõen bordázottak. Az érlelés után a szín vörös-bársonyossá válik, és a paradicsom tömege eléri a 300 g-ot.

Polikarbonátból készült üvegházban a Borsparadicsom jól érzi magát. A szezon közepén fajtaként osztályozzák - az első gyümölcsök 115 nap után jelennek meg. Az üvegházban sokáig hozhat gyümölcsöt. Az öregedést 8 darabos kefékkel végezzük. A megjelenés a paprika hasonlít. Hossza akár 15 cm-ig is nyújtható, a pép lédús, húsos, kis magtartalommal rendelkezik.

A későn elviselhető Bolero fajta átlagos gyümölcsérési határértékeket mutat. Kevés oldalsó ág képződik, így nincs szükség csípésre. A kompakt kefék kb. 7 darabot tartalmaznak. A vöröses gyümölcs súlya 135 g.

A cigány szokatlan barnás-barna színű. A meghatározó fajokra vonatkozik. Egy méter magas. Az első paradicsomot 95 nap múlva távolítják el.

Az Esmira fajta nagy gyümölcse nem hagy közömbös kertészeket. A rózsaszínű paradicsom tömege eléri a 300 g-ot. Könnyű és öntöződés nélkül formálja a petefészkeket. A növény sok paradicsom betegséggel szemben ellenálló.

A narancssárga csoda jobban fejlődik az üvegházban. Számos gyümölcs érkezik 100 nap után és körte alakú, sárga-narancs színű. Egy paradicsom tömege körülbelül 150 g.

A moszkvai csemegefajta nem képes későn meggyőzni. A termesztők imádják ezt a fajtát édes íz és magas hozam miatt. A bokor 180 cm-re nő és különös gondot igényel. Az érés idején a gyümölcsök vörösre válnak, hosszúkás alakúak, súlyuk kb. 180 g.

A barna rothadásnak ellenálló fajták áttekintése csak pozitív. Ha betartja az ápolás és a művelés összes szabályát, akkor a betegség soha nem érinti az ágyat. Kiegészítő intézkedések - a vetőmagok és a talaj fertőtlenítése az ültetés előtt, a műtrágyák időben történő kijuttatása, az öntözési rendszer betartása és a megelőző vegyületek használata.

Vélemények
 1. Kseniya
  10.10.2017 08:44

  Vettem a BioGrow-t növényi növekedés céljából, azt akarom mondani, hogy kezdetben nem igazán hitték, de az eredmény nagyon örült. Határozottan ajánlom rokonaimnak és barátaimnak. Bevettem ezt az üzletet.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök