DIY csepegtető öntözés paradicsomból műanyag palackokból

A paradicsom termesztése nagyon nehéz munka. Ebben az esetben a fő probléma az, hogy szinte mindig nincs elég idő az érkezéshez öntözzük meg a paradicsomot, így néhány kézműves egy eredeti, takarékos módszerrel állt elő - paradicsom öntözése üvegházban műanyag palackok segítségével. Ez a módszer segíti a vízmegtakarítást, nem károsítja a talajt és megakadályozza a nedvesség bejutását a levelekre. Most megvizsgáljuk, hogyan szervezzünk ilyen rendszert üvegházunkban költségek nélkül, idejét és erőfeszítéseit is ideértve.

Mindent elkészítünk, amire szüksége van

A hozzáértő emberek azt javasolják, hogy telepítsenek egy öntözőrendszert a paradicsom palánta ültetésekor. Miért van erre szükség? A helyzet az, hogy amikor a bokrok többé-kevésbé nőnek, a beépített csepegtető öblítő palackok megérinthetik a növény gyökereit, amelyek szintén növekedni fognak. A szükséges eszközök listája:

 • Műanyag palackok, amelyek térfogata 2–2,5 liter.
 • Kézi fúró.
 • Kis átmérőjű fúró (2 mm).
 • Kés vagy olló (éles).

mindent elkészítünk, amire szüksége van

Valaki talán nem érti a fúró jelenlétét ebben a listában, de minden egyszerű. Ezzel lyukakat lyukaszt a fedélbe. 3–4 darabból kell őket készíteni, mindez a talaj típusától függ. Ha kevés lyuk van, a folyadék nagyon lassan áramlik ki. Mellesleg, fúró hiányában nem számít, biztonságosan használhat egy kis átmérőjű forró szöget. Fogóval kell tartania, hogy a szöget a gáztűzhely oszlopa fölé hevítse, hogy pirosra váljon. Ezután könnyedén lyukaszthatja a műanyagot.

Ezután foglalkozzon az üveggel:

 1. Jól mossa le, és távolítsa el a matricát, ha van.
 2. Ezután kés vagy olló segítségével vágja le az üveget. Ez éppen az elválasztó vonal felett történik.
 3. Próbálja meg ne vágja le az alját teljesen, mivel csuklós fedélként működhet, amely megvédi a vizet a kiszáradástól.

csuklós fedél

A rendszer megfelelő telepítése

Számos jó módszer létezik. Kezdjük azzal, amelyet a leggyakrabban használnak. Tehát, ha a palack készen áll, akkor a földbe kell eltemetni 10–15 centiméter mélyre. A jobb öntözés érdekében a tartályt közvetlenül a gyökér közelében kell telepíteni. Nem szabad azonban figyelembe venni, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a rendszer telepítése a palánták ültetésével együtt történik. Ellenkező esetben a palackba legalább 15 cm-re lehet ásni a bokor törzsétől.

taru a gyökér közelében

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nedves talaj bedugódik a dugó nyílásaiba, és az öntözés gyorsan megáll. Ennek elkerülése érdekében szorítsa meg a dugót a palackon kívül nejlonhordozóval, vagy fektessen egy darab zsákvászonot a lyuk aljára.Húzza meg jól a kupakot, majd helyezze a palackot a földbe, de szögben. Csak azt kell kitölteni a lyukat földdel. Ezután töltsön vizet a tartályba az öntözés megkezdéséhez. Felhívjuk figyelmét, hogy a vizet fokozatosan kell felhasználni, hogy ez több napig tartson. Abban az esetben, ha a folyadékot gyorsan kiöntik, a lyukak átmérőjét csökkenteni kell. Nyáron, különösen a száraz évszakban, egy növénynek napi egy pohár vizet kell fogyasztania. Ha helyesen hajtják végre, hetente egyszer vizet kell hozzáadni.

telepítse a rendszert

Most tárgyaljuk egy másik eredeti módszert. Lényege, hogy az üvegen keresztül lyukakat készítenek 5-6 sorban, egymástól 2 cm távolságra. Ezután a tartályt el kell temetni úgy, hogy függőleges helyzetbe helyezi, egy lyukba a palántákkal együtt. A módszer kissé kényelmetlen, mivel a palackokat keskeny nyakon keresztül kell feltöltenie, de vannak előnyei is, például a víz nem párolog el, mivel szinte az egész palack a földben van, és a tartály nem esik le, és a szél nem fújja el.

Öntözés szalmán keresztül

Van egy másik módszer, amelyet ritkábban használnak, mint az előző kettőt, de ennek megvan a helye. Az öntözőrendszer megszervezéséhez meg kell találnia a rudakat a tollakból, ahonnan eltávolítják a horgot és a tintamaradékokat, vagy használhat egy keskeny átmérőjű koktélcsövet. A rendszert a következő módon telepítjük:

öntözés a szalmán keresztül

 1. A rúd jól mosott, ne maradjon tinta benne.
 2. Az egyik oldalt be kell dugni valamivel, például gyufával vagy darab fával.
 3. Ezután menjen le 1 cm-re a dugótól és átszúrja a lyukat. A szabad végét egy üvegbe helyezik, amelyet korábban már eltemettek a földbe. A rúd közvetlenül a talajba kerül.
 4. Ahol a cső és a rúd összekapcsolódik, azt gyurmával kell befednie.
 5. A csövet közvetlenül a szárhoz kell vezetni, hogy vízcseppek esjenek a gyökérrendszerre. Ha a csőből kifolyó víznyomás túl gyenge, kissé növelje a lyuk méretét, hogy szélesebb legyen. Ez nem mindig lehetséges, akkor új csövet kell használni.

egyenesen a szárig

Ez a módszer valamivel több időt és erőfeszítést igényelhet, mint az összes előző, tehát nincs ilyen népszerű. Meg kell keresni a rudakat, öblítse le őket tintáról, zárja le az egyik oldalát. Ha azonban koktélszalmát használ, akkor az még könnyebb, mivel csak annyit kell tennie, hogy csatlakoztassa egyik oldalát, és hozzon létre egy lyukat.

Az öntözési módszer előnyei

Most mérlegeljük a csináld magad öntözés előnyeit a paradicsom műanyag palackjaiból:

öntözési módszer

 1. A legfontosabb dolog az, hogy nem kell pénzt költenie, a módszer mindenki számára elérhető.
 2. Egyszerűség. Nagyon kevés idő és erőfeszítés igényel egy öntözőrendszer ilyen módon történő telepítését.
 3. Megszervezheti a vízben oldott műtrágyák áramlását közvetlenül a gyökerekre.
 4. Nem kell állandóan öntözni a növényeket, biztonságosan hagyhatja őket egy hétig, és nem kell aggódnia.
 5. Védelem a talaj túlzott nedvességtartalma miatt kialakuló gombás betegségekkel szemben.
 6. Nincs szükség a talaj meglazítására és lágyítására.
 7. Az öntözésre meleg vízzel kerül sor, mivel a palackban lévő folyadék környezeti hőmérsékletre melegszik.
 8. Az öntözési módszer sokoldalú. Nagyon jó uborka, káposzta, paradicsom, paprika, padlizsán.

Felhívjuk figyelmét, hogy nem kell alkalmaznia ezt a módszert növényeknek, amelyek gyökere gyümölcs. Ha paradicsomot üvegházakban műanyag palackokon öntöz, ne felejtse el teljesen a kézi öntözést, mivel néha mégis meg kell öntöznie a leveleket, ez hasznos.

szervezzen felvételt

tippek

Megengedett a csepegtető módszer műanyag palackokkal és a szabadban paprika, paradicsom, uborka és mások felhasználása. A paradicsomot csak így kell öntözni, mivel nem kedvelik a sok nedvességet. Ha padlizsánra és paprikára használ egy rendszert, akkor nem sérti őket, mert nagyon szeretik a nedvességet.

Ugyancsak ajánlott az uborka alá ültetni palackokból történő öntözéssel. Ezenkívül ezeket is meg kell öntözni egy locsolókannából, mivel ők nedvességkedvelők. Ha azonban egy nap elfelejti öntözni, akkor túléli ezt, mert néha nincs idő öntözésre vagy a fejükből repül.

a szabadban

Következtetés

Tehát többféleképpen megvizsgáltuk, hogyan lehet a paradicsom csinálás-csepegtető öblítését palackokkal végezni. Bizonyára sokan nem akarnak pénzt költeni a speciális, kész rendszerekre, és tetszeni fognak ez a módszer. Ennek költségei minimálisak, és gyakran hiányoznak. Többé nem kell állandóan jönnie az üvegházakba, és meg kell öntöznie a palántákat, mivel ez automatikusan megtörténik a hét folyamán.

palackokkal

Nincs vélemény. Legyen Ön az első, aki elhagyja
Épp most nézni


uborka

paradicsom

Tök