A termő paradicsom korai alacsony növekedésű fajtái a legjobb talajra

A nyílt talajra szánt paradicsom korai fajtáit növekedés típusa szerint több csoportra osztják. Az osztályozás paramétere a paradicsombokor magassága. Az alacsony növekedésű paradicsomot nyílt talajon négy fajtában lehet bemutatni, amelyeket két csoportra osztanak:

 • döntő;
 • superdeterminant.

A paradicsom osztályozása a bokornövekedés típusa szerint

A növények meghatározó csoportjába tartozó, korai alacsony növekedésű paradicsomfajták magassága nem haladja meg az egy métert, a szuperdetermináns növények alacsonyabb növekedésűek, felső határuk 80 cm.

A standard növények egy alcsoportját megkülönböztetik a meghatározó paradicsomtól. Ide tartozik a kompakt gyökérzettel és erős törzstel rendelkező fajták. Azokat a fajtákat, amelyek maximális bokormagassága kevesebb, mint 80 cm, alcsoportba kell sorolni meghatározza a paradicsomot.

Számos olyan nyílt terepi paradicsom van, magas bokrokkal (2 m-ig), amelyek korlátlan energiával rendelkeznek. Mindegyik csoportosítva van meghatározatlan paradicsom... A francia bekezdések nagyobb figyelmet igényelnek, sok időt töltenek be a bokrok kialakulására, az intenzív terméshez kiegyensúlyozott etetésre van szükség. Ezért összehasonlítjuk a paradicsom termő fajtáit a nyílt talajban, a meghatározó növények csoportjába sorolva.

standard növények

A meghatározó paradicsom jellemzői

Megértheti, hogy az összes szuper korai fajta leggyakrabban meghatározó típusú a bokor következő jellemzői alapján:

 • az mostohaanyák száma kicsi;
 • a bokrok gyengén elágaznak;
 • rövid internodes;
 • korlátozott számú virágzat (6 db) képződik a bokrokon.

mostohaanyja kicsi

A leírásban megnevezett gyümölcsök számának kialakulása után a bokrok megállnak. Minden erejük a paradicsom érlelésére fordul, ezért a legkorábbi fajták általában meghatározóak.

Számos nagyon korai fajta, nagyon kis méretű, a meghatározó paradicsom csoportjába tartozik. A 3 kéz megkötése után abbahagyják a növekedést. A növekedés korai leállása magyarázza korai érettségüket.

gyümölcsök száma

Az összes szokásos paradicsom magas hozamú. Bokrok hosszú ideig nem növekednek a kis gyökerek miatt, ezért a gyümölcsök visszatérése korai. A fogalmak megértése után a fajta leírásából meg lehet érteni, hogy melyik paradicsom érkezik korábban a nyílt területen történő termesztéshez.

Az alacsony növekedésű paradicsom előnyeiről szól

Megnevezheti azokat az okokat, amelyek miatt a nyílt talajra a meghatározó korai érési fajtákat kell választani:

magas hozamú paradicsom

 • alacsony termetű;
 • korai érés;
 • alacsony előfordulási arány;
 • hidegállóság;
 • Könnyen kezelhető.

Az alacsony növekedésű növényeknek nincs szükségük erős támogatásra, egyes fajtáknak egyáltalán nincs szükségük támogatásra. A determináns (szuperdetermináns) bokrok kompakt, csak kis mennyiségű földre van szükségük a növekedéshez. A determináns és a szuperdetermináns fajták nagyszerű választás kis kertekben.

alacsony előfordulási arány

A korai érés befolyásolja az ültetés ütemezését. Palántákhoz az alacsony növekedésű fajtákat később is be lehet vetni. A rövid érési periódus garantálja a betakarítást a paradicsom palánta késő átültetésével (június közepe) nyílt talajon is.

Az alacsony korai fajtájú paradicsom ritkán szenved későn betegségtől. A Phytophthora augusztust érinti a bokrokkal, és a determináns és a meghatározó fajták júliusban érlelik. Az egészséges bokrokból betakarított gyümölcsöket hosszabb ideig tárolják, és a gomba nem károsítja őket.

determináns és superdetermináns

A tudósok hideg-rezisztens determináns fajtákat fejlesztettek ki nyílt talajra, amelyek közül néhány magvetlen módon is termeszthető. A paradicsommagokat közvetlenül a földbe vetve a nyári lakosok jelentősen megtakarítják az időt és az erőfeszítéseket.

Az alacsony növekedésű paradicsom megkönnyíti a fő munkahelyén alkalmazott nyári lakosok számára. Sok fajtát nem kell megkötni, másoknak nem kell eltávolítaniuk az mostohaanyákat. A legegyszerűbb módszer a standard paradicsom gondozása.

meggondolatlanul

Korai saláta paradicsom

A kertben történő nyári fogyasztáshoz nagy gyümölcsű fajtákra van szükség. A kertben több salátafajtát ültetve (korai, ultra-korai), június-augusztusig egyenletes gyümölcsöt érnek el.

saláta paradicsom

Boney MM

Standard osztály a lusta számára. Alacsony növekedésű (50 cm), ultra-korai érés Boney MM paradicsom nem kell támogatásra és rögzítésre. A fajta azok számára alkalmas, akik nem szeretik vagy nem tudják, hogyan kell palántákat termeszteni. A magokat május elején egy film alatt vethetik el, júniusban pedig állandó helyre vethetik.

A paradicsom a csírázás után 80–85 nappal kezd érlelni. A magról nevelt növények egy hónapban készen állnak az átültetésre, tehát a palántákat magok későn - április elején vagy közepén vetik el. Salátafélék, vörös, félkör alakú, legfeljebb 70 g tömegűek. A talajba június első napjaiban ültetett bokrokból az első betakarítás a hónap végén szüretelhető. Egy bokorból körülbelül 2 kg paradicsomot kaphat.

fokozat a lusta számára

Málna meglepetés F1

Egy meghatározó típusú hibrid, a 80-90 cm magas bokrok erős gyökérrendszert alkotnak. A növény imádja a jól megtermékenyített, laza talajt. A termés észrevehetően magasabb az ágyakban, ahol rendszeresen műtrágyával műtrágyáznak.

A gyümölcs bíbor, sima lekerekített, nagy. A paradicsom tömege 300–500 g, a pép sűrű, üreges, harmonikus ízű. Kinevezési saláta, hozam 15 kg / négyzetméter. m.

málna hibrid

Korai érési univerzális paradicsom

Nem szabad megtenni anélkül, hogy a kertben korai érésű, univerzális célra szánt paradicsom lenne. Az orosz nők hagyományosan készítik a paradicsomot télen nyáron és kora ősszel. Az univerzálisan felhasznált fajták (hibridek) alkalmasak mindenféle táptalajra.

sokoldalú paradicsom

Sanka

Ez a fajta gyorsabban kezd énekelni, mint mások. A nagymamák, akik paradicsomot árulnak a piacon, szeretik Sankat termeszteni. Az első paradicsom 75 nappal a csírázás után kezd énekelni. A gyümölcs szép, kerek, piros, jó ízű, cukrok és savak szempontjából kiegyensúlyozott. A paradicsom mérete kicsi, felhasználható munkadarabokhoz, saláták készítéséhez.

nevelj nagymamákat

Semko 18 F

Hőnek, szárazságnak, betegségeknek ellenálló hibrid: Alternaria, TMV, tipikus rothadás. A nyílt területen a Semko 18 F1 fajtájú paradicsom várja stabil stabil termését. Sűrű ültetéssel (5 bokor 1 négyzetméterenként) 10 kg finom gyümölcsöt kell betakarítani egységenként.

A Semko 18 F1 paradicsom jellemzői:

hőálló

 • súly - 140 g;
 • alak - lekerekített;
 • szín - piros, telített;
 • a pép sűrű.

A gyümölcs nem reped, jó ízű és sokoldalú. A perselyek kompakt, határozott, alacsony lapúak, akár 1 méter magasak. A betakarítás a csírázástól számított 85-90 nap elteltével kezdődik.

rohadt fajta

Lelkesedés

A rózsaszínű paradicsom szerelmeseinek imádni fogják a rózsaszínű korai paradicsom mazsolát. A paradicsom 80 napig érett. A gyümölcs nem nagy, 100 g tömegű, hosszú ideig tárolva, szállítás közben nem romlik. A pép ízletes, cukros. A bokrok gondozása nem nehéz, elérheti 50 cm magasságot. A korai érésű Zest értékes tulajdonságai:

 • fagyálló;
 • tolerálja a nem megfelelő megvilágítást;
 • jó immunitással rendelkezik néhány vírus ellen.

mint a rózsaszín

Francia csokor

Új meghatározó paradicsom, közepesen korai, pácolt. Az 1 méter magasságú bokrok támogatást és kötést igényelnek. Nem kell törölnie a mostohatestvéreit. A fajta szokatlanul gyönyörű ujjfürtökkel meglepő.

Egy növény 5-20 kefét képezhet. Egy csokor 6-10 vörös paradicsomból áll, súlya 80-100 g. Paradicsomültetési rendszer szabadban Franciacsokor: 5 növény négyzetméterenként.

mostohaanyja törölni

Harcos

Csodálatos korai érési paradicsom nyílt földre. A fajta nagyon népszerű az amatőr zöldségtermelők körében. Normál perselyek, alacsonyak (40 cm-ig). Gondoskodni róluk nagyon egyszerű, nem kell kötöznie és eltávolítani a mostohaanyákat.

A gyümölcsméret átlagos (180 g-ig), piros színű, univerzális célú. A fajta Nyugat-Szibériában szabadban termeszthető. A paradicsomharcos fő előnyei:

 • hozam;
 • korai érés;
 • sokoldalúság.

csodálatos korai érés

Törpe paradicsom

Miniatűr paradicsombokrok díszítik a kis kertet. A standard típusú paradicsomok kora korai fajtái nagyon dekoratívak, virágágyásokba ültethetők, fazékkultúrában, loggián vagy teraszon termeszthetők.

A törpe hibrid F1 Red Pearl vonzza a mini-paradicsom rajongóit. A miniatűr, 30 cm magas bokrokból 30 kicsi, körülbelül 20 g súlyú, piros paradicsomot kapnak. A bokrokat nem kell bedugni, ezek kompaktok, növekedhetnek és gyenge fényviszonyok mellett is képesek gyümölcsöt hozni. A gyümölcsök 85 nappal a csírázás után kezdnek énekelni. Van egy mini paradicsom gyöngy sárga hasonló tulajdonságokkal. A különbségek csak a paradicsom színében vannak.

kis zöldségkert

Egy másik miniatűr növény érdemel figyelmet. A Bullfinch meghatározó fajtája jól növekszik az erkélyen és a szabadban. A bokrok alacsonyak (40 cm-ig), a 75. napon kezdenek gyümölcsöt hozni. A paradicsom vörös, lekerekített.

Szuper hozamú alacsony növekedésű paradicsom

Számos vetőmag közül kell választani a szuper hozamú paradicsomfajták közül a nyílt talajon. Egy kis telken, minimális költségekkel, jó hozamot kaphat belőlük.

zöldek edényben

Jamal

A szokásos alacsony növésű (35 cm-es) Yamal fajta jó termést mutat. Négyzetméterről 10 kg paradicsomot szüretelnek. Az alacsony növekedésű fajták esetében ez kiváló mutató. Változatérték:

 • szuperhideg ellenállás;
 • hőállóság, aszály;
 • szaporodik vetőmagok talajba vetésével és palántával történő terjedésével.

kiváló mutató

Ivanych

Kiváló termőfajta határozott bokrokkal. A sűrűn leveles bokrok magassága 90 cm, 20 kg közepes méretű kerek gyümölcsöt szüret be négyzetméterről. Egy paradicsom maximális tömege nem haladja meg a 200 g-ot.

A gyümölcsök rózsaszínűek, sokoldalúak, jól tolerálhatók. A pácot Ivanovics paradicsomból készítik, könnyű, nyári salátákat készítenek. Értékes tulajdonságok:

 • kiváló szállíthatóság;
 • jó minőségű íz;
 • immunitás TMV, Fusarium, Alternaria ellen.

sűrűn leveles bokrok

Rózsaszín csoda

A rózsaszín csoda feltűnő a termelékenységében. Legfeljebb 19 kg közepes méretű rózsaszínű gyümölcsöt szüret be négyzetméteren. A gyümölcs tömege nem haladja meg a 110 g-t. Pontyparadicsom, 6-7 rózsaszín gyümölcs képződik a klaszterben.

A pép minden ínyenc számára vonzó, sűrű felépítésével és jó ízlésével. Szuper korai paradicsom rózsaszín csoda számos előnye van:

 • immunitás a legtöbb betegség ellen;
 • korai érés (82-85 nap);
 • magas termelékenység.

a termelékenység

Vélemények

Matvey, Volgograd

Az értékesített paradicsom termesztésével foglalkozom. Több éve ültettem a Pink Miracle-t.A fajtát jól vásárolják, nincs probléma a szállítással. A vásárlók dicsérik a paradicsomot az ízlésük miatt. Úgy gondolom, hogy a Pink Miracle a legjobb paradicsom kültéri használatra.

Ljudmila, Tver

Évente vettem a vetőmagomat paradicsom Sanka... A paradicsom szerény. Az ízlésről nincs panasz. A paradicsom korai, ezért nem várhat tőlük magas cukortartalmat. Paradicsomot használom a pácoláshoz, a bőr nem reped, és a feldolgozás során sem veszíti el alakját.

szerény paradicsom

Tatiana, Novgorod

Első alkalommal ültettem Ivanych paradicsomot az "Altaj Seeds" cégtől. A bokrok pontosan ugyanolyan méretűek lettek, mint amelyeket a leírás mutat. A paradicsom szintén megfelel a megadott tulajdonságoknak. A paradicsomot lemértük, és a gyümölcsök átlagos tömege 180 g volt.

A rózsaszínű gyümölcsök ízlésük és elegáns megjelenésük miatt elégedettek. A vágáson a húsos pép nagyon étvágygerjesztő, nincs kemény rost. Megállapíthatom az Ivanych fajta kis hátrányát: érzékeny a késői maratásra. Néhány bokorom ma beteg, kezelni kellett.

megjelenés

Anna, Jekatyerinburg

Szélsőséges körülmények között vannak a zöldségek a dakámban. Az öntözéshez vizet közvetlenül a kútból veszem, elég gyom van az ágyakban. Egy munkatárs tanácsára vettem magvakat paradicsom Buyan... Nyár végére elkezdett tiszteletben tartani a fajtát szerénytlensége miatt. Bár nem teremtettem neki normális feltételeket, örült nekem a termés.

Az alacsony növekedésű paradicsom gondozásának és ültetésének jellemzői

Vásároljon vetőmagokat speciális üzletekben, mielőtt ültetne, végezzen feldolgozást buborékolással. A vetés előtti kezelés elvégzéséhez használjon akvárium processzort. 30 percet vesz igénybe, hogy a magokat oxigénnel telítsék.

gondozás és ültetés

A vetés előtt a magvakat minden növényi stimulátorban át kell ázni. Az alacsony növekedésű hibrid paradicsom kiválasztásakor vegye figyelembe az ásványi műtrágyák iránti fokozott igényét. A gyártóknak kínált gyökér- és lombos öntettel kapcsolatos rendszerek betartásával tisztességes paradicsomhozamot érhet el a szabadon.

A nagy hozamú, nagy hozamú, nagy termésű, korai érésű fajták a legjobban egy tartóhoz köthetők. A kötött ágak kevésbé valószínűleg törnek gyümölcsterhelés alatt. A tiszta gyümölcs, anélkül, hogy a talajt megérintené, kevésbé esik beteg, hosszabb ideig tárolják. A bokrok alatti talajt talajréteggel boríthatjuk (10 cm), amely megvédi a növényeket a gombás fertőzéstől is.

mint a paprika

Következtetés

Ha az alacsony növekedésű paradicsomfajtákat nyílt talajra választja, többször csökkentheti a paradicsom gondozásának nehézségeit. Egy kis idő eltöltése után ízletes friss paradicsommal láthatja el magát, előkészítheti a tél.

csökkenti a gondot

Vélemények
 1. Olya
  7.07.2018 07:54

  Csak alacsony növekedésű paradicsomot termesztek, sokkal könnyebben gondozható és a termés meglehetősen nagy. Trágyázom a palántákat "BioGrow", Felgyorsítja a növekedést és védi a különböző betegségeket.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök