A cseresznyeparadicsom, azok előnyeinek és káros hatásainak, a legédesebb fajtáknak a leírása

A cseresznye paradicsom az egyik legkorábbi fajta paradicsom. A kertészek körében az ilyen fajták gyorsan népszerűvé válnak, és ebben semmi furcsa. Végül is nagyon szép, gyümölcsösek és meglehetősen kellemes, édes ízűek.

Kompaktivitásukkal és gyors érésükkel vonzzák az embereket. A cseresznyeparadicsom nem csak különféle ételek készítésére, hanem dekorációjára is felhasználható.

Előnyök

A cseresznyeparadicsom nagyon népszerű, mivel számos előnye van, amelyek magukban foglalják:

 1. Az összes édesebb cseresznyefajta klaszterben nő, nem külön-külön. Ez sokkal könnyebbé teszi a betakarítást.
 2. A paradicsomfélék nem repednek és nem romlanak el, így hosszú ideig tárolhatók.
 3. A cseresznyeparadicsom kompakt méretű, és snackek készítésekor nem kell gondosan szeletelni őket.
 4. A paradicsomfélék meglehetősen élénk színűek, így nemcsak ételek készítésére, hanem az asztal díszítésére is felhasználhatók.
 5. A cseresznyeparadicsom kis gyökérzettel rendelkezik, amely lehetővé teszi számukra kis ültetési dobozokban történő termesztést.

Előny és kár

A termesztés és az étkezés előtt meg kell ismerkednie a cseresznyeparadicsom előnyeivel és káros hatásaival. Vitathatatlan az ilyen paradicsom előnyei, mivel ugyanolyan jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a többi fajta. A cseresznyeparadicsomban gazdag cukrok, vitaminok és antioxidánsok. Számos olyan elemet tartalmaznak, amelyek az emberi test számára előnyösek: kén, jód, króm, foszfor, kalcium és vas.

cseresznye paradicsom egy tálba

Miért olyan hasznos a cseresznye paradicsom? Az ilyen paradicsomnak a következő jótékony tulajdonságai vannak:

 • A K-vitaminnak köszönhetően javítják a vese működését és elősegítik a kalcium felszívódását.
 • Sok likopint tartalmaznak, ami csökkenti a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri, gyomor- és nyelőcsőbetegségek valószínűségét. Ez az elem segít a testnek a zsírok jobb feloldásában.
 • A cseresznye részét képező szerotonin helyettesíti az antidepresszánsokat és javítja a hangulatot.

Az előnyök mellett az ilyen paradicsom ártalmas lehet. Néhány embernek nem tanácsos cseresznye paradicsomot fogyasztani. Ezek tartalmazzák:

 • Fekélyben szenvedő betegek. Nem szabad enni paradicsomot remisszió alatt. A cseresznyefélék számos szerves savat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a gyomor bélését.
 • Emberek káros anyagcserével.
 • Allergiás betegek. Piros zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása számukra ellenjavallt.
 • Epekőbetegségben szenvedő emberek.A cseresznyeparadicsom a choleretic termékekhez tartozik, ezért ilyen betegség esetén nem szabad visszaélni velük.

A fajták osztályozása

Sokféle fajta cseresznye paradicsom van. Különbözőek lehetnek méretükben, színükben, alakjukban és súlyukban. Néhányuk kifejezetten beltéri vagy kültéri ültetésre készült. A cseresznye paradicsom minden fajtáját három csoportra lehet osztani.

Döntő

Ide tartoznak az alacsony növekedésű cseresznyeparadicsom, amelyek a legjobb otthon termesztésre. Jellemzőik az alacsony bokrok, körülbelül 40 cm és az érett gyümölcsök kis tömege.

Ezek a korai fajták kezdő kertészek számára megfelelőek, mivel nagyon szerények és könnyen termeszthetők.

Például nem kell rendszeresen rögzíteni, mivel minden hajtás kefével ér véget. Ha azonban a törpebokrok komolyan növekedni kezdenek, akkor el kell kezdenie a felesleges ágak nyírását. Ugyanakkor nem ajánlott a felesleges levelek eltávolítása, mivel ez csökkentheti a termés mennyiségét.

A legtöbb meghatározó paradicsom gyorsan érlelik. Ez a folyamat átlagosan kb. 90 napot vesz igénybe. Egy bokoron egyszerre több mint 20 gyümölcs érkezik. Az ilyen paradicsom fő előnye a kompakt méretük, amelynek köszönhetően otthon a kis növényekben is megnövelheti a növényt.

cseresznye paradicsom bokrok

Határozatlan

Ez a kategória tartalmazza a cseresznyeparadicsom szinte az összes legjobb fajtáját. Meghatározhatatlan paradicsomot tenyészthet szabadban és üvegházakban is. Az ilyen bokrok igényelnek gondozást: rendszeresen vágni, öntözni és néha átültetni kell. Az ilyen fajták gyümölcse azonban nagyobb és lédúsabb.

A határozatlan paradicsomot rendszeresen be kell dugni, hogy a bokrok nem pazarolják energiájukat felesleges hajtásokra. Megcsípés után az összes tápanyagot a gyümölcs fejlődéséhez kell irányítani. A hajtásokat délelőtt délelőtt metszik, napsütéses napokon, hogy a bemetszések gyorsabban gyógyuljanak.

Az ilyen paradicsom termesztési technológiája nem különbözik a többi fajta termesztésétől. A magokat március végén vetik el, így a palántákat május elején lehet átültetni.

Semi-meghatározó

Az ilyen paradicsom valami az alacsony és magas bokrok között. Meglehetősen kompakt, így otthon és üvegházakban is termesztheti őket. A növény aktívan fejlődik, amíg 8-10 kefe meg nem jelenik bokroin. Ezután teljesen leállítják fejlődését.

A félig determináns fajták termesztése során meg kell csípnie. Ugyanakkor nem ajánlott sok levél eltávolítása a bokrokból. Legalább 25 darabot kell hagynia ahhoz, hogy a növény nagyon forró körülmények között segítsen.

A legnépszerűbb fajták

Az egyes fajták leírása egy tulajdonság segít a kezdõ zöldségtermesztõknek jobban megismerni megkülönböztetõ tulajdonságaikat és kitalálni, melyik paradicsomot termesztik a legjobban.

Borbolya

Ezt a fajtát üvegházban történő termesztésre hozták létre. Sok kertész véleménye azt mutatja, hogy lehetetlen a szabadtéri mezőbe ültetni, mivel a bokrok nem tudnak jól megbirkózni a hőmérsékleti változásokkal.

A növekedési időszakban a bokrok két méter magasságra nőnek, ezért azokat támaszra kell kötni és időszakosan levágni. A bokor kialakulásakor a legjobb, ha csak két szár van. Ez elegendő lesz a jó terméshoz.

paradicsom borbolya a kertben

A bokrok gyümölcsét klaszterekben gyűjtik össze, amelyek kb. 65 paradicsomot tartalmaznak. Sima felületük és ovális alakúak. Teljes érett állapotban a legnagyobb gyümölcs tömege 50 gramm. A borbolya termesztése egész nyáron folytatódik és kora ősszel ér véget.

Fehér szerecsendió

Ilyen paradicsomot az ország szinte bármelyik területén megtehetsz. A középső sávban azonban ajánlott üvegházban ültetni, mivel a növény nem tolerálja az alacsony hőmérsékletet.

paradicsom fehér szerecsendió

A fajta megkülönböztető tulajdonsága a bokrok, amelyek két és fél méterre növekednek. A növények nem állnak hosszú ideig harisnyakötő nélkül, ezért jobb azonnal csatlakoztatni őket a tartóhoz.

A fajta előnye számos betegséggel szembeni rezisztencia. A növekvő Fehér Maszkát nem kell félni attól, hogy a bokrok megbetegednek és meghalnak.

A gyümölcs körte alakú és aranyszínű, ami megkülönbözteti őket más fajtáktól. Érett cseresznye paradicsom súlya körülbelül 30 gramm. Használhatók feldolgozásra, konzervkészítésre és friss fogyasztásra.

Élvezet

Az ilyen paradicsomot az utcán és az üvegházban ültetheti. A paradicsombokrok nem olyan magasak, mint az előző fajták, és csak másfél méter hosszúak. Ugyanakkor ezeket is rendszeresen rögzíteni és rögzíteni kell. Ajánlott a bokrokat két vagy három szárba bontani, hogy nagyobb hozamot érjünk el.

Az érett gyümölcsök kerek és vöröses színűek. Súlyuk körülbelül 40 gramm. Édességükben különböznek a többi paradicsomtól. A Delight paradicsomot gyakran használják tartósításra és különféle ételek készítésére. Hozzáadható bármilyen recepthez, amelynek paradicsomot kell tartalmaznia.

paradicsom öröm

Thumbelina

Ez a korai érésű fajta 95 nappal az ültetés után teljesen érett. Ajánlott üvegházhatású körülmények között termeszteni, mivel a bokrok nem tudnak megbirkózni a tavaszi éjszakai fagyokkal. A növény magassága másfél méter, ezért azt egy tartóhoz kell rögzíteni.

A paradicsom bokrokon simák és lekerekített vörös gyümölcsök képződnek, amelyek súlya csak 20 gramm. A Thumbelina hozama nagyon jó. Öt kilogramm paradicsomot lehet begyűjteni egy négyzetméterről.

A fajta fő előnyei között szerepel az íz és a leggyakoribb betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

Thumbelina paradicsom

Irishka

Az Irishka vonzó lesz az emberek számára, akik szeretik az alulméretes fajtákat. Ideális kültéri ültetésre. A növény növekedési ideje átlagosan 95 nap. A paradicsombokrokat nem kell megkötni, mivel magasságuk csak 50–60 cm.

A lekerekített gyümölcsök rózsaszínűek. Mindegyik súlya 75 gramm. Az Irishka ízében különbözik a többi paradicsomtól. Az Irishka gyümölcsök a legízletesebbek és a leginkább lédúsak, ezért gyakran használják szószok és ketchupok készítésére. Tíz kilogramm paradicsom betakarítható egy négyzetméter földről.

irishka paradicsom a kertben

A paradicsom fő előnyei között szerepel a betegségekkel szembeni ellenálló képességük, a szállításra való alkalmasság és a hőmérsékleti szélsőségekkel szembeni ellenálló képesség.

Következtetés

A cseresznyemag termesztése meglehetősen egyszerű. Ehhez elegendő kideríteni, hogy hány ilyen fajta paradicsom létezik, és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök