A legjobb és legtermékenyebb paradicsomfajták nyílt talajra és üvegházakra az Urálban

Országunk kertészeinek többsége paradicsomot termeszt. Ezt a kultúrát gyakran használják konzervek és különféle zöldség ételek készítésére. A paradicsom nagyon szereti a meleget, ezért a hideg éghajlattal rendelkező ország régióiban problémák merülhetnek fel a termesztés során. Ilyen területeken ajánlott vásárolni paradicsomfajtákat az Urálhoz. Probléma nélkül elviszik a hirtelen hőmérsékleti változásokat és a régió egyéb éghajlati jellemzőit.

A paradicsomra vonatkozó követelmények

Az Urálok számára a legjobb paradicsomfajták kiválasztásához meg kell ismerkednie a velük szemben támasztott alapvető követelményekkel.

A paradicsom nagyon termofil, ezért az Urálban szabad talajra 25 fokot meghaladó hőmérsékleten kell paradicsomot termeszteni. Az Urál és Szibéria esetében egy ilyen hőmérsékleti mutató meglehetősen magas, ezért üvegházhatású körülmények között bokrokat kell termeszteni. Ha betartja az optimális hőmérsékleti rendszert, akkor a legjobb hozamú paradicsom az ültetés után száz nappal kezd el az első gyümölcsöt adni.

Az érési sebességet azonban befolyásolhatják a fajta olyan tulajdonságai, mint a fagyállóság és a korai érés. A Közép-Urál fajtáinak növekedési ideje nem haladhatja meg a száz napot.

A modern tenyésztők kifejlesztették a legjobb paradicsomfajtákat az Urál számára. Leggyakrabban két- vagy többkamrás gyümölcsök vannak, amelyeket sűrű bőr borít. Ha az Uráli paradicsomnak számos kamrája van, akkor vastag és sűrű válaszfalakkal rendelkeznek. Ezeket a fajtákat megkülönböztetik húsos és lédús jellegük. Néhány paradicsomfajtát termeszthetnek az Urál szabadtéri területén vagy üvegházakban. Még probléma nélkül elviszik a súlyos fagyokat és a hőmérsékleti változásokat.

paradicsom a táblán

A Közép-Urálban termeszthető paradicsomra vonatkozó fő követelmények a következők:

 1. Szélsőséges hőmérsékleti ellenállás. A paradicsom hideg éghajlatban történő termesztése gyakran igen erős hőmérséklet-változásokkal jár. Megfigyelhetők még az üvegházakban. Nappal nagyon felforrósodhat, éjjel pedig gyorsan lehűl. Ilyen körülmények között még a gyümölcsös paradicsomfajták sem lesznek jó hozamú.
 2. A paradicsom gyors kialakulása és érése. Az üvegházak gyakran nyáron vannak nyitva. Emiatt belépnek a veszélyes gombák spórái, amelyek megfertőzhetik a növényeket ezzel vagy azzal a betegséggel. Ezért javasoljuk, hogy csak azokat a fajtákat ültesse be, amelyek érlelik a betegség elõzõdése elõtt.
 3. Szállíthatóság érdekében.A gyümölcsöknek nem szabad hosszú ideig romlaniuk, hogy azokat nagy távolságra szállítsák.
 4. Ellenálló a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Az ilyen növények nem csak kevesebbet betegnek, hanem jó hozamúak is.

Üvegházhatású fajták

Hogy kitaláljuk, melyik paradicsomfajtákat lehet legjobban ültetni üvegházakba, meg kell ismerkednünk azok jellemzőivel. Számos paradicsomfajta létezik, amelyeket leginkább beltéri, nem pedig szabadban ültetnek.

Lelya

Ezek a korai meghatározó paradicsom az üvegházban történő 100 napos kiszállás után kezd érni. A növény bokrok nem túl magasak, és csak 60 cm magasságra nőnek, tehát becsípés és speciális tartóelemekhez való rögzítés nélkül is termeszthetők. A bokrot kis mennyiségű zöld levél borítja. Ezen kívül az idő múlásával kicsi virágzat képződik rajta. Az első a nyolcadik levél felett jelenik meg, és az azt követő levelek egy levélben alakulnak ki.

A gyümölcs szinte tökéletes kör alakú, vörös színű és ízléses. A legtermékenyebb bokrok 5-8 kg paradicsomot hoznak. Az egyes gyümölcsök tömege 180 gramm. Az alacsony növekedésű Lelya paradicsomot friss zöldségsaláta feldolgozására, konzervzésére vagy előállítására használják.

A fő előnyök a következők:

 • alacsony és magas hőmérsékleti tolerancia;
 • betegségekkel szembeni rezisztencia.

Lelya paradicsommag

Óriási

Ideális az Urál termesztéséhez. A Titanic egy középszezonbeli paradicsom, amelynek első hajtása 120 napon belül megjelenik. Bokrok nagyon alacsonyak, és csak 45-55 cm-re nőnek. A paradicsommagokat csak üvegházakba ajánljuk, mivel azok kívülről rosszabb lesz.

A Titanic gyümölcse gyönyörű megjelenésű. Ezeket sötétvörös bőr borítja. Az érett paradicsom mérete nem túl nagy, csupán 100-115 gramm. A legnagyobb gyümölcs a növény alsó részén helyezkedik el és akár 200 grammig terjedhet. Édes, cukorszerű ízük teljesen savanyú.

Ha gondoskodik a Titanicról, akkor több mint öt kilogramm paradicsomot lehet betakarítani egy növényből.

Az Urálban történő termesztéshez használt ilyen paradicsomnak megvannak a maga pozitív tulajdonságai, amelyek magukban foglalják:

 • magas termelékenység;
 • a legtöbb betegséggel szembeni rezisztencia;
 • a nedvesség hiányának toleranciája.

paradicsom rózsaszín titán a széna

Kosztroma

Sok kertésznek szembesülnie kell azzal, amikor az Urál számára a legjobb fajtákat keresi paradicsom Kostroma... A szibériai válogatás egyik jellemzője, hogy kiváló ízű, ami megkülönbözteti más fajtáktól. Emiatt a kostroma paradicsomot gyakran használják a főzéshez. A háziasszonyok kiváló zöldségsalátákat és konzerveket készítenek belőle.

A paradicsombokrok nagyon gyorsan növekednek, és ezért a gyümölcsök meglehetősen korán érnek. Az ültetéstől számított 90 napon belül lehetséges az első termés megszerzése. A kostroma gyümölcsét vörös bőr borítja. Az egyes paradicsomok átlagos tömege körülbelül 120-130 gramm. A legnagyobb paradicsom az alsó száron található, és 150 gramm feletti súlyú. Ennek a fajtanak a hozama meglehetősen jó - körülbelül 5-6 kilogramm gyümölcsöt nyernek a bokorból.

Ennek az uráli paradicsomnak van néhány előnye:

 • a hosszú távú tárolás lehetősége;
 • korai érés;
 • jó hozam;
 • alacsony páratartalom tolerancia.

paradicsommag kostroma

Csodálatos hölgy

Ajánlott, hogy ezt a szibériai válogatást csak üvegházakban ültessék. Száz napos talajművelés során a bokrokon meglehetősen nagy piros gyümölcsök jelennek meg.

A tisztességes hölgy nem túl magas növény. A felnőtt bokrok csak 50 centiméterre növekednek, ami lehetővé teszi, hogy elhagyjuk az alkalmi kötést a magas támaszokra. Idővel a bokrokon kis fürtök jelennek meg, amelyek 5-8 gyümölcsöt tartalmaznak, súlya 210 gramm.

A fajta fő előnyei számos betegséggel szembeni ellenállás, alacsony megvilágítási szint és a hirtelen időjárási változások.

paradicsom gyönyörű hölgy

Nyílt mezős paradicsom

Néhány új fajta, amelyet az Ural-Urálban termesztenek, akár nyílt terepen is ültethető. Ezért javasoljuk, hogy mielőtt kiválasztja a legjobb paradicsommagokat a nyílt talajra, megismerkedjen az ismert fajtákkal.

Alsou

Az Alsou megkülönböztető jegye az, hogy termése nagyon korai érésű. Szó szerint 70 nappal a palánták ültetése után az első paradicsom elkezdett énekelni. Ez a fajta termeszthető az északi és a déli régiókban.

A növény akár 80 centiméterre is nő, így a bokrokat meg kell küzdenie, hogy megvédje őket az erős szél- és más terhelésekkel szemben. A gyümölcsök különböznek a többi fajtától, mivel bordázott felületük van. Az éretlen paradicsom zöldes árnyalatú és a szár területén sötét, világos zöld folt található. Érés után teljesen eltűnik, és a gyümölcs teljesen vörösre vált. Az érett paradicsomot friss gyümölcslé elkészítése, tartósítása és különféle zöldségételek készítésére használják.

paradicsom megjelenése alsou

Berdsky

A Permi Terület és a Jekatyerinburg tökéletesen alkalmazható e fajta termesztésére. A Berdsky paradicsomot a nagy gyümölcsök és a magas termelékenység jellemzi. A bokrok megfelelő megművelésével magasságuk meghaladhatja az egy métert. Ezért ezeket a támaszokhoz kell rögzítenie. A művelés során a bokrok kialakulásával is foglalkoznia kell. A legtöbb paradicsom elérése érdekében ajánlott a növényt két szárra osztani.

A gyümölcs alakja nem különbözik a legtöbb fajtától, mivel ők is kerek alakúak. Tömege azonban kiemelkedik, amely bizonyos esetekben 750-800 gramm. Leggyakrabban az ilyen nagy paradicsom alul, a kisebb gyümölcsök pedig a tetején találhatók. A Berdsk paradicsomot szószok, gyümölcslevek és zöldségsaláták készítésére használják.

paradicsommag berdsky

Gina

A Gina népszerű nagy gyümölcsű fajta, amelyet az Urálban termeszthetnek. Bokrok nem túl nagyok, és a legjobb esetben akár 55 centimétert is felnőhetnek. Mégis meg kell kötni őket, mivel a gyümölcsök túl nagyok, és a növény összetört a súlyuk alatt. A bokrok ellenállnak a gyökér rothadásnak, a fuzáriumnak, a TMV-nek és a verticilliumnak.

Egyrészt 5-6 gyümölcs képződik. Lekerekített és tetején kissé síkban vannak. Az egyes paradicsomok átlagos tömege 400-500 gramm. Ezeket sűrű és vastag bőr borítja, amelyek alatt lédús, édes pép található. A gyümölcsök fő előnye a tárolásuk időtartama. Ha optimális körülményeket teremt a paradicsomok tárolására, akkor két hónapig elveszítik értékesíthető minőségüket.

gin paradicsom bokrok

Szibéria királya

E fajta termesztése nagyon népszerű a kertészek körében, akik inkább nagy gyümölcsű paradicsomot termesztnek. Ezt viszonylag nemrég fejlesztették ki a hazai tudósok. A szibériai királyt kifejezetten azért hozták létre, hogy hideg és instabil éghajlatban ültesse őt.

A választott bokrok meglehetősen magasak és két métert is felnőhetnek. Ezért az ültetés során ajánlott minden növény közelében tartókat felszerelni, amelyekhez rögzíthetők.

A szibériai király nagy, körülbelül 800 gramm súlyú gyümölcsökkel rendelkezik. Megfelelő termesztés esetén a legnagyobb paradicsom akár egy kilogrammra is felnőhet. A gyümölcs nagyon lédús és húsos, ezért használják ketchup készítésére. A paradicsomot méretük miatt ritkán használják megőrzésre.

paradicsom bokrok Szibéria királya

Alpha

Ez a fajta az Urál egyik legjobb paradicsomfajtája. Jól növekszik egy ilyen területen, mivel jól viselkedik instabil éghajlati és hőmérsékleti változásokkal.

Az Alpha bokrok alacsonyak - átlagos magasság 40 centiméter.Javasoljuk, hogy időszakosan távolítsa el az mostohagyermekeket a növényről, hogy a szár alsó része stabilabb és erősebb legyen. Idővel apró levelek jelennek meg a bokoron, amelyek megjelenésükben hasonlítanak a burgonya levelekhez.

A lekerekített gyümölcsök vörös bőrrel vannak borítva, és szélein enyhén lelapultak. Az Alfa nem büszkélkedhet a nagy paradicsommal, mivel azok súlya átlagosan 50–60 gramm.

alfa paradicsom a szabadban

Gondoskodás

Megfelelően gondoskodnia kell a paradicsomfajtákról, mivel ennek nélkül meglehetősen nehéz jó gyümölcsöket termeszteni.

Locsolás

Minden paradicsomot rendszeresen kell öntözni. Ezt azonban nem teheti meg túl gyakran. A talaj nedvesítése csak akkor javasolt, ha az erősen kiszárad. Az első petefészek kialakulásakor nő az öntözés száma. Ha ebben az időben ritkán öntözi a bokrokat, akkor a petefészek eltűnnek, és a gyümölcsök száma jelentősen csökken.

Ajánlott a talaj nedvesítése csepegtető módszerrel. Ennek a módszernek számos előnye van. Használata növeli a termésmennyiséget, és megakadályozza a fiatal bokrokat a felső rothadástól. A betegség valószínűségének csökkentése érdekében hamu is hozzáadható a vízhez.

Felső öltözködés

Szezononként háromszor felhordja a talajtakarót. Egyes termelők ezt azonban két-három hetente teszik. Különböző műtrágyák használhatók fedőrétegként. A lényeg az, hogy elegendő mennyiségű káliumot és foszfort tartalmaznak. Leggyakrabban önálló keverékeket használnak. A fedőréteg készítéséhez tíz liter vizet keverhet 50 gramm káliummal és 70 gramm szuperfoszfáttal.

Különböző mikrotápanyagú műtrágyákat is hozzáadhat a talajhoz. Gyakran használnak magnéziumot és bórt. Ebben az esetben a bór csak az első virágok megjelenése után a bokrokon kerül felhasználásra.

Harisnyakötő

Csak a magas, édes paradicsomfajtákat kötik össze, mivel a száruk leggyakrabban nem képes megbirkózni a szél- és a gyümölcsterheléssel. A növényeket speciális téthez kötik, amelyeket ajánlott minden bokor közelében elhelyezni. Ehhez másfél méter magas támasztékot használnak. 35–45 centiméter mélyre ásnak a földbe.

A perselyeket huzalhoz is kötheti. A sorok mentén nyúlik a támaszok között. Erős huzalt kell használni, hogy a nagy gyümölcsök terhelése alatt ne süllyedjen erősen.

harisnyakötő paradicsom a kertben

Bokrok kialakulása

Szinte minden zöldségtermelő foglalkozik mostohal gyermekeinek eltávolításával és bokrok kialakításával. Ennek célja a termés javítása és a nagyobb gyümölcsök megszerzése. A formáció során leggyakrabban csak egy fő szár marad. Néhány fajta azonban többféle lehet. A cseresznye paradicsom meglehetősen két szárból áll, amelyeket meleg éghajlaton termesztenek.

Következtetés

Meglehetősen könnyű kiválasztani az Urál legjobb paradicsomfajtáját. Ehhez elegendő megismerkedni a leggyakoribb fajtákkal, és tanulmányozni az őket termesztő emberek áttekintését.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök