Kedvező napok a paradicsom ültetésére 2020 márciusában

A paradicsomnövény minőségét és érettségét nagymértékben befolyásolja az ültetési időszak. A vetést leggyakrabban kora tavasszal hajtják végre, ezért tudnia kell a paradicsom számára kedvező ültetési napokat 2020 márciusában. A növények megfelelő időben történő ültetése segít megelőzni a további karbantartással kapcsolatos számos problémát.

Március a vetőmag vetésére: előnye és hátránya

A paradicsom 2020 márciusában történő ültetésének számos pozitív és negatív oldala van.

A fő előnyök felsorolása a következőket tartalmazza:

 • a tavasz elején elültetve a csemetéknek ideje lesz a kívánt méretre növekedni, és a meleg időszakban termést eredményez;
 • az alacsony környezeti hőmérséklet tavasszal nem vezet az éretlen növények kiszáradásához;
 • a holdnaptár szerint márciusban van a legtöbb vetésre kedvező nap.

A fő hátrány a visszatérő fagyok magas kockázata. A korai vetés miatt a fiatal palánták meghalhatnak a hideg időjárásnak való kitettség miatt. Ezenkívül a tavaszi időszak elején a talaj nem melegszik fel teljesen.

Korai ültetés - problémák a benőtt palántákkal

Az időben termesztett palánták képezik a nagy termés alapját. A palántákat 55-60 napos korukban kell a talajba vinni. A pontos ütemezés a termesztett paradicsom fajtájától függ. Ha a palántákat nem kerülnek megfelelő időben a földre, akkor kinövik. A túlnövekedés okai továbbá:

 • korai vetés;
 • elégtelen világítás;
 • nem megfelelő hőmérséklet-szabályozás;
 • bőséges öntözés;
 • gyakori etetés.

A benőtt palánták csekély immunitásúak, ezért a talajba ültetés előtt a palántákat meg kell keményíteni. Ellenkező esetben a növények valószínűleg meghalnak. Először a palántákat 2 órán át szabadon kell hagyni felhős meleg időben és magas légköri páratartalom mellett. A hét folyamán az eljárást többször megismételjük, az idő növekedésével. Egy hét elteltével a palántákat egy napra szabadban hagyják, majd csak azután szállítják a földre.

Paradicsom korai ültetése

Mikor vetik el a paradicsomot palántákhoz márciusban?

A palánták vetési ideje számos tényezőtől függ. Figyelembe kell venni a termesztett paradicsomfajtát. A termelők általában az ajánlott vetési időszakot jelzik a vetőmagcsomagoláson. A következő tényezők is számítanak:

 • Időjárás. A korai és meleg tavasz kezdetével a vetés március elején megengedett, és fagyos időjárás esetén az ültetést 1-2 hétig jobb elhalasztani.
 • Hold naptár. A naptár az agrosztrológiai árnyalatok figyelembe vételével készült, amely a hold fázisairól tartalmaz információkat, amelyek lehetővé teszik a paradicsom ültetését a legkedvezőbb időszakban.
 • Magról nevelt állapot. Nem megfelelő gondozás vagy külső befolyásolás esetén a palántáknak nincs idejük a tavasz elejéig erősödni, és ebben az esetben ajánlott késleltetni a növények talajba jutását.

paradicsom és palánták

Kedvező napok a palánták ültetése az üvegházban

A palánták magjait a későbbi nyílt talajba történő átvitelre március első felében vetik be. A holdnaptár szerint az üvegházhatású paradicsom vetésének a legsikeresebb napjai: március 10., 12.

Nyílt terepen

Ajánlott paradicsom palántákat ültetni nyitott talajra 2020 márciusában, a 20., 25., 30. és 31. napon. A nyílt talajban történő termesztésre szánt paradicsommagokat később vetik be, mint az üvegházhatást okozó fajtákat, hogy idejük legyen erősebbé válni és kellően erős gyökérzethez jutniuk.

Paradicsom ültetése nyílt terepen

Otthoni feltételekhez

Ha paradicsomot termesztenek egy lakásban, a palánták vetése március elejétől április közepéig megengedett. Az időtartam meghosszabbodik, mivel a paradicsombokrok ugyanabban a környezetben növekednek és gyümölcsöt hoznak. Az aktív növekedéshez és a bőséges terméshez kedvező környezetre van szükség. Különösen a palánták otthon történő vetésénél kell figyelembe vennie a következő tényezőket:

 • Hőmérsékleti feltételek. A paradicsom palánták optimális hőmérséklete nappali hőmérsékleten 18-25 fok között változik. Sötétben a hőmérsékletet hagyjuk 12-15 fokra csökkenni.
 • Nedvességjelző. Annak érdekében, hogy a palánták időben csírázhassanak és fejlődni kezdjenek, a páratartalomnak 65–75% -on belül kell lennie.
 • Világítás. Függetlenül a termesztett paradicsom változatosságától, a palántáknak sok természetes fényre van szükségük. Javasoljuk, hogy a tartályt palántákkal hagyja az ablakpárkányon, ha az ablakok délre néznek, és nem fák borítják. Ha nincs természetes fény, megengedett a mesterséges világítás használata.

Növekvő paradicsom otthon

Kedvezőtlen napok a vetésre és a kiszállásra

A palánták vetése és a palánták nyílt földre vagy üvegházba történő áthelyezése nem ajánlott március 12-én és 28-án. Ezek a dátumok a teliholdra és az új holdra esnek. A holdfázisok változó időszakaiban nem célszerű agrotechnikai műveleteket végrehajtani, mivel a Hold befolyásolja a növények növekedését és fejlődését. Abban a pillanatban, amikor a Hold átmegy az egyik fázisból a másikba, a gyümölcslevek a bokrok belsejében mozognak, és az átültetés a folyamat megszakításához vezethet.

Mi befolyásolja a leszállási időt?

A palánták ültetésének ütemezése, valamint a palánták vetése számos körülménytől függ. Fontos figyelembe venni a termesztési régiót, a paradicsom változatosságát, az éghajlati jellemzőket.

Vidék

A paradicsom ültetésének megtervezésekor fel kell készülnie az időjárási viszonyokra és a talaj sajátosságaira egy adott régióban. Az összes tulajdonságot figyelembe véve nagy terményt lehet termeszteni, és gondoskodással nem szembesülhet.

Moszkva külvárosában

A moszkvai régióban történő termesztésre alkalmas paradicsomfajtákat kora tavasztól április elejéig kezdik vetni palántákhoz. A hosszú időszak a fajták sajátosságaival és a tenyésztési módszerrel kapcsolatos. Ha a paradicsomot nyílt talajban ültetik, meg kell határoznia azt a pillanatot, amikor a fagy valószínűsége minimális lesz.

A moszkvai régió különböző területein a tavaszi átlagos napi levegő hőmérséklet 10 fokos átmenete különböző időpontokban történik. A központban és az északi területen ez az átmenet május első tíz napjában következik be, a délkeleti régiókban pedig egy héttel korábban.

A moszkvai régió legtöbb kerületében a második évtizedtől kezdve stabil meleg időjárás alakul ki.Sík domború térségben a fagyok a 20. év elteltével zárulnak, de az elmúlt év átlagos napi hőmérséklettől függően fennáll annak a veszélye, hogy június elején ismétlődő hidegcsípések forduljanak elő.

Paradicsomfajta a moszkvai régióban

Urál

A Közép-Urál éghajlati viszonyai alkalmasabbak a paradicsom üvegházban történő termesztésére. Ennek oka az a tény, hogy a pozitív hőmérsékleti időszak kevesebb, mint 3 hónapig tart. Az Urálban a vetéshez gyakran a hibrid paradicsomfajtákat választják, amelyeknek magas a rezisztencia a betegségekkel és a változó időjárási viszonyokkal szemben.

Az Urál éghajlata miatt a vetést 50–60 nappal a meleg időszak kezdete előtt végezzük, hogy a növények alkalmazkodjanak és fejlődjenek a kívánt szintre. A palánták vetése általában március folyamán megengedett. Különösen fontos, hogy a palántákat időben elvesse, ha a jövőben a paradicsomot nem védett talajba helyezik. A determináns és a szuperdetermináns fajtákat gyakrabban nyílt talajon ültetik, magas bokrokat pedig üvegházakba ültetik.

Paradicsomfajta az Urál számára

Szibéria

A szibériai paradicsom ültetésekor fontos figyelembe venni számos árnyalattal.

Korlátozott számú fajta termeszthető Szibériai területeken, amelyek képesek hirtelen hőmérsékleti esésre és hűvös nyarakra. Ha tavasszal tervezi zöldségfélék üvegházhatású körülmények között történő termesztését, akkor a vetési időpontok március közepén vannak, akárcsak nyílt talajban történő ültetés esetén. Más esetekben a vetésre bármilyen napot választhat. Ajánlott szibériai paradicsomot üvegházakban termeszteni, mert:

 • A paradicsomot termofil növénynek tekintik, és üvegházhatású körülmények között kedvező hőmérsékletet lehet biztosítani az aktív növekedéshez és a nagy gyümölcsök képződéséhez.
 • A növény egész évben termeszthető.

Szibériai paradicsom

A fajtától függően határozza meg

A különféle paradicsomfajtákat egy adott fajtára kedvező időszakban kell ültetni. A paradicsom ültetésének a következő időpontjait kell megkülönböztetni:

 • a korai fajtákat március 7–13-ig vetik be;
 • a szezon közepén fajtákat március közepén ültetik át 13-25-ig;
 • a későn érő paradicsom február utolsó napjaitól kezdve vetni;
 • a meghatározatlan típusú magas paradicsomot február közepe és kora tavasz között ültetik;
 • apró cseresznye paradicsomot április elején lehet ültetni.

A legtöbb ültetvényanyag-termelő a csomagolást a palánták vetési idejével kapcsolatos információkkal jelöli. A mezőgazdasági vállalkozás által szolgáltatott információk alapján nem kell kiszámítania a telepítés pontos időpontját.

Szibériában betakarított paradicsomfajta

A paradicsom további gondozása

A legtöbb paradicsomfajta esetében elegendő az alapvető gondozás, amely magában foglalja az öntözést, a talajművelést, a metszést, a felső kikészítést és a menedéket. Az öntözést akkor végezzük, amikor a talaj kiszárad, figyelembe véve a csapadék mennyiségét. Minden öntözést a föld meglazítása kíséri, hogy a levegő szabadon átjuthasson a növények gyökereihez.

A megfelelő fejlődéshez és az intenzív terméshez foszfor-kálium-, nitrogén- és szerves műtrágyákat használnak. Ajánlott szezon alatt 3-4 alkalommal etetni. A bokrok kialakulása szintén hozzájárul az aktív növekedéshez. Az eljárás a megsárgult levelek és deformált ágak eltávolításából áll, amelyek továbbra is felszívják a tápanyagokat.

Vélemények
 1. Olya
  1.01.2019 12:24

  A paradicsomot csak kora tavasszal ültem, így a forró nyár nem fenyegeti a palánták kiszáradását, és a termés csak kiváló. Javaslom, hogy a paradicsomfajták megválasztásában felelősségteljesen járjon el, nem mindegyik alkalmas korai ültetésre.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök