Az alacsony növekedésű paradicsom legjobb, legnagyobb és legtermékenyebb fajtái

Az alacsony növekedésű paradicsomot sok kertész kedveli. A növekedésüknek több előnye van, mint hátrányai. A törpebokrok magas hozamot adnak nagy paradicsom... Ezért a zöldségtermesztők vetik a meghatározó tényezőket.

Az alacsony növekedésű paradicsom előnyei

Az alacsony növekedésű paradicsom esetében jellemző, hogy:

 • ritkán ér el egy métert;
 • nem igényelnek rögzítést;
 • korábban érik meg, mint meghatározhatatlanok;
 • öt-hét virágzat megjelenése után a gyümölcsök éréskor kezdik megtelni;
 • add együtt a betakarítást.

a trojka gyümölcsei

Determinánsok - amelyek a leginkább ellenállnak a betegségeknek, ellenállnak az alacsony hőmérsékleteknek. A meghatározó fajok közé tartoznak a sűrű oldalirányú hajtásokkal rendelkező növények. A kapott szárnak nincs szüksége rákötésre és szorításra. Saját félig determinált paradicsom a szár felső része elérheti a 120 centimétert is. Ezért be van szorítva nyolcvan-kilencven centiméter szintjén. Ezután a termés felgyorsul, és a hozam növekszik. A superdeminánsoknak rövid a növekedési ideje. Érett gyümölcsöt adva, nem formálódnak petefészek.

A megfelelő paradicsomfajták kiválasztásához meg kell ismerni fő tulajdonságaikat és azt, hogy milyen körülmények között mutatkoznak jobban.

lédús paradicsom

Milyen paradicsommagok gyümölcsösek és alulméretesek

Minden kertész nagy termést szeretne gyűjteni, ezért meg kell vásárolnia a paradicsommagokat a termesztéshez, ami a gyümölcsök számával örömteli:

balerinák a hálóban

 1. A szibériai trojka gyümölcseit cukros íz és sokoldalúság jellemzik. Saját paprika paradicsom mélyvörös színű, súlya 350 gramm. Egy hatvan centiméter magas bokorból öt kilogramm kiváló gyümölcsöt gyűjthet. Az első kefén a paradicsom érlelik, tizenöt centiméter hosszúságú.
 2. Egy-kétszáz gramm súlyos lédús paradicsom díszíti a balerina bokroit. A rózsaszín körte alakú gyümölcsök rajongói számára ez a fajta megfelelő. A bokor magassága hatvan centiméter, a paradicsom 100-105 nap után érlelődik. Egy négyzetmétertől 6-7 kilogramm paradicsomot szüretelnek.
 3. A karpális determináns moszkvai körte nyílt talajon nyolcvan centiméterre, üvegházban pedig egy méterig nő. A bors gyümölcs húsos és ízletes. Bokorról négy-öt kilogramm hozammal sok savanyúságot készítenek paradicsomból a téli időszakra.
 4. A szokásos növények között megtalálható a Buyan fajta vagy a vadászgép. A szár kevesebb, mint ötven centiméter. Válogatós, gyümölcsöt hordoz könnyű és termékeny talajon. A paradicsom tolerálja az aszályt, ellenáll a vírusoknak és gombáknak. Enyhén hosszúkás ovális gyümölcsök a korai termésektől kezdve, mivel a csírázás után 95-100 nappal jelennek meg.Kétféle típus van: piros és sárga. A kertészek akár négy kilogramm finom paradicsomot gyűjthetnek egy négyzetmétertől.
 5. A persely kompakt Paradicsom Rocker... A szilvaszerű piros paradicsom tömege száz gramm, és az első hajtások megjelenése után 100-105 nappal érik el. A fajta magas hozamú növényeket képvisel, mivel egy bokorból 4-5 kilogramm gyümölcsöt szüretenek.
 6. A késő fajtákat a gombakosár képviseli. A szár magassága több mint egy méter, ezért a tetejét meg kell szorítani. A gyümölcs alakja érdekes, erősen bordázott, kosárnak tűnik, ami egyértelmű a névből. Az egyes gyümölcsök tömege 250-350 gramm, a paradicsom héja annyira gyengéd és édes, hogy sok nyári lakos növeli őket. Megfelelő gondossággal a paradicsom fél kilogramm nagy gyümölcsökkel fogja örülni.
 7. A Sanka fajtát a gazdák választották ültetésre, mivel a hozam eléri a tizenöt kilogramm négyzetméterenkénti mennyiségét. A paradicsomot könnyű gondozni gépek segítségével, mivel a bokrok alulméretesek, legfeljebb fél méter. És a gyümölcsök vörös színűek, amelyek súlya 80 gramm.
 8. Korai érett paradicsom Piroska vagy Rotkappchen német tenyésztőktől jött hozzánk. A bokrok maximális negyven centiméter magassága lehetővé teszi, hogy ne kösd össze őket. A 100 gramm súlyú gyümölcsökre könnyű szalaggal és kiváló íz jellemzi. A lédús lila pép rejtett, sima bőr alá van rejtve. A következetesen magas terméshozam egy bokorból két-három kilogramm paradicsomot eredményez. Az új termékek népszerűek a gazdák körében. A szántóföldükön harminzt tonna paradicsomot termelnek hektáronként, kiválóan forgalmazható állapotban.

Piroska

A magas hozam nemcsak a korai érési fajtákról, hanem a késői érési időszakokról is híres.

Melyik meghatározó tényezők alkalmasak nyílt terepen?

Nem minden paradicsom hordoz gyümölcsöt jól a szabadban. Hidegállónak kell lenniük, mert az időjárás egyes régiókban drasztikusan megváltozik nyáron. És a kertben a talajt nehezebb megmunkálni patogén gombákból és vírusokból. Ezért jobb alulméretes növényeket vetni.

akvarell, piros

A paradicsom népszerű a nyári lakosok körében:

 • Akvarell piros hosszúkás gyümölcsökkel;
 • Golden Stream, amely híres a kiváló ízléses narancssárga és sárga gyümölcséről;
 • szuper korai Red Fang, tökéletes a konzervekhez;
 • paradicsom ízesítésű gyümölcsökkel Supermodel;
 • Abakan rózsaszín, amely nélkül egyetlen nyári saláta sem teljes;
 • folyamatos termés a fagyokig aztékok kis sárga gyümölcsökkel;
 • A robbanás hidegálló, ezért az északi régiókban termesztik;
 • későn érlelő Eldorado, több mint száz gramm súlyos rózsaszínű paradicsommal.

arany patak

Az összes alacsony paradicsom stabil hozamot ad, ugyanakkor gyümölcsöt hordoz. A bokor tömörsége, élénk zöld levelek, gazdag színű gyümölcsök miatt a hely dekorációjává válhatnak.

abakan rózsaszín

Üvegházhatású alulméretes paradicsom

Az üvegházakban és az üvegházakban könnyű termeszteni az alacsony növekedésű paradicsomfajtákat. Nem fognak sok helyet foglalni, mert egy négyzetméteren akár hat vagy hét bokor helyezhető el.

A korai fajtákat azért értékelik, hogy a film alatt a nyár elején paradicsomot termelnek.

Az alaszkai fajta senki más előtt érlelődik. A rövid szár nem éri el a fél métert sem. Az édes ízű gyümölcsök jóak a nyári salátákban. Ők fogják kitölteni a vitaminok hiányát a szervezetben egy hosszú tél után. A növény nem fél a betegségektől, amelyek magukban foglalják a cladosporia, a dohánymozaik, a fusarium hervadást. Az első hajtások után 90–100 nap elteltével összegyűjtik a 95 gramm súlyú piros paradicsomhalmazokat.

Alaszka lépést tart

A korai érés a paradicsomra jellemző: talány - a gyümölcsök 82 nap után érik. A száz gramm súlyú paradicsom kiváló íze lehetővé teszi, hogy friss fogyasztásra és konzervkészítésre használja őket. A gyümölcsök megrepedezés nélkül megtartják a kiszerelést. Nem félnek a felesleges nedvességtől, az aszálytól.

gyümölcs rejtély

Díszes csokrok húsos paradicsomból, amelyek súlya legfeljebb háromszáz gramm a Raja fajtából. Lédús húsos, dekoratívnak néznek ki az ágon, és kellemes ízűek.

lédús húsos

Nagy paradicsom, üvegházban meghaladva a kilogrammot, a Pink Honey változatban. Ezek a legédesebb paradicsom, ahogy a neve is sugallja. A közép-késői fajokhoz tartoznak, hozzáértő ellátást, védelmet igényelnek a betegségek és kártevők ellen.

nagy paradicsom

A mogyorós paradicsom érdekes színű. A kerek, a kertészek már régóta szeretik a kerek, kissé lapított, háromszáz gramm tömegű vörös, sárga csíkokkal és édes ízű gyümölcsöket. Eredetinek néznek ki a salátákban, a téli előkészületekben.

lapított gyümölcsök

Erkély fajták

A legkompaktabb paradicsombokrok erkélyen, lodzsában vagy ablakpárkányon történő termesztésre alkalmasak. A magas paradicsom nem fér el egy városi lakásban. Az alulméretezett fajták legjobb fajtái azonban stabil hozamot adnak ilyen körülmények között. Közöttük:

fajták az erkélyen

 1. Az önbeporzó hibridben, a Balcony Miracle-ban a bokor nem növekszik negyven centiméter felett. Az alulméretes paradicsom közül a legtermékenyebb. Egy kilogrammból két kilogramm illatos és édes gyümölcsöt szüretenek.
 2. A fehér töltelék alacsony bokrok erkélyen jól viselik a gyümölcsöt, és négyzetmétertől hét kilogrammig kerek piros paradicsomot adnak. Repedésekkel szembeni ellenállásuk miatt a gyümölcsöket télen konzervként használják.
 3. A Betaluxot azonnal a talajba ültetik, és a palánták csíráztatása után 95 nap elteltével az első, édes és húsos paradicsomot eltávolítják. A fajta hidegálló, nem fél az aszálytól.
 4. A Bogataya Khata paradicsom híres a betegségekkel szembeni ellenálló képességéről. A 45 centiméter magas bokor kompaktsága lehetővé teszi a fajta kádban vagy edényben az ablakpárkányon ültetését.
 5. A Bonsai paradicsom ideális ablakpárkányon, egy kis erkélyen, mivel a bokrok eléri a 25 centimétert, de legalább három kilogramm termést eredményeznek. És harminc gramm sűrű vörös paradicsom díszíti az ünnepi és mindennapi asztalt a nyár közepén.
 6. A sárga sapka bokrok törpemagassága 85 nap alatt megmutatkozik. És a gyümölcs, hogy megfeleljen a növekedés csak húsz gramm.
 7. Még függő cserepekben is növekszik a Kerti Gyöngy. A paradicsom sokáig gyümölcsöt hord, a paradicsom egyformán kerek és húsz gramm súlyú. Legfeljebb háromszáz lehet egy kefén.

sárga sapka

Ezek a paradicsomfajták iránti kereslet a városok lakosai körében keresendők, akiknek nincs lehetősége a telek kertjére.

Milyen fajták adnak többszínű paradicsomot

Leggyakrabban a paradicsom vörös vagy rózsaszín gyümölcsöt hoz. Jók az emberek számára. Sok likopint tartalmaznak, amely megakadályozza a rákos sejtek fejlődését és a test öregedését. A sárga és a narancssárga paradicsom sokáig nem új az asztalon. Az alulméretes fajták közül a legfinomabb fajták a kiskacsa fajta. Lekerekített, fényes gyümölcsök, kifolyóval, narancsos érettségi stádiumba lépnek.

színes paradicsom

A nyílt terepen a datolyaszilva hibrid nyolcvan centiméterre nő. A korai középső koraszos paradicsom örömére aranyparadicsom szolgál, amely egy bokorról akár három-négy kilogrammig is összegyűjthető.

hibrid datolyaszilva

A cigány fajta fekete gyümölcse. A szuperdeterminánsokhoz tartozik, mivel magassága valamivel több, mint egy méter. A csokoládé színű paradicsom jobban hordozza a gyümölcsöt az üvegházban. Jól tolerálják a szállítást, friss fogyasztásra alkalmasak, ízletes mártások készítésére szolgálnak télen.

fekete gyümölcs

Szinte fekete paradicsom a baszk kék változatban. A félig határozott típusú növény hat vagy nyolc gyümölcsből álló klasztereket hoz létre. A még lekerekített és száz gramm súlyú gyümölcsökben gazdag antocianin is található. Az anyagnak baktériumölő tulajdonságai vannak, pozitív hatása van a látás állapotára.

Baszk kék

Paradicsom Fekete Moor gyümölcsöt hord 115-118 nap után. A bokor magassága méterben. A fajta hozama magas - hat kilogramm négyzetméterenként.

fekete moor

A meghatározott paradicsom változatossága lehetővé teszi a nagy gyümölcsű paradicsom és a miniatűr cseresznye paradicsom termesztését.

Mikor kell ültetni az alacsony növekedésű paradicsomot, és hogyan kell gondozni őket

A paradicsom vetése 60-65 nappal a nyílt földre vagy üvegházba ültetés előtt kezdődik. Csak olyan paradicsomfajtákat vegyen be, amelyek megfelelnek annak a területnek az éghajlati viszonyaihoz, ahol lakik. A magról nevelt paradicsomot március végén vagy április elején koca. A vetőmagok edzési és fertőtlenítési folyamaton mennek keresztül. A gyorsabb hajtás érdekében a vetőmagzsákot belemerítik egy növekedési stimulátorba.

A paradicsomot a földbe ültetésre a talaj fertőtlenítése után kerül sor. A növényekkel ellátott edényeket jól megvilágított helyre helyezzük, 20-25 fokos hőmérsékletet elérve.

növényi paradicsom

Amikor a fagyveszély teljesen elmúlik, az alacsony növekedésű paradicsom palántait átviszik az ágyba nyílt talajban vagy üvegházba. A paradicsom ültetésének ideális időpontja május eleje vagy közepe. Két héttel korábban üvegházhatású talajba ültetik. A növények hideg időjárásnak való kitettségének elkerülése végett papírsapkákkal borítják őket.

A paradicsom gondozása az alábbiakból áll:

a földbe ültetett

 • mérsékelt öntözés;
 • feltöltés kéthetente, felváltva a szerves és ásványi műtrágyák kijuttatását;
 • harisnyakötő, ha nagy számú nagy gyümölcs alakult ki a száron;
 • csúcs megcsípése a superdeterminánsokban.

Az alacsony növekedésű paradicsom korai betakarításának elérése érdekében az ilyen fajtákat kiválasztják a tulajdonságok ismertetésével.

szuperdeterminánsok teteje

Meleg területeken hagyhatja ki a paradicsom vetését palántákhoz, a növények akkor is jól érlelik, ha közvetlenül nyílt talajon vagy üvegházban ültetik. A leszállási minta általános a determinánsok esetében: 50x50 vagy 60x60 centiméter. Egy négyzetméteren 6-7 növény helyezhető el. Egy kis területen az alulméretezett paradicsomnak elegendő tápanyaga van ahhoz, hogy teljes hozamot biztosítson.

teljes termés

Vélemények
 1. Elena
  1.01.2018 00:04

  A teszteléshez elkészítettem egy szószot ennek a receptnek megfelelően, csak kiváló termékgé vált, sőt arra sem számítottam, hogy a következő télre mindenképpen bezárom a kannák sarkát. Ez a szósz nagyon jó húshoz.

  Válaszolni
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök