Mikor és mikor jobb takarmányozni a paradicsom palántákat, hogy kövér legyen

A legtapasztaltabb zöldségtermelők tudják, hogy a paradicsom palánta ültetését a talajmegtermékenyítéssel együtt ajánlott kísérni. Egyesek kételkednek abban, hogy szükség van-e a táplálkozásra. Ezt az eljárást el kell végezni az egészséges bokrok jövőbeli növekedéséhez.

A rendszeres etetés növeli a termés mennyiségét és jó védelmet nyújt a különféle betegségekkel szemben. A paradicsom termesztése előtt kitalálnia kell, hogyan kell etetni a paradicsom palántákat.

Kezdje a takarmányozást

Mielőtt a paradicsom palántákat etetné az ültetés után, tudnia kell, mikor kell ezt megtenni. Sok kezdő zöldségtermelő nem tudja, mikor kezdje el a palánták etetését. Ennek megértéséhez előre meg kell határoznia a megtermékenyítés ütemezését.

A paradicsom palánta első etetését az első palánták megjelenése után kell elvégezni. Sok szakértő azt is tanácsolja a paradicsom megtermékenyítésére, ha nem volt lehetséges megfelelő termesztési körülményeket megteremteni.

A paradicsom első etetését a betegségekkel szembeni védelem céljából végzik. Ha a termelő első alkalommal nem akarja takarmányozni a paradicsom palántákat, akkor a jövőben későn betegségtől szenvedhet.

Körülbelül egy hét elteltével a paradicsom palántákat másodszor is etetik. Ehhez felhasználhat egy komplex műtrágyát a paradicsomhoz, amely szerves anyagból áll. Sok kertész használja az Agricole-t, amely a fiatal paradicsombokrok számára szükséges tápanyagokat tartalmazza. A paradicsomok minden ezt követő megtermékenyítését 10-20 nap alatt hajtják végre.

paradicsom palánta etetik

A paradicsom termesztéséhez szükséges kötszer mennyisége közvetlenül függ a növekedés körülményeitől. Csak két kötelező eljárás létezik:

 • a paradicsom első etetését a bokrok kialakulása során, néhány héttel a transzplantáció után;
 • a másodikt az első után 2 héttel hajtják végre.

A tápanyaghiány jelei

Mielőtt elkezdené kitalálni, hogyan kell etetni a paradicsomot, és hogyan kell helyesen táplálni a palántákat, meg kell ismerkednie a fiatal palánták éhínségének fő tüneteivel. Ehhez ajánlott rendszeresen figyelni a paradicsom vastag szárára és levélére. Ez segít megérteni, hogy milyen műtrágyára van szükség a paradicsomhoz.

Nitrogén hiánya

Súlyos nitrogénhiány mellett a sápadt paradicsom palánta sárga levelekkel nő a bokor alján. Ez az elem nagyon fontos a termesztett paradicsom számára, mivel ennek segítségével a bokor gyorsabban fejlődik és növekszik.

Minden zöldségtermelőnek tudnia kell, hogyan kell megtermékenyíteni a paradicsomot nitrogénnel. Nagyon óvatosan kell elkészíteni egy ilyen felső öltözködést, hogy ne túlzásba kerüljön. A vékony csemeték jobban néznek ki, ha több nitrogént adnak hozzá. A szár sokkal vastagabb lesz, a levelek pedig szebbek lesznek.

Egy ilyen bokor azonban nagyon rosszul fog gyümölcsöt hozni. Bizonyos esetekben a nitrogéntartalmú műtrágya paradicsom palántaként történő használata negatív hatással van a nő egészségére. A fiatal bokrok idővel gyakran fájnak és meghalnak. Ezért a paradicsom etetése előtt előre kell kitalálnia, hogyan kell a palántákat megfelelően táplálni, és meg kell határoznia az optimális adagot.

Ha a paradicsomot túlterhelik nitrogéntel, leveleik meghajlik és törékenyebbé válnak.

Foszfor hiánya

Sokan nem tudják, hogy milyen műtrágyák táplálják a lila paradicsom palántákat. A paradicsom bokrokat a foszfor hiánya miatt ilyen színűre festették. Először, az alsó levelek színe megváltozik, és fokozatosan elterjed a többi levélre. Egyesek szerint a gyenge palánták lilavá válnak annak a ténynek köszönhetően, hogy hideg. Az alacsony hőmérséklet és a foszfor hiánya azonban összefüggenek, mivel hideg körülmények között a gyökerek nem képesek ezt az anyagot asszimilálni.

Ezért tanácsos a fedőréteg felhordása előtt meggyőződni arról, hogy a hőmérséklet nem túl alacsony.

Káliumhiány

A paradicsom palánta káliummal történő megtermékenyítése előtt meg kell ismerkednie annak hiányának tüneteivel. Először a bokrok tetején lévő levelek megváltoznak. Zsugorodnak, és göndörvé válnak. Az idő múlásával a tünetek megjelennek az alsó leveleken, amelyek fokozatosan elsötétülnek és kiszáradnak.

paradicsom palánta az üvegházban

Vashiány

Ez a probléma gyakran előfordul azokban a növényekben, amelyeket erős megvilágítás mellett ültetnek. A paradicsom állandó fényben történő termesztése megzavarhatja bizonyos tápanyagok feldolgozását és felszívódását. Ez az oka annak, hogy a vashiány idővel megjelenik. Ez ahhoz vezet, hogy a paradicsom palánta fokozatosan sárgássá válik, kezdve a felső levelektől. Az első jelek megjelenése után a sok vasat tartalmazó összetevőket hozzáadják a paradicsom műtrágyájához.

A magnézium hiánya

A paradicsom palánták etetésére szolgáló készítményeknek magnéziumot kell tartalmazniuk, mivel ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a bokrok egészségét. A levelek alatt fokozatosan elsötétülni kezd. Néhányan lila vagy vöröses árnyalatot kapnak.

Kalciumhiány

A paradicsom palánta legtöbb műtrágyája sok kalciumot tartalmaz, így ennek az összetevőnek a hiánya nem olyan gyakori. Hiánya nem mindig nyilvánvaló a bokrokban. Az első tünetek leggyakrabban a gyümölcsök kialakulásakor jelentkeznek. A tetejét fokozatosan barna vagy szürke rothadás borítja.

Szerves műtrágyák

A paradicsom etetése előtt meg kell határoznia, milyen műtrágyákat kell alkalmazni a tavaszi és őszi táplálkozáshoz. Erre gyakran használnak ásványokat. Ez a táplálás természetes alapanyagokból áll, amelyek vasat, nitrogént, magnézium-foszfort és sok más hasznos elemet tartalmaznak. Miután megismerte a különféle műtrágyákat, meghatározhatja a palánták takarmányozásának legjobb módját.

Trágya

Sok zöldségtermelő inkább a paradicsomot trágyával ültetés után táplálja. Nem ajánlott frissként használni, mivel nagy számú káros baktériumot tartalmazhat, amelyek károsítják a bokrokat. Inkább olyan trágyát használjon, amely 1-2 évig telepedett le. Ez a termék ideális a legtöbb talaj dúsítására.

Amikor a paradicsom palántákat első alkalommal takarmányos trágyával táplálják, kb. 10 kg anyagot adagolnak annak a területnek a négyzetméterére, ahol azt ültetik. Ezenkívül a paradicsom palántainak ilyen műtrágyáját folyékony formában is használják.Ehhez 10 liter vízhez 2-5 kg ​​trágyát adunk, és alaposan összekeverjük. Használat előtt néhány héttel el kell készítenie a keveréket a paradicsom palánta számára.

A trágyáról ismert, hogy kellemetlen szaga van, amely sok embernek nem tetszik. Megszabadulásától javasoljuk, hogy adjon 300 g szilícium-dioxidot vagy 550 g szuperfoszfátot a műtrágyahordóhoz.

Tőzeg

Nem mindenki tudja, hogyan kell etetni a paradicsom palántákat, hogy jobban növekedjenek. Ehhez használhat tőzeges öntettel, amelyet a paradicsom szeret.

tőzeg egy zsákban

A paradicsom tőzeggel történő etetése előtt meg kell ismerkednie annak jellemzőivel. Ez az anyag nem tartalmaz sok elemet, de javítja a talaj fiziológiai tulajdonságait és növeli a humusz mennyiségét. A tőzeggel megtermékenyített talaj világosabb és porózusabb lesz.

A palánták felső kikészítése különböző tőzegből készülhet. Ez eltér a bomlás mértékétől és megtörténik:

 1. Alföld. Teljesen lebontott növényeket tartalmaz. Sok kertész használja a komposzt készítésénél a talaj táplálására. Egzotikus növények és zöldségek termesztésére ajánlott.
 2. Ló. Olyan növényi részeket tartalmaz, amelyek rosszul bomlanak le. A leggyakrabban használt magas tőzeget a talaj mulcsálására, és nem etetésére használják.
 3. Átmenet. Közép állapotban van az alföld és a hegyvidék között. Kompozitok előkészítésekor használják, amelyek trágyát, hamu, madár ürüléket és ásványi műtrágyákat tartalmaznak.

Ha a tőzeget talajtakaráshoz kívánják használni, akkor használat előtt le kell takarni a napfénybe és szárítani. Mielőtt műtrágyaként felhasználnák, a tőzeget tavasszal komposzt kupacba rakják és néhány hónapig rothadják. A talaj termékeny tulajdonságainak javítása érdekében a telek négyzetméterenként két vödör tőzeget fogyasztanak. Ugyanakkor nem tavasszal, hanem ősszel kell földbe hozni.

Madár ürülések

Sokan, amikor arra gondolnak, hogy milyen műtrágyát lehet felhasználni a paradicsom palánta etetésére, gondolkodnak a madár ürüléseken. Ez egy jó műtrágya, amelyet gyakran használnak.

Mielőtt a paradicsom palántákat etetéssel táplálná, meg kell ismerkednie a műtrágyák előállításának jellemzőivel. Ahhoz, hogy mindent helyesen tegyünk, ajánlott betartani a következő arányokat:

 • négyzetméterenként legfeljebb 0,2 kg száraz trágyát fogyasztanak;
 • kb. 0,5 kg nyers trágyát fogyaszt egy négyzetméter talajon.

A fenti normák átlagok és a gyártótól függenek. A boltokban vásárolt madár ürülékek használatakor szigorúan be kell tartania az utasításokat.

komposzt

Ha valaki nem tudja, hogyan kell megtermékenyíteni a paradicsomot, akkor komposzt ajánlható. Különböző szerves műtrágyákat tartalmaz, amelyekre a paradicsom palántáknak nagyon sok szükségük van. Gyakran használják palánták első etetésére.

csemete komposzt

A komposzt elkészítése során többrétegű fa fűrészporot, leveleket, tőzeget és forgácsot adunk a tartály aljára. A műtrágya értékének növelése érdekében néhány kilogramm káliumsót és szuperfoszfátot adhat hozzá. Ezután a keveréket megnedvesítjük és minden nap keverjük. Csak azt a komposztot használhatja, amelyet 5-10 hónapig felitattak.

A komposztnak két fő típusa van:

 1. A trágyából. Egy ilyen műtrágya előkészítéséhez a paradicsomhoz keverni kell a trágyát a tőzeggel és a talajjal 5: 1: 1 arányban. Ezután a keveréket megtöltjük vízzel, és 5–7 hónapig infúzióban marad.
 2. Növényekből. A lehullott leveleket, gyomokat és bármilyen más fűt használják az ilyen komposzt előállítására. Az összes komponenst összekeverjük a talajjal, megtöltjük vízzel és fedjük le. A keveréket csak egy évvel az elkészítés után használják.

Csontliszt

Gyakran használják foszfor vagy kalcium hiányában.Körülbelül három kilogramm liszt fogyaszt egy négyzetméter talajon. Készíthet belől egy vizes oldatot is, amelyet leggyakrabban tavasszal használnak. Ehhez egy kilogramm anyagot töltünk 10-15 liter forró vízzel. Ezután az elegyet alaposan összekeverjük, és egy hétig infúzióval töltjük. Ezután az oldatot ismét vízzel hígítjuk 1:10 arányban és gézzel szűrjük. A nap folyamán a műtrágyát paradicsom alatt havonta egyszer alkalmazzák.

Kábítószer-használat

Miután kitalálta, mikor kell etetni a palántákat, elkezdi kiválasztani a megfelelő műtrágyát. Nem mindenki tudja, hogyan kell etetni a paradicsom palántákat, hogy a bokrok közelében kövér szárak legyenek. Erre gyakran speciális készítményeket használnak.

Kristalon

Sok zöldségtermelő tavasszal használja a kristályt. Ez komplex műtrágya magában foglalja a foszfort, a káliumot és a nitrogént. Ezt a gyógyszert oldat formájában és száraz formában adják el. Az első opció nagyon kényelmes, ha nagy palántákat műtrágyázunk. A fiatalabb palántáknál jobb a száraz kristály.

Smaragd

Ha a fiatal paradicsombokrok elegendő mennyiségű tápanyag miatt sárgássá válnak, akkor ajánlott a Smaragd használata. Úgy fejlesztették ki, hogy fokozza a palánták táplálkozását és eltávolítsa a sárgaságot. A készítmény fő elemei a magnézium és a nitrogén. A smaragd permetezőgéppel felvihető a növényre, vagy gyökérkötőként használható.

Fertica

A gyógyszer nagyon kedvelt sok kertész körében. Káliumot, foszfort, nitrogént és sok más hasznos nyomelemet tartalmaz. A Fetricia elég erős gyógyszer, ezért használat előtt vízzel kell hígítani az utasítások szerint. A megfelelően elkészített oldat halvány rózsaszínű színű.

Fertica paradicsomra

Népi gyógymódok

Sok zöldségtermelő népi gyógyszereket használ a tavaszi műtrágyázáskor. A paradicsom etetésére számos leggyakoribb népi módszer létezik.

Élesztő

Sok ember saját élesztő műtrágyát készít. Ezt kétféle módon lehet megtenni:

 1. Egy evőkanál cukrot és egy csomag élesztőt adunk egy pohár melegített vízhez. Ezután az elegyet keverjük és 15 liter vizet adunk hozzá. Egy liter bokor egy liter élesztőt fogyaszt.
 2. Egy kis üveget félig tele kenyérrel és vízzel. Ezután 100 g friss élesztőt adunk az elegyhez. Minőségi műtrágya előállításához az oldatot egy héten keresztül kell infúzióval beadni. Ezután gézzel szűrjük és 5-10 liter vízzel hígítjuk. Egy felnőtt bokor etetéséhez két liter élesztőkeverékre, egy fiatalra pedig fél literre van szükség.

élesztő

Molyhos ökörfarkkóró

Ezt az oldatot javasoljuk más népi gyógyszerekkel párhuzamosan alkalmazni. A mullein etetés előkészítése nem olyan nehéz. Ehhez öntsünk egy fél vödör trágyát forralt vízzel, fedjük le fedővel, és hagyjuk körülbelül egy hétig melegen tartani. Ezután az elegyet keverjük és 15 liter vízzel hígítjuk. Etetés közben legfeljebb egy liter keverék fogyasztható bokoronként.

Csalán

Ezt a terméket fiatal csalánlevelekből készítik. Az oldat elkészítéséhez a csalánkat vízzel öntjük és két hétig infúzzuk. Használat előtt az infúziót 5 liter vízzel hígítják. Egy bokor kb. Két liter csalán folyadékot fogyaszt.

Következtetés

A paradicsom palánták otthon történő termesztéséhez meg kell ismerkednie a megtermékenyítés jellemzőivel. A paradicsom etetési rendje meglehetősen egyszerű, így mindenki megbirkózhat a palánták megtermékenyítésével. Ehhez elég alaposan megvizsgálni, hogy mikor és hogyan kell etetni a paradicsom palántákat.

Vélemények
 1. Maria
  11.11.2017 03:56

  Én személyesen táplálom a palántákat BioGrow - a növény növekedésének bioaktivátora. Havonta egyszer vagy kétszer használom. Az eredmény egyszerűen kiváló. A paradicsom egészséges és nagy méretű. És a betegségek nem veszik őket.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök