Növekvő beltéri paradicsom otthon egy lakásban

A paradicsomot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is nagyon szeretik. A paradicsom palánták otthon történő termesztése sok ember számára érdekes, akiknek nincs lehetősége erre a nyaralójukban. Jelenleg olyan fajtákat találhat, amelyeket kifejezetten otthon erkélyen vagy loggiában történő termesztésre terveztek. Hogyan működik a beltéri paradicsom?

Hogyan válasszuk ki a beltéri paradicsommagokat

Az otthoni tenyésztőknek köszönhetően most már nem csak a beltéri növényeket, hanem a növényi növényeket is tenyészthetik. A beltéri paradicsom termesztése nem nehezebb, mint a növények kerti ágyban történő termesztése. Ezenkívül otthon a bokrokon nem lesznek rovarok, amelyek rontják a termést.

Mielőtt folytatná a paradicsom lakásban történő termesztését, ki kell választania egy ültetési anyagot. A beltéri fajtáknak megvannak a sajátosságai.

  • Alacsony termetű

A magas paradicsomfajták nem alkalmasak otthoni termesztésre. A korlátozott hely miatt nem lesz elég helyük, és nem képesek normálisan növekedni és stabil termést adni. Egy bankban a gyökérzet nem lesz képes normálisan fejlődni. Az alacsony növekedésű fajták ilyen körülmények között nagyszerűen érzik magukat.

  • Bélyegzés

Nem mindenki képez bokrot, és ez az egyik legfontosabb feltétel, amely a jó terméshez szükséges. Standard paradicsomfajták már van egy fő száruk. Nem kell őket megkötni és az oldalsó hajtásokat eltávolítani.

  • Képesség tolerálni a napfény és a tápanyagok hiányát

három edény

A csemeték még üvegházhatású körülmények között sem kapnak elegendő fényt és hasznos nyomelemeket. A kifejezetten az otthoni termesztéshez készített paradicsomfajtáknak nincs szükségük sok napra. Vannak olyan paradicsomfajták, amelyeknek csak mesterséges megvilágításra van szükség felhős napokon.

Ezeknek a fajtáknak a sajátossága a rövid internodes jelenléte. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a perselyek nem nyújtanak.

A beltéri paradicsom termesztésének fő hátránya, hogy ritkán lehetséges gazdag terméshozam. Nagyobb mértékben ezeket a fajtákat dekoratív módon termesztik. Van még egy jelentős vonás. A beltéri paradicsom minden fajtája évelő. Ezért a betakarítás után a bokroknak nem kell rohanniuk a kidobáshoz. Egy idő után újra megkezdi a gyümölcsöt. Ezek a fajták általában 5 évet élnek. A legbüszkébb termés csak a termesztés első két évében gyűjthető be.

otthoni feltételek

Palánták ültetése és a csemeték helyének kiválasztása

Hogyan lehet paradicsomot termeszteni otthon? Mindenekelőtt el kell döntenie az időzítést ültetés paradicsom palánta otthon... Két ültetési periódus van a paradicsom palánták otthon ültetésére.

Palánták ültetési periódusai:

  • Nyár-ősz (paradicsom palántákat július közepén - augusztus elején termesztünk, majd a betakarítást november-decemberben lehet megszerezni);
  • Tél-tavasz (a paradicsom palántákat otthon ültetik novemberben vagy decemberben, a betakarítást március-áprilisban lehet beszerezni).

leszállás és átszállás

Hogyan lehet paradicsom palántákat otthon termeszteni? Ehhez meg kell oldani a második fontos kérdést - ez a hely kiválasztása a palántákkal ellátott dobozok elhelyezésére. A legjobb déli ablakokat választani, ahol a napfény sokkal nagyobb lesz. Ezenkívül ne felejtsük el a kiegészítő világítás megszervezését.

A kiegészítő lámpákat legalább 20-30 cm távolságra kell elhelyezni a palántáktól. A paradicsom otthon történő termesztésének nappali órája nem lehet kevesebb, mint 16 óra.

csemete lámpa

Hogyan lehet egészséges paradicsom palántákat termeszteni?

A paradicsom palánták termesztéséhez be kell tartania néhány egyszerű ajánlást. A paradicsom palánták termesztése egy nagyon fontos szakasz, amelynek sok időt kell eltölteni.

Mindenekelőtt a növényeket kell fertőtleníteni. Be kell vennie kálium-permanganátot (használhat jódot is). Oldja fel egy pohár meleg vízben. Öntsük a magokat egy pohárba, és hagyjuk őket 20 percig. Ezután az ültetési anyagot 12 órán keresztül növekedési stimulátor oldattal öntjük. Használhatja az Epin gyógyszert.

kálium-permanganát oldat

A második szakasz a vetőmag csírázása. Mehet nélküle, de az ültetési anyag csírázásával jelentősen megnövelheti a csírázás százalékát.

A magvak csírázásához vegyen be kis mennyiségű meleg vizet, egy darab természetes ruhát vagy gézt, és egy kis csészealjat. Áztasson egy kendőt vízben, tegye oda a magokat, és takarja le a kendő másik felével. Helyezze a köteget egy csészealjba, és tegye meleg helyre (például egy radiátorra). 2-3 nap után hajtásoknak kell megjelenniük. Ezután megkezdi a csírázott magvak ültetését egy dobozban.

a magvak csírázása

Hogyan lehet a palántákat helyesen termeszteni

A csemeték vagy a műanyag pohár a legjobb csemeték termesztésére, de dobozok is megfelelőek. Hogyan lehet paradicsomot termeszteni a jövőbeni jó termés érdekében??

tőzeg edények

Paradicsommagot termesztünk otthon:

  1. Mindenekelőtt elő kell készítenie a talajt. A kertből kiveheti, vagy vásárolhat speciális talajkeveréket zöldségfélékhez. A vízelvezetést a doboz alján lehet lerakni (zúzott tojáshéj, meghosszabbított agyag, apró kavicsok vagy kavicsok használhatók lefolyásként).
  2. Ezután öntsük ki a szubsztrátot, és öntsük kálium-permanganát-oldattal.
  3. Készítsen kis mélyedéseket a talajban, és ültesse be a vetőmagokat, enyhén meghintje a talajjal (ne tapozza). Öntsön öntözési módon.
  4. Fedje le a tartályt üveggel, és tárolja sötét és meleg helyen. Az üveget háromnaponként 20 percig eltávolítják. Ez szükséges ahhoz, hogy a penész ne jelenjen meg a talajon. Rendszeresen meleg vízzel kell öntözni.
  5. Az első palánták megjelenésekor a tartályokat átviszik a déli ablakokba, ahol sok napfény van. Az üveget eltávolítják.

műanyag poharak

Egy idő után az első pár teljes értékű levélnek meg kell jelennie a palántán. Miután ez megtörtént, a bokrok külön cserépben ültethetők. A paradicsom palántákat otthon is termesztheti az erkélyen történő termesztéshez, ugyanúgy, mint a kertben történő ültetéshez.

Beltéri paradicsomápolás

A fiatal paradicsom palánta nagyon gyengéd. Nem szabad huzatba helyezni és hideg vízzel öntözni. A termesztett palántáknak sok napfényre van szükségük. Ezért az első hetekben folyamatosan be kell kapcsolni a kiegészítő világítást. Nem tanácsos a palántákat kitölteni. Ha öntsük, a bokrok fájni fognak.

Ha a paradicsomot nyáron termesztik, akkor időszakonként kinyithatja az ablakokat és szellőztetheti az erkélyt. Az ápolás másik fontos pontja az ásványi és szerves műtrágyák bevezetése. 1 liter vízben 2 grammot kell hígítania. kálium-szulfát, 2 gr. karbamid és 6 gr. szuperfoszfát. Az ásványi műtrágyákat 10 naponta kell alkalmazni.

lány spray

Is, mint műtrágyák paradicsomhoz használhat deviánviat, csirke-ürüléket és fahamu. Oldjunk fel 1 kg műtrágyát 10 liter vízben, és hetente öntözzük a bokrokat. Az öntözéshez használt víznek szobahőmérsékleten kell lennie. A talaj kiszáradásakor öntözzük meg a paradicsomot. Célszerű vizet önteni a bokor közelében, de nem a gyökérnél.

Az öntözés után gyomlálhatja a talajt. Ez lehetővé teszi a nedvesség jobb felszívódását és felszívódását a gyökérzetben. A talaj emellett telített lesz oxigénnel, ami pozitív hatással van a paradicsom növekedésére.

megfelelő karbantartás

A lazítás mellett paradicsomot is megránthat. Ez elősegíti az erős gyökérzet kialakítását és a stabil termés biztosítását. A növényeket kéthetente szétszórni kell. A szárított és sérült leveleket ajánlott eltávolítani. Néhány tápanyagot elnyelnek, de nem vesznek részt a növénytermesztés folyamatában.

A késői rovar megelőzése érdekében a növényeket kálium-permanganát és fokhagyma juice oldattal lehet permetezni. Az oldat elkészítéséhez 15 grammot kell bevennie. kálium-permanganát és 1 teáskanál. fokhagyma juice. A teljes bokrot permetezni kell.

táplálás beltéri

Hogyan lehet növelni a beltéri paradicsom hozamát?

Ha otthon paradicsomot termeszt, akkor gondolkodjon a bokrok mesterséges beporzásáról. Annak érdekében, hogy a petefészek megjelenjen, virágzás közben kissé megrázhatja a bokrokat. Javasoljuk, hogy távolítsa el a fő szár felső részét és a virágzatot. Ez elősegíti a gyümölcs gyorsabb kialakulását.

Egy másik hatékony eljárás, amellyel biztosítható a termés, a "gyökér megszakítása". A módszer lényege, hogy a paradicsombokrot a csomagtartó alsó része veszi fel, és nagyon óvatosan húzza fel, mintha kihúzná a fazékból. A folyamat során a tápanyagokat felszívó kis gyökerek leszakadnak. Az eljárás befejezése után a növényeket megöblítjük és lemerítjük.

mesterséges beporzás

A második és a harmadik virágfürtök virágzása során a növény termésének fokozása érdekében ajánlott bórsavval permetezni. 1 liter vízhez 2 grammra van szüksége. bórsav.

Nagyon fontos a növények számára is kedvező légkör biztosítása. A paradicsom negatívan reagál a hirtelen hőmérsékleti ingadozásokra. A legoptimálisabb szobahőmérsékletnek legalább +17 és legfeljebb +25 foknak kell lennie.

hőmérséklet-szabályozás

Ha a paradicsomot egy ablakon termesztik, a páratartalom legfeljebb 60% lehet (nem szeretik a bőséges páratartalmat). Ha a páratartalom túl magas, akkor a paradicsom megbetegedhet gombás betegségekkel. Abban az esetben, ha a levegő túl száraz, akkor a tartályok közelében vízzel egy edényt lehet elhelyezni.

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök