A Martha F1 paradicsomfajta leírása és jellemzői

Szinte az összes paradicsomfajtát meg lehet termeszteni Oroszország déli régióiban, ám meglehetősen nehéz megtalálni a hideg éghajlatban termesztett éjszakás növények hibridjeit. Az egyik ilyen fajta a Martha paradicsom. A bokrok még kedvezőtlen időjárási körülmények között is bőséges termést adnak.

A Martha paradicsom hibrid leírása

A paradicsom az első generációs hibridek közé tartozik. A fajtát holland tenyésztők tenyésztették. Az Oroszországi Föderáció állami nyilvántartásában az ország középső és északi régiójában, beleértve az Urál és Szibéria nyílt terepen történő termesztésére szánt fajtaként szerepel.

A Marfa F1 paradicsomfajta magas, egymást meghatározó hibridekhez tartozik. A szár magassága 1,7 méter lehet. Maguk a növények nem terjednek, közepes lombozat. A levelek kicsi méretűek, halványzöld színben gazdag, alakja rendes. A bokrok erőteljes gyökérzettel rendelkeznek. A Martha fajta virágzata egyszerű. Az első virágzat 7-8 levél után alakul ki, a következő - minden 3 levél után.

A hibrid a késői fajtákhoz tartozik. A termés 135 nappal a csírázás után kezdődik.

Ennek a paradicsomfajtának a fő jellemzője az olyan általános betegségekkel szembeni immunitás jelenléte, mint a bokor fuzárium hervadása, dohánymozaik vírus, verticillosis és cladosporiosis.

A paradicsom nem csak a növényi kertben, az ágyakban termeszthető, hanem üvegházakban és üvegházakban is. A bokrok tolerálják a kedvezőtlen időjárást és a hirtelen hőmérséklet-csökkenést.

paradicsommag Martha F1

A Marfa F1 hibrid gyümölcsének jellemzői

A paradicsom termési periódusa július második felében kezdődik, és az első fagynal zárul le.

A gyümölcs leírása:

 • A Martha paradicsom érett gyümölcsének tömege elérheti a 150 grammot is;
 • Jó termés a teljes gyümölcsidőszak alatt;
 • Egy cisztában legfeljebb 8 gyümölcs alakulhat ki;
 • Egy bokor akár 7 kg zöldséget képes előállítani;
 • Ügyes lekerekített paradicsom;
 • A pép lédús, nem vizes. Az íze édes, enyhe savanyúság;
 • A bőr sima, nem bordázott, sűrű, a szár közelében kicsi mélyedés és sárga-piros foltok képződhetnek;
 • Kevés vetőmag van a gyümölcsben;
 • Az érett zöldségek árnyalatában gazdag vörös;
 • A betakarítás után a zöldségeket meglehetősen hosszú ideig tárolhatják, elrontás nélkül;
 • A paradicsom jó kiszerelésű és ideális eladó;
 • A paradicsom friss fogyasztásra alkalmas. Használhatók ízletes gyümölcslevek, szószok, ketchupok és levesek készítésére is. A kis paradicsom egészben tartósítható. A sózás során a zöldségek nem repednek és megtartják alakját.

paradicsom bokrok Martha F1

A Marfa F1 hibrid előnyei és hátrányai

A Martha F1 paradicsomról szóló vélemények azoktól a gazdálkodóktól, akik a helyszínen termesztették, általában csak pozitívak.

Az előnyök leírása:

 • Jó csírázás;
 • A termés stabilitása a növények teljes növekedési időszakában;
 • Hosszú gyümölcsözési időszak;
 • Érett paradicsom íze;
 • A betakarítás után a gyümölcsök hosszú ideig tárolhatók;
 • Sok paradicsomi betegséggel szemben ellenálló;
 • Északi régiókban történő termesztésre alkalmas;
 • Tolerálja a kedvezőtlen éghajlatot és a napi hőmérséklet csökkenését.

A fajtában nem találtak hibát. Az egyetlen figyelmeztetés az, hogy a perselyeket a tartóhoz kell kötni. Ha ez nem történik meg, akkor a gyümölcs súlyossága miatt a szár törhet.

paradicsom Martha F1 a kertben

A Martha paradicsom gondozásának jellemzői

Szinte minden paradicsomfajta minimális karbantartással jó hozamot hozhat. Elegendő a bokrok rendszeres öntözése, összehúzódása, gyomnövények eltávolítása és a talaj meglazítása. De ha a palánták gondozása alaposabb, akkor a termés jelentősen megnövelhető.

A vetés előtt a magvak felmelegíthetők a csírázás százalékos arányának biztosítása érdekében. Ehhez egy kis zsákba kell helyezni az ültetési anyagot, és több napig fel kell helyezni az akkumulátort. Ezután speciális oldattal kell impregnálni, amely elősegíti a hajtások csírázását. Például Epin vagy kálium-humát oldat.

Először is elő kell készítenie a földet palánták ültetésére. Ez megtehető az ősz kezdetével, közvetlenül a helyszínről származó teljes betakarítás után. A földet feltárják, és réz-szulfát-oldattal (1 evőkanál. Liter 10 liter meleg vízre) öntik.

a Martha F1 paradicsom megjelenése

A tavasz kezdetével újabb felső kötszer kerül bevezetésre. Egy vödörben össze kell kevernie a tőzeget, a humuszt és a fűrészport. Adjunk hozzá 3 evőkanál a szerves trágya keverékéhez. l. szuperfoszfát és 500 g fahamu.

Ezután a szubsztrátumot újra ki kell ásni, mészoldattal meg kell önteni. Mindezeket a műveleteket 10 nappal a palánták talajba ültetése előtt hajtják végre. A talajra nitrogéntartalmú szerves műtrágyákat is felvihet. Ez hozzájárul a csemeték aktívabb növekedéséhez.

Ha otthon a paradicsom palántákat túl feszítik, akkor azokat fekve ültetik. További gyökerek alakulnak ki az eltemetett száron, és a bokrok maguk is gyorsabban növekednek.

A magnéziumtartalmú ásványi műtrágyák rendszeres kijuttatása a talajhoz segít növelni a termést. Magnézium-szulfát vagy Mag-Bor használható fedőrétegként.

műtrágya mag bór

A paradicsom-parcellákat minden évben meg kell cserélni. Ha minden évben ugyanazon a területen termeszti palántákat, akkor minden évben a termés egyre rosszabb lesz.

A paradicsom gondozásának ezen egyszerű szabályainak betartásával kiváló eredményeket érhet el.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök