Hogyan készítsük elő a paradicsommagokat palántához, feldolgozáshoz és áztatáshoz

A paradicsommag előkészítése a palánták ültetése érdekében fontos és szükséges annak érdekében, hogy később minimalizáljuk a számos probléma kialakulásának kockázatát. Ennek a szakasznak köszönhetően minimálisra csökken a növény gombás betegségeinek kialakulásának kockázata, és a hajtások egészségesek, erősek. Az előkészítésnek az összes szabálynak megfelelően kell történnie, különben a zöldségtermesztőknek fennáll a veszélye, hogy termés nélkül maradnak.

Jó választás

Hogyan készítsünk paradicsommagokat palántákhoz? Ha úgy döntöttek, hogy a paradicsomot egyedül termesztik, akkor ezt a legelején meg kell tenni. Nem palántákat kell vásárolnia, hanem magvakat. Csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy az ellátásuk minden fontos árnyalata betartásra kerül.

Jobb, ha vetésre vet vet gabona, de összegyűjtheti azokat is (csak egy kiváló minőségű termésből). A csomagoláson mindig rajzolódik a várható betakarítás. Fontos tanulmányozni a csomagoláson feltüntetett csomagolási időket és az időjárási viszonyok sajátosságait, amelyekkel egy adott fajta képes ellenállni.

Azokban a régiókban, ahol hideg az éghajlat, jobb a korai fajtákat választani. A késő fajták kipróbálhatók meleg területeken is. Fontos figyelembe venni azt a helyet, ahol a jövő palántákat ültetik. Különleges fajták vannak az üvegház, a nyílt talaj és akár a ház ablakpárkánya számára is.

Amint a fajtát választották, felmerül egy másik kérdés, hogyan kell feldolgozni a vetőmagokat úgy, hogy a betakarítás a mennyiségével és minőségével kényeztesse magát nagy problémák megjelenése nélkül?

A paradicsommag előkészítése a palánták vetésére a kiválasztással kezdődik. A vásárlás után a csomag nyitva van, és megkezdődik a kiválasztás a további gondozáshoz. Ezeket papírfelületre öntik, és csak azokat választják ki, amelyek nagyok és sűrűek. Üres, kicsiket el kell dobni.

paradicsommag az asztalon

A magvak megfelelő előkészítéséhez, miután meghatározták sűrűségüket, az asztali sóval való folyadék lehetővé teszi. Amint a szemek hasonló megoldásba esnek, azonnal meg tudja határozni a minőségi részt. A sűrű magok alján vannak, az üregek pedig a felszínen úsznak.

Még a csomagolásból vásárolt szemeken is élnek sok mikrobák és gombák. A földbe kerülve aktív életet kezdnek. Az első hajtások gyengén hajtanak ki és meghalnak. Ezért a paradicsommag előkészítése palánták ültetése céljából fertőtlenítés nélkül nem teljes.

A kálium-permanganáton alapuló recept hatékony és népszerű. De jól kell tenned. A túlságosan telített oldat vagy a benne lévő szemek tartózkodási idejének növekedése befolyásolja a palánták sebességét és minőségét. A kálium-permanganátban lévő paradicsommag legfeljebb 35 perc lehet.

Elegendő 1 g kálium-permanganátot hozzáadni a vízhez, és alaposan keverni. Miután a szemeket az oldatban a rendelkezésre álló ideig maradt, sima vízzel mossuk, és meleg helyiségben hagyjuk teljesen megszáradni.

Előkészítő lépések

A paradicsom vetőmagjának vetésre történő előkészítése magában foglalja a növény megerősítésére, a betegség kockázatának csökkentésére és a jövőbeni betakarítás növelésére szolgáló eljárásokat. A palántákba ültetés előtt a vetőmagokat fertőtleníteni, megszilárdítani, buborékolni és további etetni kell.

Sok zöldségtermelő, időt és erőfeszítést megtakarítva, kíváncsi, vajon szükséges-e áztatni a magokat? A paradicsommagok ültetés előtti kezelése áztatás nélkül nem megy végbe. A magokat 48 órán keresztül vékony rétegű olvadék- vagy esővízzel tölthetjük meg. Ha túl sok vizet öntünk, akkor rothadhat.

Sok más megoldás létezik a kertészek által használt paradicsommag áztatására. Használhat aloélevélből származó levet vagy megvásárolt oldatot. A paradicsom vetőmag vetés előtti kezelését nátrium-humát, Zircon vagy Epin extra alapú oldatokkal végezhetjük. Ösztönzik a növekedést és erősítik a növényeket.

A paradicsommag előkészítését a kikeményedéssel folytatjuk. Az átázott szemeknek keményedési szakaszon kell menniük. A paradicsommagok ültetés előtti keményedése ajánlott a jövőbeni kedvezőtlen időjárási meglepetések (szél, forró napok vagy hideg éjszaka) tartós továbbadására.

áztatás paradicsommagokat

A jövőbeni növények megkeményedése érdekében a szemeket nedves törülközőbe kell helyezni, és kb. 12 órán át 20 fokos hőmérsékleten hagyja feküdni, majd a törülközőt 7 órán át hideg helyre kell vinni. Három napig meg kell keményíteni a magokat. Ezalatt az egész időszak alatt figyelemmel kell kísérnie a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, különben a növényi anyag rothadni kezd vagy penészedhet.

Az edzett palánták nem engedelmeskednek a hőmérsékleti változásoknak, és ellenállnak a rossz időjárásnak.

A paradicsommag vetés előtti feldolgozása fertőtlenítési eljárást igényel. A vetőmag fertőtlenítésére számosféle recept alkalmazható, amelyek közül a legnépszerűbbek 0,1% kálium-permanganát és 10% hidrogén-peroxid alapján készülnek.

A vetés előtt a paradicsommagokat olyan eljárásra, például buborékoltatásra is szükségük van. Ez lehetővé teszi a magok duzzadását, oxigénnel telítettségét és a jövőben gyorsabb csírázását. A magokat fél pohár vízzel öntjük és periodikusan keverjük (buborékoltatás közben) 4 órán át. Ha a házban akvárium található, akkor a csövet csatlakoztathatja a kompresszorhoz. A szemeket tovább dúsítják oxigénnel. Egy idő után száraz ruhára helyezik őket, hogy teljesen megszáradjanak.

A paradicsommag kezelését a hozam növelése érdekében újratöltéssel hajtják végre. A következő recept népszerű. Nitroammofosku, nátrium-humátot és fahamu egy liter vízzel öntjük. A kálium-permanganátban lévő paradicsomszemcséket speciálisan készített gézzsákban tartják, amelyet a kapott oldatba fél órán át mártnak. Ezután a magokat nedves törülközőben tartják, amíg el nem kezd csírázni. Amint az első hajtások kibontakoznak, átültetik őket az előkészített talajba.

Annak érdekében, hogy a paradicsommag feldolgozása az ültetés előtt ne legyen hiábavaló, minden szakaszát helyesen kell elvégezni. A palánták további ültetésének helyét, az ízét, a bokrok magasságát, az időjárási viszonyokat és egyéb tényezőket figyelembe kell venni.

További információ az áztatási eljárásról

Arra a kérdésre, hogy szükséges-e a paradicsommagokat az ültetés előtt áztatni, egyértelműen pozitív választ kapunk. A növekedéshez és a magas hozamhoz ajánlott a paradicsommag áztatása. Ha kihagyja ezt a stádiumot, akkor a palánták rosszul jönnek ki, és a bokrok fogékonyak számos betegségre, valamint kártevőkre. A termés sem minőségi, sem mennyiségi szempontból nem tetszik. A magvak áztatása mindenkinek a dolga, de a további eredmény ettől a stádiumtól függ.

A paradicsommag áztatása jelentősen csökkentheti e problémák kockázatát. Rendkívül ritka, hogy a kezelt vetőmag érzékenyvé válik a betegségre.

vetés paradicsom üvegházban

Számos recept és módszer létezik a paradicsommag átültetésére. A paradicsommagokat áztathatja a recept és a felhasznált összetevők. Miben lehet lerakni a leszállási bázist? Receptek, amelyek népszerűek és hatékonyak az agronómusok és az amatőr kertészek körében.

 1. Az elkészített alapot aloe juiceban áztathatja. A termék biztonságos, természetes és tápláló. Növeli a növények betegségekkel szembeni ellenálló képességét, serkenti a növekedést a fejlődés bármely szakaszában. Hogyan áztassa a magvakat aloe levél lében? Az aloe húsos leveleit először hideg helyre helyezik. Ezután a juice kinyomódik. Használható tisztán vagy vízzel keverve. A tartalmát tartalmazó szövettasakot 24 órán át mártjuk az oldatba.
 2. A magvak számára hasznos fahamu összetételében történő főzés. 60 g hamu feloldódik egy liter vízben, és két napig hagyja, hogy beolvadjon. Két nap múlva az infúzió készen áll a használatra. Az ásványi alkotórészekkel történő dúsításhoz szükséges infúzióban el kell hagynia az alapot 4 órán keresztül.
 3. A paradicsommag kezelését Epin-oldattal végezhetjük. Ez egy növényi alapú gyógyszer, amely nemcsak serkenti a növény növekedését, hanem növeli a különféle káros tényezőkkel szembeni ellenálló képességét (fényhiány, hideg időjárás). 5 csepp készítményt adunk meleg vízhez (100 ml), és körülbelül két napig hagyjuk állni. A palántához használt Epin-et a csírázási folyamat serkentésére használják.
 4. A paradicsommagokat cikóriasav-alapú keverékben áztathatja. A cirkonkészítmény erőteljes aktivátorként szolgál a palánták és gyökereik növekedéséhez. Körülbelül egy napig tart, hogy a magokat Circonban áztassa.
 5. A fitosporin felhasználható a magvak átitatására. Biológiai eszköz a szemek megóvására a betegségektől. Adjon hozzá körülbelül 3 csepp gyógyszert egy pohár vízhez, és áztassa a magokat három órán keresztül. Az eljárás után a magokon jótékony baktériumok védőfóliája alakul ki. Megakadályozza a patogén baktériumok behatolását a belsejébe.

A paradicsommagokat oldatban áztathatja, különféle összetevőkkel, amelyek pozitívan befolyásolják a termesztett növény további fejlődését: méz, gomba, tea, hagymahéj. A lényeg az arányok betartása, hogy az ápolás ne károsítsa a későbbi palántákat.

Küzdelem a betegség ellen

A fertőtlenítési eljárás szükséges a kórokozók megszabadulásához, amelyek a mag héjában élnek. A leggyakoribb receptek a kálium-permanganát és a hidrogén-peroxid.

 • A kálium-permanganát-paradicsomban a magvak áztatását fertőtlenítés céljából végzik. Hogyan kell megfelelően áztatni a paradicsommagokat kálium-permanganáttal történő ültetés előtt? Világos rózsaszínű oldat készül. Ha a keverék telített, akkor a paradicsom meghalhat. A magokat kálium-permanganátban legfeljebb 35 percig kell tartani. 30 perc elteltével eltávolítják a keverékből és mossák. Erre sütő szóda használható. Ez teljesen fertőtleníti az ültetési anyagot.
 • A megoldás elkészítése nagyon egyszerű. Egy liter vízben hígítson meg 30 g szódat. A magokat ebben az oldatban három órán át hagyjuk. Ezután tiszta vízzel mossuk, és műtrágyákba átitatott gézbe helyezzük. A vetésvetés mindössze három nap elteltével megkezdhető. Ezen megoldásoknak köszönhetően a palántáknak erős száruk, gyökereik vannak és magas hozamuk lesz.

paradicsommag megjelenése

 • Hogyan kezeljük a paradicsommagokat hidrogén-peroxiddal? Két napig 10% hidrogén-peroxidban áztathatja a magokat a fertőtlenítő hatás elérése érdekében. A hatóanyag mennyiségének meg kell egyeznie a magok számával. A hidrogén-peroxiddal készített oldat csökkenti a gyümölcsök nitráttartalmát, növeli a csírázási sebességet, erősíti az immunrendszert.Ezenkívül elősegíti az egyes gabonafélék felületének fertőtlenítését, amelyek gyakran baktériumokat és gombákat tartalmaznak nyugalmi állapotban.
 • A kertészek gyakran használják a Fitolavin biológiai készítményt a paradicsom öntermesztésére. A streptotricin antibiotikumokon alapuló összetétel megakadályozza a paradicsomban a leggyakoribb betegségek kialakulását. A gyógyszer teljesen biztonságos az emberek számára, és nem befolyásolja a jótékony talajflórát.
 • A termikus fertőtlenítés az ősi idők óta népszerű. A módszer lehetővé teszi a káros mikrobák megszabadulását és a termelékenység növelését. Ebből a célból két napon belül helyet rendeznek az ültetési anyagok számára, ahol a levegő hőmérséklete körülbelül 30-50 fok lesz.

Ha már ebben a szakaszban elkezdi a baktériumok és gombák elleni küzdelmet, akkor a jövőben a zöld bokrok önmagukban képesek lesznek küzdeni a patogén baktériumok inváziójával.

A vetés kezdete

Az elkészített alapnak végén át kell mennie a csírázási folyamaton. E célból a paradicsomszemcséket nedves ruhára helyezzük, egy másik réteg nedves ruhával fedjük le és meleg helyiségbe visszük. A szövetet szükség szerint újra nedvesítik. Amint az első hajtások kikelték, a magokat a talajba ültetik.

A paradicsom vetésre való előkészítése jó talaj nélkül nem fejeződik be. A magvak csírázásához különleges feltételek szükségesek:

 • a vetés előtt a talajt forrásban lévő vízzel kell megsemmisíteni, hogy megszabaduljon minden fertőzéstől;
 • magokat fertőtlenítsék;
 • lazítsa meg a talajt jól;
 • növény ne legyen mélyebb, mint 1,5 cm;
 • a talajnak nem szabad hidegnek lennie;
 • elegendő nedvesség jelenléte;
 • magok felébresztése nyugalmi állapotból.

talaj a paradicsommaghoz

Más szabályok vannak a paradicsommag előkészítéséről az ültetésre. Vetés előtt meg kell látogatniuk egy meleg helyet. Ha hidegben vannak és azonnal a talajba ültetik, akkor az első hajtások nem három nap, hanem három hét után kelnek ki.

A talajt a paradicsom palántákhoz is elkészítheti. Fekete talaj, humusz, tőzeg, szuperfoszfát vagy fahamu hasznos lesz. Az összetevők összekeverhetők.

A főtt szemek egy nagy tartályba történő vetésekor be kell tartania a szabályokat. A barázdák közötti távolságnak legalább 2,5 cm-nek kell lennie, ültetés után az edényt üveg- vagy műanyag borítással fedik le. A talaj rendszeres öntözést és szellőztetést igényel. Amint a palánták 90% -a megjelenik, a fóliát eltávolítják.

A földi ültetés ütemezésének meghatározásakor a kertészek a személyes tapasztalatokra támaszkodnak, szükségszerűen figyelembe veszik az éghajlati normákat, a választott paradicsomfajtát és a növekedés körülményeit.

Ha a palántákat üvegházban termesztik, akkor a vetőmagok vetésének legjobb ideje február vége. A szabadban, de fedett talajban történő további termesztéshez a legjobb idő március eleje, borítás nélkül pedig március vége.

Néhány zöldségtermelő azonban a holdnaptár szerint megteszi az összes műveletet, amely a növények ültetésével és gondozásával kapcsolatos. Asztrológusok és agronómusok dolgozzák ki. Véleményük szerint a Hold, mivel a Földtől eltérő távolságban van, a világ teljes élő részén működik. A növények vetése, újratelepítése szükséges, amikor a hold növekszik. Ebben az esetben a palánták jól és gyorsan fejlődnek. A Hold dátumait évente különbözik.

Amint megjelennek az első valódi levelek, a csemeték elmerülnek (hosszú gyökereket csipesszen anélkül, hogy megérintenék a gyenge és a rövideket). A nagy és erős bokrokat külön tartályokba, például eldobható műanyag pohárba ültethetjük. A poharak alján feltétlenül kell lyukakat készíteni, hogy a nedvesség ne stagnáljon.

paradicsom palánta

A palántákkal kapcsolatos problémák elkerülése érdekében fontos gondozási szabályokat kell követnie:

 • rendszeresen kell öntöznie, lehetőleg locsolókanna nélkül, nyomás nélkül;
 • a palántákat jól megvilágított helyre, huzat nélkül;
 • a tartályt állandóan el kell fordítani a különböző oldalakon, hogy a szárok egyenletesek legyenek és ne nyúljanak fel;
 • elegendő helynek kell lennie az egyes bokrok fejlesztéséhez;
 • kéthetente ajánlott ásványi vagy szerves trágya kijuttatása.

A paradicsommag gondozása semmi nehéz. Ha egy kicsit több időt szentel az előkészítő szakasznak, figyelembe véve az összes tulajdonságot, akkor a jövőben kevesebb nehézség lesz és az eredmény kellemesen meglepő.

Vélemények
 1. Maria
  11.11.2017 16:05

  Palánták ültetésekor a talajt BioGrow-val - a növénynövekedés bioaktivátorával - megtermékenyítjük. Hála neki, a paradicsom nem beteg, és termésuk jelentősen növekszik. Vegyük a magokat is. Ez sokkal jobbá teszi őket. Bevettem ezt az üzletet.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök